mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 24.04.2024 : 17:58:01

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Igre in zaposlitve  |  Tema: tek ob kolesu
Strani: [1] 2 3 4 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: tek ob kolesu  (Prebrano 30084 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
bryden
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 57


« : sreda, 02.04.2003 : 12:08:19 »

ali je lahko za psa (recimo pasme bauceron ali rottweiler) škodljivo, če ga kdaj na sprehod pelješ s kolesom. Govorim o zmerni vožnji recimo 15km/h in o 10km takega tempa, kjer se potem počiva nekaj ur, potem pa nazaj domov?
Logiran
toby
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 135


« Odgovor #1 : sreda, 02.04.2003 : 13:35:24 »

Hej hov!

Že vse mogoče pasme sem videla teči ob kolesih,zato mislim,da imajo psi tovrstno rekreacijo zelo radi.
Malo pozornosti pa moraš dati predvsem na to ,kje kolesariš.Saj je pes takrat brez povodca in ga hitro lahko kaj zmoti, pa gre po svoje.
Jaz z mojim - vel. šnavcer- sicer ne kolesarim,ima pa zelo rad,če sem jaz na rolerjih.Takrat je najbolj priden,nič ne vleče,samo pridno teče ob meni.Ko sva to prvič poskusila,nisem mogla verjet,da je rolanje z mojim velikanom spolh mogoče. Grin

Veliko kolesarskih užitkov!
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #2 : sreda, 02.04.2003 : 16:23:12 »

Tek ob kolesu je za psa načeloma zelo koristna zadeva, vendar mora kondicijo pridobiti postopoma. 20 km je že kar krepka razdalja, ki jo po mojem dobro treniran bauceron zmore brez večjega problema, za rotvajlerja pa ne vem. Se mi zdi malo preveč. Paziti moraš, da ni prevroče (pri kakšni temperaturi še lahko teče je odvisno od posameznega psa, a pri rotvajlerju bi še posebej pazila). Paziti moraš tudi na podlago. Pes lahko daljše razdalje po trdi podlagi (zlasti po asfaltu, a tudi po pesku) lahko preteče le, če ima zelo dobro utrjene šape, sicer se mu naredijo na blazinincah boleče rane, ki se počasi celijo. To se zlasti hitro zgodi, če so tla vroča.
Logiran
yo
gost
« Odgovor #3 : sobota, 05.04.2003 : 13:16:22 »

... ja, vendar je potrebno psa uvajati postopoma - kratke razdalje, zmeren tempo, seveda pa mora biti pes popolnoma dorasel, sploh, ce gre za velike in tezke pasme, ki jih omenjas. Mladic ob kolesu ne sme teci.

Vedno je bolje, ce gre za konstantno rekreacijo. Ker pa si rekel kdaj pa kdaj, bi glede na razdaljo znal biti problem, ker pes morda ne bi imel dovolj kondicije.

Lp, Yo
Logiran
bryden
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 57


« Odgovor #4 : sobota, 05.04.2003 : 20:08:40 »

danes mi je lastnik baucerona rekel, da je s psico delal tudi po 70km dnevno (on na biciklu)  Shocked
Logiran
Sky
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 74


« Odgovor #5 : sobota, 05.04.2003 : 22:40:55 »

Midva sva pred tednom začela z tekom, tečeva predvsem po asfaltu, zato imava krajše razdalje: enkrat oz. dvakrat na dan po 1 km.

Kako je s tekom v dolino? Slišal sem, da ni dobro za hrbet.

Kako hitro naj bi tekla?

Komentarji?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #6 : nedelja, 06.04.2003 : 18:39:59 »

Citat
Teče naj tako hitro da ne galopira. Torej ne prehitro. Vsaj pri nas je taka praksa

To je odvisno od pasme. Nekatere so po naravi bolj galoperji, drugi pa kasači. Tako pri nas goldiji nikoli niso smeli galopirati na daljše razdalje, samojedi  pa z največjim veseljem in brez vsake škode galopirajo več kilometerov.
Logiran
Sky
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 74


« Odgovor #7 : ponedeljek, 07.04.2003 : 11:54:12 »

Sky bi tudi rad galopiral (husky  Grin), vendar ne vem , če lahko, ker tečeva po asfaltu.
Logiran
Tara
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 227


« Odgovor #8 : ponedeljek, 07.04.2003 : 19:24:38 »

Tara tudi rada teče ob kolesu, recimo, da je to tudi en od načinov, kako vsaj malo potrošiti njeno energijo.  Roll Eyes  Grin Ponavadi se izogibava asfaltu in greva raje po gozdni poti ali travniku, kjer je lahko brez povodca. Po ulici je zoprno ker je treba paziti na avte in morebitne mucice in potepuške kužke, ker bi rada prav vsakega povohala...saj pravim, super trening za mišice na roki... Roll Eyes Seveda teče predvsem v kasu in sem jo hvalabogu lepo navadila, da ne vleče ali zaostaja.  Cool
Lp
Logiran
kirka
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 75



« Odgovor #9 : sreda, 09.04.2003 : 12:34:12 »

Tek ob kolesu za psa ni ravno primerna vrsta rekreacije (čeprav veliko psov z veseljem spremlja kolo)  iz več razlogov. Prvič zato, ker običajno kolesarimo po asfaltiranih površinah, ki pa so  pretrde (prevelika obremenitev sklepov, ki so prisiljeni delovati kot 'amortizerji', in seveda tetiv) - obstaja možnost prezgodnje obrabe sklepov, velike in težje pasme pa so že tako bolj ogrožene. Zato je npr. tudi pri jahanju zlato pravilo (ki pa se ga žal veliko jahačev ne drži), da se po asfaltu ne kasa in še manj galopira. In to kar drži za konje, naj bi v tem primeru veljajo tudi za pse. Drugič, pa je tek ob kolesu precej monotono gibanje in pes je ves čas prisiljen, da teče z enakim tempom.  Tako gibanje pa je daleč od naravnega gibanja psa, ki med npr. običajnim sprehodom ves čas spreminja način gibanja (hod, kas, galop) kot tudi tempo gibanja (hitro - počasi).

Pa še tek po strmini navzdol. Psi so sicer precej lažji, pa tudi nikogar ne nosijo na hrbtu, zato verjetno tudi obremenitev ni tako huda, kar pa zadeva konje, ni priporočljiv, ker so tetive najbolj obremenjene prav pri teku (kasu, galopu) navzdol.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #10 : sreda, 09.04.2003 : 15:46:02 »

O pasjem teku ob kolesu se da prebrati silno veliko negativnih stvari. Od tega, da je zadeva smrtno nevarna za lastnika in psa, do tega, da iz psa naredi kripla.
Tek ob kolesu je glavna oblika rekreacije za moje pse že vsaj 25 let, pa se mi ni še nič hudega zgodilo, psi pa niso imeli težav s sklepi niti v starosti. Je pa seveda treba paziti na nekaj zadev:
- psa je treba naučiti pravilnega teka ob kolesu: kadar je na vrvici, mora vedno  teči po desni, notranji strani, nikoli se ne sme med tekom nenadoma ustaviti ali spremeniti smeri, naučiti se mora izogibanja raznim količkom in svetilkam po pravi strani, da se ne zaplete, znati se mora na povelje pravilno ustaviti. Zelo koristno je, da zna na povelje zaviti in da se ustavi, če spustimo povodec.
- po pravilu naj pes ne bi tekel ob kolesu do starosti 1 leta. Pri meni sicer začnejo psi teči pri 5 mesecih, vendar so razdalje sprva zelo kratke, hitrost mora biti prilagojena sposobnosti psa, do enega leta starosti ne sme teči galopa na daljše razdalje, prav tako ne sme teči skupaj z hitrejšim psom.
- nikjer ne piše, da je treba kolesariti samo po asfaltu. Makadamske in gozne poti so za psa in lastnika bistveno bolj prijazne. Asfaltu se sicer izogibam, a vseeno pretečejo vsak teden kar nekaj kilometrov tudi po asfaltu. Težav s sklepi in vezmi še ni imel nobeden, se pa pojavljajo problemi z šapami. Če pes veliko teče po asfaltu, se lahko blazinice pretirano obrabijo, če ne pazimo, se lahko naredijo razjede, ki se počasi celijo in so zelo boleče. Nevarnost je tem večja, čim toplejši je asfalt. Sicer se psom blazinice sčasoma zelo utrdijo, a jih je vseeno koristno zaščititi s kremo (sama uporabljam kremo na osnovi čebeljega voska, ki se zelo dobro obnese in je zlasti potrebna, kadar je cestišče posuto s soljo). Kjer je to možno, pes ne teče po asfaltu, ampak po peščeni bankini, vendar je žal tu veliko črepinj.
- nikjer ne piše, da se moramo voziti s stalno hitrostjo. Večinoma vozim toliko hitro, kolikor hitro se psom ljubi teči in dejansko psi večkrat spremenijo hitrost. Na znanih poteh imajo krajše  odseke, kjer vedno dirkajo kot za stavo (če jim pustim), in daljše odseke, kjer navadno tečejo lagoden kas. Kjer je veliko prometa, morajo pa tako ali tako zaradi varnosti teči počasneje kot bi sicer.
- paziti moramo na temperaturo. Pri kakšni temperaturi pes še lahko teče, je odvisno od vsakega psa posebej. Meni se je zdelo zanimivo, da samojedke prenašajo precej višje tempeature kot zlate prinašalke. Ob toplejšem vremenu, moramo imeti s seboj vedno dovolj vode, da lahko psa zmočimo, seveda je pa najbojši kakšen čist potok. Pes nikoli ne sme teči po vročem asfaltu
-vse, kar sem napisala velja le za srednje velike pse z ne premočno konstitucijo. Pri velikih in/ali težkih psih, je potrebna bistveno večja previdnost.
- v vsakem primeru mora pes kondicijo nabirati postopoma. Vsako pretiravanje je škodljivo. Tek moramo končati takrat, ko pes še ni utrujen, ne pa da se komaj privleče za nami domov.
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #11 : ponedeljek, 21.04.2003 : 18:49:33 »

Z Oxo se morava danes pohvalit!!! Grin Grin
En teden že vsak dan spet kolesariva zvečer, ko si odpočije od sprehoda.
Danes je bila celo kolesarjenje spuščena (pa še malo daljšo turo sva šle) in ni je zmotil noben pes... Cheesy Cheesy Cheesy
Navdušena sem 100 na uro!!! Wink

Se pridružujem mnenju, da se mora pes naučiti teka ob kolesu.
Jaz s tem z nobeno nisem imela težav.
Tempo mi ubistvu določa pes (seveda so ukazi kot je 'počasi'(-počasneje) in 'stoj' obvezni.), hitrost torej prilagajam psu ,a ji ''ukazujem'' levo/desno, odvisno na kateri strani je kakšen pes, in podobno...

Glede podlage:
asfalt je v redu, če ni prevroč, makadam tudi, gozd je pa po moje zakon, samo jaz ga imam že na sprehodu vrh glave, tako da kolesarim po asfaltu in del po makadamu kakih 20-30min.

Aja!!Pa še nekaj!!! Grin Grin Vsako pogovarjanje s psom na kolesu je iz mojih izkušenj močno priporočljivo, pa če te ljudje še tako čudno gleda. No, seveda ne mislim sedaj, da se ''pogovarjaš'' o vremenu ali kaj podobnega, ampak enostavno pohvale in govorjenje kot je ''kok si ti pridn cukr''... so zakon. Wink
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #12 : nedelja, 01.06.2003 : 20:50:42 »

Koliko casa kolesarite s psom?
Nujno prosim za odg., ker mi mlajsa psica zadnje case ne zmore normalnega kolo-sprehoda! Shocked Huh
PS: sem mislila, da je preutrujena, pa to ni to!
LP
Logiran
Bela01
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 706


« Odgovor #13 : nedelja, 01.06.2003 : 21:16:49 »

Me z Belo sva se tut ze zacele ucit teka ob kolesu. Pot pa je bolj kratka. Okrog enega radijskega stolpa - mogoce se nabere kak km s presledki (ko se Bela poigra se z drugimi psi - sploh tam pri radijskem stolpu - za ograjo imajo noter eno zelo prijazno nem. bokserko s katero potem se dirjata gor in dol pri ograji). V glavnem do sedaj je bila se vedno polna energije ko sva prisli domov - vendar se mi zdi bolse tak in ne dobi odpora kot pa prevec.
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #14 : ponedeljek, 02.06.2003 : 14:18:06 »

Tudi midva greva vsak dan na kolo(če ni dež) in je to super zadeva,ker ga iz povodca ne spuščam.Mu dam pa haltija gor za vsak slučaj,da ne padem če me ful povleče.Sicer je pa priden in do kolesa goji veliko spoštovanje(bolj kot do mene-HMM).
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Igre in zaposlitve  |  Tema: tek ob kolesu
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines