mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 18:28:20

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 6  |  Tema: Društvo ljubiteljev goničev Slovenije
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Društvo ljubiteljev goničev Slovenije  (Prebrano 9824 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« : sobota, 18.03.2006 : 12:27:52 »



Lovsko, kinološko pa tudi ostalo javnost obveščamo, da smo po skoraj treh desetletjih ponovno obudili delovanje Društva ljubiteljev goničev Slovenije z namenom, da bi ob ostalih organizacijah, ki delujejo na področju dela in vzreje z goniči, v bodoče tvorno sodelovali in tako dvigniti in vzdrževati potreben nivo delovnih lastnosti in izgleda psov goničev v Sloveniji.

Lov z goniči ima na področju, ki so ga v preteklosti poseljevali Slovenci dolgo tradicijo. Lovišča so bila v tistih časih bogata s poljskimi zajci, kar je omogočalo nadvse ugodne pogoje za vzrejo in razvoj pasem, ki so svojim zvonjenjem polnila ušesa in bogatila srca takratnih lovcev. Naši predniki so se tako lahko pohvalili s čudovitimi psi goniči, vrhunec te opere pa so bile štiri čudovite pasme avtohtonih goničev, ki pa so, kot vemo v zadnjem času žal dobile nove gospodarje.


Kratkodlaki istrski gonič

Posavski gonič

Vse to živahno dogajanje na področju goničev je naše predhodnike privedlo do razmer, v katerih so začutili potrebo po večji organiziranosti na področju vzreje, vzgoje, šolanja in lova z goniči, zato so se že leta 1924, natančneje 22. maja, združili v Klub ljubiteljev brakov. Namen kluba je bil:
Citiram: gojiti in vzgajati goniče čiste pasme, člani kluba so morali loviti le s čistokrvnimi psi: uporabljali naj bi jih le za lov na zajca in lisico, na srne pa samo po potrebi...
Konec citata.

Klub je začel uspešno izvajati zadane naloge. Njegovo delovanje je bilo v porastu vse do leta 1939, ko je z uvedbo vzrejnega registra, pravilnika za ocenjevanje brakov, in začasnega pravilnika za tekme, dosegel vrhunec v svojem predvojnem delovanju.

Ujma druge svetovne vojne je zavrla tako organizirano lovsko delovanje, kot tudi delovanje kinologije zato pa so po vojni pričeli marljivi kinologi takoj zbirati in evidentirati preostali material. Uradna povojna politična miselnost je za vedno odplaknilo tudi velike psarne, ki so vzrejale plemenite goniče v velikem številu, z njimi pa tudi večino dokumentacije o vzreji in psih samih, zato so evidenco psov po vojni vodili v začasnem registru vse do leta 1950, ko je bil začasni register ukinjen, Klub ljubiteljev brakov pa se je preimenoval v Klub ljubiteljev goničev.


Brandl brak

Hanoveranski barvar

Klub je v naslednjih letih redno organiziral razstave in tekme za goniče, leta 1970 pa je tekme nadomestilo preizkušanje naravnih zasnov, katero je postalo obvezno za čistokrvno vzrejo goničev. Okrog leta 1977 je prišlo do reorganizacije lovske kinologije in sicer so vodenje prevzela območno naravnana lovsko-kinološka društva, kar je imelo za posledico zamrtje ali popolno ukinitev pasemskih klubov in društev. Aktivnosti Kluba ljubiteljev goničev je prevzela vzrejna komisija za goniče, takšna organiziranost pa je trajala vse do današnjih dni, ko so se morda pričele kazati nove organizacijske potrebe.

Jože Kristen, avtor članka, ki je izšel v biltenu ob 50. obletnici delovanja Društva ljubiteljev ptičarjev, je o preteklem delu Kluba ljubiteljev goničev napisal takole:
Koliko idealizma, ljubezni in truda je bilo vloženega v našega zvestega lovskega pomočnika, koliko sestankov, debat in poti, koliko lepih spominov na naše drage pokojne kinologe in ne nazadnje na naše barbine, kolombine in boškine.

Naši zanamci stopajo pogumno in marljivo naprej - za še boljše uspehe naših goničev.


Black and tan rakunar (coonhound)

Bloodhound black and tan

V letih, ki so sledila, se je na področju goničev marsikaj spridilo in izneverilo dolžnosti, ki nam je bila zaupana. Za največji poraz in neuspeh slovenske kinologije si lahko z roko na srcu štejemo predvsem izgubo štirih pasem goničev, ki so nam jih v skrb prepustili naši vrli kinologi predhodniki.

Kljub tej katastrofalni izgubi etnološkega bogastva slovenskega naroda, nas še vedno čaka dovolj dela in ciljev, da ne vržemo puške v koruzo ampak ravno nasprotno; pasivnost, ki je nastopila na področju dela in vzreje z goniči nas dobesedno sili k vzpostavitvi boljše organiziranosti, zato Društvo vabi k skupnemu strokovnemu delu vse vestne kinologe; tiste, ki bi radi vzrejali kvalitetne pse-goniče in tiste, ki bi radi dosegali vedno višje cilje na področju šolanja in dela z goniči.

Društvo ljubiteljev goničev si je ob tesnem sodelovanju z vzrejno komisijo za goniče pri KZS, za svoje cilje in naloge zadalo pospeševati vzrejo in šolanje čistopasemskih psov VI. FCI skupine za potrebe lova in ostalih kinoloških aktivnosti. V ta namen namerava prirejati in organizirati prireditve, na katerih se bodo lahko pomerili vodniki in vzreditelji s svojimi psi tako v delu kot tudi v zunanjosti psov.

Naj to predstavitev zaključim z besedami, ki jih je v stihe vkoval ruski poet Nikolaj Nekrasov in o plemenitih goničih govorijo takole:

Zvonijo mi gonjiči ubrano lepo,
kje zad' sta Rossini, Beethoven celo!

Poskrbimo, da bodo naši goniči še dolgo zvonili po naših poljih in gozdovih ter nam bodo kot lovski pomočniki v ponos!
Informacije: gonici@gmail.com

Tomaž Jamšek
Uradni zastopnik
Društva ljubiteljev goničev Slovenije



Brak jazbečar

Resasti istrski gonič
Foto: arhiv mojpes.net

Seznam vseh pasem, ki spadajo med goniče, torej v VI. FCI skupino
Logiran

PETIT
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 124


« Odgovor #1 : sreda, 12.04.2006 : 16:06:21 »



Če bi se želeli vpisati v Društvo ljubiteljev goničev si v Word skopirajte in sprintajte spodnjo prijavnico, izpolnite jo in jo pošljite na naslov društva skupaj s potrdilom o plačilu članarine, ki za leto 2006 znaša 2.000 SIT.

Društvo pripravlja svoje internetne strani na katerih bo v bodoče moč najti tudi druge pravilnike in akte društva.

-----------------------------------------------------------------------------------

PRIJAVNICA
[/b]


Ime in priimek:____________________________________________________

Datum rojstva:____________________________________________________

Ulica in hišna št.:__________________________________________________

Kraj:____________________________________________________________

Član LD:_________________________________________________________

E-mail: __________________________________________________________

Telefon:__________________________________________________________

Pasma psa:_______________________________________________________

                  _______________________________________________________

                  _______________________________________________________

Število psov: ____________

S podpisom jamčim resničnost zgoraj navedenih podatkov in se strinjam, da društvo moje podatke uporabi za potrebe evidence Društva ljubiteljev goničev Slovenije.





Kraj in datum:__________________________       Podpis: [/color]________________


LP
Logiran
PETIT
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 124


« Odgovor #2 : ponedeljek, 01.05.2006 : 22:06:00 »



                                                        VABILO

Vabimo vas na 1. redni občni zbor društva ljubiteljev Slovenije, ki bo dne 10.6.2006 ob 10.00 v prostorih lovskega doma LD Vipava.
Na občnem zboru bodo potekale volitve društva, društvo pa bo predstavilo svoj namen in zastavljene cilje.

Če bi se želeli včlaniti v DLGS nas lahko poiščete na enem od spodaj navedenih kontaktov.

Vabljeni!

Info: 041 713 317
ali: gonici@gmail.com

Tomaž Jamšek
Zastopnik
DLGS



Logiran
PETIT
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 124


« Odgovor #3 : sobota, 17.06.2006 : 00:46:03 »




1. REDNI OBČNI ZBOR DRUŠTVA LJUBITELJEV GONIČEV SLOVENIJE

Dne 10.6.2006 je Društvo ljubiteljev goničev Slovenije, po svoji ustanovitvi 23.8.2005, sklicalo svoj prvi redni občni zbor, ki se je odvijal v lovskem domu LD Vipava.
V uvodni besedi je bila predstavljena ustanovitev društva ter razlogi in motivi zanjo. Ker se cilji društva v večini sovpadajo s tistimi, katerim je sledil že Klub ljubiteljev goničev ustanovljen leta 1924, se je uvodna misel dotaknila tudi delovanja tega kluba ter uspehov, ki so jih v klubu dosegli tokom njegovega dolgoletnega delovanja.
Naslednja točka dnevnega reda je bila predstavitev kandidacijske liste za volitve organov društva, katera je bila na javnih volitvah soglasno sprejeta. Tako bo društvo v prihodnjem mandatu vodil upravni odbor v sestavi: predsednik Tomaž Jamšek, podpredsednik Jožef Verčko, tajnik Marko Opeka, člani upravnega odbora pa so Slavko Žlebnik, Andrej Zabukovec, Andrej Fister ter Radoš Burnik.
Predstavljeno je bilo poročilo o delu društva od ustanovitve do dneva občnega zbora v katerem je bilo poleg običajnih formalnosti posebej izpostavljeno sodelovanje, ki že poteka s sorodnimi klubi in društvi v tujini. Poleg vzrejnih organizacij za posamezne pasme goničev v matičnih deželah Evrope, DLGS sodeluje z »italijanskim klubom ljubiteljev istrskih goničev«-organizatorjem vsakoletne specialne razstave za to pasmo, ter kinološkim društvom Doboj, ki redno, dvakrat letno, prireja tekme za goniče na divje prašiče.
V nadaljevanju je beseda stekla o načrtovanih aktivnostih društva med katerimi je bila na prvo mesto izpostavljena včlanitev v KZS, ki bo društvu omogočala legitimno delovanje in organizacijo prireditev. Med ostalimi pomembnimi cilji, ki si jih je DLGS zastavilo skupaj z vzrejno komisijo za goniče, je tudi organizacija državne tekme za goniče, pa tudi oblikovanje strategije za pomoč pri nakupu in prodaji mladičev ter ostalih ugodnosti za vodnike in vzreditelje.
Diskusija se je zagotovo najbolj razvnela, ko je dnevni red dosegel točko o »avtohtonih goničih«. Prav toliko, kot je bilo izraženega ogorčenja nad izgubo vseh štirih nekdaj slovenskih pasem, so govorniki pokazali tudi pripravljenosti in želje nadaljevati z aktivnostmi v smeri priznanja teh pasem, kot slovenskih, oz. najti rešitve, ki bodo slovenski lovski kinologiji vsaj deloma, če ne že v celoti, nadomestile izgubljene pasme. V ta namen se je v društvu imenovala komisija, ki bo v bodoče  raziskala razmere in preučila možnosti za dosego tega nadvse pomembnega cilja.
Živahno je bilo tudi ob debati o vzreji goničev. Udeleženci zbora so bili enotnega mnenja, da mora društvo neprestano bdeti nad vodenjem vzreje in na tak način pripomoči k vzdrževanju kvalitete goničev. Kot organizacija, ki združuje vzreditelje goničev mora društvo skrbeti, da bodo odgovorne organizacije prisluhnile potrebam, predlogom in željam vzrediteljev ter opozarjati na morebitne nepravilnosti.
Tudi o razstavah so si udeleženci izmenjali kar nekaj mnenj in izkušenj. Pri tem gre izpostaviti dejstvo, da so lovski kinologi skoraj v celoti opustili razstavljanje svojih psov na državnih in mednarodnih razstavah. Navedli so kar nekaj razlogov za umik lovskih kinologov ter predlagali morebitne rešitve, ki bi lovske pse ponovno pritegnile na razstave ter jih postavile v bolj enakopraven položaj z ostalimi udeleženci.
Občni zbor se je v točki "razno" zaključil v duhu splošne razprave o različnih aktualnih in perečih kinoloških tematikah, katerim bo moralo društvo v bodoče posvečati pozornost.


                                                                                                    Tomaž Jamšek
                                                                                                       Predsednik
                                                                                                          DLGS
Logiran
PETIT
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 124


« Odgovor #4 : petek, 21.07.2006 : 15:46:26 »

Lovsko kinološko društvo Koroške

prireja

2. DRŽAVNO RAZSTAVO PSOV LOVSKIH PASEM

CAC - KOROŠKE 2006

prijavnico najdete na:
http://www.kinoloska-zveza.si/razstave/
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #5 : petek, 21.07.2006 : 15:50:38 »

V Obalnem zavetišču je Istrski gonič, če bi koga zanimalo. Lastnik se ga je naceličal.
Bom pa še preverla ali je z rodovnikom ali pa samo spominja na goniča.
Logiran
PETIT
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 124


« Odgovor #6 : petek, 21.07.2006 : 16:02:31 »

Preveri ja, da ne bo kot zadnjič, ko naj bi bilo en kup lovskih psov v zavetišču potem ko smo prišli tja pa smo ugotovili, da gre za vaške mešance!
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #7 : sobota, 22.07.2006 : 10:28:19 »

Naš prepeličar je iz zavetišča in ma številko v ušesu...  Undecided
Logiran
PETIT
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 124


« Odgovor #8 : sreda, 13.09.2006 : 12:05:04 »

Nekaj utrinkov z razstave:












Logiran
PETIT
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 124


« Odgovor #9 : sreda, 18.10.2006 : 10:00:22 »

Vzrejna komisija v sodelovanju z LKD Koroške organizira državno tekmo goničev, razen brak jazbečarjev, dne 11.11.2006 ob 08.00 uri. Zbor bo v Podgorju pri Slovenj Gradcu, pred gostilno Rogina.

Na tekmi bo tekmovalo največ 30 psov. LKD in zainteresirane prosimo, da prijave pošljejo tajniku VK, na naslov Jožef VERČKO, Troblje 46/d, 2380 Slovenj Gradec do 07.11.2006. 

Tajnik VK za goniče:

Jožef VERČKO
Logiran
PETIT
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 124


« Odgovor #10 : četrtek, 19.10.2006 : 09:04:12 »

VZREJNI PREGLED ZA GONIČE   

Vzrejna komisija za goniče ugotavlja, da preko leta, po razpisanem in opravljenem vzrejnem pregledu, veliko skrbnikov (vodnikom) goničev prosi za izredni vzrejni pregled, zaradi parjenja. Prav zaradi tega se je odločila, da bo v svojem mandatu organizirala dva vzrejna pregleda na leto in sicer s spomladanskem ter jesenskem času na različnih krajih, da se bi izognila prevelikemu številu izrednih vzrejnih pregledov. 

Vzrejna pregleda za VI. skupino (goniče), razen brak jazbečarjev bosta:

1. termin: dne 04.11.2006 ob 08.00 uri, v Podgorju pri Slovenj Gradcu, pri gostilni Rogina   in
 
2. termin: dne 14.04.2007 ob 08.00 uri, pa v Štorjah pri lovskem domu lovske družine Raša na naslovu: Štorje 158, pošta 6210 Sežana.
 

Skrbniki psov morajo imeti pri vzrejnem pregledu original in kopijo rodovnika, pes mora biti cepljentelesno ocenjen (ocena z razstave ni dovolj) in opravljen mora imeti preizkus naravnih zasnov-PNZ (izjema sta dalmatinec in RR).

Logiran
lunca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 583


« Odgovor #11 : četrtek, 19.10.2006 : 09:20:54 »

Ej Petit,nikjer še nisem zasledila preklic odločitve stare vzrejne komisije,da morajo Basset Houndi,Beagli,ki niso v lovskih rokah, spet imeti opravljen PNZ.
Takrat je bilo rečeno,da"eksotične pasme" ne potrebujejo PNZ.To je odločitev iz delnega zbora sodnikov iz pred 2 let.Torej preklica te odločitve še nisem nikjer zasledila,pa dobro preberem Kinologa.
LP Tjaša
Logiran
PETIT
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 124


« Odgovor #12 : četrtek, 19.10.2006 : 10:41:53 »

Društvo ljubiteljev goničev Slovenije sicer ne vodi še vzreje goničev ampak je vzrejna komisija še vedno organ KZS. Obvestilo o vzrejnem pregledu sem podal zgolj za boljšo informiranost skrbnikov goničev, za ostalo pa se je potrebno obrniti na VK za goniče.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 6  |  Tema: Društvo ljubiteljev goničev Slovenije
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines