mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 24.04.2024 : 22:29:36

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Strani: 1 [2] 3 4 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: BRUHANJE IN KAŠLJANJE  (Prebrano 16548 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
ARIEB
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.110


« Odgovor #15 : ponedeljek, 15.08.2005 : 19:16:36 »

Vse to kar sem prebrala v tej temi se dogaja tudi (občasno) pri nas:
- kašljanje
- bruhanje hrane in potem takoj ... njam, njam...
- šlampanje vode
- siljenje na bruhanje, potem pa ni nič
- in še kaj bi se našlo  Huh.

Glede "artikov pa": med poliže kar iz žličke, žajbljev čaj popije brez sladkorja z briekti, panatus tabletko v salami, en homeopatski "zvarek" poje na prepečencu... sploh ni problema, ker ima apetit Cheesy, "tadruga" noče nič od tega Angry

Ob kašlju ima (potrjeno od treh različnih veterinarjev - tretje mnenje) vnetje sapnika.

Sedaj pa, kaj me zanima:
hrano ki izbruha hitro po obroku... jaz jo poberem in vržem stran, dvakrat pa se mi je zgodilo, da me je prehitel in pojedel. In nič ni bilo narobe. Kaj naj drugič naredim - poberem ali pustim (bljas, fuujj)?
Logiran
oliver
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 212


WWW
« Odgovor #16 : ponedeljek, 15.08.2005 : 19:58:24 »

Arieb, če prav razumem ima tvoj pes vnetje sapnika?
Ali dobiva kakšne antibiotike?
Vsi ti znaki ki si jih navedla so lahko tudi znaki kužnega kašlja oz. infekcijskega traheobronhitisa.
Tule je en članek, ki sem ga napisala ko je bila epidemija pred leti med reševalnimi psi:
"Kužni kašelj je mešana okužba z več virusi in dvema bakterijama. Inkubacija: to je čas ki mine od stika z drugim psom, ki kašlja pa do znakov bolezni je ponavadi 1 teden (lahko 4 do 10 dni).
Znaki kužnega kašlja so: suh, dražeč kašelj, ki se pojavlja v prvi treh dneh ponavadi ponoči. Pes lahko zaradi napenjanja na kašelj celo izbruha nekaj penaste bele sline, če pa ima poln želodec lahko tudi hrano. Prvi trije dnevi oz. predvsem noči so najhujši. Potem se kašelj pojavlja ob fizičnem naporu ali ko se pes razburi, vendar ponavadi ne bruha več. To traja še 4-10 dni.
Psi so kužni, kar pomeni da bolezen lahko prenesejo na druge pse, še 1 teden po prenehanju kašljanja. Okužba se prenaša z izdihanim oz. izkašljanim zrakom.
Zdravljenje: bolezen ponavadi sama mine v 1 do 2  tednih. Ker pa je pri večini psov kašelj zelo dražeč in izčrpajoč, moramo kužni kašelj zdraviti. Seveda po navodilih veterinarja, zato pa je potreben obisk v veterinarski ambulanti.
Ne svetujem, da kužni kašelj zdravijo lastniki sami, saj lahko pride komplikacij kot je bronhitis in pljučnica. Če pa se pes slabo počuti, ima vročino bo veterinar predpisal še antibiotike. Ob dajanju antibiotikov, je dobro da psu v prehrano dodajate skuto ali jogurt, da ne pride do driske in prebavnih težav. Če pes teh dodatkov v prehrani ne mara mu predpišemo kapsule, ki jih mora pes dobivati skupaj z antibiotiki.
V času ko pes kašlja, ne sme imeti fizičnih naporov. V prvih treh dneh naj bodo tudi obroki manjši, saj pes če ima poln želodec ob napadu kašlja lahko izbruha vsebino želodca. Hrana mora biti kvaliteta, predvsem moramo poskrbeti za zadostno oskrbo z vitamini. Najboljše, da v času bolezni dodajamo vitaminsko mineralne dodatke.
Sprehodi naj bodo kratki za opravljanje potrebe. Na normalno fizično aktivnost lahko preidete, 1 teden po tistem, ko je pes ne kašlja več.
Stik z drugimi psi: Pes naj nima kontaktov z drugimi psi, vsaj še 1 teden po prenehanju kašljanja, saj jih lahko okuži. Predvsem je nevaren tesni kontakt, ko pride do izmenjave sline (pitje iz iste posode, igranje z istimi igračami, pa tudi vožnja v istem avtu ni priporočljiva."
Tisto kar izbruha je boljše da pobereš. Dajaj mu manjše obroke večkrat na dan.
Lp K
Logiran
ARIEB
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.110


« Odgovor #17 : ponedeljek, 15.08.2005 : 21:31:18 »

Ja, prav si razumela - vnetje sapnika (kužni kašelj zagotovo ni, je pa super kar si napisala, dobro je vse vedeti). Dobival je antibiotike (1/2 tabl na 12 ur in eno tab. bisolvona na 12 ur). Sedaj je to že OK (a se žal ponavlja).

Za tiso hrano pa praviš da je bolje, da jo odstranim. Saj se mi je čisto iz estetskega vidika zdelo pametno Wink, a me je baraba 2x prehitela Angry...
Logiran
sammy82
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 167


« Odgovor #18 : četrtek, 01.09.2005 : 11:55:42 »

Naša je pa danes ponoči bruhala. Ne morem povedat, kako zdaj stanovanje smrdi!  Angry Popackala je celo posteljo, po bruhici se je potem še povaljala. Gravž.
No v glavnem - ali naj me skrbi, da je kaj narobe? To se je zdaj zgodilo že drugič v enem tednu. Zakaj, ne vem. Prejšnjič je morda pojedla preveč trave, ker se je ta videla v izbruhani kepi. Za danes pa nimam pojma. Ali je lahko zaradi jetrc, ki jih je dobila za zajtrk? Noter sem vmešala nekaj koruznih kosmičev. Samo, zakaj bi od tega bruhala šele ponoči - jetrca je jedla ob 9ih zjutraj.


Danes smo na rižu - vendar ne je. Sploh ne vem več, s čim naj jo preslepim, da bi sploh kaj pojedla. Briketov samih ne mara, včasih je palila pašteta ali tuna, vmešana noter, zdaj pa še to ne. Poje edino doma skuhano hrano, vendar nočem, da bi se popolnoma razvadila. Da bi bila trmasta in ji ne bi dala drugega za jest, ne upam, ker je še mlada (8 mesecev) in se še razvija, pa precej je suha. Any advice?  Undecided
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #19 : četrtek, 01.09.2005 : 12:07:00 »

Pusti jo lepo en dan brez hrane, samo za pit naj ima. Naslednji dan naj dobi riževo sluz (voda v kateri se je kuhal riž) mogoče malo zmletega piščanca ali pa kurjo juhico s pasiranim korenčkom brez masti. Potem pa vsak dan bolj normalno hrano. Če po enodnevnem postu še noče jesti ali pa takoj če ima vročino pojdi k veterinarju.

sicer sem pa opazila eno kao trebušno gripo, dobile so tri moje ena za drugo,  en dan bruhanje v velikih količinah in  povsem tekoča driska kot mlečna kava, drug dan vse OK brez zdravljenja. Je še kdo drug fasal kaj podobnega?
Logiran
lejca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 599


« Odgovor #20 : četrtek, 01.09.2005 : 18:43:57 »

Tudi moj kuža se je prehladil in kašlja, pa me zanima če ga moram peljati k veterinarju ali se prav tako pozdravi z čaji in medom?
Logiran
Primavera
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 600


« Odgovor #21 : četrtek, 01.09.2005 : 22:08:50 »

Ja, prav si razumela - vnetje sapnika (kužni kašelj zagotovo ni, je pa super kar si napisala, dobro je vse vedeti). Dobival je antibiotike (1/2 tabl na 12 ur in eno tab. bisolvona na 12 ur). Sedaj je to že OK (a se žal ponavlja).

Za tiso hrano pa praviš da je bolje, da jo odstranim. Saj se mi je čisto iz estetskega vidika zdelo pametno Wink, a me je baraba 2x prehitela Angry...

Ko smo pri moji psici pred leti ugotavljali, zakaj suho kašlja, izpljune penasto slino, jo takoj poje nazaj, smo tudi pomislili na kužni kašelj, a se je žal izkazalo, da gre za srčno popuščanje, kjer je kašelj enak. Arieb, jaz bi dala psa na tvojem mestu k dr. Domanjkovi na UZ srca, preden bi dovolila, da mi ga šopajo z antibiotiki.
Logiran
oliver
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 212


WWW
« Odgovor #22 : četrtek, 01.09.2005 : 22:13:24 »

Lanabela očito je razsajala viroza - najbrž kakšen corona virus.
Tu pri nas v Ljubljani na srečo nič takega.
Ja Areib če se ponavlja potem bi tudi jaz preverila srce!
Sammy kot je rekla že Lanabela mora imeti pes po bruhanju 24 urni post in šele potem dieto kot je opisala.
Lp K
Logiran
sammy82
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 167


« Odgovor #23 : petek, 02.09.2005 : 08:42:58 »

Hvala za odgovore. Mala je sicer polna energije, zato kaj hujšega ni. Smo pa na dieti.  Wink
Logiran
lejca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 599


« Odgovor #24 : petek, 02.09.2005 : 19:25:18 »

Bucko je cel dan kašljal,potem sem mu dala med in danes ni niti enkrat zakašljal Grin Še sreča,da ni bilo kaj hujšega.
Logiran
didi
novinec
*
Sporočil: 40


« Odgovor #25 : ponedeljek, 05.09.2005 : 23:21:45 »

Mene pa nekaj zanima o kužnem kašlju. Danes sma s psičko bli pri veterinarju, ker je ponoči bruhala.In že včeraj ni bila tako zelo živahna. Veterinar mi je rekel, da bi mogoče lahko kaj takega polizala. Tudi temperatura je bila malo pod (podhlajenost) in to čisto malo, da še ni panike. Pri veterinarju je tudi začela kašljati.On je rekel,da kašlja sluz ven, ki se ji nabira. V bistvu mi je točno obrazložil pa sem pozabla. Samo se mu je ful čudno zdelo, da se to dogaja že tako zgodaj.Ona je namreč stara 7 mesecev.Enkrat je že tako kašljala pa sem bila pri drugem veterinarju pa ji je dal antibiotik in je nato imela nekaj časa mir. Sedaj pa se je spet pojavilo. Ta živinozdravnik je rekel da bo to minilo samo od sebe. Zanima me, če se kužni kašelj prenaša samo na pse? Ali se ta kužni kašelj vedno ponavlja in ali ima to moja psička.Kaj mislite?
Logiran
boxi
novinec
*
Sporočil: 46


« Odgovor #26 : torek, 06.09.2005 : 08:21:57 »

OJ!
Imam 2 meseca in pol starega bokserja. Nekaj dni pa opažam, da sploh ponoči kašlja, kot nekako tako, da bi hotel kaj izpljunit ali bruhat.
Včeraj zvečer sem mu dala na žličko malo medu in limonce, da je polizal.
Kaj je dobro, da še storim?

LP
Logiran
ARIEB
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.110


« Odgovor #27 : torek, 06.09.2005 : 18:24:38 »

Primavera in Oliver, hvl za nasvet; če se bo ponavljalo, bom res šla (saj to mi je svetovala dr. Kotnikova, a se bojim...)
Logiran
oliver
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 212


WWW
« Odgovor #28 : torek, 06.09.2005 : 21:05:56 »

Didi in boxi svetujem vama, če kašelj ne mine, da čimprej obiščeta veterinarja, ki bo s pregledom ugotovil ali gre za kužni kašelj ali kakšno drugo težavo.
Kužni kašelj se lahko ponavlja, nevaren pa je samo za pse. Za ljudi in druge živali ni nevaren.
Nekaj postov nazaj sem napisala daljši sestanek o kužnem kašlju - preberite!
Lp K
Logiran
Primavera
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 600


« Odgovor #29 : torek, 06.09.2005 : 23:18:09 »

 Verjamem, da se bojiš, le kdo se nebi. Če je res kaj na srcu, je lahko še pravi čas, da podaljšaš življenje s pravilno terapijo, če boš odlašala, bo stvar prišla v fazo, ko ne bo možno nič narediti, ker bo srce že tako oslabelo, da boš slišala le še grozljiv stavek "morda teden, mesec ali tri, več verjetno ne gre pričakovat..." Potem si boš šele očitala. Ultrazvok srca in EKG sta pregleda, kjer psu ni nič hudega, le leži na mizi in ti ga miriš. Nima smisla odlašat, če obstaja sum.
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: BRUHANJE IN KAŠLJANJE
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines