mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 00:17:05

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Beagle
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9   Dol
Natisni
Avtor Tema: Beagle  (Prebrano 32762 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
rava
živim tukaj
***
Sporočil: 3.641


WWW
« Odgovor #45 : petek, 11.11.2011 : 15:16:09 »

V bistvu je pogled na psa ki goni izjemno lep

malo manj lep pogled je pa na plen.

enkrat je k meni, ko sem bila na dopustu v gozdni koči, pritekla srnica, ki so jo gonili psi.
videlo se je, da je reva boga v smrtni grozi, glasno je hropla, iz gobčka in noska ji je tekla pena.
nisem vedela, kaj naj naredim, ampak živalca se mi je obupno zasmilila.
najprej sem hotela srnico prijeti in jo spraviti v bajto (plan A), ker se je revca ustavila kot da bi prosila da ji pomagam, skoraj na dosegu rok, vendar se je odmaknila. tako proseče me je gledala, kakor da naj jo vendar pustim, da se pri meni malo spočije.

po njeni sledi sta po laježu sodeč laufala dva psa. jaz sem šla v bajto po neke salame al en meso, ker je bil plan B tak, da polovim cucke, če že srne ne morem spravit na varno.
če pa jih ne bi mogla poloviti, je bil pol plan C tak, da ustrahujem psa in ga po potrebi tok brcnem, da bi se samo pobral nazaj k lastniku. pse imam sicer ful rada, ampak v tistem momentu sem bila pa pesjana pripravljena res ornk prbit (česar sicer še nikoli nisem naredila), da bi zaščitila tisto nesrečno srno.

zadeva se je iztekla tako, da psa sploh nista prišla do koče. očitno je srna s svojim beganjem sem in tja uspela sledi tako zamešati, da je nista uspela izslediti.
srnica je bila kake pol ure pri meni in se je očitno spočila, dihala normalno in tudi pene ji več niso tekle iz smrčka in gobčka. psa sta šla potem v kontra smer, ko pa je bilo bevskanje komaj še slišati, je šla tudi srnica svojo pot.

tista obupana in prestrašena živalca res grozno zgleda, tak način lova pa je nagnusno krut.
moraš biti pa res sick bastard, da se poslužuješ tovrstnih metod in zlorabe psov v take namene.
Logiran
Barbara10
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 216


« Odgovor #46 : petek, 11.11.2011 : 16:26:57 »

V pravilniku za gonice (http://www.gonici.si/index.php?option=com_content&view=article&id=50&Itemid=70) pise: "Poslušen je pes, ki se v vsaki situaciji na klic vrne k vodniku." Skratka, tudi iz gonje. Kot neobvezen test pa je odpoklic iz gonje srne Wink Skratka, vse je na vodniku Wink

Malo za hec: bivsa lovska pasma, uporabljana za lov na merjasce in medvede, ki jo sedaj "goni" srna: http://www.facebook.com/video/video.php?v=2109638101240

Sicer se pa da s psom (beaglom) toliko poceti (ni vse poslusnost ala NO...), da bodo sprehodi, pa ceprav vedno na povodcu, le za lulanje, kakanje, hitro branje rumenih strani, potem pa aktivnost, ki ne rabi biti iz zgornjega pravilnika... (vedno pravim, kako so bogi psi, ki so vedno po verigah, boksih, ki nimajo niti sprehoda, so pa bogi tudi tisti psi, ki imajo nek beden sprehod, na vrvici ali brez, pa nic drugega - psa je potrebno ustrezno zaposliti). Kako se lahko se bere zgornji pravilnik: beagle zna odlicno uporabljati nos...  "We have three beagles that we use for mantrailing. One works on-lead only, the other two work together off-lead." iz http://s2.excoboard.com/exco/archive.php?ac=t&forumid=118583&date=09-14-2007&t=997498-1. Pes rabi le cloveka z zeljo, voljo, vztrajnostjo, prilagodljivostjo, idejami, pripravljenostjo malo prebrati, se pozanimati, iti v sole, se ne bati vprasati, spremeniti svoj nacin zivljenja, na kavc dati deke, na postelje pregrinjala, odreci se tepihom (zaradi lazjega ciscenja, odstranjevanja dlak...), dvigniti kaksne suvenircke na visje police (da jim ne bodo dosegljivi), pa vzeti v zakup, da bo potrebno nacin solanja... prilagoditi pasmi, psu... pa cetudi to pomeni, zamenjati solo in nekej v tujini poiskati pomoc pri ljudeh, ki dejansko poznajo pasmo, ki se dejansko z njo ukvarjajo, jo znajo pripraviti da bodo delali solidno in z veseljem tudi zadeve, katere niso v njihovem DNK, biti pripravljen biti zadovljen z manj tipicno izvedbo vaj...

Ce se je clovek odlocil, da bo imel beagla in da bi z njim rad nekaj pocel, bi ga bilo bolj pametno usmeriti k ljudem, ki znajo iz beagla povleci najvec oz. pasmo znajo odlicno izkosristiti. Prav tako bi clovek potreboval nasvet, kaknega mladica izbrati iz legla, kako jih testirati (ne le osnovne zadeve, ki se uporabljajo tudi v leglih mesancev, pri katerih ni za pricakovati v naprej nekih nagnjenosti), ter da si gre ogledati tecaje naokrog... (tecajev za marsikatero zadevo, v kateri bi beagle bil lahko naravnost briljanten, v Sloveniji zal ni).
Logiran
Barbara10
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 216


« Odgovor #47 : petek, 11.11.2011 : 17:25:38 »


Slika je iz: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=2397841438972&set=a.2330082225034.120459.1639102833&type=1&ref=nf
(Sem iskala nepravilnosti v sliki, ce je slucajno to malo skupaj sestavljeno, pa zal ne najdem.)
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #48 : nedelja, 13.11.2011 : 20:19:17 »

 Grin Grin Grin
Logiran
Ferry
rad pišem
****
Sporočil: 257


« Odgovor #49 : ponedeljek, 14.11.2011 : 06:10:28 »

Ha, ha, ha, ta je pa dobra,

najbrž res nepravilnosti v sliki ni, jih pa v "beaglu" zalo veliko, ne vem če se temu lahko reče sploh beagle.

rava,

se čisto strinjam s tvojim postom, zato so naši psi vedno na vrvici.

Lp

Logiran
SinM
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.250


WWW
« Odgovor #50 : ponedeljek, 14.11.2011 : 08:50:20 »

Kako da nista begosumna, če pa bi šla za divjadjo?
Z zamikom zaradi odsotnosti: nisem natančno razložila izrazoslovja. Zame je:
begosumnost: če je psu vse drugo bolj zanimivo, kot lasten vodnik in izkoristi vsako priložnost, da odtava kamor mu pač paše
lovosumnost: gonja divjadi
Je pa tako, da ima vsaka medalja dve plati: če ne navadiš psa da uboga tudi ko je odvezan in ni pod poveljem, pa ga imaš namesto tega privezanega in misliš, da si povsem varen ker imaš štrik v rokah....ja, dokler ga imaš v rokah - ko se enkrat pes po takem ali drugačnem slučaju znajde na rostosti brez povodca si povsem brez moči in lahko samo moliš, da boš dobil psa živega nazaj. In tak nesrečen slučaj se lahko zgodi prav vsakemu, pa če psa makar na dvojnem privezu vodiš okrog.
Se strinjam. Povodec ni nobena garancija. Tveganje obstaja.

S "ta malo" sva "drilali" odpoklic od njenega 8-ega tedna. Kot sem napisala v prejšnjem postu, je bila v večini primerov in na domačem terenu na izpustu, dokler smo bili "v ednini". Kljub temu nikoli ne bom napisala, da imava izdelan odpoklic. Pa čeprav je 99%.
"Ta velik" je posvojenec. V primerih, ko si ga drznem spustiti, delava na odpoklicu. Kljub temu, da se vedno odzove, mu ne zaupam. In mu nikoli ne bom.
Zame je varnost (in psov in divjadi) na prvem mestu. In se trudim - ter se vedno bom - s preventivo. Hkrati fejst držim pesti, da ne bomo padli v segment "nesrečnega slučaja", ki je naveden v zgornjem citatu.

Svoj post sem napisala, ker se premalo ljudi zaveda, kako močan je lovski nagon pri polarcih. In po mojih osebnih (sicer skromnih) izkušnjah, je še vsak polarec, katerega lastnik je bil sveto prepričan, da ima izdelan odpoklic v nulo, "zbezljal" vsaj enkrat, če ne večkrat.  Angry

OT, Lanabela - vi imate res dolgoletne izkušnje s krdelom polarcev. Vsi, ki vas beremo, vemo, da imate vaše punce fajn vzgojene. Ali kljub temu lahko zatrdite, da vam v vseh teh letih nikoli in nikdar ni nobena popihala na izpustu vsaj za nekaj minut?
 
Logiran
joe cool
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 83


WWW
« Odgovor #51 : ponedeljek, 14.11.2011 : 09:07:53 »

Na rob debati o tem (ne glede na lovski nagon), da mora biti pes spuščen, bi rada opisala svež dogodek z včerajšnjega jutranjega sprehoda:
Na javni cesti (sicer ne najbolj frekventni), kjer se sprehajajo starši z vozički z otroki in sprehajalci psov, sem že od daleč videla dve ženski, otroka in SPUŠČENEGA psa (nemški ovčar). Ko sva se z našim privezanim beaglom bližala skupini (midva sva tekla), je ena od žensk privezala psa, ko pa sva šla mimo (nisva tekla, nikoli ne tečem, če srečujem psa), je nemški ovčar popolnoma znorel in ga je lastnica komaj obvladala, in to pri tem, da je moj pes šel mimo zelo previdno in se je delal, kot da drugega ne vidi (ima dober občutek, kdaj ni dobro sklepati poznanstev). Ne vem, kako lahko ljudje sploh spustijo tako podivjamo beštijo - kaj bi bilo, če naju lastnica ne bi pravočasno opazila? Angry

Jaz sicer verjamem, da so vaši psi vsi super in obvladajo odpoklic "v nulo", ampak s pisanjem, kako bi morali biti psi spuščeni, se žal samo opogumlja tiste, ki svojih psov ne obvladajo, do tega niso kritični in potem s svojo mrcino terorizirajo okolico. Angry, da o kakcih, Ferry, sploh ne govorimo - kdo bo pa to pobiral Sad
Sploh pa v Ljubljani velja odlok, da mora biti pes na vrvici.
Logiran
Ferry
rad pišem
****
Sporočil: 257


« Odgovor #52 : ponedeljek, 14.11.2011 : 09:35:06 »

Lanabela in S in M,

nihče ni rekel, da je 100% varno, za nič se ne da trditi, da je 100% varno, vendar zame je povodec sigurno veliko večja varnost kot pa brez, je pa res, da ima vsak pravico do svojega mnenja. Moj pes je lahko 100% ob meni, vem, da mi povodec lahko velikokrat pomaga, npr. se je že zgodilo, da nas je napadel trop podivjanih psov in ker sem ga imela na povodcu je bila moja reakcija taka, da sem ga takoj potegnila v naročje in preprečila, da bi dobil kar nekaj ugrizov, da ne govorim, kako je ko se na ozkem pločniku srečamo, pa se kakšen pse zažene vanj in odskoči na cesto, takrat je povodec rešitelj, da pač preprečim skok pred avto itd. itd..

Glede tega, da ti povodec pade iz rok, ja sem že 1000x videla, predvsem flexije, ki so leteli s psom vred, no nam se še ni zgodilo (potrkam, da se tudi nebo), ker najbolj nepredvidljivega kužka - našega hrta, privežem okoli svojega telesa in imamo tudi zraven karabina še varnostno sponko, da če karabin popusti, da še vedno kuža ni prost. Pač se držimo načela raje 100 varoval, kot pa eno ali nobeno in potem ti je hitro lahko žal, tako, da se tukaj ne strinjam z vama.

LP
Logiran
SinM
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.250


WWW
« Odgovor #53 : ponedeljek, 14.11.2011 : 09:44:09 »

Ferry - moja dva sta "obsojena" na povodec...
 Wink
Logiran
AndrazM
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 89


« Odgovor #54 : ponedeljek, 14.11.2011 : 12:23:37 »

Dober lastnik zna presoditi kdaj bo pes na povodcu kdaj pa ne... Zagotovo pa psa ne pozna nobeden bolje kot lastnik sam... posploševati na vse pse ža ne gre... Je pa lastnik tisti ki nosi odgovornost Tongue
Logiran
Ferry
rad pišem
****
Sporočil: 257


« Odgovor #55 : ponedeljek, 14.11.2011 : 13:11:07 »

No AndraZ, tako enostavno sicer ni, kot si napisal.

Poznam veliko ljudi, ki so mi po nesreči rekli, joj, tega pa ni nikoli naredil, no in prvič je lahko tudi zadnjič, odvisno je pač od tega, koliko si pripravljen tvegati, mi pač nismo, smo skoraj izgubili enega kužka in nam je pač več vredno življenje, kot pa to, da se z mano sprehaja brez povodca.

Za beagla pač vem kaj ima v ozadju (beri svoji genetiki) in vedno, skoraj je pravilo, pri lastnikih beaglov slišim, vedno je bil priden (pa tukaj ne govorim o mesecu, dveh) in nas je ubogal brez povodca, potem pa je naekrat izginil. Pač isto je tudi z ostalimi stvarmi, sem že prej v postu napisala, da je moji kolegici beaglica (ki je bila zame ena najbolj pridnih beaglic kar jih poznam) pri 6 letih začela uničevati stanovanje, pač, psi so kot ljudje, nikoli jih ne poznaš do konca, mogoče si le prepričan, da jih, pa te na koncu skoraj vedno presenetijo, žal velikokrat tudi v slabem pomenu. Življenje pač ni tako enostavno, kot si opisal zgoraj.

Lp
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #56 : ponedeljek, 14.11.2011 : 13:24:36 »

Nič ni povsem brez tveganja. Je pa dobro da zanaš tveganje oceniti in ločiti še sprejemljivo od nesprejemljivega ( pri nas so psice večinoma brez povodcev povsod, kjer ni prometa. Imela sem psico, ki je bila lahko brez povodca vsepovsod, tudi v prometu. imela sem psa, ki je moral biti vedno in povsod brez izjeme na dvojnem povodcu, en od njih je bil pripet na moj pas in ena od ovratnic je bila zatezna, imam psico, ki mora biti privezana povsod na neograjenem, kjer obstaja možnost da VIDI  divjad - za veliko večino biglov velja to zadnje pravilo z razliko: kjer lahko ZAVOHA divjad).
Logiran
Ferry
rad pišem
****
Sporočil: 257


« Odgovor #57 : ponedeljek, 14.11.2011 : 13:43:06 »

Ja se strinjam,

le primakniti je potrebno še kulturo, da se naj na javnih površinah psi nebi sprehajali brez povodca, neglede na poslušnost, pa smo lahko vsi srečni.

LP
Logiran
AndrazM
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 89


« Odgovor #58 : ponedeljek, 14.11.2011 : 14:17:17 »

Zadnjič so me v Zooticu v BTCju napadl kako mučenje imam v mislih ko sem kupil natezno ovratnico... Smiley
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #59 : ponedeljek, 14.11.2011 : 14:40:12 »

Ja, in prav so imeli - na mladiču nima kaj početi, prav tako ne na 90% drugih psov. če kdo še vedno hoče šolati po rukn cukn metodi naj izvoli, vendar se pri biglu na ta način nikamor ne pride.
Vodenje z dvema povodcema in dvema ovratnicama je bilo potrebno zato, ker je bil pes zelo velik (70+cm), močan in zelo nevaren (je spravil nekaj ljudi v bolnico). Zatezna ovratnica je bila tam za vsak slučaj, če bi se iz navadne snel ali če bi se strgala. Dokler je bila gor navadna ovratnica, je zatezna tam samo bila, ni pa se zatezala.
Logiran
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Beagle
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines