mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 14:24:54

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Beagle
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9   Dol
Natisni
Avtor Tema: Beagle  (Prebrano 32774 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
AndrazM
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 89


« Odgovor #75 : sreda, 16.11.2011 : 09:13:28 »

Imaš tisto ovratnico ki ti ustreza oz deluje. Čist preprosta zadeva.
Vem za labradorce in ker slišim da imajo beagli tudi velik apetit, me zanima če imaš težave z avtoriteto ker ubogajo samo takrat ko je hrana v igri? Pri naši labradorki je to zelo velika napaka, ki se jo še trudimo odpraviti...
Zgornja slika za tek po gozdu mi je zelo všeč, čeprav če si bi omislil to zadevo bi si kupil nekaj malo elastičnega.
Glede popravkov (oz rukncukn) pa mislim da psu sploh ni problem, ker psa je Mati Narava programirala da se vede po pravilih in navodilih "alpha" psa, in je pes celo vesel da ima določena pravila po katerih zadovolji lastnika... Treba pa je seveda natezno znati pravilno uporabljati ampak to je že druga tema Smiley
Potem pa me še zanima, če je beagla mogoče naučiti, da je na sprehodu ob tebi, v gozdu ali travnikih pa v tracking mode? Smiley
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #76 : sreda, 16.11.2011 : 09:19:10 »

Mati Narava k sreci ne bere Cesarja, tako da ni nic programirala.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
joe cool
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 83


WWW
« Odgovor #77 : sreda, 16.11.2011 : 10:02:10 »

Ferry, podpišem se pod to, kar si napisala, razen tega pa mi pogled na dva vlečna goniča z nabildanim dedcem v ozadju ni nevemkako super Evil, midva z našim kužkom sva se čisto v redu našla, kar se teka tiče (pa nisem nek hud tekač), tako da gre po najini rundi čisto zadovoljno počivat. V hribih je pa tako vodenje z drvečim psom hitro lahko primer za gorsko reševalno.
Kar se displazije tiče, pa hvala za nasvet, bomo preverili Huh

Citat
Potem pa me še zanima, če je beagla mogoče naučiti, da je na sprehodu ob tebi, v gozdu ali travnikih pa v tracking mode?
Grin Grin Grin
Andraž, po mojem ti je zdaj že jasno, kam beagle taco moli...
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #78 : sreda, 16.11.2011 : 10:24:03 »


Vem za labradorce in ker slišim da imajo beagli tudi velik apetit, me zanima èe imaš težave z avtoriteto ker ubogajo samo takrat ko je hrana v igri? Pri naši labradorki je to zelo velika napaka, ki se jo še trudimo odpraviti...

To nima niti najmanjše veze s požrešnostjo, ampak z napačnim postopkom učenja...
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #79 : sreda, 16.11.2011 : 11:22:41 »

Citat
tale slika je pa zelooo samomorilska oz. morilska, probaj, na slikah izgleda vse cool, si že mogoče kdaj tekla po gozdu, si mogoče kdaj tekla z 2 psoma, ki takole vlečet

Isusek, tek po gozdu z dvema BIGLOMA naj bi bil samomorilski...c.c.c...večinoma se teča s po dvema huskijema, ptičarjema....brez najmanjšega problema. Je pa seveda treba imeti primerno opremo in pse primerno natrenirane. S podivjanci, ki se ustavijo šele ko so napol zadavljeni pa seveda ne gre. Pridi pogledat v Smlednik ta vikend kako to gre (bodo sicer samo polarci, a princip je isti)
Sama sicer ne tečem, a po istem sistemu me lahko 2 -3 (hitri in precej močnejši od biglov) vlečejo na kolesu. Brez incidentov, ker so primerno naučeni.

Citat
Pes sploh, če teče pred teboj nima občutka, kako hitro lahko tečeš ti in koliko si utrujen
Dobro natreniran pes ima seveda več kot odličen občutek za svojega vodnika.

Citat
večina beaglov je imela navadne vratnice, usnjene, iz najlona, ... in ko smo odšli na pohod, so vsi psi na teh vratnicah tako nenormalno vlekli svoje lastnike hrib, da so imeli jezike do tal in opazil se nenormalno razvitost psa,

Pa menda ne boš rekla da zaradi ovratnice?  Rešitvi sta dve: primerna oprtnica in trening za vleko ( s primerno oprtnico in povodci te lahko psi lepo vlečejo v hrib. Ne da bi se na pol zadavili in ne da bi se zaradi tega nesorazmerno razvili -preizkušeno sicer na polarcih, a princip kot rečeno je enak, samo psi so močnejši. Tak način hoje je tudi za vodnika udoben. Hoja navzdol je za vodnika zahtevnejša, psi morajo biti poslušni in morajo imeti občutek za vodnika . kar se pridobi z izkušnjami) ali pa primerna vzgoja in hoja na popuščenem povodcu. Za kar seveda ne potrebuješ nobene posebne ovratnice. Prvo seveda ne izključuje drugega, lahko te gor vlečejo, dol pa hodijo ob nogi.

Citat
da definitivno priporočam vsakemu lastniku beagla, pred raznimi "športnimi" podvigi, da pri svojem psu preveri displazijo
displazijo se seveda lahko preverja, vendar predlagani športni podvigi za kolke niso škodljivi in jim kvečjemu koristijo (boljša telesna pripravljenost, manjša teža, boljša mišična masa, močnejše vezi = tudi slabši kolki ne povzročajo težav).

Citat
In velikokrat me stisne pri srcu, ko vidim lastnike beaglov kako svoje večinoma tudi predebele kužke navežejo na kolo in podijo s kolesom, ne vem, kakšna "usluga"  se pri tem dela psu???!?!
pod pogojem, da se prilagodijo sposobnsti psa jim delajo izjemno veliko uslugo (glej zgoraj napisano)

Citat
Zgornja slika za tek po gozdu mi je zelo všeč, čeprav če si bi omislil to zadevo bi si kupil nekaj malo elastičnega
Za tak tek potrebuješ primeren pas, povodec pa je tak, da je del elastičen (če imaš dva psa, je elastičen tisti razcepljen  del, ki je bližje psu - kar pomeni, da na psa fizično težko vplivaš, morata biti poslušna na povelje in biti dobro usklajena - kar je pri psih, ki so navajeni, da ubogajo šele, ko se jih zategne zelo težko doseči)

Citat
Vem za labradorce in ker slišim da imajo beagli tudi velik apetit, me zanima če imaš težave z avtoriteto ker ubogajo samo takrat ko je hrana v igri? Pri naši labradorki je to zelo velika napaka, ki se jo še trudimo odpraviti...

Napaka je v napačnem načinu nagrajevanja, torej je treba odpraviti napake vodnika in ne psa.


Citat
Glede popravkov (oz rukncukn) pa mislim da psu sploh ni problem, ker psa je Mati Narava programirala da se vede po pravilih in navodilih "alpha" psa, in je pes celo vesel da ima določena pravila po katerih zadovolji lastnika... Treba pa je seveda natezno znati pravilno uporabljati ampak to je že druga tema

Narava psov ni nič programirala. So špa ljudje nekatere pasme sprogramirali tako, da imajo željo ugoditi vodniku (whish to please), a biglov v tej skupini ni.

Citat
Potem pa me še zanima, če je beagla mogoče naučiti, da je na sprehodu ob tebi, v gozdu ali travnikih pa v tracking mode?
Seveda.


Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #80 : sreda, 16.11.2011 : 11:46:17 »

Nimam pojma konkretno o beaglih in tudi ne vem, če je primerjava primerna, ampak 4,5 mesece star basset mene vleče več kot pol manj kot mojo taščo, pri kateri živi, jaz pa pridem na obisk enkrat na 2 ali 3 tedne. Pes je na oprsnici. Me prav zanima, zakaj je temu tako, glede na to, da je pravi vohljač, pa še živahen mladič, ko sam satan. Žal gre vzgoja pri njem v smer ˝prosto po Prešernu˝, ampak jaz sem z njim zadovoljna, ker se po 10 minutah sprehoda vedno znova uspeva zmenit, da se z vlečenjem ne pride daleč.
Ne glede na pasemske značilnosti beaglov se mi zdi, da imate nekateri lastniki glede vzgoje beaglov postavljen stekleni zid, za katerega menite, da ga je praktično nemogoče prebiti.
Logiran
Ferry
rad pišem
****
Sporočil: 257


« Odgovor #81 : sreda, 16.11.2011 : 12:17:20 »

Oh ja,

samo strokovnjaki in specialisti, skratka, to življenje je res prelepo, kot politika, vsi se vejo, znajo, rezultat na koncu pa je vedno enak nič. Skratka vem kaj vse delajo ljudje in pač če nekdo skače iz mosta na elastki to še ne pomeni, da bom to delala tudi jaz, če se mi zdi vratolomno in zelo rizično.

Vem tudi kako je s takim tekom po gozdu v našem klubu tečemo celo zimo po Rožniku in imamo že brez psov preveč poškodb, da bi se šla še to neumnost (pač moj vidik), če je nekdo že vsaj probal teči po gozdu mi bo pritrdil, da je potrebna velika zbranost, natreniranost, pa še vedno se zgodi veliko padcev, če pa imaš na sebi navezan še en faktor, kateri lahko vpliva na tvojo stabilnost (tu ne govorim o podivjanih psih, ampak le o mogoče rahlem potegu in že je lahko nesreča tukaj). Ja sem pa že videla že marsikaj, npr. po dva psa z lastnikom na zelo prometni cesti, psi na zunanji strani, zeloooo lepo in odgovorno, jaz se še sama ne upam na cesto s kolesom, glede na nesreče, ki sem jih doživela oz. videla, ne da bi bil kriv kolesar. Pač meni je moj pes neprecenljiv in na to gledam enako, kot bi jaz kolesarila ob pločniku, moja dva otroka pa zraven mene na na voznem pasu, KRASNO!!!! Sem pa že imela namen tudi povprašati policaje, ali je to prekršek? Zame je to enako, kot trije kolesarji na cesti "vštric" in nič drugače, pač zelo ovirajo promet in ogrožajo sebe.

Pač ljudje smo si različni, pač gledam nase in na svoje pse drugače, kot mogoče drugi in to je to. Lanabela, če pa prebereš spodaj, sem napisala, da ovratnica, povodec in ostalo ni nikoli krivo, vedno je kriv lastnik.

Tale s športom in displazijo je pa tudi malo za ušes privlečena, so mi vse na veterinarski fakulteti razložili in delno je res to kar si napisala Lanabela, vendar le ni tako enostavno, kot trdiš ali pač v znanju prekašaš tudi njih, to pa pač nevem.

Lp
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #82 : sreda, 16.11.2011 : 12:45:37 »

Po prometnih cestah so psi vedno na notranji strani, če tečejo po neprometnih poteh pa lahko vlečejo pred kolesom. Kjer je malo prostora ne tečejo vštric ampak drug za drugim, tako da zasedejo zelo malo prostora (v izjemnih primerih znajo teči tudi drug za drugim za kolesom, kar pomeni da zavzamejo 0 prostora). Vse je stvar vzgoje in treninga. Seveda tudi to, da ne potegnejo za mačkom/zajcem...., da ne odreagirajo na provokacije mimoidočih, odvržene piksne, kamne..., da ne odreagirajo na popadljive cucke....
Tudi meni so moji psi (in seveda tudi tisti s katerimi delam) neprecenljivi. Vendar se zavedam, da popolne varnosti ni in sprejemam določeno tveganje tako zase kot za pse. Brez tega bi bilo delo, ki ga opravljam s psi nemogoče. Natreniraš sebe in pse na vse mogoče situacije in zmanjšaš teganje na največjo možno mero....a ko na treningu (izpitu, preizkušnji, akciji) spustiš psa prosto v gmajno(tudi ponoči), v neznano stavbo, kjer so luknje in delo na višini in v temi.....In da je možno to početi tudi z biglom ja dokazala pred kratkim tudi vodnica bigla, ki je uspešno opravila izpit.
O tem, kako tak ali drugačen trening vpliva na kolke nekaj malega vem iz prakse (med drugim sem imela na treningu v agilitiju par let GR psico, za katero je veterinar ob pogledu rtg posnetka svetoval operacijo ali evtanazijo, lastnica se ni dala, pa psica je brez enega ali drugega trenirala in tekmovala v agilitiju par let, pobrala pa jo je bolezen nepovezana z gibalnim aparatom).
Logiran
lunca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 583


« Odgovor #83 : sreda, 16.11.2011 : 12:50:20 »

Kocka,od kje pa ima tvoja tašča tega basseta?
Drugače pa je najbrž pri tisti hiši pes šef,ki tvojo taščo fino okoli prinaša,pri tebi se pa tega ne upa.
Tjaša
Logiran
joe cool
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 83


WWW
« Odgovor #84 : sreda, 16.11.2011 : 13:14:38 »

Citat
Po prometnih cestah so psi vedno na notranji strani, če tečejo po neprometnih poteh pa lahko vlečejo pred kolesom. Kjer je malo prostora ne tečejo vštric ampak drug za drugim, tako da zasedejo zelo malo prostora
Že zelo dolgo vozim, pa v naravi tega ravno ni videti.

Za adrenalinske ljubitelje kolesarstva s psi - tole pravi ZPrCP:

92. člen

(jahač, gonič in vodič živali v prometu ter pogoji za udeležbo živali v cestnem prometu)

(1) Za jahača, goniča in vodiča živali, udeleženega v cestnem prometu, se uporabljajo določbe tega zakona o pešcih, če ta zakon ne določa drugače.

(2) Domače živali (psi, mačke, drobnica, večje živali idr.), ki lahko ogrozijo varnost cestnega prometa, so lahko na cestah, namenjenih prometu motornih vozil, le v spremstvu osebe, ki jih varno vodi. Živali je prepovedano voditi iz vozila ali z vozilom. (vozilo je tudi kolo, ne?)

(12) Živali je treba voditi ali goniti čim bližje desnemu robu vozišča, če je le mogoče, pa po robu vozišča ali bankini (s kolesa to zlahka urejamo) Wink

Ali je cesta prometna ali neprometna - te delitve pa ni v zakonu, zdrava kmečka pamet je tako že šla adijo, zakonodaja je pa v tej državi itak samo zato, da se krši.
Logiran
Ferry
rad pišem
****
Sporočil: 257


« Odgovor #85 : sreda, 16.11.2011 : 13:31:46 »

Joe cool,

dobro napisano, jaz tudi tega še nisem videla, vedno so bili psi na zunanji strani, ker če so na notranji je najbrž še malo težje za kolesarja, ker potem kužek ali kužka če malo zanihaš s kolesom skoči na pločnih, pa znaki in ljudje na pločniku itd. Skratka izredno nepredvidljive in nevarne situacije in kot pravim, ljudje smo si različni, večinoma pa znamo izredno lepo "natolcovati", vse skupaj uresničit pa je malo težje, saj pravim, kot politika.

Sicer pa smo že daleč od teme, kaj se vse da z beaglom, nič ne zanikam, samo, da se pa vsak že v začetku s svojim prvim kužkom postav oz že brez njega v vlogo strokovnjaka, ki bo vsako stvar odpravil brez problema, tu pa se zna zgoditi ravno obratno. Teorija je teorija, praksa pa je praksa in večinoma se ravno pri praksi izkaže, da veliko ljudi odpove.

Nikoli ni bil moj namen da bi govorila, da je pa se beagla določenih stvari neda naučiti, govorim le o tem, da beagle za začetnike ni ravno najbolši pes in večina ljudi se PRECENI (preceni svoje sposobnost, podceni sposobnosti psa) in prevečkrat se je že zgodilo, da je po nekja mesecih beagle končal na Bolhi, tudi eden od članov tega foruma, ves vzhičen, navdušen, je po nakupu hitro obupal in se raje ne sprašujem, kje je kuža pristal. Zato vedno raje opozorim, na vse možne minuse, ki jih lastniku mogoče nebo uspelo odpravti z razlogom, da zaradi tega kužek potem nebo končal na cesti.

Sem pa izredno vesela, da nekomu tudi z beaglom uspe kakšen tak dosežek kot je reševanje.

Lp
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #86 : sreda, 16.11.2011 : 13:49:52 »

Velika večina tistih, ki pse redno vodimo ob kolesih, vodi psa po desni strani. Tisti, ki po cesti vodijo psa po levi so "padalci", ki psa vzamejo h kolesu na svete cajte kdaj in ga posebej ne strenirajo. Pločnik, prometni znaki, mimoidoči....niso za dobro treniranega psa noben problem (pri nas je načeloma tako, da tam kjer je pločnik pes teče po pločniku. Zasede približno 20 cm širine pločnika. Če je gneča, gre po cesti ob kolesu, če sta dva psa pa drug za drugim - vsi skupaj še vedno ne zasedemo več cestne površine od dovoljene - vsekakor pa manj, kot prikolica za kolesom. Kjer ni pločnika teče po bankini. Za to, da se nauči, po kateri strani se je treba izogniti količkom, prometnim znakom, reklamam....povprečno brihten pes potrebuje eno ali dve vožnji.

Zdej...vse kar je v življenju prijetnega, je nemoralno, nelegalno ali pa redi. S psi se vozim po cestah že 30+  let (brez enega samega omembe vrednega incidenta). V vseh teh letih me je en mlad picajzlast polcaj glih frišen iz šole opozoril, da je kolo vozilo. Ob vseh ostalih par sto srečanjih pa smo se samo prijazno pozdravili. Tako da - nekateri ste res bolj papežki od papeža.
Logiran
Ferry
rad pišem
****
Sporočil: 257


« Odgovor #87 : sreda, 16.11.2011 : 14:12:30 »

Lanabela, časi se spreminjajo in ne vedno na bolje, mogoče si to opazila, in ena od teh stvari, ki gre na slabše je definitivno promet.

Si mogoče slišala za to "vse je enkrat prvič". Tako, da meni podatek, kaj nekdo dela že 30 ni nujno podatek v pozitivnem smislu.

Sicer pa jaz svojim takega "razgibavanja" definitvno ne bom privoščila, ker je zame nesprejemljivo, pa naj bo pes pred kolesom za kolesom, ob levi ali desni. Cesta je cesta in jo uporabljam le v nujnih primerih in to je takrat ko se usedem v nekaj kar ima 4 kolesa, ostale moje aktivnosti in aktivnosti mojih psov pa so namenjene uživanju in sproščanju tam, kjer ni cest in ne "pleha" in "izpušnih plinov" torej v naravi. Če pač sem v centru mesta, se tja odpravim z avtomobilom in psi v avtomobilu oz. peš in počasi in varno po pločniku, in že ko pešačim imam veliko dela, da pse odmikam ljudem, ki že na 50 km kažejo strah pred psi in teh je veliko, sploh pa otrok, da ne govorim o bevskajočih kužkih, ki letajo po celem pločniku.

Lp
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #88 : sreda, 16.11.2011 : 14:28:08 »

Kocka,od kje pa ima tvoja tašča tega basseta?
Od šteparja - je bil kupljen za darilo in je tudi brez rodovnika, žal pa ne vem od kod točno (mogoče Ribnica, nisem ziher) Sad Lips Sealed sram
Ja tašča itak vidi samo tužne oči Roll Eyes, se pa trudim s tastom, ki ima več avtoritete in tudi želje poslušat kakšen nasvet, ampak izvedba mu pa šepa, čeprav mu vsakič, ko pride k meni vse razložim - samo on vse tehnike nekako priredi po svoje. Ko mu pri njih pokažem, me pa čudno gleda zakaj pri meni pes za mladiča super pali, pri njem pa delno. upam, da mu bo vseeno uspelo vsaj delno.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #89 : sreda, 16.11.2011 : 14:38:31 »

Zadnje čase Lanabelo redno videvam s psi/psom na kolesu - jaz sem z avtom, se nam očitno ravno ene poti prekrivajo. Pes teče tako, kot je napisala Lanabela in to v središču kraja ob precej prometni cesti. Zdej - ker slučajno vem, da je to ona in zaupam, da svoje pse obvlada se mirno in previdno odpeljem mimo. Priznam pa, da bi si verjetno mislila kakšno manj lepo stvar ala - pa ker bedak psa v to gužvo vleče na kolesu. Ampak bi po parih srečanjih prav tako spremenila svoje mnenje, ker mi je do sedaj izgledalo vse bp in pes nikoli ni povzročal kakšnih scen po cesti. Sem prepričana, da so se je tudi sokrajani že lepo navadili Wink
Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Beagle
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines