o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
ponedeljek, 19.05.2025 : 16:37:32
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 9
| Tema:
Čivava - čvek
Strani:
1
...
149
150
151
152
153
[
154
]
155
156
157
158
159
...
449
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: Čivava - čvek (Prebrano 442809 krat)
0 članov in 7 gostov pregleduje to temo.
mehika
rad pišem
Spol:
Sporočil: 377
Re: Čivava
«
Odgovor #2295 :
četrtek, 06.10.2005 : 18:09:46 »
Dajam zdaj slike gor!
Na sliki je punca, ki je bila supermodel Slovenije, snemanje pa je bilo bolj v študijske namene!
Logiran
Ory
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.750
«
Odgovor #2296 :
četrtek, 06.10.2005 : 18:11:35 »
To Mishko!
Saj sem ti rekla, da je pravi pozer.... boš povedala kje in kdaj, ker bi ga rada videla.
Moram se pohvalit, da sva z Billijem ravnokar prvič postrigla krempeljčke in niti niti trznil. Dala sem ga ležat na hrbet in je mirno čakal, da sem mu vse postrigla. Na koncu me je pa samo polizal in se odšel naprej igrat z igračko.
Priden fant!
lp
p.s.: mehika, tudi mene zanima, kje je Tai poziral......
Logiran
Ory
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.750
«
Odgovor #2297 :
četrtek, 06.10.2005 : 18:12:33 »
No, si me prehitela
...
Logiran
mehika
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #2298 :
četrtek, 06.10.2005 : 18:21:30 »
Tukaj je nekaj slikic, upam da ne bo Nika jezna name, ampak ona je itak že navajena na to
:
http://www.moj-album.com/album/1214760/
Logiran
Moon
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.642
«
Odgovor #2299 :
četrtek, 06.10.2005 : 18:23:36 »
http://www.moj-album.com/slike/31923/_7mtIymZ8749wl7r.v.jpg
Tlele je pa tok luskan .. kt ksn kratkodlaki gremlin
Logiran
mehika
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #2300 :
četrtek, 06.10.2005 : 18:28:08 »
Ja takrat je imel še nekam velika ušesa, je bil kar semšen
!!
Logiran
big guy
rad pišem
Spol:
Sporočil: 289
«
Odgovor #2301 :
četrtek, 06.10.2005 : 19:00:11 »
Glede tistega prej, ne vem kje je opazno kakšno zgražanje... prej začudenje nad vašim poznavanjem delitve čivav. Edina delitev pri čivavah je delitev na dolgodlake in kratkodlake in to naj bi bila tudi edina uradna lastnost, po kateri se čivave lahko delijo (ne pa delitev na dear head in apple head; t.i. okrogla glava je zgolj ena od zaželjenih lastnosti, nikakor pa to ni nek delitveni razlog znotraj same pasme). Tako kot pri vseh živih bitjih pa seveda prihaja do razlik tako v teži, kot v velikosti in seveda tudi obliki smrčka (tudi v istem leglu!). Tudi Tea-cup, Pocket Size, Tiny Toy, Miniature ali Standard so na žalost samo marketinške oznake, ki so se prijele te pasme tekom let in zgolj zavajajo kupce. In iz tega izhaja tudi moje mnenje, da je čivava pač čivava in nič drugega. Seveda obstajajo standardi in dobro je, da je tako. Toda sam standard je zgolj pisano pravilo, ki se lahko spreminja. Tako npr. po standardu iz leta 1990 dolg smrček ni diskvalifikatorna napaka, po standardu iz leta 2004 pa je že uvrščen med večje napake. Če so čivave le psi, ki ustrezajo standardu, potem je neka čivava, ki je bila še tri leta nazaj čivava, danes pinč? Zato je dobro in nujno, da so standardi fleksibilni, kajti psi se ne spreminjajo tako hitro. Pa še ko se spreminjajo, se spreminjajo zgolj umetno s posredovanjem samega človeka in ne evolucijsko. Čivave v zgodovini niso bile take kot so danes. In če še obstajajo čivave, ki imajo daljši smrček, so mogoče tudi nekoliko večje ipd. me nihče ne bo prepričal, da potem pač ni čivava, ker preprosto ne ustreza standardu.
In pa zopet ocena, da imamo dve vrsti čivav: rodovniške in nerodovniške. Imamo le eno vrsto in to je čivava kot taka. Lahko pa so seveda z rodovnikom ali brez njega. In posploševati, da tiste brez rodovnika nikakor niso čivave (oz. kakor bi nekateri rekli, ne ustrezajo standardu), je tudi malo posiljeno. Ni Tai edina nerodovniške čivava, ki je tak, kot je treba. Sem videl že mnogo lepih čivavic in to "celo" nerodovniških. In po drugi strani, tudi slovenske rodovniške čivave niso brez napak. Če bi bilo tako, bi bili edini na svetu, ki bi imeli same Multi Ch.! In pa da so nerodovniške bolj plašne???
Da pa potencialnemu kupcu odgovorim še jaz:
Sib
, standard si si prebral in če hočeš imeti psa, ki ustreza vsem točkam tega standarda, si si kupil Multi Ch.! Drugače pa boš dobil prisrčno malo zver, ki se ji reče čivava. Gre za enega karakterno najbolj izrazitih psov, ki ti hitro zleze pod kožo. Odloči se raje za nakup rodovniške čivave, pa ne zaradi tega, ker drugače ne boš dobil ta prave in prav tako luštne čivave, ampak predvsem zaradi garancije (ki seveda nikoli ni 100%), da tvoj čivavek ne bo imel dednih bolezni, ki ti kasneje lahko povzročijo veliko skrbi. Tisti, ki se z vzrejo ukvarjajo "profesionalno" namreč le nekoliko bolj gledajo tudi na razna možna genetska križanja, ki niso zaželjena. Mi bomo še eno čivavo kupili v Sloveniji, pa ne zato, ker imajo slovenske čivave okroglo glavo, temveč zato, ker nam je to blizu. Mi smo se zaljubili v karakter in ne v standard čivave in čisto vseeno mi je, kje jo kupim. Moji punci je celo naaaajboolj všeč ravno Mishko s svojo obliko glavice in če bova dobila takega, bova najbolj happy.
Aja pa še to: ja Žak ima rodovnik, pa je kljub temu preveč zrasel...
Njegov rodovnik si lahko ogledate na uradni strani AKC pod številko TN852321/01
Logiran
Moon
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #2302 :
četrtek, 06.10.2005 : 19:09:50 »
Citat
Moji punci je celo naaaajboolj všeč ravno Mishko s svojo obliko glavice in če bova dobila takega, bova najbolj happy.
Ajaaaaa ?
Hudo .. Sej Dusan ma zdej leglo ..
Pa ga uprasta .. ce ma kksno puncko
Logiran
big guy
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #2303 :
četrtek, 06.10.2005 : 19:13:57 »
Zdej smo se že drugje zmenili, pa čakamo...ampak moja punca bi bla takoj za...sam Srbija? Mal daleč...
Logiran
Moon
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #2304 :
četrtek, 06.10.2005 : 19:34:04 »
Niti ne..
Z avtom cca 5 ur
Nekej sva se z Urso pogovarjale da bi sla z njo gledat mladicke (tele zdej) .. Pa bi ti lahk nazaj prpeljal ane
Logiran
TSA
rad pišem
Spol:
Sporočil: 328
«
Odgovor #2305 :
četrtek, 06.10.2005 : 19:36:32 »
ej big guy hvala za opis .... čivavo bom ziher kupil rodvniško samo ne še zdaj, ker mi tega čas niti starši ne dopuščajo ampak v prihodnosti bom sigurno imel čivavo
!
Logiran
big guy
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #2306 :
četrtek, 06.10.2005 : 20:29:45 »
Moon:
joj to bi blo fino, ker bi vama pač lahko zaupal izpeljavo celotne zadeve, sam že drugje (verjetno) računajo na naju (konkurenca je huda), pa moram držat besedo...Od koga pa so ti zdajšnji mladički? A je kej podobnega Mishkotovim prednikom?
Logiran
big guy
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #2307 :
četrtek, 06.10.2005 : 20:30:47 »
Moon:
a ti tudi načrtuješ razširitev tvoje pasje druščine?
Logiran
Sassy
odvisnež
Spol:
Sporočil: 515
«
Odgovor #2308 :
četrtek, 06.10.2005 : 20:43:29 »
No da odgovorim se jaz. Popolnoma se strinjam s tem kar je napisal Tine. In vedno bolj ugotavljam, da je med civavami taksna razlika ravno zato ker so tako majhne. Npr. Pri nemski dogi ali drugem vecjem psu se centimeter, dva ali tri v visino, pa dolzina gobca, kaksen kilogram vec itd. ne bo poznal pri drugi 1cm manjsi dogi, kot bo to opazno pri civavi, kjer se vidi ze 1 sam cm razlike, se strinjate?
Pac nekomu je ena civava bolj vsec kot druga. Npr. nekateri sodnik bo rajsi izbral Vuka za favorita, kot Cocota, spet drugemu bo bolj vsec Coco. Enim je bolj vsec Coco, spet drugim pa Sassy, odvisno od posameznika, nimamo vsi istega okusa. Karakter, bo mislim da od vsake civave, do svojega lastnika isti. Se odrivajo z nogicami, lizejo, skacejo levo desno po cem cim bolj mehkem itd., v glavnem res enkraten karakter. Spet drugo je obnasanje zunaj in do drugih ljudi, v to se mi zdajle res ne da spuscati.
Napisem kaj vec drugic, ker sem zdajle res utrujena... Zame je najlepsa moja Sassy, samo zato ker je moja!!! Vsakemu je pac svoj naj naj, kar pa ne pomeni da mu drugi niso vsec. Sploh pa se druzimo in smo tukaj zato ker jih imamo najrajsi.
Lep pozdrav,
Ursa
Logiran
big guy
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #2309 :
četrtek, 06.10.2005 : 21:06:16 »
Citat: Sassy , četrtek, 06.10.2005 : 20:43:29
Se odrivajo z nogicami, lizejo, skacejo levo desno po cem cim bolj mehkem itd., v glavnem res enkraten karakter.
To je to; skakanje po zadnjih nogicah, lizanje (dajanje lubčkov), vrtenje v krogu, kadar ukrade kakšen briket ali pa stresanje z glavo, kadar ukrade kakšno nogavico ali pa papirnate robčke, obvezno sončenje (najde prav vsako flikico sonca), spanje pod deko z nogami u luft, pa obvezen "predklon" oz. "počep" na prednje nogice z igračko v ustih, kadar se hoče igrati. Kadar pride kdo od poznanih na obisk laufa po stanovanju in "javka" ter išče kakšno stvar, da mu jo prinese. In pa obvezno ležanje na hrbtu in čohanje po trebuščku. Milijon stvari, po katerih spoznaš čivavo in po katerih se tudi razlikuje od drugih psov.
Logiran
Strani:
1
...
149
150
151
152
153
[
154
]