mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 24.04.2024 : 23:26:17

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Odgovorno skrbništvo ...  |  Tema: Kako doseči, da bodo imeli lastniki pse na povodcih?
Strani: [1] 2 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kako doseči, da bodo imeli lastniki pse na povodcih?  (Prebrano 20087 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
čičipoki
novinec
*
Sporočil: 7


WWW
« : petek, 02.07.2010 : 13:45:11 »

Gledala sem po zemljevidu, pa malo brskala in nisem našla odprte teme s takim vprašanjem, kot ga bom jaz postavila. Če sem spregledala, se opravičujem.
Živimo v bloku, oziroma stolpnici (v naselju so tri takšne) in v zadnjem času je vse več psov spuščenih, niso na povodcu. Moja psička je vedno privezana, ker ne maram izjav kot so:saj je majhna, nikomur ne bi nič naredila in podobno... Me pa res motijo vsi psi, ki kar prosto hodijo, tudi daleč od lastnikov. Morda me sedaj še posebej moti, ker je imela psička operacijo in moram bolj paziti, da ji ne bi kakšen pes (tudi po nesreči) spraskal rane ali kaj podobnega. Pa tudi brez tega se mi zdi nedopustno, da lastnik sedi na klopici pred blokom in se pogovarja, njegov  pes pa nekje za njegovih hrbtom hodi naokrog, moti druge pse in njihove lastnike. Posebej nedopusten je primer starejše gospe, ki sama več ne more hoditi, hodi s hojco, psa pa ima izpuščenega. Kaj pa če njenega psa kakšen pes napade, kako bo ukrepala???
Po eni strani imam srečo, da je psička majhna, tehta 4kg in jo lahko takoj dvignem in odnesem stran.. Ampak, pred nekaj dnevi tudi to ni pomagalo. Pes, spuščen, lastnik je bil zatopljen v pogovor s sosedi, je preprosto začel skakati po meni! Pozimi pa je fant zaradi istega dogodka domov prišel s strganimi hlačami. Mislite, da je lastniku bilo mar za psa, lastnika ali hlače? Ne. Fant se je moral umakniti psu, pes pa je hodil za njim, lastnik ga niti k sebi ni poklical!
Upam, da me ne boste "kregali", da ne pustim, da bi se psi povohali med sabo... psička obožuje vse pse in bi se igrala z njimi in ne da miru, če bi jo kar pustila, in, ko je bilo z njo vse v redu, se psom nisva tako umikali. Mirno sem pustila, da ga povoha, se z njim poigra, če je drugemu lastniku prav, ampak, če pa lastnika niti ne vidim, kako naj vem, kakšen je njegov pes? Saj še za tistega, ki je privezan ne morem...
Kadar koli lastniku predlagam, da bi dal psa na povodec, naletim na gluha ušesa. No, ne čisto gluha. Nazaj dobim odgovore: pa kaj se tako bojite, saj ne bo nič naredil; pes je star deset let in še nikoli ni nikomur ni nič naredil ali pa preprosro:brigajte se za svojega psa. Ja, saj se, zato pa bi tvoj moral biti privezan, mar ni tako?
Zanima me, kam se lahko obrnem. Inšpektorji so v zadnjih dveh mesecih zelo pogosto hodili po naselju, našem in bližnjem, ki je še večje, ampak očitno nič ne pomaga. Kako naj "prijavim" zadevo, skratka, imate kakršen koli nasvet, ki bi vsaj kakšnemu od teh lastnikov dal misliti?
Hvala
Logiran
Urla
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 431


WWW
« Odgovor #1 : petek, 02.07.2010 : 14:14:13 »

Zakaj bi te kdo kregal? Saj je zakonsko določeno, da morajo biti psi v urbanem okolju na povodcu. Na žalost pa nimam boljše ideje, kot da drugim lastnikom jasno poveš, kaj pravi zakon in jih opozoriš na nevarnosti zanje (drugo ljudi običajno ne zanima): Denarna kazen, pretep med psi in visok račun za veterinarja ... Lahko si sprintaš zakon in jim ga pomoliš pod nos. Ampak iskreno rečeno dvomim, da bo pomagalo. Jaz sem nekajkrat psa, ki sem ga našla spuščenega, preprosto popokala v avto in peljala na veterino, da so mu prebrali čip. Je bil pač izgubljen in sem ga našla. Dostikrat vsaj malo deluje to, da so se morali nekam zapeljati ponj. Ampak če je pa lastnik zraven in se ne zmeni zate ... Res ne vem.  Undecided Lahko pridigaš vsem naokoli.
Logiran
nazgul
novinec
*
Sporočil: 25


WWW
« Odgovor #2 : petek, 02.07.2010 : 15:46:54 »

Jaz to rešujem s pridiganjem, da mora biti privezan po zakonu in naj ga pokličejo k sebi etc. Ponavadi dobim nazaj "saj ne bo nič ali pusti malo ali kaj si tako tečna..." To ponavadi naprej rešim še enkrat z malce povzdignjenim glasom in grožnjo, naj raje pazi, da ne skoči v mojega, ker kličem policijo. Za nameček potem potegnem ven poprov sprej, kupiti se ga da v lovski trgovini, in rečem, da ga pošpricam, če pride zraven in da bom poklicala policijo. Psi se ustrašijo že samo, če pritisneš na šprico in pošpricaš v zrak niti jih ni potrebno zares zaliti. Potem ponavadi sledijo kletvice lastnika, ampak psa vseeno pokličejo. In nasledjič, ko grem mimo, zadržijo svojega psa in nekaj rentačijo sami zase.
Tvoja povsem avtonomna pravica kot pravica lastnika je, da se odločiš, s kom se tvoj pes lahko povoha / igra in s kom ne in dopuščanje, da tuj pes rine v tvojega je skrajno sebično s strani drugega lastnika. Moj pes je ves čas na vrvici, razen če ni nikjer nikogar in se igra z drugim psom ter takoj uboga na odpoklic, je izjemno prijazen pa je kljub temu utrpel že 3 napade, ki so se na srečo zaradi mojih reakcij, povezanih z vpitjem, končali brez hujših posledic. V vseh primerih so to bili psi, ki so "sicer zelo prijazni in res ne vem, zakaj je skočil vanj, še nikoli ni tega naredil". Lastniku sem potem zabičala, da če psa vidim samo še enkrat odvezanega, kličem policijo in jim seveda zraven citirala, kako po zakonu mora biti na vrvici. Dveh lastnikov oz. psov nisem nikoli več videla, pri enem pa smo se še srečavali, samo imajo sedaj psa dosledno na vrvici.
Če bi se mi zgodilo tako, kot se je npr. tvojemu fantu ali bi naletela na tako aroganco lastnikov, bi gladko klicala policijo, če se da, psa še poslikaj s telefonom, da se vidi, da je spuščen. Načeloma že samo grožnja s policijo zaleže. Ko sem nekomu pošpricala psa, ki je stekel 10 m stran od lastnika in ga lastnik kljub mojim opozorilom ni niti poklical, v mojega, so se najprej iz lastnika vsule vse možne kletvice z grožnjami o tožbi etc. Ko pa sem mu samo rekla, da če on ne bo klical policije, jo bom jaz, se je "čudežno" povsem umaknil.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #3 : petek, 02.07.2010 : 16:14:17 »

Meni je pa zanimivo to, da vsi psi napadajo ravno te, ki so tako nedolžni in vedno na štriku. Pa to ni mišljeno kot provokacija!
Jaz bi se zamislila nad lastnim vodenjem in vedenjem psa, ki izgleda magnet za napade. Jaz oz. moji psi so v 16ih letih doživeli 1 resen napad, ki se je končal brez brez posledic, ker je moja psica zbežala v grmovje, kjer je napadalec ni mogel doseči (je bil prevelik). Nekih prepirčkov pa ne štejem.
Lahko da mam srečo, lahko pa je še kaj zraven.
V glavnem je bilo pa vedno vse brez psihičnih posledic, razen pri posvojenem samcu (zgodilo se je v prvem letu njegovega prihoda), ko je drug pes našo psico enkrat samo spodil in je po tem mislil, da jo mora branit pred vsem kosmatim svetom, a je nehal v nekaj mesecih in še zdaj lepo ignorira vse po spisku.

Sicer se pa vidi, da je vedno več psov privezanih, kar je dosti lažje sploh med gonitvami in istočasno, da je več "psihičev", kar je prav škoda.

Logiran
nazgul
novinec
*
Sporočil: 25


WWW
« Odgovor #4 : petek, 02.07.2010 : 17:19:45 »

Pri mojem psu je baje problem ta, da je preveč podoben nemškemu ovčarju in ga zato toliko raje sicer prijazni psi oblajajo ali celo skočijo vanj. Za te 3, ki so ga res napadli sicer ne vem, ker nisem bil v stanju, da bi delala psihoanalizo, zakaj so  si izbrali ravno mojega psa.
Mi je pa kar nekaj lastnikov psov, ki so se na začetku zagnali v mojega oz. ga nalajali dejali, da naj bi to bilo zato, ker so v preteklosti imeli slabo izkušnjo z nemškim ovčarjem oz. ga je ovčar napadel ali celo zagrabil ter naj bi to bil obrambni mehanizem. Nisem ravno kinolog, da lahko to tezo zagotovo potrdim, je pa res, da nekaj teh stalnih psov, ki so včasih mojega nadrli, tam po nekem 5. srečanju in previdnih ovohavanjih spoznalo, da tale je pa OK in so sedaj prijatelji.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #5 : petek, 02.07.2010 : 17:23:15 »

Hm... Naš posvojenec je imel tudi "raje" črno-rjave  Tongue
Logiran
Seneka_maribor
novinec
*
Sporočil: 2


WWW
« Odgovor #6 : petek, 16.07.2010 : 23:17:53 »

vsekakor sem zato, da so psi ned sprehodom na povodcu.
Logiran
bol.ha
novinec
*
Sporočil: 48


WWW
« Odgovor #7 : sobota, 17.07.2010 : 07:07:19 »

Prejle sem srečala gospo ki mi  je trdila, da če bom psa imela na oprsnici ali ovratinci da ne mo mogel pravilno sline požirati, zato ne smejo imeti nič na sebi  Roll Eyes Grin
Logiran
nazgul
novinec
*
Sporočil: 25


WWW
« Odgovor #8 : sobota, 17.07.2010 : 18:33:53 »

Meni jih je že nekaj trdilo, da psi na vrvicah postanejo bolj napadalni, ker se ne morejo prosto gibati kot njihovi "svobodni" kolegi. Shocked
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #9 : sobota, 17.07.2010 : 18:51:37 »

V bistvu je res. Ker se ne morejo naučiti normalnega sporazumevanja, vodnikom se pa ne sanja niti kakšno je pravilno približevanje drugemu psu, ki ga sploh v takem primeru morajo naučiti sami. Če pa v neprimernem času nategnejo povodec pa sami sprožijo pretep.  Roll Eyes

Tako na grobo. Itak je pa veliko odvisno od karakterja psa, ampak kar je res je res. Samo 15 let nazaj je bilo neprimerno več spuščenih psov povsod, zdaj jih je relativno malo. Ampak je zdaj neprimerno več "pasjih psihopatov".
Pri nas na vasi so psi večinoma spuščeni in se šetkajo okrog - ne moji. Moji se šetkajo okrog samo z mano, ampak spuščeni Tongue
Ob teli poti po kateri navadno hodim je samo en ketnar, ki pa sicer izpolnjuje vse pogoje primernega lastništva po VURSu... Ostali so spuščeni in vsi so super. Edino tale bogi ketnar je dejansko en zataumiran psiho.

V predmestju, kjer smo večino časa pa vidiš več ali manj izključno pse na štriku, ki se sprehajajo z lastnikom in se jim že na daleč vidi, da se ne znajo obnašat ob drugih psih. Tudi, ko gremo na plažo in srečamo druge pse se vidi, da ljudje v povrečju napačno vodijo psa in sploh samci so do drugih samcev tečni kot driske.

In kombinacija neukega vodnika in večno privezanega psa daje slabe rezultate v povprečju. Vsaj tako opažam sama. Če bi pa ljudje malo bolje poznali pasjo govorico bi si lahko privoščili tudi kaj več, ampak takšen nima navadno niti problema naučit psa vsega kar mu pride prav za življenje z njim, od odpoklica do izvajanja vaj na daljavo.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #10 : sobota, 17.07.2010 : 18:53:03 »

Dodajam...

Dvorezen meč. KAkorkoli, s psom je treba delat, da bo življenje z njim prijetno.

In če bo prišel ven zakon, da morajo biti vsi psi povsod privezani, ne bom imela več psa, oz. se bom preselila v kako bolj normalno državo.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #11 : sobota, 17.07.2010 : 19:07:20 »

Samo 15 let nazaj je bilo neprimerno več spuščenih psov povsod, zdaj jih je relativno malo. Ampak je zdaj neprimerno več "pasjih psihopatov".


Pravzaprav jih je bilo pred 15 leti ravno toliko kot danes, samo danes so bolj opazni. Wink
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #12 : sobota, 17.07.2010 : 19:16:27 »

Ma kaj pa vem. Se spomnem da ko se je prva psica gonla, so se zbirali psi pred blokom v takih številkah, da je joj, pa ni bilo nobenega problema. Vsak dan je bilo najmanj 10 psov!?

Ko jih zdaj srečujem jih kar nekaj njih renči ali se zaganja.  Roll Eyes
Ali pa se tako obnaša, da moja ne ve ali bi prišla zraven ali ne in če sploh pride je pa na koncu vse v redu. To kaže na jasno sliko nerazumevanja. Je pa tako, da moja kar obožuje druge pse in bi šla k vsakem, ki pokaže pripravljenost na igro, če jo pustim. Vsaj zdaj, ko je še mladičkasto nora Wink Bomo vidli, če bo to obdržala.

No, mogoče mam pa srečo ali je moja okolica taka.  Evil Cool
Se pa vidi v šoli pri ljudeh, ki dejansko hočejo kaj naredit iz sebe in svojega psa zelo slabo razumenjavnje, ampak njih se opozori na to in se počasi učijo, večina pa še vedno ribari v kalnem.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #13 : sobota, 17.07.2010 : 19:26:51 »

Ali je pa tvoja cudna, da jih toliko nanjo renci. Wink Rencanje je cisto normalno. Wink Ne vem kaj ste kinologi tako cepljeni proti rencanju, hudica.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #14 : sobota, 17.07.2010 : 19:42:47 »

Ni problem v pasjih psihopatih niti v pasjem renčanju ampak v obojem na oni strani povodca.
Logiran
Strani: [1] 2 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Odgovorno skrbništvo ...  |  Tema: Kako doseči, da bodo imeli lastniki pse na povodcih?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines