mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 20.05.2024 : 18:45:05

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Izkusnje - rak
Strani: 1 ... 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 ... 23   Dol
Natisni
Avtor Tema: Izkusnje - rak  (Prebrano 87584 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #180 : torek, 03.02.2009 : 18:48:06 »

moje sozalje  Cry
Logiran
Zoja82
novinec
*
Sporočil: 12


« Odgovor #181 : torek, 03.02.2009 : 19:27:49 »

hvala bina...
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #182 : nedelja, 16.05.2010 : 17:34:01 »

Prebrala sem si za nazaj, kar ste prebrali, pa vseeno. Kolegov bordojc ima limfnega raka, menda še v začetni fazi, a bulice ima otipljive že v dimljah, na vratu, tacah...
Zanimajo ga izkušnje tistih, ki ste to obliko raka dali skozi s svojimi psi.
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #183 : torek, 14.09.2010 : 22:48:58 »

Miskica ... Dona ga je imela.

Ko smo zatipali prvo bulo, je bila se cisto ok. Odlocila sva se za "zdravljenje" z Medrolom, saj kemoterapije nisva odobravala, saj bi bila precej casa na Univerzi, ona pa se doma ni znala biti sama (to pomeni, da je bil vsaj en pes ob njej). Rekli so, da imamo z njo se kak mesec, pa smo jih, zaradi njene res hude volje do zivljenja, imeli se dobrih 4 (na Univerzi so rekli, da takega primera se niso imeli). In to 4 mesece brez vecjih tezav. Le ob vsaki polni luni je bilo hudo. Bule so ji narasle za 3x ali pa se vec. In tudi koncalo se je na polno luno. V dveh dneh jo je tako zdelalo, da ni slo vec. Sva upala, da ce bo prestala tisto polno luno, bo slo ponovno na bolje, tako kot pri vsaki prejsnji, pa vendar se ni izslo.  Cry Cry Cry Cry Cry
Ce sedaj gledam za nazaj, sva se odlocila pravilno, da sva izbrala Medrol. Bila je z nami in do zadnjega tedna je bila vesela, poskocna, kakor se je ob tej bolezni le dalo.

Sicer sem sele sedaj, ko sem ze vse napisala videla, da si pisala ze pol leta nazaj. No, mogoce bo pa komu drugemu prislo prav.

Ursa
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #184 : sreda, 15.09.2010 : 09:43:28 »

Hvala Ursa. Medtem lahko updejtam še moje info, da se je kolega odločil za zdravljenje s kemoterapijo. Vsak teden so ga 3 mesece vozili v Postojno, dobival je  doze keme, vse ambulantno, ko je kemoterapija "stekla", so šli domov. Za zdaj je še tu Smiley, še OK, čeprav se pojavljajo vedno nove bule. Dokler bo, pa bo. Pridobili so nekaj mesecev, to je definitivno. Ni pa to poceni zdravljenje in ga verjetno vsakdo ne bi zmogel.
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #185 : petek, 22.07.2011 : 15:06:43 »

grozno mi je...
Moja zlata lubica Oxa nima dobre prognoze - dobesedno čez noč Cry Cry Cry Cry Cry

pred leti smo rezali nekaj manjših tumorjev na seskih in na trupu. včeraj odkrili spremembo na vranici, danes slikali in potrdili še metastaze v pljučih...
meni je za zmešat Cry Cry Cry Cry Cry
dobesedno iz danes na jutri Cry Cry Cry
je šla še v sredo s celo mojo pasjo druščino na sprehod na travnike... včeraj pa... se je bilo za pripravit za najhujše Cry
kako je to hudo...
septembra ima 13 let Kiss... tako kot pokojna Tori Cry
šit Cry Cry Cry Cry
Logiran
Cats
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.266


« Odgovor #186 : petek, 22.07.2011 : 15:27:03 »

Teja, vem, kakšen grozen šok je to - toda verjemi, če gledaš, kako se nekdo, ki ga imaš neizmerno rad, dolgo matra, je še veliko hujše. Zdaj vsaj imaš še čas, da se od nje posloviš, in da ti v spominu ostane takšna, kot je, ne pa izmučena od dolgotrajne bolezni.

Ne morem ti drugače pomagati, kot z objemom na daljavo  Cry
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.323


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #187 : petek, 22.07.2011 : 16:01:32 »

Teja, večina rakov pri tej starosti ti daje dve možnosti:

- zdravljenje (seveda, če sploh je možnost zdravljenja razširjenega raka pri njej),
- to, kar ti je napisala Cats

Čeprav tole morda ni prava tema (kar iz lastne pobude najbrž ne bom nikoli izvedela), bom vseeno napisala: Včeraj je bila operirana naša Lara. Je majhna in še vedno živahna mešanka, stara 14 let. Bulo ob sesku so odstranili. Ob vprašanju, ali dajo tkivo na pregled, sem odklonila. Prvič zato, ker je ne glede na ugotovitve ne bom dala zdraviti s kemoterapijo ali s kakšnim od drugih vrst zdravljenj, ki bi zahtevala veliko stresa in naporov zanjo, drugič pa zato, ker je glede na prvo točko veliko bolje, da ne vem, ali je bila bula slučajno nevarna ali ne. Tako bova (upam) skupaj uživali v nevednosti še čas, ki nama je odmerjen, brez da bi ves čas študirala (jaz, ne psica), kdaj bo trenutek, ko bo vse spet udarilo na plano. Ko bo, če bo, bomo ukrepali dalje in se odločali glede na situacijo. Če bi bila Lara mlajša, bi se verjetno tudi jaz odločala drugače.

Problem pri takih diagnozah je v tem, da (povsem po človeško) razmišljamo o tem, kaj je za nas ugodno - psa čim dlje imeti ob sebi, še posebej tistega, ki je res dolgo bival z nami, kar 13 ali 14 let zagotovo je lepa doba. Le redko se vprašamo, kaj je dobro za toliko staro žival. Paniko ob morebitnem odhodu zganjamo mi, živali ne. Korektno za žival je, da ji omogočimo odhod še pravi čas, preden postane zanjo hudo.

Bali je imela kostnega raka. Menda boli kot sam hudič. Ne vem. Ni nikoli pokazala, da bi jo kaj bolelo. Na pregled sem jo peljala s sumom na kakšno poškodbo ali kakšno klasično "pasjo" sklepno bolezen, domov sem prišla brez psice. Tako sem se odločila zato, ker je bila prognoza tako grozljiva, da nisem niti v sanjah mogla dovolit, da bi 70-kilska psica trpela z zlomljeno taco do prihoda k veterinarju. Zato sem jo dala v trenutku, ko se agonija še ni razplamtela. Tako težka psica brez ene sprednje tace sicer lahko živi, vendar ne več kot to - živi. Zame pasjega življenja ni brez gibanja. Take odločitve nikoli niso lahke, je pa vsekakor priporočljivo, da ob odločanju porineš vsa svoja čustva stran in se odločaš samo v dobro psa. Vsi njihova odhajanja preživimo tako ali drugače. Spominjanje na pasje trpljenje ob hudi bolezni z vnaprej znanim epilogom ne morejo biti nikomur v uteho. Vsaj meni ni bilo, ko sem Maksa tako "vlekla" 5 dni in verjetno je analiza takratnih odločitev botrovala temu, da podobnih napak ne bom več delala.

Hudo mi je za Oxo, vendar vama želim, da bi bil čas, ki vama je še odmerjen, brez njenih bolečin, pa čeprav to pomeni, da se bosta morali verjetno posloviti hitreje, kot bi si ti želela.
Logiran

Cats
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.266


« Odgovor #188 : petek, 22.07.2011 : 16:09:45 »

Ojej, Jana  Sad Držim pesti, da je bila je brezvezna navadna bula in, da boste še dolgo zdravi!  Kiss

Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #189 : petek, 22.07.2011 : 16:24:39 »

Včasih se zgodi tudi kaj čudnega - naša psica je pri 13 imela diagnosticiran tumor (sarkom ne vem že kakšne vrste) v medenični votlini, ogromen, pritiskal je na kolke in sečnico, mehur...odstraniti se ga ni dalo. Sumljive spremembe na vranici in pljučih, prognoza nikakva.....Pa da skrajšam... je crknil tumor, psica pa je še po dveh letih še vedno živa in zdrava. So jo zdravili, a ne s kemoterapijo. Se sploh ne spomnim, kolikokrat so predlagali evtanazijo, takrat, ko je bilo najhuje....
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #190 : petek, 22.07.2011 : 16:32:20 »

Nekaj podobnega se mi je zgodilo dvakrat. Prvič s Kiko, pred šestimi leti. Pri drugem posegu sem še naročila histološki pregled tkiva, pri tretjem ne več, ker ji pri trinajstih letih tako in tako ne bi zadala breme kemoterapije. Za evtanazijo sem se odločila med zadnjim pregledom, ko mi je bilo pri ultrazvoku jasno, še preden je veterinar odprl usta, da bo od tu naprej samo še kalvarija.
Pi staršinih Tari (prav včeraj je minilo leto dni od njene smrti, pikica mala Kiss ) pa smo za diagnozo izvedeli v ponedeljek, v sredo zjutraj je umrla doma. V uri in pol je ni bilo več. Edina doslej, ki ji je uspelo umreti doma, v domačem okolju. Če to kaj pomeni, saj ne vem.
Nasvetov tu ni, vsaj jaz jih ne morem dati prav nobenemu, ker če bi se mi danes kaj podobnega zgodilo, bi ravnala po občutku, ki izhaja iz življenja z njimi - jaz sem tista, ki s psom živi in diha, jaz poznam vsak njen gib, celo samo nakazan gib in pogled in samo jaz lahko namesto nje odločim. Mogoče. Mogoče bi pa ona ravnala drugače, ampak tega ne bom najbrž nikoli izvedela. Edino eno vodilo imam, prav takega, kot je napisala Jana: naj bo, karkoli že mora biti, v njeno dobro.

Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #191 : petek, 22.07.2011 : 16:48:16 »

Teja, ali ima že kašne znake, ali ste odkrili slučajno?
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #192 : petek, 22.07.2011 : 17:07:35 »

Nikoli ne bom razumela, kako naj se nekdo odloca po iskricah v oceh. A jih izmeris, stehtas, nimam pojma. Ko sem Rokija peljala na evtanazijo, so iskre kar sibale. Nisem pa mogla preko ze tretjic ponovljenega stanja, se slabse kot zadnjic in besed veterinarja, lahko mu samo podaljsujemo zivljenje. Verjetno je bila tudi rakava tvorba. Del mene je tisti trenutek zelel zakricati, karkoli, samo da ne umre, pa tega nisem zmogla. Vse kar sem zmogla je to, da ga pripeljemo nazaj, najkasneje pojutrisnjem. In v pricakovanju teh isker, ki jih nisem razumela, sem napisala par emailov, da si vsaj malo vest olajsam, ker sem se videla iskre, rezultati in pocutje psa so pa kazali nasprotno. Najtezje mi je bilo, ko me je brat par minut pred evtanazijo vprasal, ce sem prepricana, da sej Roki stoji. To je bila najhujsa borba doslej. Se vedno se srasujem, ce bi se pa v tretje zgodil cudez, da bi ozdravel, ni mi pa zal, da tega nikoli ne bom vedela, ker ze najinih 13 let skupaj je bilo cudeznih in to steje najvec.

Teja, zal mi je, ker je Oxa zbolela...
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #193 : petek, 22.07.2011 : 17:16:37 »

Ojoj, tejy, drži se in pa velik koš Kiss Kiss Kiss za Oxo.
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #194 : petek, 22.07.2011 : 19:39:24 »

moonbeam, jaz sem pri Tori dojela kdaj je čas... samostojnega gibanja ni bilo več, jedla ni več in tisti dan so njene učke ugasnile in v njih je bila želja po odhodu Cry  tako sem videla njene učke in včeraj so me Oxine učke prav prestrašile...

Teja, ali ima že kašne znake, ali ste odkrili slučajno?
kot npr? Undecided sram   
v sredo je bila čisto normalna, zvečer je šla še na daljši sprehod z nami.
je pa počasi glušela in verjetno tudi slabše videla. gibanje je bilo takšno, da je zadnje čase z obema tačkama zadnjima podrsavala s kremplji po asfaltu. je že imela diagnost. izrastke na hrbtenici...
cca 3 mesece nazaj se je prvič zgodilo, da jo je zaneslo in se ni mogla več vstat. to je bilo pripisano njenim izrastkom v hrbtenici. kaj pa češ drugega mislit?! Roll Eyes (danes na sliki je bilo tudi videti, da so dejansko celo že prsna vretenca zraščena Shocked)
v četrtek pa je šla z nami ven lulat, se nekam ''zagledala'' in bila neodzivna Cry
potem je doma jamrala dobrih 20 min; na vsak cca 10.izdih je zaječala Sad

sem šla hitro na veterino in tam so takoj ugotovili tekočino v trebuhu...
potem so odkrili spremembe na vranici...
utrip je bil tako šibek da se ga sploh ni zaznalo (niti s stetos.)
za nameček ji je še šumelo okoli pljuč Cry

danes sem bila spet tam in, hm... obstaja varianta da se jo odpre in preveri vranico; če je samo tumor na vranici, da se ga izreže.
jaz pa ne vem kaj naj Cry

sedaj je malce boljša, sicer skos počiva, ampak je že bolj pozorna... včeraj je potem tudi normalno pojedla cel obrok, pila...

sem vesela, da se nisem rabila danes odločit. danes ne...
hvala vsem za podporo!
Logiran
Strani: 1 ... 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 ... 23   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Izkusnje - rak
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines