mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 14:38:25

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: Mačja kuga
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8   Dol
Natisni
Avtor Tema: Mačja kuga  (Prebrano 32086 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
helena
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.295


WWW
« Odgovor #30 : petek, 10.04.2009 : 23:24:20 »

Sicer je tale tema že precej stara, ampak vseeno sem se odločila, da pišem tukaj, da ne bom odpirala nove teme. Na strani macjahisa.si sem prebrala, da mačke, ki prebolijo kugo, postanejo dosmrtno imune. Moj Jakob je kot mladič prebolel mačjo kugo, ali to pomeni, da ga ni potrebno več cepiti? Ker jaz ga vsako leto vozim na cepljenja in mi ni veterinar še nikoli rekel, da je imun. Glede na to, da gre menda pravzaprav za več virusov, se mi zdi malce neverjetno, da bi bil zdaj kar odporen na vse. Kaj menite?

To, da je prebolel res mačjo kugo, je samo domneva. Ti ga kar cepi.
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #31 : ponedeljek, 24.08.2009 : 13:46:12 »

 Cry Meni se sesuva svet.
Moja Micka, nova posvojenka, stara dobre 3 mesece, ki je se je k hiši pritepla (ali pa so jo odvrgli) 1. 8., medtem, ko smo bili na morju, se je včeraj sesula.
Mucko smo spoznali prejšnji torek, ko smo se z dopusta vrnili in izgledala je lepa, zdrava, živahna muca (predstavljena v Fickovi temi  http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,27590.195.html  ) in ravno ta ponedeljek sem jo nameravala peljati na prvi pregled k veterinarju, da jo razglistimo, splaniramo cepljenja, sterilizacijo in vse potrebno.
V soboto popoldan pa sem opazila lužico izbruhane sline z nekaj izbljuvane trave. Micla in Ficko sta ležala na ploščicah v najhladnejšem prostoru hiše in se hladila - kot vsak popoldan v teh vročih dneh. Potem pa sem postala pozorna na Micko, ki je bila dosti bolj mirna kot ponavadi, samo spala je in spala. Nakar je vstala in začela bruhati, spet slino, rumenkaste barve. Ponudila sem ji malo vode, pa je tudi to takoj izbruhala. Ni imela prave volje za igro s Fickom, samo lulat je šla, zato sem jo pustila počivati v njeni košarici v tistem prostoru, saj sem domnevala, da je morda pojedla kako čudno rožo ali kaj takega. Proti večeru sem ji spet po brizgi vsilila malo vode in jo opazovala - na srečo tokrat ni bruhala. Poklicala sem veterinarjevo dežurno številko, svetoval mi je, naj mucici po brizgi dajem vodo - glede na opisano je tudi on domneval, da bi znala biti kakšna blažja zastrupitev. Ker je odsotem, tudi dežurna ambulanta ni delala, zato mi je svetoval, da jo takoj v ponedeljez zjutraj prinesem na pregled. V nedeljo dopoldan nisem našla nobene lužice bruhanja in Micka je nekam nezainteresirano hodila po hiši, večino dneva pa prespala. Vsaki dve uri sem ji po brizgi dajala vodo in upala, da bo bolje. Zvečer pa se je kolcanje in bruhanje spet začelo - vsako drugo brizgo (5ml) je izbruhala. Ponoči je spala, jaz pa ne - komaj sem čakala jutra, da greva na veterino. Ob petih zjutraj je začela glasno mijavkati in siliti na prosto, pa tudi "tlačenje" v transporter ni bilo ravno prijetno...
Še vedno sem upala, da gre morda za zastrupitev ali pa da ji te težave povzročajo zajedalci ... veterinar pa je ob pregledu ugotovil močno dehidracijo in glede na vse znake postavil diagnozo KUGA.  Cry  Šok.
Uboga moja mucica!
Dobila je antibiotike, zdravilo proti bruhanju, eno intravenozno infuzijo in še eno podkožno. Jutri morava nazaj. Micka je totalno apatična in samo leži, vsaj novih 5ml vode po brizgi ni izbruhala ...

Zdaj pa sem totalno iz sebe zaradi dejstva, da je moj Ficko preživel vseh teh 24 dni v neprestanem stiku z njo! Tast in tašča, ki sta mucico sprejela v hišo, seveda nista vedela, da bi bila potrebna izolacija in tudi ko sem jaz prišla domov, ju nisem ločevala. Joooj, kaj naj zdaj? Ficko je bil sicer 2x cepljen, zadnjič konec marca, pa vendar me zelo skrbi, ker tukaj berem, da cepivo ni 100%.
Micico sem osamila, da počiva, ji dala lasten WC, njunega skupnega spraznila, oprala in razkužila z raztopino varikine - zdaj pa: kako naprej?
Vse sobe bom presesala in umila z varikinino raztopino, kaj pa posteljna pregrinjala in blazine na stolih, tepihi in ostale tekstilne stvari, kjer sta se oba valjala?
Saj vem, da bi mi vse to lahko povedal veterinar, ampak moram priznati, da ves ta čas, ko sem bila z Micko na infuziji sploh nisem vedela, kaj naj še vprašam. Še tega ne vem, kako sem se domov pripeljala. Zato vas lepo prosim, vse, ki ste bolj izkušene in ki ste se z mačjo kugo že srečale, da mi svetujete, kako naprej.
Upam, da bo moja ljubica preživela ta dan in bo jutrišnja infuzija in vse ostalo uspešno.
Logiran

Unikatne tablice in portretki
alexx
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.911


« Odgovor #32 : ponedeljek, 24.08.2009 : 13:59:24 »

MamaF, me pokličeš na 040 705 405...
Lp, Aleksandra
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #33 : ponedeljek, 24.08.2009 : 14:03:53 »

Hvala, alexx, že kličem!
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Skuiki
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.758


« Odgovor #34 : ponedeljek, 24.08.2009 : 14:43:53 »

alexx, boš ti dala mamiF kontakt od zmagice?

mamaF, Ficko je cepljen, zdrav in dobro negovan. Bodi pozorna, če se tudi on usuje in v tem primeru NEMUDOMA k veterinarju z njim, da dobi infuzijo in antibiotik, je pa pri cepljenih mačkih potek zdravljenja krajši in znaki manj intenzivni.

Držite se  Kiss
Logiran
Skuiki
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.758


« Odgovor #35 : ponedeljek, 24.08.2009 : 14:46:03 »

Še nekaj: čiščenje z varekino, kar pač gre, ostalo preškropi s Spitadermom (npr. kavče, praskalnike), ki ga uporabljaj tudi za razkuževanje rok. Kar gre od tekstila, prekuhaj, ostalo sem jaz oprala z Impresanom, čeprav moram reči, da nisem prepričana, če Impresan na virus kuge res deluje.
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #36 : ponedeljek, 24.08.2009 : 15:01:06 »

Hvala! Alexx mi je vlila optimizma za današnji dan. Zdaj grem maltretirat naše stanovanje z varikino, Micko sem itak osamila v poseben prostor, jutri pri vetu kupin še Spitaderm za vse ostalo. Ufff, samo da zvozimo tale dan in to noč! Zdajle sem dala Micki na pol ure po 1ml vode po brizgi in se ji hvala bogu niti kolca ne. Očitno je medtem probala iz svoje košare it tudi lulat v WC, ker je pesek malo razmetan (prej se je namreč po vsej infuziji že pri vetu kar v leže polulala pa še enkrat v avtu.
Pa čisto malo i/d konzervice sem ji z brizgo stisnila v gobček in je pogoltnila - ne bruha. Že zaradi teh malenkosti sem boljše volje.
Zdaj pa v nove bitke z vsemi štirimi! Hvala vsem za pozornost! Bom še poročala - morda bodo še komu koristile te informacije.
"Glavo gor", je rekla Alexx Kiss in danes se bom tega trdno držala.
Logiran

Unikatne tablice in portretki
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #37 : ponedeljek, 24.08.2009 : 15:03:17 »

Ker ne vem kako je z natančnostjo diagnoze pri kugi, ti samo povem, da marsikateri virus lahko povzroča te znake (neješčnost, bruhanje, driska), tako de ne izgubi upanja! V mojem primeru kuge sta mucki odšli v roki 48 ur, ni bilo pomoči. V drugih primerih z istimi znaki je trajalo kakšen teden, da so bili izven nevarnosti, ali pa so ledvice odpovedale. Včasih takšno reakcijo in znake povzroča že samo razglistenje Sad Držte se, čeprav me malo čudi, da vam jo je dal veterinar domov, ampak tega ne morem presodit. Pri nas ostane v kritičnih primerih kar na kliniki. Mislimo na vas in ne dajte se!
Logiran

miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #38 : ponedeljek, 24.08.2009 : 15:04:30 »

Spitaderm dobiš tudi v Sanolabor trgovinah, če imaš kako blizu.
Logiran
vis in nox
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.797


« Odgovor #39 : ponedeljek, 24.08.2009 : 15:05:15 »

Torej ni rečeno, da je res kuga, ampak itak je vseeno. Arabela je zbolela in umrla za enakimi znaki. Ker je bila redno cepljena, so rekli viroza, ne kuga. Če bi zdaj še enkrat lahko odločala, bi jo TAKOJ peljala na infuzijo, ne šele čez 2 dni.

Držte se, je hudo, ne morem reči nič drugega. Se spomnim še Skuiki z njenim malčkom... Ampak vaša zgleda močnejša.
Logiran
Mateja4
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 141


« Odgovor #40 : ponedeljek, 24.08.2009 : 15:06:30 »

In v lekarnah.
Logiran
king-roy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.907


« Odgovor #41 : ponedeljek, 24.08.2009 : 15:08:15 »

Spitaderm dobiš tudi v Sanolabor trgovinah, če imaš kako blizu.

in v Merkurju
Logiran
vis in nox
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.797


« Odgovor #42 : ponedeljek, 24.08.2009 : 15:12:42 »

Jaz osebno bi imela žival ves čas na infuziji, to, da ne zbruha vse, je dober znak, zelo. Sicer bolje infuzija, ker vedno zbruha več, kot uspeš vanjo spraviti.

A/d NE, je preobremenjujoče za želodec (to je mastna hrana). Če hoče jesti, skuhaj malo piščančka in prepasiraj.

Sicer je pomoč pri bruhanju in driski: borovničev čaj, po kapljicah, vsakih 5 minut. Imam izkušnje s sinom, ko je imel 2 leti. Bil je rojen bruhač, smo ga morali dati na infuzijo. Ko se je zgodilo naslednjič, sem ga očuvala s tem, da je dobil vsakih 5 minut čajno žličko borovničevega čaja. Tako male količine ni mogel izbruhati.
Logiran
vis in nox
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.797


« Odgovor #43 : ponedeljek, 24.08.2009 : 15:14:17 »

Pardon, sem narobe prebrala, ni a/d; i/d pa ne poznam.
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #44 : ponedeljek, 24.08.2009 : 15:20:40 »

O, hvala za nasvet o borovničevem čaju. Zdajle letim v lekarno še po to.
Na I/D konzervici pa piše, da je priporočljiva pri težavah s črevesjem in prebavnim traktom, ter driskah, torej jaz razumem, da mora biti izjemno lahka in blaga. Saj bomo videli, koliko bo sploh te hrane danes prišlo v poštev, je pa priporočljiva itak tudi v obdobju okrevanja, tako da bomo, če bo vse po sreči, še nekaj časa na njej. Sicer bom šla pa na juhico - riž+piščanca, takoj ko bo malo volje do hrane. Zdaj se mi zdi še 2 ml vode brez bruhanja zmaga Smiley
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: Mačja kuga
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines