mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 03.05.2025 : 19:45:41

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: Čivava - čvek
Strani: 1 ... 111 112 113 114 115 [116] 117 118 119 120 121 ... 449   Dol
Natisni
Avtor Tema: Čivava - čvek  (Prebrano 430183 krat)
0 članov in 3 gostov pregleduje to temo.
Staša
rad pišem
Spol: Ženska
Sporočil: 326

« Odgovor #1725 : sreda, 27.07.2005 : 21:45:37 »

Vsem lastnikom in ljubiteljem čivavic en lep pozdrav!!

Sem novopečena forumovka in sem zelo prijetno presenečena nad forumom, celotno vašo debato o čivavah ter srečanjih, na katerih se dobivate. Tudi sama sem zelooo navdušena nad to izredno pasmo in po premisleku ter po 4 (!!) letih brez psa (= odkar sem se odselila od doma) sva se z možem odločila, da jo kupiva. Živiva v bloku, občasno za dan ali dva skočiva na kakšen izlet in ugotovila sva, da je za naju najprimernejši tak psiček, ki ga lahko vzameva povsod zraven.

Kot večina ljudi sem, dokler nisem odkrila tega foruma, tudi jaz mislila, da je nakup psa z rodovnikom smiseln le za tiste, ki se želijo ukvarjati z vzrejo, psička razstavljati ... Ko pa sva prebirala tole temo (mimogrede, bilo je zelo zanimivo in slikovito branje  Wink ), sva se odločila, da bova kupila rodovniško psičko.

Želiva si kratkodlako samičko, po možnosti svetlejše (bež) barve. Med branjem sem dobila občutek, da je v Sloveniji kot dobra vzrediteljica znana ga. Jolanda Kojek (na žalost si nisem med branjem prepisala tel. št., upam, da jo bom našla). Poleg nje morda še kdo? Prebrala sem namreč, da je priporočljivo videti več legel in se šele potem odločiti ... Kako torej "stopiti v akcijo"?

Moram priznati, da imam kar malo treme - psi so me sicer spremljali od otroštva, vendar je za njih v glavnem skrbela mama. Tudi tako majhne pasme nisem vajena (imeli smo mešanko med nemškim ovčarjem in ?, bernardinca, srednjega šnavcerja in gladkodlakega prinašalca (tega imajo starši še vedno).  Ampak mislim, da bom tukaj dobila vse potrebne informacije in nasvete.

Imam pa še nekaj vprašanj (za začetek samo dve Smiley):

1. ali so samičke morda bolj umirjene kot samčki? Sicer vem, da ne gre posploševati in da je to od največje mere odvisno od legla ter kasnejše socializacije, vendar me vseeno zanima, če je morda kakšna razlika.

2. prebrala sem, da se čivave ločijo le na kratkodlake in dolgodlake čivave, na tujih straneh pa sem videla tudi kategorijo "teacup". A je to le pogovorno, ali pa morda obstaja posebna vrsta "tini mini" čivavic?
Logiran
Ory
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.750

« Odgovor #1726 : sreda, 27.07.2005 : 21:59:09 »

Draga Stasa, jaz ti lahko odgovorim na zadnje vprasanje (na prvo ti bo morda kdo drug, ki ima vec izkusenj s samci kot jaz). Izraz teacup se uporablja predvsem v marketinske namene, zasledila pa sem ga do sedaj samo pri ameriskih "masovnih rejcih". Na zalost se izraz predvsem izrablja za napihovanje cen (ki mimogrede dosezejo tudi 12.000$), medtem ko ti bo vsak izkusen, preverjen vzreditelj razlozil, da obstaja samo ena prava Chihuahua. Res da so nekatere nekoliko manjse kot druge, ampak to je normalno pri vseh pasmah.

lp
Logiran
Staša
rad pišem

« Odgovor #1727 : sreda, 27.07.2005 : 22:57:02 »

Ory, hvala za odgovor, sem predvidevala, da bo kaj takega, ker nisem nikjer zasledila uradne kategorizacije, kjer bi bile navedene teacup čivave.
Logiran
mehika
rad pišem
Sporočil: 377

« Odgovor #1728 : četrtek, 28.07.2005 : 11:47:36 »

Draga Stasa!
Glede samičke in samčka, nekateri pravijo, da je za začetnike priporočljiva samička ker ni tako dominantna kot samec. O tem je na voljo veliko literature, mislim, pa da je bilo v Nedeljskem dnevniku kakšen teden nazaj v rubriki Od bolhe do slona, prav ta tema.
Sama imam samčka, z njim nimam problemov, ker sem ga začela učit pri 4-ih mesecih, edini problem pa nastne ko se začnejo druge samičke gonit....nekaj časa sem imela mir, zdaj pa se je sosedova mešanka začela gonit in je zopet veselo Wink!
Mislim pa da bi ti tudi vzreditelj lahko svetoval ter pomagal pri odločitvi!

Srečno  Smiley!!
Logiran
Staša
rad pišem

« Odgovor #1729 : četrtek, 28.07.2005 : 14:58:33 »

Danes sem govorila z go. Jolando Kojek, ki mi je povedala točno to, kar si napisala v prem stavku - da so samičke primernejše za začetnike, ker so manj dominantne. Sicer pa sva se dogovorili, da se v avgustu z možem oglasiva pri njej in pogledava njene odrasle samičke ter mladičke, ki pa so žal že vsi rezervirani. Se ma res veselim, da jih bom videla. Mimogrede, ga. Kojek je bila zelo, zelo prijazna in se prav čuti, da živi za te psičke. Sem dobila zelo dober občutek.
Logiran
mehika
rad pišem

« Odgovor #1730 : petek, 29.07.2005 : 10:33:15 »

Ja, res je, o Jolandi imajo vsi lepo mnenje!!
Logiran
Geri
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.546

« Odgovor #1731 : petek, 29.07.2005 : 11:57:29 »

Staša: g. Jolanda je res super oseba in tudi Sassy je iz njene vzreje. Za svoje pse se potrudi in jim izbira najboljše paritvene situacije. Škoda da so mladički že vsi rezervirani Sad... jaz bi na tvojem mestu vseeno počakala na njene naslednje mladičke.

Lp, Mojca

PS: veliko sreče pri iskanju čivavice!
Logiran
Chi hu
nekaj malega že vem
Spol: Moški
Sporočil: 209

« Odgovor #1732 : petek, 29.07.2005 : 15:10:55 »

Lepo pozdravljeni vsi ljubitelji čivavic !  Grin Grin Grin

Glede na število sporočil, ki jih ima ta del foruma lahko hitro ugotoviš, da  so ti psički zares priljubljeni. Meni so všeč zato, ker so čisto pravi psi , psi z značajem.  Prijazno poletje vsem ! Cool Cool Cool
Logiran
Staša
rad pišem

« Odgovor #1733 : petek, 29.07.2005 : 18:49:26 »

Geri, hvala. Definitivno bom počakala na njene mladičke.

Še nekaj. Bila sem prav presenečena, ko sem prebrala, da se sme pariti dolgodlake čivave s kratkodlakimi. Zanima pa me, če so potomci izključno kratkodlaki in/ali dolgodlaki, ali pa se skotijo tudi mladički, ki so po odlakanosti nekje vmes med enimi in drugimi.
Logiran
Ory
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.750

« Odgovor #1734 : petek, 29.07.2005 : 21:41:23 »

Staša, kolikor jaz vem se kratkodlake in dolgodlake Chihuahue normalno pari med sabo...... vsaj v kontinentalni Evropi. Vem, da jih ne parijo v Angliji. Zanimivo pa je to, da se velikokrat v enem leglu rodijo mešani mladički  Smiley.
Chi hu dobrodošla na forumu!

lp
Logiran
Staša
rad pišem

« Odgovor #1735 : petek, 29.07.2005 : 22:39:42 »

Ory, samo potem je težko rezervirat mladička (preden ga vidiš), če želiš eno vrsto  Wink
Logiran
Chi hu
nekaj malega že vem

« Odgovor #1736 : sobota, 30.07.2005 : 15:15:27 »

Oj ORY Smiley

Hvala za dobrodošlico na forumu...samo mimogrede...jaz sem fant ..he he, he... Saj ni tko neobičajno, da imamo tudi mi radi čivavice ? Smiley Sicer sem pa šele njen..ups..njegov bodoči lastnik in se ga zelo veselim.

Lep pozdrav vsem čivavoljubcem ! Smiley)
Logiran
Chi hu
nekaj malega že vem

« Odgovor #1737 : sobota, 30.07.2005 : 15:22:16 »

Ker bo čivavko šele postal del naše družine me zanima, če potrebujejo precej časa, da se navadijo na sobno čistočo?  Ali kdo od vas prakticira, da imajo psički, svoj WC kar v stanovanju...naprimer kot muce-zaboj s peskom ? Namreč to sem zasledil v nekaterih knjigah, ki pišejo o psih. 

Smiley Wink Grin Shocked Roll Eyes Tongue Cheesy
Logiran
Staša
rad pišem

« Odgovor #1738 : nedelja, 31.07.2005 : 23:19:40 »

Isto zanima tudi mene. Tudi jaz razmišljam, da bi psičko navadila na sobni WC, ampak le za nujne primere, ne pa, da bi bila to stalna praksa. Sicer pa imam za zbiranje informacij še dovolj dovolj časa, ker še nič ne vem, kdaj bo kakšen mladiček na voljo  Undecided

Chi hu, kdaj pa ti dobiš svojo čivavico? In od kje?
Logiran
mehika
rad pišem

« Odgovor #1739 : ponedeljek, 01.08.2005 : 09:26:54 »

Moj je bil že pri dveh mesecih navajen na sobno čistočo, lulal in kakal je na časopisni papir, jaz pa sem ga raje privadla na to, da se je podelal zunaj. Papir je ostal le nujne nočne primere. Vem pa da nekateri so privadli psička, da vedno lula in kaka doma na papir, nekateri imajo celo pesek kot za mucke.
Logiran
Strani: 1 ... 111 112 113 114 115 [116] 117 118 119 120 121 ... 449   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: Čivava - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.