mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 12:30:38

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nega  |  Nega posamezne pasme  |  Tema: Nega tibetanskih terierjev
Strani: [1] 2 3 4   Dol
Natisni
Avtor Tema: Nega tibetanskih terierjev  (Prebrano 26644 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
rika
novinec
*
Sporočil: 9


« : sobota, 24.01.2004 : 09:11:47 »

Živjo!

Če ima kdo tibetanskega terierja odraslega ali mladička se lahko obrne name za informacije o negi!

Logiran
Muri
novinec
*
Sporočil: 2


« Odgovor #1 : torek, 27.01.2004 : 13:50:16 »

Lep pozdrav,
pravkar smo dobili 2 leti starega tibetanskega terierja, ki pa ga prejšnji lastnik ki negoval. Pa bi vprašala, če imaš kakšen nasvet kako naj mu odpravimo vse te kepe, ki so se mu naredili v dlaki. Smo ga cesali ampak po 3 dneh in vsakodnevnem tri urnem ali več česanju se mi kuza smili, saj tudi zanjo to cufanje ni prijetno. Za vsak nasvet se lepo zahvaljujem Huh Huh
Logiran
pia_in_co.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.252


« Odgovor #2 : torek, 27.01.2004 : 15:31:30 »

tacka:Jaz ti predlagam,da ga postrižeš.Če to še en znaš oz. tega še nisi delala,ga pelji k pasjem frizerju.Psu bo seveda dlaka zrasla nazaj in če bo lepo negovana se vozli ne bodo delali več Wink
Če ga pa res hočeš razčesat,potem pa mu vozle samo izstriži ter ga skopaj(pri tem uporabi kvaliteten balzam,za lažje razčesavanje).

lp,pia
Logiran
Tibetanka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 118


« Odgovor #3 : torek, 27.01.2004 : 21:30:39 »

Citat
Pa bi vprašala, če imaš kakšen nasvet kako naj mu odpravimo vse te kepe, ki so se mu naredili v dlaki. Smo ga cesali ampak po 3 dneh in vsakodnevnem tri urnem ali več česanju se mi kuza smili, saj tudi zanjo to cufanje ni prijetno

Za razčesavanje vozlov se uporablja t.i. slicker brush (navadno  štirikotna krtača s kovinskimi (žičnatimi) zobci, ki so upognjeni za 60 stopinj - uporablja se za razčesavanje kodrov in pri vsakdanji negi terierjev). Pri negi TTjev takšno krtačo uporabljamo za vsakodnevno nego dlake na tačkah.

Vozel najprej zrahljamo s prsti, nato pa ga nežno prečesujemo.  Začnemo pri konicah, nato pa po milimetrih nadaljujemo proti koži - in NE OBRATNO! če začnemo pri koži in nato vso sprijeto podlanko le vlečemo, psa BOLI!
Pri razčesavanju vozlov prav tako NE uporabljamo t.i. "noža za vozle". Z njim namreč ne le zelo osiromašimo kožuh, temveč z vlečenjem sprijete dlake psu prizadejamo bolečino.

Če smo pri česanju nežni, samo odstranjevanje vozlov psu ne bi smelo biti neprijetno, je pa opravilo največkrat precej dolgotrajno in se ga lastniki prej naveličajo in dlako postrižejo.

Citat
Če ga pa res hočeš razčesat,potem pa mu vozle samo izstriži ter ga skopaj(pri tem uporabi kvaliteten balzam,za lažje razčesavanje).


Vozlov se raje lotimo PREDEN psa skopamo! Tanka volnata dlaka, kakršna je podlanka tibetanskih terierjev se med kopanjem tako sprime, da vozlov nikakor ne bomo mogli več ločiti.
Za lažje razčesavanje takšne vrste dlake lahko v vozel vtremo nekaj kapljic olja (npr. Mink Oil oz. katero koli drugo olje, namenjeno negi razstavnih psov) ali kvalitetne kreme za roke.

Tudi izstriževanje vozlov ni najbolj primerno - razen če gre za kepice za ušesi, pod pazduhama in notranji strani stegen. Če bomo izstrigli tudi vozle po hrbtu in tacah, kožušček nikakor ne bo izgledal urejen - temveč kot kakšen pozabljen plašč. ki so ga napadli molji.  Wink Grin

Če se vozlov ne boste lotili sami, poiščite friterja, ki jih bo razčesal (prej se POZANIMAJTE!, nekateri psa preprosto pobrijejo) ali se odločite za skrajšanje celotnega kožuščka.


Logiran
Tibetanka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 118


« Odgovor #4 : torek, 27.01.2004 : 21:38:41 »

Bom pripravila navodila za nego dolge dlake, kaj več o kopanju itd.

Obvestim, ko bo na strani.



LP, Vesna
Logiran
rika
novinec
*
Sporočil: 9


« Odgovor #5 : sreda, 28.01.2004 : 09:48:47 »

Živjo!

Najprej me zanima ali je pes navajen na razčesavanje? če je star 2 leti in ste ga pravkar dobili potem se verjetno ni še čisto ustalil. Predlagam, da malo počakate, da se privadi na novo okolje, kar bo zelo pomagalo pri negi, saj bo pes bolj sporoščen in bo zato razčesavanje lažje.
Nikakor pa ga prej ne kopaj, saj bo to stvar še poslabšalo. Res je,da je najbolje postriči vozle, vendar se da zadevo urediti tudi tako, da ti ga ne bo treba postiriči čisto do kože. Bila bi zelo vesela, če bi mi zaupala od kod si in bi se slišali po telefonu, tako bi se najlažje vse pogovorili, ker se mi zdi, da tukaj ni prostora za vse podrobnosti. Ne skrbi nič ne računam, to je le moja dobra volja, ker vem kako težko je to za lastnika in psa.

Če je mogoče, bi rada stopila s teboj v kontakt

Čao Rika
Logiran
Tibetanka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 118


« Odgovor #6 : sobota, 31.01.2004 : 22:16:55 »

Rika in Tacka: sta se uspeli dogovoriti?

Kako je šlo?


LP,  Wink
Logiran
Muri
novinec
*
Sporočil: 2


« Odgovor #7 : nedelja, 01.02.2004 : 08:53:22 »

Sma se dogovorili in z veseljem sporočam, da je psička že skoraj brez vseh vozlov ampak z vso dlako. Lepo počasi in potrpežljivo jo češemo, ostale so nam samo še tačke. Tako da bo konec. Hvala za vse nasvete! Cheesy
Logiran
rika
novinec
*
Sporočil: 9


« Odgovor #8 : nedelja, 08.02.2004 : 01:19:13 »

Živjo tačka!

tvoja kužica izgleda čudovito. Prav lepo ste jo zrihtali. Seveda je bilo treba veliko potrpljenja iz obeh strani.
Vesela sem, da se najdejo ljudje kot si ti in rešijo uboge kužke vseh teh vožlov.

Veliko veselja in zadovoljstva želim tebi in tvoji tibetanki

Logiran
pia_in_co.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.252


« Odgovor #9 : sobota, 14.02.2004 : 13:51:43 »

Oj!

Mene pa zanima,na koliko casa naj bi se kopal razstavni pes(TT),ter koliksna dolzina dlake je najbolj zazeljena Huh

lp,p.
Logiran
rika
novinec
*
Sporočil: 9


« Odgovor #10 : sobota, 14.02.2004 : 22:52:06 »

Hellow!

Mi smo našo Triksi kopali na 14 dni, sicer pa je imela ze genetsko zelo dobro razstavno dlako, tako, da se z njo ni bilo treba kaj dosti ukvarjati. Kar pa se tiče dolžine dlake pa je zelo priporočljivo, da psu dalka raste normalno in da je ne strižemo in ne oblikujemo. Dolžina torej ni pomembna, pomembno je da je pes skopan in počesan.

Lp Alenka
Logiran
A-Tsa-Rja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.337


« Odgovor #11 : nedelja, 29.02.2004 : 13:27:47 »

Kako dolgo TT nejnava dlako? Moj Brik je sedaj star 10 mesecev in prvič menja dlako. Kaj naj naredim, da se mu ne bo sneg prijemal na tace? Ali ima zaradi snega toliko foclov da ga komaj ''folgam'' česati.

 Cheesy Huh :DLp, Space-Ulka Cheesy Huh Cheesy
Logiran
rika
novinec
*
Sporočil: 9


« Odgovor #12 : nedelja, 29.02.2004 : 18:56:28 »

Hellow!

Ja z menjavanjem dlake je tako kot pri vseh psih. Več ko ga češeš manj problemov imaš. Je pa dejstvo, da se dlaka vozla že mladičem, zato jih je na česanje treba kar najhitreje navaditi.  Pri tibetancih je ful različno koliko časa rabijo, da se jim dlaka "naredi" kot rečemo, to pomeni, da dobijo dlako odraslega psa(upam, da si to mislila), lahko jo dobijo zelo kmalu, nekateri pa so še pri 4-ih letih  vsi nakravžlani. Odvisno od genske zasnove in predispozicij.
Kar se pa tiče snežnih kep na nogah se pa v bistvu ne da nič narediti. Najbolje je ko prideta domov, da jih umiješ pod toplo vodo in pofenaš ali pa pustiš da se posušijo(ne češi mokre dlake) in potem dobro prečešeš, da se ne sprime. To je seveda če hočeš da ne bo imel kuža zvozlane dlake po nogah.
Če te še kaj zanima mi lahko sporočilo pustiš na forumu.

Lp Rika
Logiran
A-Tsa-Rja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.337


« Odgovor #13 : ponedeljek, 01.03.2004 : 15:22:26 »

Za smeg na tacah so mi nejateri rekli, da ej dobro ča ga prej namažeš s kramo ali oljem in da se potem sneg ne prime na tace.
Kakšne barve tt-ja imaš in kako mu ali ji je ime?

L :Dp, Space-Ulka Cheesy
Logiran
rika
novinec
*
Sporočil: 9


« Odgovor #14 : torek, 02.03.2004 : 21:56:33 »

Živjo!

Da bi jaz mazala psa s kremo se mi ne zdi niti najmanj pametno, ker je potem ena sama  pacarija in nisem čisto prepričana, če to res deluje, zato si raje vzamem malo časa in jo pod toplo vodo raje operem. Sicer pa imam jaz črno psičko z belim slinčkom. Je manjše rasti in zelo svojeglava, ker jo mi pač razvajamo in si kar precej dovoli. Ime pa ji je Triksi

Lp Rika
Logiran
Strani: [1] 2 3 4   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nega  |  Nega posamezne pasme  |  Tema: Nega tibetanskih terierjev
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines