o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
sreda, 07.05.2025 : 00:34:02
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 9
| Tema:
COTON DE TULEAR - čvek
Strani:
1
...
28
29
30
31
32
[
33
]
34
35
36
37
38
...
210
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: COTON DE TULEAR - čvek (Prebrano 360685 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
r1ata
midi
Spol:
Sporočil: 323
Re: COTON DE TULEAR
«
Odgovor #480 :
nedelja, 05.02.2006 : 23:20:05 »
Jaz svojih kužkov nisem še nikoli strigla, tudi Čupija ne. Kot sem enkrat že napisala, se mi zdi kožuh najlepši okras psa in dokler mi bo uspevalo vzdrževati kvalitetno dlako, jih ne bom strigla.
Drugače pa ljudje strižejo cotone zaradi lažjega vzdrževanja. Dlaka se sicer vozla pri koži, tako da dolžina dlake na to bistveno ne vpliva, je pa res verjetno lažje česati krajšo dlako. Kakšnega posebnega drugega vpliva striženja po moje ni, če pa ima kuža res zelo slabo dlako (če je kaj bolan ali pa psičke po kotitvi), ga je priporočljivo pobriti. Čisto, na nulo bi rekli. V takšnem primeru potem zraste nova močna, lepa, gosta dlaka.
Logiran
https://sites.google.com/site/slomartuft/
ppetra
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.273
«
Odgovor #481 :
nedelja, 05.02.2006 : 23:51:32 »
Še nekaj glede rumene obarvanosti okoli gobčka zaradi vode.
Pri svojemu zajčku sem gledala in ima čisto belo dlako okrog ustk, pa ji dostikrat malo vode ostane na dlaki okoli gobčka in ko pije prav tako gobček namaka v vodo. A je tu možno, da ne porumeni zaradi strukture dlake, ki je drugačna od pasje (če sploh je) ali zaradi vode. In ali lahko potem sklepam da tudi kuža ne bo imel rumeno okoli gobčka?
Logiran
r1ata
midi
Spol:
«
Odgovor #482 :
ponedeljek, 06.02.2006 : 09:57:20 »
Ppetra, nisem še videla odraslega cotona, ki ne bi bil obarvan okrog gobčka. Obarvanost je v veliki meri odvisna od sestave vode, kar povzroči, da je dlaka pri nekaterih rumenkasta, pri drugih rdečkasta ali celo rjavkasta. Ampak gre za rahlo obarvanost, ki ne moti in je naključni opazovalec iz razdalje dveh metrov niti ne opazi. Kakšno vodo imate v Ljubljani ne vem, verjetno pa bo gobček tvoje kužike podoben gobčku njene mame, ki pije isto vodo. Razen, če ji boš dajala kakšno drugo ustekleničeno vodo.
Logiran
ppetra
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #483 :
ponedeljek, 06.02.2006 : 10:32:05 »
Kaj pa prekuhano vodo?
Logiran
r1ata
midi
Spol:
«
Odgovor #484 :
ponedeljek, 06.02.2006 : 12:16:14 »
Prekuhano vodo? Ja, lahko samo kuža ima zelo dolgo življensko dobo. Jaz ga ne bi navadila na nekaj, kar ni vedno pri roki. Si ne predstavljam, da bi 15 let prekuhavala vodo za psa. Ker potem moraš prekuhano vodo vzeti zraven na sprehod, na izlet, na razstavo, ... Se lahko namreč zgodi, da dobi drisko, če pije drugo vodo.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
Spol:
Sporočil: 4.406
«
Odgovor #485 :
ponedeljek, 06.02.2006 : 12:18:31 »
Glede striženja, jaz sem svojo shih tzujko na kratko postrigla zato, ker je zelo aktivna gospodična, ki jo zelo rada mahne tudi v hribe. Dlaka do tal je za takšne primere zelo neprimerna, ker se vanjo nabere cela hosta, dlaka se scufa in ni več primerna za razstave, kuža pa ne more neovirano hodit. Vse tisto listje in vejice grizejo v rito in trebušček, tako da jih je treba med sprehodom vsake pet metrov čistit. Enkrat se je pa celo zgodilo, da se nam je psička za dlako v grm zataknila...
Če imaš majhnega dolgodlakega psa, je idealno, če imaš tudi lasten urejen vrt, kjer se lahko kuža zleta. Mi tega nimamo, živimo v centru Ljubljane, sredi svinjsko umazanih pločnikov, zato smo morali po skoraj vsakem lulanju tuširat trebušček in tace. Prijatelji so se celo šalili, če mi komunala kaj plača, ker naša Tara pločnike pometa...
Se strinjam z Bombažko, da je dlaka najlepši okras psa, ampak mi na žalost nimamo pogojev, da bi ta okras lahko primerno vzdrževali oz. nimam na dan par ur prostega časa za 3x tuširanje, sušenje, česanje... Malega dolgodlakega psa je težko vzdrževati v razstavni kondiciji in moraš biti precej spreten in prebrisan, da mu zagotoviš normalno pasje življenje in šampionate. Eni se zato odločijo za najlažjo varianto: svoje pse zapirajo v kletke, da se jim ne uniči dlaka, kar seveda pri nas nikoli ne bo prišlo v poštev.
Dlako lahko zavijaš v papirčke, kar spet vzame dosti časa, uporabiš lahko oblekce s hlačnicami, vendar je težko najti takšno brez podloge, ki ne bi vozljala dlake, jaz sem npr. eno poletje dlako pletla v kitke, za kar spet rabiš veliko časa...
Skratka, nega dlake zahteva veliko časa in potrpljenja, zato se nas dosti odloči za striženje potem, ko smo končali z razstavljanjem, pa tudi večina kužkov (vsaj shih tzujev) je vesela, da so se rešili sicer čudovitega kožuščka, ki pa jim je zelo omejeval življenje, saj se takšen razstavni kuža ne more neovirano poditi po poljih in gozdovih in obenem osvajati šampionate.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
Spol:
«
Odgovor #486 :
ponedeljek, 06.02.2006 : 12:19:46 »
Vodni filter Brita iz vode odstrani tudi apnenec. To je preprost vrč, v katerega natakaš vodo iz pipe in se pretaka skozi filter z aktivnim ogljem. Pri nas vsi pijemo to vodo, ker voda v LJ res že dolgo ni več neoporečna.
Logiran
ppetra
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #487 :
ponedeljek, 06.02.2006 : 12:25:38 »
A kuža tudi?In a ptem tudi sabo jemljete to vodo? Tako kot je rekla bombažka, da ne dobi drugje pa potem driske?
Logiran
Kalsang
živim tukaj
Spol:
«
Odgovor #488 :
ponedeljek, 06.02.2006 : 12:28:08 »
Ja, tudi kužki pijejo filtrirano vodo. Ko putujemo, pijemo pa kupljeno vodo, tako da ni problem. Na kupljeno vodo smo se navadili po parih primerih izliva strupov v podtalnico v LJ, zdaj pa si vodo iz pipe filtriramo. Ko bomo šli na morje, bomo pa vrč s filtrom kar s sabo vzeli, ker je zelo priročen.
Driske zaradi vode še ni bilo, prej zaradi kakšnih zelo pregrešnih grižljajev...
Logiran
ppetra
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #489 :
ponedeljek, 06.02.2006 : 12:37:02 »
Citat
Driske zaradi vode še ni bilo, prej zaradi kakšnih zelo pregrešnih grižljajev...
Logiran
r1ata
midi
Spol:
«
Odgovor #490 :
ponedeljek, 06.02.2006 : 14:04:10 »
S svojim postom nikakor nisem želela kritizirati kogarkoli, ki je dolgodlakega psa postrigel, saj mi je jasno, da v pogojih, kot jih navaja Kalsang težko vzdržuješ dlako.
Sem samo odgovorila na konkretno vprašanje o mojih kužkih. Cotoni nimajo tako dolge dlake kot na primer shih-tzuji ali maltežani. Dlaka ne zraste do tal in je iz tega stališča zadeva boljša. Čupko, ki ni razstavni kuža ima sedaj dokaj nezahtevno dlako zato ni razloga, da bi ga postrigla, Gija pa zaenkrat še uspem držati v razstavni kondiciji, čeprav bi se včasih najraje zjokala. Ko bo pa zaključil razstavno kariero bomo pa še videli. Kar pa zadeva zapiranje v kletke, pa sem sama tudi odločno proti temu. Moja dva imata vrt okrog hiše, na sprehod po umazanih cestah gremo enkrat na dan, posledično v tej svinjariji tudi samo enkrat peremo tačke. Privoščim jima, da gresta z nami povsod, ne glede na to kako sta potem umazana in polna listja. Bom enkrat slikala Gija po prihodu iz parka - tačke in trebušček ima na debelo nalepljene z listjem, pravi gozdni Joža
.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
Spol:
«
Odgovor #491 :
ponedeljek, 06.02.2006 : 14:06:53 »
Bombažka, tvojega posta nikakor nisem razumela kot kritiko, zato se ti ni treba nič opravičevati. Samo pojasniti sem hotela nekatere razloge za striženje, ker je Ppetra vprašala po njih...
Tudi mi zdaj delamo na tem, da se bomo preselili v hišo z velikim vrtom, potem bodo pa tudi naši kužki spet lahko dolgodlaki...
Logiran
r1ata
midi
Spol:
«
Odgovor #492 :
ponedeljek, 06.02.2006 : 14:21:14 »
Kalsang, bravo za vas in za kužke. Vam želim ograjeno hišo s travico čimprej, notranjost pa kasneje urejajte
.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
Spol:
«
Odgovor #493 :
ponedeljek, 06.02.2006 : 14:26:51 »
Že zdaj, ko je samo parcela okrog podrtije, v sezoni kosim travo vsake 2-3 tedne, da sosedje verjetno mislijo, da bomo imeli golf igrišče...
Verjetno bi mislili, da se mi kisa, če bi jim povedala, da to počnem za pse
So tam navajeni bolj na krave in na ovčarje na ketni...
Logiran
ppetra
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #494 :
ponedeljek, 06.02.2006 : 20:50:48 »
Kako je s kopanjem pri cotončkih? Kako pogosto naj bi se kopalo mladička? In kdaj naj bi se ga prvič skopalo?
Logiran
Strani:
1
...
28
29
30
31
32
[
33
]