mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 16:20:05

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Odgovorno skrbništvo ...  |  Tema: Predlog zakona o odgovornem lastništvu psov
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 11   Dol
Natisni
Avtor Tema: Predlog zakona o odgovornem lastništvu psov  (Prebrano 51638 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
mefisto
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 507


« : ponedeljek, 07.08.2006 : 18:51:03 »

Na slo 1 ob 17:00 je bil predstavljen predlog LDS o omenjeni temi. Komentarji???

Za začetek moj ( Jana, upam, da ni moteče, da je isti na drugem Forumu?):

Z opredelitvijo kaj je nevaren pes se popolnoma strinjam, se pa tudi jaz ne strinjam z opredelitvijo nevarnih pasem.

Pa še nekaj mi je padlo v oči:

1. ca de bou (mastif) - to ni mastif!!! ( sicer niso navedli kakšen mastif, upam, da niso celo mislili angleškega. Kakor mi je znano je ca de bou mix med angleškim buldogom, bokserjem itd... ( naj me kdo popravi, če se motim, nisem šla zdaj preverjat, tako imam v spominu razlago prijatelja, ki takšnega psa ima )


2. In  lastniki oz. vzreditelji naj pridobijo licenco za ravnanje z nevarnimi psmi. Ja, lepo bi bilo, da bi bila ta licenca že natančno določena v tem osnutku  zakona.
Če beremo dalje, da šolanja "mala šola", "osnovno šolanje" stanejo toliko in toliko, lahko sklepamo, da niso mislili na nič drugega oziroma na nič več, kakor na A in BBH izpit. In tisti bogi  delček teoretičnega testa, ki ga piše vodnik. Znatno premalo, da bi lahko vsak lastnik dobil potrdilo, da je primeren vodnik t.i. nevarnega psa!

Če se že gremo "te igrice", se jih pojdimo konkretno:
 - znanje o zgodovini pasme in pravilni vzgoji od mladička naprej ( za vzreditelje in bodoče lastnike )
- primeren življenjski prostor za takšne pasme/pse ( sama sem vse bolj mnenja, da taki psi ne spadajo na nekaj kvadratnih metrov, čeprav sem jih tudi sama silom prilike leta nazaj imela v majhnem stanovanju. Tak pes potrebuje prostor in veliko vodnikovega časa, da na primerne način izživi svoje nagone in jih potem  ne uporablja  na neprimernih lokacijah oz. objektih/subjektih ) Naj se to zgodi samo enkrat v njegovem življenju in je več kot preveč posledic!
- občasno preverjanje pridobljene licence ( ali pes še zna tisto kar smo ga kao naučili )
- ostrejši kriteriji za opravljen BBH ( ajde, šenkajmo jim A izpit, ker je to le samo vodenje na vrvici, bbh pa mislim, da ni treba šenkat nobeni pasmi, ker le zajema vodljivost v urbanem okolju in vodenju brez vrvice ). Pravila so pravila in zato če jih že napišemo, jih tudi upoštevajmo!

3. Ni ravno v kontekstu naslova teme, pa vendar:

lastniki, predvsem pa vzreditelji zgoraj omenjenih pasem, naj začnejo "igrati z odprtimi kartami", ne pa oh in sploh, moj kuža je zlat, primeren za začetnike pasjeljubce, primeren za otroke, primeren... ne vem za kam vse! Naj se spomnijo vsake še tako minimalne čudne situacije v kateri so se znašli s svojim psom in naj o njej tudi odkrito spregovorijo, ne pa da vse to pometejo kao bil je zgolj nesrečen slučaj.  Ne, to je resnica, ki lahko še kako odloča pri odločitvi za pasmo.
No tudi avtorji knjig o psih niso nič boljši, kako lepo je brati navedbe "družinski pes", "rad ima otroke",.... ja, je odličen družinski pes, pozabili pa so dodati družinski  Čuvaj, ja, rad ima otroke, ampak samo domače,.......In potem fotke na spletu npr 100 kg mastina, ki lupčka otroka - ja, idealna reklama - kupimo poleg dojenčka še mastina in potem situacije kakršne so opisane v drugih temah tudi na tem forumu ( na srečo ni šlo za mastina oz. za t.i. nevarne pasme )

Vem, lahko se zgodi pri kateremkoli psu, dejstvo je, da smo /so lastniki premalo dosledni in preveč zaverovani v svojega "dobrega" psa.
Čigav potomec je pes??? Zveri!
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #1 : ponedeljek, 07.08.2006 : 18:57:59 »

Eh, nic ni narobe, sama samo se cakam na dovoljenje za objavo celotnega besedila, rada pa bi na kaksen nacin dobila tudi besedilo, ki ga spravljajo skupaj na Vursu. No, to je ze druga pesem in ga ne pricakujem nic prej, kot potem, ko bo objavljen v Uradnem listu in ko bodo tudi komentarji povsem odvec, saj bo ze zapecaten.

Nisem prebrala predloga, sem ga samo preletela in slisala nekaj pripomb na TV, pa mi ze ob tem gre nekaj las pokonci. Ko ga predelam, se bom lotila komentiranja.

Aja, predlog zakona je objavljen na http://www.lds.si/bin?bin.svc=obj&bin.id=5190.
Logiran

sonja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 356


« Odgovor #2 : torek, 08.08.2006 : 09:51:12 »

Ja,tudi jaz sem slucajno "uletela" in videla prispevek-ZA ZNORET!!!!!!
Zelo  lepo je bilo poslusati gospoda iz vrst LDS-a,ko je nasteval,katere pasme oziroma kateri psi naj bi se steli pod nevarne....
Nekako takole:
"Vsi psi,ki so kdajkoli napadli ali ugriznili cloveka ali drugo zival ter vsi psi,ki so tezki,imajo kvadrasto glavo ter mocne zvecilne ter ugrizne misice!" Shocked Shocked
Pricakujem,da se bo okoli tega razvila se prekleto zolcna razprava in mocno upam,da se na kinoloski zvezi vsaj malo zavedajo,kaj bi taksen neumen zakon pomenil....
Kaj bo z mesanci,ki so prav tako koga napadli?Kaj se bo zgodilo z nekaterimi vzreditelji?STEPATI BODO ZACELI NERODOVNISKE  pse,za katere se ne bo potrebovalo nobene sole in licence  Angry Sad
Strinjam pa se z licenco in solanjem,ampak samo potem,ko se bo najprej preverilo in solalo lastnike-tam se pricne  nepravilna vzgoja psa,ki lahko postane potencialno nevaren!!!!
Ob vseh teh poplavah malih sol,je tezko najti nekoga,ki stvar res obvlada in ne naredi psu in lastniku se vec skode,skratka,ki ve ,kaj dela .
Pri nas v Zrecah lahko brez slabe vesti recem,da nimajo pojma,kako vzgajati se kaksno drugo pasmo,razen nemskih ovcarjev in labradorcev!
Sicer pa pocakajmo-nobena juha se ne poje tako vroca,kot se skuha.
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #3 : torek, 08.08.2006 : 11:13:41 »

http://24ur.com/naslovnica/novice/slovenija/20060807_3078468.php
Logiran
popo
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 748


« Odgovor #4 : torek, 08.08.2006 : 11:46:54 »

Ko sen pogledal ta zadnji link sem prebral se en soroden clanek in sicer Z zakonom nad pse. In kar me je zmotilo je to da "vplivne" osebe, kise zavzemajo za ta zakon nimajo blage veze kaj se dogaja. Vidijo po televiziji razne Reality Cam oddaje kjer pitbuli, dobermani, rotvajleri, itd. napadejo in ze je vik in krik. Najbolj se pa jezim ko vidim da sami sebe zaj... ampak ljudje poslusajo samo to kar hocejo slisat in bedarij ki jih politiki kvasijo sploh ne slisijo ali vidijo. Primer v citatu Jelincica: Zagotovo bi bilo treba prepovedati pitbule, bulmastife in njihove križance. Omejiti bi bilo treba tudi rotvajlerje in doge. V ZDA vse borilne pse takoj usmrtijo in tako bi moralo biti tudi pri nas. Če so psi agresivni, jih je treba uspavati. Z zakonom bi bilo treba zapovedati obvezno nošenje nagobčnikov. Prepričan sem, da imajo nevarne pse nevarni ljudje, saj karakter psa kaže na osebnost lastnika,
In evo, sam sebi serje v skledo (pardon izrazu). Ja ce pa imajo nevarni ljudje nevarne pse in karakter psa kaze na osebnost lastnika, potem pa dajmo lastnike prevzgojit. Sej pes ni nic kriv. Pa naredimo psiholoske delavnice in naredimo na KD-jih delavnice Mala sola za lastnike, Izpit za lastnike agresivce, izpit za neuravnovesene lastnike,... pa bo mir!!!  Angry

Se opravicujem za izbruh, ampak me je vse skupaj zelo znerviralo!
Samo ne me narobe razumet, nekaj stvari iz tega zakona je dobrih, ampak le ce se pravilno uporabijo oz. uskladijo. Ce ne in ce bodo politiki delali na lastno pest pa bodo naredili vec skode kot koristi in bodo kmalu morali zakon spremenit v: nevarni so vsi mesanci ki so podobni pitbulu, rovajleru, itd.,

Lp
Logiran
LULIKA
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 256


« Odgovor #5 : torek, 08.08.2006 : 12:21:22 »

Popo se popolnoma strinjam s tabo!
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #6 : torek, 08.08.2006 : 12:29:55 »

Tole kar so pa sedaj pogruntali je pa tak idijotizem, da s moram tudi sam kot vzreditelj pasemskih psov (eden od vzrejnih psov je tudi pasma omenjena med nevarnimi -ali pa tudi ni, saj je ime "Argentinskega psa" zapisano kot "Argentinska doga") oglasit kljub temu da sem se zaklel da se na forum ne bom javljal -ampak saj so starejši forumovci že navajeni na to da rad jem zarečen kruh in odhajam ter se vračam.

Omejil se bom zgolj na najbolj izstopajoče zadeve. V samo obrazložitev ki zajema začetne strani tega 27 strani dolgega špeha se (še) ne bom spustil.
Torej... za predlagatelja so nevarne samo kratkodlake pasme, med dolgodlakimi pa očitno ni t.i. nevarnih. Potem je torej najmanj nevarno da si omislimo Črne ruske terijerje iz psarne Krasnaja Zvezda (vojaška vzreja) ali pa Šarplanince iz vojne pošte Niš. Ali pa kavkazijca iz kakega ruskega "varovanega" območja. Ali še bolje, Bandoga (kljub temu da je kratko, oz. srednjedlak). Določit kateri je mešanec in kateri je Bandog...ja to bo šele podvig za "ocenjevalca".

Osebno menim da je eden od krivcev za vsa ta sranja v medijih in v dobršnji meri enostransko, strokovno neutemeljeno prikazovanje stanja s strani le-teh, tudi kužkolog (oz. kužkofil) Vidic, ki vedno kadar le more sladka o kužkih (kljub nekaterim njegovim hvalevrednim izjavam o tej problematiki, ki pa so žal v manjšini). Čudno je samo to, da še ni prepričal uredniškega odbora oz. lastnikov da se revija kjer je odgovorni urednik, preimenuje v "Moj Kužek". Zanimivo je, da mediji skoraj nikoli za hiter komentar ne povprašajo koga iz "uradne kinologije" ampak njega. Že davno je postal osladen in prežvečen, da ne ponovim: škodljiv. In čudno kako to, da tega moderatorja s pasjih prireditev doslej še nihče od uradnih kinologov ni opomnil naj ga neha srat..

Na POPu je bila odlična ona mamica: "Moja Pika jih na daleč prepozna in se takim KUŽKOM ogne."

Da je stanje duha res na nuli, dokazuje tudi naša "vukojebina", kjer so vsi "cucki" in "kuzle" kar naenkrat v par letih postali "kužki". Ki pa še vedno ždijo na ketnah in jih, ko menijo da potrebujejo malo gimnastike, spustijo da prosto letajo po vasi. In kjer se jim zdi šolanje (predvsem za višje izpite) mučeje, obenem pa jih ko ponoči lajajo prav nič nežno umirjajo s kakim štilom od lopate. Razen redkih izjem ki sta zanimivo pasemska psa. Ta dva na sprehod hodita na povodcu in ju spuščajo zgolj na nekem travniku ali ko pridejo v gozd.

Najbolj mi je pa v oči padel Rotweiler. Tu bodo službe ki jih uporabljajo, verjetno tudi kar tiho ostale. Službeno pasmo, kjer se zahteva stabilen karakter in pri kateri je morda še najbolj od vseh jasno, da je za to da je pes nevaren, kriv lastnik, obtožit da je nevarna...kretenizem.

Drugi kretenizem je da naj bi veterinarji kar naenkrat postali tudi strokovnjaki za šolanje kar naj bi jim očitno dala njihova diplomca. In bodo oni nekakšna "animal police". Huh.

Tretji je termin: vzreja nevarnih psov. Pes ki kaže agresijo, nima kaj v vzreji iskat. Pika. Nobene debate več. In na vzrejnih pregledih se tega držijo že leta.

Cel predlog je mlin na vodo veterinarskemu lobiju in šteparjem nerodovniških, oz mešancev.
Kot ex član in sedaj "spreobrnjenec" vem, da te stranke ne bom volil še nadalnjih 20 let. In z vsakim letom ki mine, jim "ne-volitev" podaljšam.

Najhuje je, da bodo "posL(r)anci" predlog veterinarske uprave mirno povozili in nanj vključili črno listo. Statistike ugrizov gor ali dol. Važno da je "evropsko".

Pa še nekaj mi ni jasno...kolikor vem, je za javni red in mir zadolžena policija. Jasno mi je da se z "varovanjem" oz "zaščito" živali ukvarja veterina. Kaj ima pa "zakon o odgovornem lastništvu" za pripravljat ta stroka, mi pa ni in ni jasno. Toliko bolj pa mi je jasno da ima "veterinar z dolgoletno prakso" ki je predlagatelj zakona, izkušnje in "dolgoletno prakso" verjetno v govedoreji saj je evidentno da o psih ne ve nič.

Edino kar me malo miri, in daje upanje na "padec" tega predloga, je dejstvo da koalicija večinoma povozi predloge opozicije- iz principa. Pobožno upam, da bo tudi tokrat tako.

p.s. LDS pred volitvami na svoji internetni strani (ponavadi) da tudi možnost komentarjev oz imajo stran kjer volilci izražajo svoje želje in pričakovanja. Sedaj tega ni na njihovi strani. Škoda.
Logiran
stieber
novinec
*
Sporočil: 45


« Odgovor #7 : torek, 08.08.2006 : 14:25:16 »

Jaz bi seznam nevarnih pasem še razširil.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #8 : torek, 08.08.2006 : 14:27:37 »

Jaz bi seznam nevarnih pasem še razširil.

Ok, mi lahko opredelis, kaj je to nevarna pasma? Ne nastevaj pasem, temvec opredeli, kaj razumes pod to besedno zvezo.
Hvala.
Logiran

Noli
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 587


« Odgovor #9 : torek, 08.08.2006 : 14:29:34 »

 Shocked kdaj hudiča boste dojeli, da so vse pasme psov potencialno nevarne  Angry, star pregovor pravi "pes ima kosmata ušesa" verjemite mi, da ima npr. golden zelo kosmata  Tongue, št. zob pa je enako pri vseh!

Predvsem rabimo izvajanje zakona, s tem tudi dvig kinološke kulture, potem nam morda ne bo treba razpravljati o pasmah  Huh

LP Noli
Logiran
maj
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.664


« Odgovor #10 : torek, 08.08.2006 : 14:35:46 »

Jana, kaj je to nevarna pasma? Ja pasma vendar, ko si jo vsak "normalen" človek izogne nekaj metrov  Shocked Shocked
...Zakon o odgovornem lastništvu psov .... Naslov je že dober ... nič govora o mešancih ali rodovniških. OK.  Ampak, ko bodo (bomo) lastniki vseh pesjanov bolj odgovorni, potem naj bi bila naša zavetišča prazna. Prav razumem? Ali se mi že kisajo  Lips Sealed Tongue

LP
Logiran
honki
rad pišem
****
Sporočil: 398


« Odgovor #11 : torek, 08.08.2006 : 15:06:24 »

Mah če ze, potem bi neko izobrazevanje in solanje moral dat skozi vsak lastnik psa neglede na to a je mesancek,rodovniski, mali , velik, kosmat, z obritimi usesi, ali kosmatimi, pokoncnimi ali spuscenimi,oglato, spicasto glavo, kakrsenkoli ze. Wink

Lastnik je tisti ki odloca kako se bo njegov pes obnasal in lastnik je tisti ki ga je potrebno pouciti o vzgoji psa-vsakega - ne glede na to a spada pod "nevarno" ali pod "nenevarno" pasmo.(karkoli ze to pomeni)

Lastniki so tisi ki so lahko nevarni in oni so tisti k ogrozajo pse in okolico.  Angry

pač mali pes ne naredi toliksne skode kot jo naredi velik kar pa se ne pomeni da je lahko nevzgojen. sicer pac tk ne vem vec kako se naj izrazam saj so pitbuli mali pa jih imajo za nevarne in so afganistanci veliki in so nenevarni. Gledat po obliki glave in ogrizu ter misicasti postavi je pa itak nesmiselno vsaj za moje pojme.


izrazanje nevarno in nenevarno ter potencialno nevarno je pa tudi svojga dnarja vredno
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #12 : torek, 08.08.2006 : 15:15:03 »

Jaz ne razumem, zakaj tako vsi v zrak skačejo glede novega zakona. Meni se zdi vse skupaj že malo smešno. Še stari zakon oz. sedanji se ne izvaja in zakaj naj bi se tale ali naslednji? Jaz bi bila predvsem zadovoljna že, če bi se izvajal obstoječi zakon, kakšna stvar je tudi v njem vredu. Pa naj novega spišejo takrat, ko se bodo zakon naučili izvajati.

lp,
Diana
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #13 : torek, 08.08.2006 : 15:25:42 »

Ojla, alti, dobrodosel nazaj!
Ja, zagotovo je tale kolobocija, ki se jo gredo stranke in pristojno ministrstvo (hja, se vedno nimamo prav nobene informacije o nastajajocem predlogu zakona, ki ga pripravlja VURS) in ki se je NE gre "uradna" kinologija, zadosten razlog, da vsi zainteresirani povemo, kaj si o tem mislimo. Predvsem zato, ker nam bodo ti "strokovnjaki" krojili naso kinolosko in kinofilsko prihodnost.

Uspela sem se nekako prebiti cez napisan speh in tukaj so moji trenutni komentarji. Zagotovo se bo se pojavilo kaksno odprto vprasanje, pa pustimo to za kasnejsi cas.
Torej:

Citat
V Sloveniji ni zakonodaje, ki bi urejala področje kinologije oziroma bi celovito urejala področje reje, vzgoje in šolanja (nevarnih) psov, izobraževanja in usposabljanja lastnikov psov ter promocije pozitivnih vidikov lastništva oziroma skrbništva psov in načel odgovornega lastništva psov.

Le zakaj je "nevarnih" v oklepaju, oz. zakaj je sploh potrebna navedba "nevarnih", saj potrebujemo celovito zakonodajo za vse pse in lastnike, pravzaprav predvsem potrebujemo najprej striktno izvajanje zakonodaje, predpisov in pravilnikov, ki so ze spisani in veljavni. Dokler ne bomo zaceli izvajati tega, kar ze imamo, nam tudi noben nov zakon ali pravilnik ne bo nicesar pomenil. Dokler se bomo sami lastniki psov obracali stran, ko bomo srecevali spuscene tecne pse z nezainteresiranimi lastniki, in dokler ne bomo klicali policije samo zato, "ker itak nic ne naredijo", ter dokler ne bomo prijavljali evidentnega mucenja zivali v svoji okolici (sem spadajo tudi parjenja psov, za katere se sumi, da so prenasalci dednih bolezni ali za psice, za katere vemo, da kotijo vec kot 1x na leto, ceprav je tudi to prevec), nam noben poslanec, nobena stranka in noben zakon ne more pomagati. Zgoraj nasteto je ze vse uzakonjeno, pa se po eni strani mi delamo bedake in ne ukrepamo nicesar, po drugi strani pa ob majhnem interesu policaji se tistih primerov, ki se prijavijo, ne resujejo s kaj velikim zanosom.

Torej, po moje bi morali govoriti v prvi vrsti o vseh psih, katerih majhen del je tudi nevarnejsi od vecine (glej cifro 160.000 vseh psov - po nekaterih ocenah celo 300.000 - in okrog 3000 ugrizov v nekaj letih). Se pravi, bi bilo potrebno vsepovsod govoriti o vzgoji, vzreji, solanju, skrbi za... vse pse in njihove lastnike, oz. iz vseh splosnih formulacij pri kinoloskih temah izpustiti termin "nevarni", ce ne gre pri navedbah za tocno dolocene in znane pse oz. primere ugrizov, napadov... Zdaj se zadeva slisi skoraj tako, kot da so vsi psi v Sloveniji nevarni in potrebujemo zakon za reguliranje "nevarnih psov in njihovih lastnikov". Kaj pa ostali psi in njihovi lastniki? Tisti, ki "niso nevarni"?
In, ko opletamo s terminom pasma, se zavedajmo, da "mesanec" ni pasma, v Sloveniji pa je 90% mesancev. Ti ne grizejo?

Avtor govori o 10% rodovniskih psov, potem pa beremo v nadaljevanju navedbe:
Citat
V prvi polovici leta 2006 so po podatkih VURS območni uradi VURS zabeležili 531 prijavljenih ugrizov psov, za prejšnja leta pa VURS nima določnih podatkov, saj po njihovih navedbah sistema nimajo računalniško urejenega. Kot je za STA dejala direktorica VURS Vida Čadonič Špelič analize podatkov kažejo največ ugrizov psov pasme zlati prinašalec, najverjetneje zato, ker so zelo priljubljeni in jih je razmeroma veliko v Sloveniji.

Prav zabavno, res, da spet lahko beremo posplosevanja, zdaj celo s strani ljudi, ki imajo "skarje in platno". Torej, povprecen Slovenec, ki tole bere ali slisi, bo povezal pasmo zlati prinasalec z najvec ugrizi in z mnenjem lastnice ust, iz katerih je bilo izreceno - da so popularni in jih je najbrz najvec, zato logicno, da je tudi ugrizov najvec. Pa je tale gospa Speliceva sploh prepricana, o cem govori? Ali ne bi bilo bolje, da bi operirala s podatkom, koliko rodovniskih zlatih prinasalcev (edinih, za katere lahko javno trdi, da so zlati prinasalci) je bilo akterjev v napadih in se skriva v njenih stevilkah?

Kaj, ko bi najprej tile kampeljci, ki tako radi opletajo s kinoloskimi termini, o katerih ne vedo prav nicesar ali jih uporabljajo po svoje, ze enkrat koncno zmenili o tem, kaj je to pasma, kaj je pasemski pes in kaj je sploh termin "pes" ter kaj je vse ostalo. V svoji okolici lahko nastejem vsaj 10 psov, za katere bi omenjena gospa javno sigurno rekla, da so zlati prinasalci, pa nobeden med njimi nikoli se ni videl kaksnega rodovnika, o prednikih se ne ve nicesar. Torej, kaj so potem to? Zlati prinasalci? Pasemski psi? Japajade. Tako kot so razni pitbuli kar naenkrat tudi staffordi, bulterierji...) Kaj, ko bi najprej kaksno splosno kinolosko izobrazevanje dali skozi tisti, ki stegujejo jezike na vsakem medijskem koraku. In kje je tukaj KZS? Tihi partner poneumljanja povprecnega Slovenca ali ekskluzivist, ki caka na svoj trenutek in pristavitev piskrcka pri mnozicnih obveznih solanjih?
Dokler se ne bomo zmenili, "kaj je kateri pes", se bomo tezko menili karkoli naprej. Le kako se bomo sploh kdaj zmenili, kateri psi (kako veliki, s kaksno obliko glave, kako debeli, s pokoncnimi ali spuscenimi uhlji, kako odlakani...) spadajo med nevarne pasme, ce zdaj "strokovna javnost" mece v eno gnojno jamo jabolka in hruske - buliji (karkoli ze razumejo pod to) z zlatimi prinasalci (ceprav imam na sumu, da nimajo pojma, koliko jih je v resnici res koga ugriznilo, kateri pa spadajo med mesance), nemski ovcarji z mesanci (za 90% podezelskih psov lastniki trdijo, da so nemski ovcarji ali volcjaki), pasemski z rodovniskimi, mesanci z...

Ja, zakaj tudi Speliceva ne more vedeti, kdo je v resnici koga ugriznil? Ker je ze obstojeci sistem naravnan tako, da sam lastnik pri vetu pove, kaj ima. Lahko si samo zamislite ponos lastnika zlatemu prinasalcu podobnega psa, ki le-tega pripelje na prvo cepljenje, ko odgovarja na vprasanje, katere pasme je pes - ja ZLATI PRINASALEC. In pri vetu vpisejo v evidenco zlati prinasalec, pa ceprav ima morda le z od te pasme. In ko bo ugriznil, bo Speliceva spet natresla podatke - grizejo zlati prinasalci. Svasta. Sem lazno upala, da bo vsaj stroka operirala s podatki "kot se šika". Da politika ne ve, o cem govori, mi je ze dolgo jasno.

Da smo si na jasnem, prva sem v vrsti tistih, ki se zavzemam za skrbnejse lastnistvo psov, torej za izobrazevanje, osvescanje in odgovorno ravnanje vseh ljudi, ne samo lastnikov, temvec tudi vseh "nelastnikov", ki pa se v realnem zivljenju dnevno srecujejo s psmi. Ne glede na to, koliko slabosti in pomanjkljivosti imata Zakon o zasciti zivali in Pravilnik o zasciti hisnih zivali, treba bi bilo v prvi vrsti zaceti z izvajanjem le-teh.

Citat
-    javna površina je površina, katere raba je pod enakimi pogoji namenjena vsem, kot so javna cesta, ulica, trg, tržnica, igrišče, parkirišče, pokopališče, park, zelenica, rekreacijska površina in podobna površina.

Ja, hudica, a samo v mestih in okoli vaskih cerkva bo veljal ta zakon? Naj se avtor sprehodi se kaksen km stran od parlamenta, pa bo morda videl kmecke pse, ki se cele noci sprehajajo okrog, ki so napadalni tako na ketnah, kot ponoci, ko so spusceni. A jaz pa ne bom mogla poklicati policije, ko mi bo tuj pes grozil pred mojimi vhodnimi vrati? Dajte, folk, a smo v isti drzavi? Eni drekajo ves cas o razvoju podezelja, drugi bi nas radi prestavili nazaj v gozdove in na drevesa.

No, se eden od zakljuckov: veterinarji bodo postali bogovi, KZS (s svojimi sateliti) pa bogata.

Za zakljucek - naslov predlaganega zakona obeta se nekaj vec, kot le obravnavo "nevarnih psov". V naslovu pise tudi "Zakon o odgovornem lastnistvu psov". Kje pa je ta del zakona? Jaz najdem samo navedbe, ki so povezane z "nevarnimi psmi".

Mah, ta trenutek se mi ne da vec. Sonce in pasje bejbe klicejo Grin
Logiran

stieber
novinec
*
Sporočil: 45


« Odgovor #14 : torek, 08.08.2006 : 16:06:24 »

Ok, mi lahko opredelis, kaj je to nevarna pasma? Ne nastevaj pasem, temvec opredeli, kaj razumes pod to besedno zvezo.
Hvala.

Pasma, ki je bila v pretelkosti vzrejana za pasje, medvedje boje, za napad na ljudi ter podobno, značilen zanjo pa je tudi močan ugriz. Kot nevarno pasmo štejem tudi druge pasme z močnim ugrizom, ki v preteklosti niso bile uporabljane za take namene, so pa v svetu zaslužne za precej nadpovprečno število napadov, ki se končajo s hudimi poškodbami ali celo smrtjo napadenih.
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 11   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Odgovorno skrbništvo ...  |  Tema: Predlog zakona o odgovornem lastništvu psov
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines