mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 17:49:35

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  predpisi in dokumenti  |  Lastništvo psa  |  Tema: Stanovanjski zakon, število psov?
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 18   Dol
Natisni
Avtor Tema: Stanovanjski zakon, število psov?  (Prebrano 57651 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Packo
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 110


« : sobota, 16.04.2005 : 21:03:03 »

Mene je zdele kr na rit vrglo k sem na naši oglasni deski prebrala kaj vse se ne spomnejo v našem bloku. Odločili so se da bodo vsakega psa tretirali kot osebo in bomo za vsakega psa tudi plačevali vse stroške kot zame  Lips Sealed No to pa še ni vse, od zdaj naprej se otroci in psi ne smejo več peljati skupaj v dvigalu ker imajo otroci prednost, ker imamo baje take hude pse da puščamo hude travme na njih (imam mopsa, angleškega buldoga in čivavo).

Sedaj pa me zanima če se kdo tukaj spozna na kake zakone in mi pove, če obstaja kak zakon koliko psov imaš lahko v bloku in ali mi res lahko to zaračunajo. Da ne govorim da hočejo za nepobran pasji iztrebek v bloku zaračunati 2.000 sit (to me ne moti jaz vedno pospravim če se že res nezgoda zgodi), s tem da pa se v našem bloku prosto sprehajajo mačke.

Do sedaj sem brez problema plačevala 1.000 sit na mesec za vodo za pse se pravi 2.000/mesec zdej pa imam na čuvanju še čivavo bom mogla zgleda 3.000 + še tri dodatne osebe mislm a se norca dealjo al kaj  Lips Sealed Lips Sealed Lips Sealed

Jana če tema ne paše sem te prosim, da jo prestaviš, sama nisem vedela kam naj jo napišem.

Lp Alenka
Logiran
_Tyra_
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 159


« Odgovor #1 : ponedeljek, 18.04.2005 : 07:31:42 »

Pri nas v bloku se plačuje 300 sit na psa (za muce nič), pri moji mami je 1 pes = 0,5 osebe, in se tako tudi zaračunavajo stroški.

Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #2 : ponedeljek, 18.04.2005 : 07:53:14 »

Packo!

Pri nas v Polju je bilo enako ... za psa sem mogla placevati 1.500 SIT na mesec ... se pravi 3.000 SIT skupaj - ja, voda na osebo je prisla kar toliko, pes pa se je tretiral kot 1 osebo! Kako je do tepa prislo? Svet stanovalcev se je zbral in tako odlocil ... ce bi se odlocili, da je pes "5 oseb" in ce bi bila vecina (tistih, ki so bili takrat prisotni) za, bi bilo to sprejeto! Huh Huh Huh Seveda so racunali samo za psa (za macke ne)!   NESPREJEMLJIVO!!!
Tudi v Trnovem smo placevali za psa - 0,5 osebe, ampak je bilo samo 500 SIT na psa! Tukaj pa so racunali za 1 zival - pes, macka!   SPREJEMLJIVO!

Kakor pa jaz vem, ce bi se pritozil na to, ti tega po nobenem zakonu ne morejo zaracunati - zakon kakor vem se ni bil sprejet!!! Jaz se tako nisem mogla "kregat"/pritozevat, ker sem bila samo najemnica v stanovanju!!!

Kaksna pooblastila in moznost zaracunavanja ima pa stanovanjska skupnost pa ne vem - vsega zivega se pa tudi ne morejo zmislit ... sploh ce ni zakonske podlage!

Me zanima koliko jih placuje za ribice?HuhHuh? Pa koliko za macka?Huh?? Sem prepricana da nobeden nic - pa tudi zaracunajo jim ne!!!
Logiran
Dani
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.194


« Odgovor #3 : ponedeljek, 18.04.2005 : 14:46:45 »

Kolikor jaz poznam to problematiko, je tako, da v vecstanovanjskih stavbah zbor stanovalcev (ali lastnikov) doloci, ce se bo in koliko se bo placevalo za posamezno zival. Najbolj so "alergicni" na pse in ponavadi se placevanje vode in stroskov ciscenja obracunava samo za pse, za druge zivali pa ne.  Je pa od primera do primera razlicno glede visine; nekje se placuje za enega psa polovico toliko, kot za eno osebo, nekje enako, nekje celo malo vec.  Nisem pa sigurna, koliko stanovalcev od vseh mora biti za sprejetje takega sklepa, ali najmanj 50 % ali 75 %. Brez ustreznega sklepa, sprejetega na zboru stanovalcev (lastnikov), pa stroskov ne smejo zaracunavati.
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #4 : ponedeljek, 18.04.2005 : 14:59:13 »

Nisem pa sigurna, koliko stanovalcev od vseh mora biti za sprejetje takega sklepa, ali najmanj 50 % ali 75 %. Brez ustreznega sklepa, sprejetega na zboru stanovalcev (lastnikov), pa stroskov ne smejo zaracunavati.

Na sestanku se odlocijo (bolje receno predlagajo!), da je en pes ena oseba ... potem zbor ponovijo cez en teden ... 50 % jih mora biti za in je sprejeto (to pomeni, da ce pridejo nasledjic trije in sta dva za to, je sprejeto ... ali pa ce pride eden in je za!) ... tako so meni razlozili - tako da ce je hisnik proti psom je verjetno tudi sprejeto - ce pride samo on! Wink

Samo kakor vem to ni podprto z zakonom!
Logiran
Dani
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.194


« Odgovor #5 : ponedeljek, 18.04.2005 : 16:38:02 »

Mislim, da mora biti najmanj 50 % (ali vec) vseh stanovalcev oz. lastnikov stanovanj v tisti stavbi za. Ce je stanovanj na primer 20, mora biti vec kot 10 lastnikov za. Kadar gre za tako obcutljivo temo, se vedno uposteva stevilo vseh in ne stevilo tistih, ki pridejo na sestanek ali zbor. Ce bi bilo tako, bi lahko na primer trije odlocali o usodi vseh ostalih. Pa ne gre samo za placevanje stroskov za zivali, gre za vsa vprasanja, ki zadevajo vse stanovalce ali celo stavbo. Zakona, ki bi natancno navajal, da so lastniki zivali dolzni placevati stroske, res ni. Se pa najde podlaga tam, kjer pise, da se o skupnih vprasanjih stanovalci dogovorijo. Ce imate tezave, predlagam, da o zakonskih podlagah povprasate pri upravitelju vase stavbe.
Logiran
VZ
rad pišem
****
Sporočil: 378


« Odgovor #6 : torek, 19.04.2005 : 15:05:08 »

iz SZ-1:
Citat
30. člen
(delitev stroškov upravljanja)

(1) Etažni lastniki so odgovorni za plačilo vseh stroškov upravljanja ter drugih stroškov, ki izvirajo iz večstanovanjske stavbe, v skladu s svojimi solastniškimi deleži, če pogodba o medsebojnih razmerjih ne določa drugače.

III.2 Pogodba o medsebojnih razmerjih

32. člen
(pogodba o medsebojnih razmerjih)

Etažni lastniki morajo skleniti pogodbo o medsebojnih razmerjih, s katero uredijo način upravljanja in rabe večstanovanjske stavbe.

III.3 Zbor lastnikov in nadzorni odbor

34. člen
(način odločanja lastnikov)

(1) O poslih upravljanja večstanovanjske stavbe lahko etažni lastniki odločajo s podpisovanjem listine, na kateri je zapisan predlog sklepov, ali na zboru lastnikov.

(2) Zbor lastnikov lahko skliče upravnik, etažni lastniki, ki skupaj dosegajo najmanj eno petino solastniških deležev, ali nadzorni odbor.

(3) Tisti, ki skliče zbor lastnikov, tudi oblikuje predlog sklepov, o katerih se bo odločalo z glasovanjem.


35. člen
(podpisovanje listine)

(1) Pisno se glasuje tako, da se podpiše listina, na kateri se odloča za ali proti predlaganemu sklepu. Na listini mora biti naveden predlog sklepov, obrazložitev sklepov, ime lastnika in datum podpisa listine ter navedena večina, potrebna za njihov sprejem.

(2) Kadar se odloča s podpisovanjem listine, je predlog sprejet, če ga v roku, ki ne sme biti daljši od treh mesecev od dne, ko ga podpiše prvi etažni lastnik, podpiše potrebno število etažnih lastnikov glede na njihove solastniške deleže.

(3) Če s pisnim glasovanjem odločitev ni bila sprejeta, ker ni glasovalo zadostno število etažnih lastnikov, lahko upravnik skliče zbor lastnikov. Za sklic in odločanje zbora lastnikov se uporabljajo določbe četrtega in petega odstavka 37. člena tega zakona.

Moje čisto laično mnenje:
Stroški v večstanovanjski stavbi se po zakonu delijo skladno s solastniškimi deleži. Lahko pa se lastniki dogovorijo za drugačen ključ delitve, vendar morajo skleniti pogodbo o medsebojnih razmerjih. Ta pogodba je sklenjena enkrat in velja tudi za vse eventuelne bodoče lastnike stanovanj. Zato ne bi bilo slabo pogledati kaj v tej pogodbi piše glede lastništva živali.

Če pa v pogodbi ni napisano nič, je možno, da se sklep glede dodatnega plačevanja sprejme na zboru lastnikov, vendar mora biti za toliko stanovalcev, da skupaj tvorijo večinski lastniški delež (torej ni pomembna številčna večina).

Seveda pa je za moje pojme nekoliko sporno, da se pse zmerja z osebami, še posebej v razmerju 1:1. Pravilno bi bilo, da se določi tak ključ delitve stroškov, ki je čimbližje realnemu stanju. Pri porabi vode na psa ali na človeka najbrž ni primerjave in mnogo bolj "realno" bi bilo, da te nagradijo z nekoliko višjimi stroški smetarine, če za njimi pridno pobiraš dreke  Smiley.

Tudi jaz sem imel podoben problem. Leta sem plačeval stroške za 5 oseb in to takrat, ko sem imel še samo enega psa. Problem pa je bil, da ni bilo možno plačevanje smo vode, temveč vseh stroškov, ki so se delili na osebe (tudi smetarino, skupno elektriko, čistilko...), čeprav imam atrijsko stanovanje s svojim vhodom. Ko pa so ratali štirje (in ko so hoteli prijaviti še ostale), pa sem nehal, vendar bolj zaradi nekih drugih sporov. V obrazložitev pa sem napisal tudi marsikaj o diskriminaciji napram drugim živalim (vključno z ribami), dokazoval porabo in med drugim zahteval, da če se moji psi tretirajo kot osebe in se za njih plačuje vse stroške, da imajo potem tudi oni pravico do enake uporabe skupnih prostorov in naprav kot vsi ostali stanovalci. No, sedaj je mir. Plačujem za štiri osebe, čeprav enega od sinov med tednom ni doma, za vodo pa imamo po novem števce.

Glede omejevanja števila psov v stanovanjih pa je lahko precej različno. Zakon nasplošno dovoljuje 5 živali iste vrste, vendar lahko število omejujejo tudi razni občinski odloki.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #7 : torek, 19.04.2005 : 18:41:09 »

Najboljša rešitev so res števci. Mi jih tudi imamo in ni problemov. Skupno imamo samo čiščenje in elektrika skupnih prostorov. Šteje se 1 pes = 1 oseba. Včasih zna zasvinjat tudi kot tri osebe, če se je skopala v blatu Wink
Mislim, da če je možnost, lahko namontiraš svoj števec, ali vsaj predlagaš namestitev števcev ob naslednjem sestanku.
Ne vem pa, če za to potrebuješ dovoljhenje stanovalcev...
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #8 : četrtek, 21.04.2005 : 08:55:06 »

Hmmm ... pes = ena oseba .... ni sans ... od kdaj se pa pes vsak dan tusira, pa parkrat na teden pere cunje, pa .... ne gre ... svinjarijo pa vecje kot clovek pes ne more naredit ... kar malo poglejte okoli sebe ... kolk je kakcev po tleh pasjih, pa kolk cloveskih in cloveskih smeti (loncki, vrecke, robci, plocevinke, razbite steklenice, ... ) - Tivoli je super za ogled tega ... hmm ... pa ne samo zunaj ... tudi po stanovanjskih povrsinah je skoraj enako! Undecided Undecided Undecided Zalostno ... da ne govorim o iglah, ki jih je bilo po "nasem" bloku polno - te tudi niso pustili psi!!!

Ja, stevec ... super ja ... samo kaj ce ti raje nabijejo 1 osebo za psa, pa da se za njih placujes vodo .. seveda vse za svoje dobro ... lastniki psov smo pa tako v manjsini! Glede stevcev pa jih mora biti za 50 % stanovanj ... tako da to tega se dolgo ne bo prislo - so povedali sami ... le zakaj?HuhHuh Aja, pa se to .. ena gospa je zalivala svoje rozice (ogromno rozic - grdo pa tolk da je groza - nametano vse v en kup!), ki si jih je posadila pred blokom ... in kdo placuje za to ... rozice so bile pa baje od vseh - ona je tako rekla, ampak odrezat si pa tudi nisem smela nobene! In kdo placuje za zalivanje roz?HuhHuh??

Na sestanku ZA, da je pes enako eni osebi, NI bilo 50 % vseh stanovalcev!!! Bil je blok cca. 70-ih stanovanj v katerih so povprecno 3 osebe ... se pravi bi moralo biti cca 100 ljudi ... np ... ni bilo tako ... se napisali so da jih je bilo nekje 20 (se ne spomnem tocno) ... ampak so sprejeli ... po takih pogojih, ki sem jih ze napisala zgoraj! Podpisovali "nis(m)o" nicesar!!!


Lp, Ursa
Logiran
nadja
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 894


« Odgovor #9 : četrtek, 21.04.2005 : 16:46:37 »

Linchaich, če se šteje en pes za eno osebo samo glede skupne elektrike in čiščenja stopnišča, se meni ne zdi pretirano.

Mi imamo v bloku števce za vodo, tako da vsak plača kolikor ima, kar se mi zdi edino pravično. Je pa v našem bloku samo 6 stanovanj tako, da ni takih problemov. Še največji problem bo po mojem stopnišče, saj ga čisti ena soseda, ker ne želi plačevati za čistilko. Potem bo pa verjetno za vse itak pes kriv. Upam, da ne bomo imeli preveč težav, ko bo (če seveda bo)  kuža Smiley

lp
Logiran
Petra
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 786


« Odgovor #10 : četrtek, 21.04.2005 : 19:22:31 »

Zadeva je taka, da ljudje po blokih (takih, ki imajo skupno vodo) radi zaslužijo oz. si zmanjšajo lastne stroške na račun psa (ki tudi po mojem mnenju nikoli ne porabi toliko vode kot človek) ali pa seveda na račun študentov (ki so v stanovanju samo med tednom, nimajo/mo pralnega stroja in ne pomivalnega in nikoli ne porabi stanovanje 4 študentov toliko kot 4-članska familija).

To je vedno tako, že to, da v bloku sploh dovolijo imet psa je zadnje čase privilegij.
Ravno to sem hotela vprašat, ali ti lahko ostali stanovalci ne dovolijo imeti psa (ker jih pač ne marajo)?
Logiran
Geri
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.546


« Odgovor #11 : četrtek, 21.04.2005 : 19:40:37 »

Petra, ja možno je. V nekaterih blokih psi in mačke niso dovoljeni, ostale male živali pa... če bi jaz tam živela bi pripeljala v stanovanje tistega pritlikavega pujsa (pasme se žal ne spomnem), pa ne bi mogli nič reči, ker pujsi niso prepovedani Grin
Ponavadi je bolj problem lastnik če si podnajemnica saj lastniki redkokdaj nimajo pripomb čez psa. Ne vem ali mislijo da psa hranimo z pohištvom ali kaj Huh

Je pa res bledarija da bi jaz (študentka, ki sem med vikendi doma, med poletjem pa me najmanj 2 meseca ni v stanovanju) potem za vodo plačevala še za psa!! Saj že jaz porabim najmanj 3/4 vode manj kot pa ostali (niti perila ne perem tu, ampak doma). Na sploh moja mala pikica popije 1 dcl vote maximalno na dan, okopala sem jo samo 1x do sedaj (ima 9 mesecev)... torej v mesecu porabim za njo 30 dcl vode... medtem ko se človek tušira, pa popije veliko več, pa kuha pa...
Tu gre res le za zmanjšanje stroškov stanovalcev ki psa nimajo.

Lp, Mojca
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #12 : četrtek, 21.04.2005 : 22:03:00 »

Kolikor sem jaz seznanjena s stanjem ti blok oziroma zbor stanovalcev ne more prepovedati imeti psa. V primeru, da si najmenik ti to lahko prepove lastnik stanovanja, vendar le če je to določeno v pogodbi. V kolikor to v pogodbi ni izrecno navedeno se smatra, da je lastnik do psa "ravnodušen", in torej ni prepovedano. To da se pri nas v nekaterih blokih dogajajo tako imenovane "prepovedi" je pogruntavščina lastnikov, ki pa ni zakonsko osnovana in torej v primeru spora ni pravno veljavna. Če se motim ali se je stanje v zadnjem času kaj spremenilo, pa naj me kakšen pravnik popravi.
Logiran
Petra
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 786


« Odgovor #13 : petek, 22.04.2005 : 10:53:44 »

No se pravi, da če imam v lasti stanovanje mi noben ne more preprečiti imeti psa. To sem hotela izvedet.

Mislim pa, da se ljudje v bloku (v kolikor pes ni moteč do ostalih) nimajo kaj usajat. Lahko se jaz začnem usajat nad njihovimi otroci, ki se derejo na hodniku...
Logiran
Tjasa
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #14 : petek, 22.04.2005 : 11:02:22 »

Seveda ti lahko prepovejo psa, četudi si ti lastnica svojega stanovanja. Lastniki skupnih prostorov pa so vsi stanovalci, tako da če se ne strinjajo da je pes v bloku, ti to lahko tudi preprečijo. Na zboru lastnikov se glasuje in dovolj je samo 51% glasov in ti psa ne smeš imeti v stanovanju.
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 18   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  predpisi in dokumenti  |  Lastništvo psa  |  Tema: Stanovanjski zakon, število psov?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines