mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 11:00:18

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o prireditvah  |  mojpes.net vabi na prireditve  |  Pretekle prireditve  |  Tema: CRUFTS 8.-11.3.2012
Strani: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9   Dol
Natisni
Avtor Tema: CRUFTS 8.-11.3.2012  (Prebrano 29580 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #105 : petek, 16.03.2012 : 08:32:58 »

No, dejstvo je, da se s puljenjem dlak močno ziritira notranjost ušes, ki povzroči vnetje - pri obeh naših psih je bilo tako in nazadnje mi je sama veterinarka - dermatologinja rekla, da to početje pri velikem številu psov povzroči ravno nasprotne učinke od željenih, kar naj bi dokazovala tudi sodobnejša literatura. In verjamem, da še vedno ogromno lastnikov psov pada na to "pravilo", staro nekaj desetletij, in psom povzroča nehoteno trpljenje. Toliko o zdravju "pasme".
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #106 : petek, 16.03.2012 : 09:08:18 »

Meni se teli zdravstveni pregledi zdijo zelooo dobrodošli, ker na razstavah se lahko vidi marsikaj. Tudi da šepajoči pes dobi naziv  Shocked
Takrat sem bila zapisničarka v ringu, kjer se je to podelilo. Nič rekla kazala...  Lips Sealed
Žalostno je tudi da sodniki podelijo odlične ocene in še kaj krirurško popravljenim psom in celo na ocenjevalni list pohvalijo sicer malce nenavadno obliko oči  Roll Eyes

Jaz bi jih (sodnike) polovico poslala na okulistični pregled.

Po drugi strani pa se ne more pričakovat, da bodo na razstavah veti gledali srce, gluhost in podobne zadeve, ki se na vzven ne kažejo in ni videt, da bi pes kazal znake nelagodja. Pri uvihani veki pa jo še kako.
Ne more se pričakovat da bodo na razstavah tako ucepili kaj morale tako nekaterim sodnikom kot nekaterim razstavljalcem in vzrediteljem. Je pa vseeno za moje pojme jasno sporočilo, da je treba zavihat rokave.
Zadevo je treba posplošit, malce še dodelat... Idealno bi bilo, da bi se selekcija naredila pred vstopom v ring, je pa tudi res, da ob velikem številu psov to utopija.

Mislim, da bi bilo treba naredit tudi nekaj sankcij pri sodnikih. Tako očitne zadeve kot so šepanje, garije ali krogci brez dlake bi pa ja morali videt  Undecided
Da o totalno zgrešenih opisih ne govorim. Ne morejo sodit pasem ljudi, ki o njih nimajo pojma in so tam samo zato, da podelijo nazive, da bodo razstavljalci zadovolnji in bodo zbirali "nalepke od trgovine".

Če se ponovno vrnem na kolke ali gluhost in tako dalje... Osebno mislim, da bi bilo nefer pse, ki so gluhi po defoltu izločiti iz razstav. Razstave niso samo/več zaradi vzreje. So postale kinološka disciplina, druženje... Nekaterim je to postal kar način življenja in hodijo razstavljet po svetu pa nimajo nobenega mladiča Wink
Vem za vsaj enega samca, ki je bil dolga leta zelo uspešen tudi na močnejših razstavah. Nazivov toliko, da dol padeš. Seveda tudi ponudb za paritve. Če me spomin ne vara so bile vse paritve zavrnjene s strani lastnice, ker zdravstveno ni bil primeren. Zakaj bi potem človek prepovedal udeležbo takim predstavnikom pasme?

Ne sme se kaznovati ljudi zato, ker so nekateri brez morale in srca. Slednje pa je potrebno ustaviti.
Po drugi strani tudi ni vse zunanjost in tudi pes, ki na razstavah nebi dosegal nekih odličnih ocen je lahko izjemne vrednosti za pasmo samo (lahko tudi 100x bolj kot 3x sv. prvak). Pasme niso samo izgled in karakter se na razstavah kaže v zelo majni luči. Tam je že bolj veščnost vodnika in naučenost psa.
Zdravje je pa še pomembnejše...
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #107 : petek, 16.03.2012 : 10:23:45 »

Verjetno bi morali uvest nek "zakon", ki bi moral veljati za vse. Bi ob prijavi pač morali predložiti dokazilo o opravljenih testih/pregledih za specifične zadeve, ki so lahko rizične pri določenih pasmah.

Saj take preglede imajo, certifikate za oci mislim. Hec je v tem, da gre tu res samo za oci, ne pa tudi za veke. Torej ima pes certifikat, da je z ocmi vse ok. Z ocmi ja, ne pa nujno tudi z vekami. Ker, ce prav razumem izjavo BVA, ta certifikat ne potrjuje, da je z vekami vse ok, samo da je z ocmi.

Ja ja, to so vse stvari ki se vidijo navzven. Pa kolki, komolci, srce, sluh? Kako bojo pa to cekirali?
Niso vse samo oci.

Niso smeli uporabljati pripomockov. Torej tudi stetoskopa ne. Nekaj se govori, da so uporabili lucko, pa ze ni prav.
Supermeni niso, na zalost, da bi imeli superduper sluh in rengenski vid. Sam majo pa "jajca" in hrbtenico, da na Cruftsu vrzejo 6 psov, med drugim tudi angleskega buldoga. No, vsaj meni se tako zdi.


Vzreja Zakaj naj bi na razstavah cekirali kaj naj gre v vzrejo in kaj ne? Kaj niso to samo lepotna tekmovanja? Ce niso samo lepotna tekmovanja, ampak naj bi predstavljala tudi zdrave pse, zakaj tako histeriranje glede zdr. pregledov na razstavah? Ce so psi res zdravi, potem bodo preglede opravili brez problema.

Kaj ni vprasanje etike, kaj bo slo v vzrejo in kaj ne in je to pravzaprav na plecih vzreditelja, in ne sodnika?

Natis primer: to, da je bil mladic skoten z napako, zaradi katere ne bo dobil vzrejnega dovoljenja in zaradi katere bi na letosnjem Cruftsu padel na vet. pregledu, je odgovornost vzreditelja. Vsi vzreditelji ste odgovorni za to kar vzredite, pa ce vzredite super lepega zdravega sampijona, ali pa kripla, ki komaj hodi. Ne bom rekla, da je vasa krivda, ker se mi to ne zdi cisto prav, je pa vasa odgovornost. Kaj bodo potem lastniki poceli s tem psom, je njihova odlocitev in odgovornost. Ce se odlocijo stepat nerodovniske mladice, ker pac pes/psica ni dobil/a vzrejnega, je njihova odlocitev, mladici pa njihova odgovornost. Ce pes dobi vzrejno, potem ali napaka ni tako grozna ali pa so kriteriji za pridobitev vzrejnega premili. V vsakem primeruje je vzreja s takim psom in so mladici tega psa odgovornost vzreditelja, ki s tem psom vzreja. A je jasno kaj mislim?

Ce se jim zdi fajn razstavljat psa z napako, pa naj. Saj oni mecejo denar stran. Da potem jokajo, ker jim sodnik pove, da ima pes napako, za katero itak ze sami vejo od zacetka, da jo ima. Mislim, res, smilijo se mi, jokam zaradi njih, buhuhu... Pac naj se sprijaznijo s tem in ce imajo zeljo razstavljati, naj drugic kupijo razstavni potencial ali pa odraslega psa, pa naj se furajo po razstavah. Nimam ne vem koliko razumevanja, ne veliko potrpljenja za tak folk, res ne.


torej... kot sem napisala ... tudi sodniki BI MORALI izločit standardu neprimerne pse, pse, ki kažejo znake bolezni, na vsakem lastniku psa pa je, da se psa, ki je bolan (bolan!!!), ki se ne počuti dobro, da takega psa NE RAZSTAVLJA.

Kaj pa ce standard narekuje "bolezen"? Kaj ce je "bolezen" po standardu tipicna, zazeljena in na razstavah nagrajena?


še enkrat, vnete oči, vneta ušesa (pri katerih se jasno pes ne počuti slabo, da se razumemo) zame niso vzrok, da se pes ne bi razstavljal. prav tako ne »nevidne napake« zaradi katerih pes ne sme v vzrejo.

Da pojasnim, da ne bo kdo mislil, da je pes padel zaradi enega vnetja. Edini pes, za katerega imamo vet. poročilo javno objavljeno (ne vem pa, a je kdo potrdil pristnost ali ne), ni padel zaradi vnetih ušes. Piše pa ektropij in sek. konjunktivitis.
So pa govorice, da so psi leteli zaradi vnetih oci oz. rdecih oci. In so govorice, da so taisti psi leteli zaradi ektropija. Komu verjeti? Razstavljalci verjetno razstavljalcem, kaj jst vem. Jaz zaenkrat verjamem tistemu porocilu, upam pac, da je tapravo.

Kaj mene recimo malo moti pri temle. Meni se recimo letosnji buldog ne zdi ekstremen v primerjavi s kaksnim drugim. Pa ni sel skoz. Ce pustim vse govorice ob strani, je v bistvu psicka dosti bolj "moderate" in bi lahko, kot taka, predstavljala ne tako ekstremen primerek v grupci. Da bi "laiki" videli, da obstajajo tudi taki buldogi. Enako s clumberjem, meni se psicka res ne zdi ekstrem.

Je pa res, da pri zdravju ne gre zdaj primerjati z drugimi tipi oziroma primerki iste pasme. Samo mi nekaj fali, nekaj s cimer bi tistim vzrediteljem, ki se trudijo vzrejat ne tako zelo ekstremne pse, dali vedeti, da delajo prav oziroma da so na pravi poti.

Samo nekaj sem še hotela dodati!To leto so sodelovanje v Bisu preprečili nekaj pasmam,naslednje leto bodo pa kakšnim novim!Lahko tudi VAŠI pasmi!Se boste vsi tisti,ki se sedaj sladko smejite ob teh odločitvah smejali tudi takrat,ko bodo hoteli spremeniti vašo pasmo?

Ena od mojih pasem je med 15, kar mi je zelo vsec. Drugi dve nista. Kot sem ze napisala je moje mnenje, da bi morali biti ti pregledi BOBjev obvezni za vse pasme. Tudi za "moje", jasno. Bi bila zelo vesela, ce bi se to zgodilo. Me pa zanima (in tuhtam o tem), kako bi se tega lotili oz. kaj bi kaznovali. Predolgo dlako, nezmoznost videti, greben? Ker tile pregledi zdajle se mi zdijo precej mili. V glavnem bi bila vesela, ce bi se kaznovalo ekstreme. Ampak to lahko, zaenkrat, pocnejo samo sodniki in sicer tako, da ne favorizirajo ekstremnih psov.


A je prestiz biti BOB na Cruftsu? Je.
A je prestiz biti v grupci 1., 2., 3., 4.? Je.
A je prestiz biti zmagovalec Cruftsa (BIS)? Je.
A je to nekaj kar si (ne nujno vsi) razstavljalci/vzreditelji/lastniki zelijo/zelite, o tem sanjajo/sanjate, je to wau zanje/za vas? Je.

Kam/kako/kje/kdaj torej usekat, da bo najbolj odmevalo? Potiho pregledat vse pse ali uzgat tik pred zdajci, da prakticno del kinoloske scena debatira skoraj samo o tem? In za cesnjico na vrh povedat vsem, ki gledajo grupe, da "ups, tepate pasme ne boste videli, ker pes ni uspesno opravil vet. pregleda". Ena taka sok terapija.
Spraviti psa ob BOB in celotno pasmo ob morebitni BOG ali BIS. Garant bo odmevalo. Koliko bo pa ucinkovito, se bo pa se videlo.



Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #108 : petek, 16.03.2012 : 11:33:00 »

...sodniki ja...  Undecided
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #109 : petek, 16.03.2012 : 14:06:49 »

Izven razstav pa vzreditelji in kupci/lastniki psov.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #110 : petek, 16.03.2012 : 19:29:55 »

No ja, jaz bom samo to pripomnila...nisem veterinar to je res, vem pa vsaj približno kaj je ektropija in kako izgleda. clumerko, ki je padla sem kot pripravnik stažirala v zadnje pol leta 2x (Vrtojba, Zagreb) in ektropije ta psica nima, to si upam trdit. Če pa je bilo kaj drugega pa ne vem, ker je nisem videla zadnji mesec, niti na sam dan.
Logiran
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« Odgovor #111 : petek, 16.03.2012 : 19:33:04 »

Izven razstav pa vzreditelji in kupci/lastniki psov.

ja nanook - vedno manj sodnikov si lahko privošči biti sodnik / vzreditelj / kupec ;-D.
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #112 : petek, 16.03.2012 : 19:35:47 »

Ne razumem cisto. Tisto leti na kaznovanje ekstremov. Na razstavah to lahko pocnejo sodniki, izven razstav pa vzreditelji in lastniki/kupci psov. Vzreditelji s tem, da se ekstremom izogibajo pri vzreji, lastniki pa tako, da ne kupujejo (in s tem ne podpirajo) ekstremov.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #113 : petek, 16.03.2012 : 20:39:01 »

Tule pa si lahko preberete izjavo veterinarke, ki je opravljala preglede.

Tudi mene bi zelo razveselilo, ce bi lastniki (teh sestih) psov vet. porocila javno objavili na internetu.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
cof
novinec
*
Sporočil: 11


WWW
« Odgovor #114 : sobota, 17.03.2012 : 11:32:07 »

ah spet ena ... "razstave je treba ukint, to je matranje psov" ...

torej po tvoje ....

pudlji imajo vneta ušesa lahko čez celo poletje oz. ko je vročina. takrat je treba bit doma in jih zdravit in boh ne daj kam it. torej sem po tvoje lahko doma pol leta. doma ... (pa ne mislim tukaj na razstave, da se zastopiva, mislim ... doma)



sanco1a
odvisno od psa. pri ajki, če ji ne bom redno čistila ušes bo dejansko tako, kot sem napisala (saj ni, če ji čistim, bi pa bilo) da bi imela vneta ušesa celo poletje.  pri rdečki je popolnoma vseeno, čistim ali ne čistim, nima vnetih ušes, pri atheni isto. to je bolj odvisno od psa do psa kako pogosto ima vneta ...



Škoda vsakega komentarja, samo sprenevedanje, prosim naslednjič se najprej odloči ali imajo pudlji celo poletje vneta ušesa ali jih imajo samo ob neprimerni oskrbi, potem pa piši o tem. S tem deleš krivico pasmi in ostalim lastnikom te pasme.
Logiran
natis
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.518


« Odgovor #115 : sobota, 17.03.2012 : 11:59:01 »



vsaj citiraj vse, ne pa kar tebi paše .... nekaj je bilo odgovor tebi, nekaj sančotovi ... pa preberi še enkrat kaj je poanta mojega pisanja ... ne pa kar ti prebereš kot ti paše ....


se globoko opravičujem, ker sem se bodočemu zdravstvenemu delavcu (zame je zdravstveni za ljudi, ne za živali) dovolila karkoli nasprotovat. predvsem pri pudljih. pasme katere lastnik sem več kot pol svojega življenja (glede na to, da si "bodoči" nivažnokaj, verjetno dalj časa, kot si ti stara). res se opravičujem da pišem neumnosti o pudljih o katerih ne vem prav ničesar in sem popolnoma brez izkušenj.

 Kiss
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #116 : sobota, 17.03.2012 : 12:48:10 »

Clanek o zmagovalki letosnjega Cruftsa - KLIK.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
cof
novinec
*
Sporočil: 11


WWW
« Odgovor #117 : sobota, 17.03.2012 : 13:22:57 »


vsaj citiraj vse, ne pa kar tebi paše .... nekaj je bilo odgovor tebi, nekaj sančotovi ... pa preberi še enkrat kaj je poanta mojega pisanja ... ne pa kar ti prebereš kot ti paše ....


se globoko opravičujem, ker sem se bodočemu zdravstvenemu delavcu (zame je zdravstveni za ljudi, ne za živali) dovolila karkoli nasprotovat. predvsem pri pudljih. pasme katere lastnik sem več kot pol svojega življenja (glede na to, da si "bodoči" nivažnokaj, verjetno dalj časa, kot si ti stara). res se opravičujem da pišem neumnosti o pudljih o katerih ne vem prav ničesar in sem popolnoma brez izkušenj.

 Kiss

...in marsikdo vozi avto že vec kot 20 let pa to še ne pomeni, da ga zna servisirat in da ve kako deluje. Le čevlje sodi naj kopitar.  Kiss
Logiran
natis
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.518


« Odgovor #118 : sobota, 17.03.2012 : 15:29:25 »



veš ... sem voznik približno toliko let kolikor imam pudlje in verjemi, da znam dolit vodo za šipe in tudi gume zamenjat, na servis ga pa peljem k mehaniku, ker jaz nisem mehanik, da bi poznala delovanje motorja.

in isto je pri pudljih ... nikoli in nikdar nisem napisala, da sem veterinar. in če so moji psi bolni jih odpeljem k veterinarju in on poskrbi za "servis" (po tvoje). in če po 20+ letih ne vem, kako "delujejo" pudlji bi bilo pa žalostno.

zdaj pa zares neham ...
Logiran
cof
novinec
*
Sporočil: 11


WWW
« Odgovor #119 : sobota, 17.03.2012 : 18:54:16 »

Zanimivo po tvojim predhodnim pisanjem bi sklepala, da si že najmanj mehanik. In sama si napisala, da nisi mehanik in iz tvojega pisanja je več kot očitno, da ne razumeš kako delujejo psi pa četudi živiš z njimi že 20+ let.  Kiss Kiss Kiss
Logiran
Strani: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o prireditvah  |  mojpes.net vabi na prireditve  |  Pretekle prireditve  |  Tema: CRUFTS 8.-11.3.2012
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines