mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 13:49:48

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Socializacija in habitualizacija  |  Tema: Kuža+muca
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 28   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kuža+muca  (Prebrano 67300 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« : ponedeljek, 09.06.2003 : 15:22:15 »

Ne vem če ste o tem že pisali ampak jaz nisem našla.Moja mama si zelo želi imeti muco.Problem je v tem ker že imamo enega odraščajočega pobalina(psa) in ne vem kako bi se do mačke obnašal.A je možno da bi ji hotel škodovati oz.uveljavljati svojo prevlado?Zraven hiše je cesta,ki sicer ni zelo prometna in vsi zelo pazijo,ker ima vsaka hiša po več mačk.Pa vseeno sem malo paranoična in me skrbi,da je ne bi avto povozil.A je potem bolje zanjo,da jo imam zaprto v hiši ali ji omogočim "lovljenje mišk" na travniku.Mogoče bom pa mamo vseeno prepričala da si umisli ptička ali ribice Roll Eyes
Logiran
LIZA
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.939


« Odgovor #1 : ponedeljek, 09.06.2003 : 16:08:29 »

Jaz imam z takim primerom nekaj izkusenj,ker je tudi pri nas bilo tako.Sem ze imela zlato prinasalko,staro 9 mesecev in potem smo dobili mlado mucko.Nismo imeli cisto nic tezav.Smo pac Lizo navadili,da je muca njena prijateljica.Samo je pa odvisno tudi od pasme,ker eni psi sploh ne prenasajo muc.
Mogoce bi bilo pa vseeno bolje,da si tvoja mama omisli ribice ali pticka,zelo prisrcne zivali so pa tudi morski prasicki,ki ne smrdijo in se radi crkljajo,ce so udomeceni Cheesy
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #2 : ponedeljek, 09.06.2003 : 16:43:22 »

Osebno mislim, da je bolj na mestu skrb o tem, kako se bo muc odzval na psa, kot obratno. Ce muc ni navajen pasje druzbe, se lahko zgodi, da ne bo dobro prenasal vsiljivosti in radovednosti pesjana in hitro je lahko nesreca - spraskane oci, smrcek...
Kuza, ki zivi ves cas med svojimi krdelniki (beri: v hisi in ne na verigi ali ves cas sam v pesjaku) je obicajno toleranten do drugih zivali, se posebej do mladickov. Ce imas takega psa, potem isci mucka, ki je navajen pasje druzbe. Ce je tvoj kuza napadalen do sosedovih muc, raje opusti misel na novega zivalskega druzinskega clana.

Pri nas smo imeli sreco, da je 7-mesecni muc, ko je prisel v nas dom, ze poznal pse (Kaja, mislim, da je bilo odlocilno bivanje tisti dan s tvojo pesjanko Grin Grin). Nikoli se nisem bala, kaj mu bosta naredila Maks (9-letni bokser) in Lara (6-letna mesanka). Zmaj (zdaj 1-letni mackon) ni niti enkrat zapihal ali proti psom uporabil svojega orozja - krempljev. Lahko verjamete, da se ves cas, ko ne spijo, igrajo.
Vec najdes v rubriki Kajin koticek v temi Mucki.

Lep pozdrav,
Jana
Logiran

andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #3 : ponedeljek, 09.06.2003 : 19:21:40 »

Seveda me zanima kako bo za mucka,zato bi pa rada nasvet kako naj jih privadim na skupno bivanje.Kakšen je do mačk ne vem,ko kakšno zagleda bi se najraje pognal za njo,ampak mislim da ni napadalni razlog-prej radoveden.Je še mladič(11 mesecev),zato ne vem ali je bolje počakati da se malo umiri ali je bolje da čim prej prideta skupaj.Koliko vprašanj! Huh
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #4 : torek, 10.06.2003 : 07:53:57 »

Mi imamo vseskozi macka in psa.
Na zadnje je bi lmuc star 5 mesecev in se nikoli ni videl psa. Dva dni je pihal, tretji dan prisel povohat rep, zdaj pa spita skupaj v postelji, na sprehod hodimo skupaj, v bistvu spolh ne vem ali se pes obnasa po macje ali macek po pasje.

Ko bos prinesel mucka, pazi, da ne bo kuza sel direkt proti njemu. Pocakaj da muc pride povohat "velikega in smrdljivega macka".
Tudi potem pazi, da ne bo prislo do kaksnega pretepa.
Potem pa bos kmalu uzival, ko bos gledal "najvecja naravna sovraznika" v skupnih norcijah.
Logiran
brin
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 178


« Odgovor #5 : torek, 10.06.2003 : 08:20:35 »

Ko bi jaz imela tako srečo....Moj prinašalko je star 2,5 let, je ful priden, ampak ko srečamo mačka na sprehodu, se najprej začne plaziti kot volk, potem se požene, renči....čisto podivja....Sploh jih ne prenese. Sicer še ni raztrgal mačka, ampak se mi zdi, da je vsako leto manj strpen do mačkov in da bo tudi zagrabil mačka, ko bo starejši. Doma pri starših sta bila nekaj časa skupaj z belim perzijskim mačkom in ni šlo. Kuža je preveč rinil vanj, tako da še dandanes maček beži pred njim in se ga boji....Škoda.
Logiran
yo
gost
« Odgovor #6 : torek, 10.06.2003 : 08:54:24 »

Tudi jaz imam te smrduhe skupaj. Inca (macka) je prisla iz zavetisca ze odrasla. Ce je prej poznala pse, ne vem. Shia (pudljica) je z macki odrascala in jih ima rajsi kot pse. Thor (skot) je do prihoda Ince na macke reagiral nekako tako kot opisuje Brin  Sad :-/.
Ko sem Inco prinesla, sem jo dala v spalnico na posteljo in jo tam pustila, da je malo raziskala novo okolje. Potem sem najprej poklicala Shio. Povohali sta se in to je bilo vse. Potem sem poklicala Thora. Takoj sem mu povedala, da je to "moje" (to v besednjaku, ki ga uporabljam za smrduhe pomeni, da se stvar/ zival... ne sme vzeti, razdreti, pozreti, raztrgati... Cool). Prisel je in sta se povohala, Inco je malo vrgla s tira velikost in je pihnila, kar je Thoru ocitno povedalo dovolj.
Potem smo sli v dnevno, Inca je prisla za nami... Nobene panike, ponoci sta s Shio ze skupaj spali v kosari  Cheesy, naslednji dan se je ze igrala s Thorom... Zdaj sta ravno onadva najboljsa prijatelja. Thor jo grizlja po telesu, kar njej blazno pase  Roll Eyes, vcasih zagrabi njeno glavo (celo jo da v gobec  Shocked Shocked Shocked) in jo potem ziba sem in tja (kaj naj bi to pomenilo, ne vem Huh)...
Vodo pijejo iz skupne posode, vcasih si delijo hrano (kadar je kaj takega, da je vsec vsem) in jedo iz iste posode...
Resil se je tudi problem preganjanja zunanjih mack  Cheesy
Uh, spet sem bila dolga. Torej... da se. Vedno pa moramo paziti, da se tista zival, ki je bila "prva pri hisi" ne pocuti zapostavljene in da se zaradi prihoda novega clana zanjo ne spremeni nic (no, ce odstejemo prijetne stvari: druzba...).

Lp, Yo
Logiran
Maja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 312



« Odgovor #7 : torek, 10.06.2003 : 09:12:46 »

Hojla!

Tudi pri nas smo vedno imeli tako pse in mačke. Tudi prihajali so k hiši različno stari. Imeli smo vse kombinacije, starejše pse, ki niso bili navajeni psov in tudi že odrasle mačke, ki niso bile navajene psov. Res pa je, da živijo v hiši z vrtom, kjer je prostorsko sobivanje lažje, ker se ne ogrožajo cel dan. Vsi se navadijo, le čas in volja je potrebna. Je pa treba na začetku malo paziti, da jim ti poveš kakšno obnašanje je sprejemljivo.

Bilo je tudi tako, da smo imeli dva psa in dve mački. Razen mlade mačke in manjše psičke se niso marali med seboj. Ampak so se pa tolerirali in sobivanje je bilo čisto normalno. Da ne boste mislili, lahko so bili vsi skupaj na parih kvadratnih metrih in ni bilo problemov. Tako ali tako so vedeli, da sem jaz vodja krdela in da je medsebojno pretepanje ali teženje prepovedano. Mogoče se sliši to malo ekstremno, a tako pač je pri nas. Tudi ptiče imamo in naše mačke bi jih z veseljem malo "počohale", a vedo da se to ne sme, da je območje okoli kletke nedovoljeno. Tudi ko jih spustimo in se mačke včasih znajdejo v istem prostoru vedo, da morajo ta prostor takoj zapustiti.

lp

Maja
Logiran
yo
gost
« Odgovor #8 : torek, 10.06.2003 : 09:17:32 »

Aja, se to. Pri meni so omejeni na bivanje v stanovanju. Imamo pa tudi budro, ki jo macka pusti pri miru  Cheesy

Lp, Yo
Logiran
kajci
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 32


« Odgovor #9 : torek, 10.06.2003 : 09:29:35 »

Živjo!

Tudi pri nas živita psička in macek skupaj. Maček je bil brezdomček (malo manj kot leto star) in se je lani oktobra kar priselil k nam. Kaja (5 let) najprej ni bila navdušena nad njim, saj mačk ni marala , nekaj dni je bila precejšnja norišnica v hiši. Vendar maček  se je ni bal in tako se je sprijaznila s posvojenim "bratcem".
Zdaj pa je tako. Kakšen dan (kadar je maček priden in se ne potepa) skupaj spita, se ližeta, maček lahko je iz njene sklede,...  Že čez nekaj minut pa je spet preganjanje po hiši. Ampak maček kadar mu je dolgčas to prav izziva. Nikoli pa se še nista zares stepla, nobene  praske še ni bilo.

lp
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #10 : torek, 10.06.2003 : 09:47:44 »

Ok,zdej ste me prepricali da zna biti zanimivo sobivanje macka in psa,vendar pa me skrbi cesta.Naj tvegam in mačko spustim na vrt,ki je sicer ograjen ampak to ne igra vloge.Naj jo imam raje zaprto v hisi?
Logiran
yo
gost
« Odgovor #11 : torek, 10.06.2003 : 09:54:50 »

Ce zivis ob cesti, bi ti spuscanje odsvetovala.
V z macki prenaseljenih obmocjih jaz osebno macke tudi ne bi spuscala ven. Zakaj? Zaradi prevelike moznosti okuzb z nalezljivimi boleznimi.

Lp, Yo
Logiran
Bela01
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 706


« Odgovor #12 : torek, 10.06.2003 : 12:40:53 »

Tudi jaz imam macka in psa skupaj, s tem da je muc ze star 18 let, kuzika pa je prisla z 8 tedni. Nazalost neka velika kolega se nista postala in vrjetno tudi ne bosta. Vendar sem pricakovala da bo hujse, namrec mackon je bil v svoji rani mladosti napaden od psa in od takrat dalje jih ni "prebavljal". Zanimivo je da se ravnmo pri hrani razumeta, namrec takrat vidita samo skledo in nic drugega. Mackon (Miki) trpi Belo tako dolgo dokler mu da mir, potem pa se zacne "vojna", cetudi ga Bela zeli prepricati z zogico ali pa kaksno coto in mu jo moli pred nos Grin Grin Grin
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #13 : sreda, 11.06.2003 : 14:47:34 »

Andi, saj bo slo! Ce tvoj kuza nima slabih izkusenj z mackami ali pa ce ni pretirano ljubosumen, se bo muce hitro navadil. Ceprav so moje izkusnje ravno obratne in psica noce sprejeti nobene macke, ti predlagam, da poizkusis. Je pa res, da so pri nas macke le prehodno obdobje (med drugim sem jaz tudi alergicna nanje, tako, da bi jih tezje obdrzala) in se psica sploh nima casa navadit nanje. Ves kako je ploskala, ko je Zmajcek odsel k Jani.  Grin
Logiran

Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #14 : sreda, 11.06.2003 : 21:41:02 »

Moje izkusnje pa so pozitivne. Imela sem ze kar nekaj mack, ki pa niso dolgo zivele. Zadnjo muco je povozil avto, muc pa je kar izginil. Huh
Sedaj pa imam kastriranega mackona. Super se razumejo!

Vedno sem imela obcutek, da se psici z vsakim naslednjim mucom bolje razumeta. In zato se mi je zdelo nemogoce, kako bi se z naslednjim razumeli se bolje... Ampak nemogoce je mogoce! Wink

Pes+muc=nekaj enkratnega!! Cheesy
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 28   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Socializacija in habitualizacija  |  Tema: Kuža+muca
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines