mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 27.04.2024 : 23:19:33

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Dogo argentino
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 107   Dol
Natisni
Avtor Tema: Dogo argentino  (Prebrano 340268 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
goa
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 70


« Odgovor #60 : četrtek, 15.05.2003 : 15:30:03 »

Ja samo pol bo treba tut spremenit ime te strani iz Argentinska doga v Argentinski pes...kako to da so sploh dali not pod Argentinska doga?
Aja pa sej ta pes ma obrambo že prirojeno...zakaj bi jo sploh mogli še tega učit??
Sploh ne razumem zakaj bi mogli katerega koli psa učit obrambe,kot da so psi dolžni braniti svojega človeka..sicer je pa to čist nagonsko da ga bo pes poskusil zaščititi..
Aja pa ko je blo govora o gluhih psih:to pa ja vsak lastnik opazi če je njegov pes gluh,če se ne odziva na zvoke,pa tut ko ga pokličeš bo pa ja vsaj malo premaknil ušesa...samo tepec nebi opazil da ima gluhega psa.. Cheesy
Logiran
altervita
gost
« Odgovor #61 : četrtek, 15.05.2003 : 15:33:12 »

Citat

Pes vzrejen/selekcioniran za pasje boje, bear/bullbaiting ipd.


no, zato sem prašal, ker nisem vedel kako naj razumem to o borbenih pasmah. Namreč "pasji boji" kot jih pojmujemo danes so dokaj mlad šport in vključujejo dva psa. Nekaj podobnega so petelinji boji. Bullenbeiser, barenbeiser, ki nista direktna prednika bokserja (edini znani direktni prednik s pasemsko oznako je stari angleški buldog) pa sta bila psa uporabljana za boj z veliko divjadjo - v lovu, in za zabavo -v ringu. Zabavo so prepovedali, lova pa ne. Če gledam kako trenirajo mladega dogo argentina, vidimo da za namen lova uporabljajo metodo ringa. Pes in žival. le da trening poteka na manjšem prostoru kot pa je gozd kjer šele poteka prava akcija. Če povežem to dvoje, potem so borbeni psi tudi ridgebacki, saj jih še danes uporabljajo za lov na leve. In še kaka pasma, recimo kak mali terijerček za naročje, katerega prednike so uporabljali za za boj z lisicami, jazbeci, podganami...evo direktni potomec borbene pasme  Grin Grin Grin Grin. Da o ovčarjih, ki so se spoprijemali z volkovi niti ne govorim. toliko bi imel omeniti glede vprašanja Schmitttriggerju.

glede ostalih, ki govorijo o nevarni pasmah in podobnem:
kakršnokoli povezovanje neke pasme z njenim borbenim pomenom izpred 200 let je škodljivo, ker namiguje na njeno nevarnost ljudem....in to apriori, ne vključuje pa "olajševalnih okoliščin" kot so npr zgodnja socializacija, dosledna vzgoja v "pacifistični smeri"  itd. Zato mi gre na jetra ko slišim izraz borbena pasma oz. potomec borbene pasme. Še huje pa je če mi kdo reče "potecialno nevarna" pasma. Potem pa gledam zlatega prnašalca in oddajo na nemški televiziji kjer prikazujejo slike povsem pobrite in iznakažene punčke, ki jo je prigriznila njihova domača lepa in nežna psička te pasme. Pa ni bila niti borbena niti ni označena za pripadnico "potencialno nevarne" pasme....
Aja še nekaj, vsak pes je krdelna žival, ki bo branila svoje krdelo. Rotvajler je bil recimo vprežni pes, ki je v sejmskem mestu Rotweil vlekel cizo.  Da bi branil mamko pred lopovi, ni bil njegov namen, a bi seveda opravil svojo nalogo če bi prišlo do take situacije. Danes je pa službena pasma, pa tudi potencialno nevaren....

Pa moja stara mama...ona je imela pa same nevarne pse, ne "potencialno", ker so samo na meni pustili nešteto ugrizov -to da sem jim tečen mulc vesčas utrujal, ne šteje...ne vem pasme..."Litijski ovčar" verjetno, hehe
Logiran
goa
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 70


« Odgovor #62 : četrtek, 15.05.2003 : 15:33:28 »

Sem pa parkrat zasledila da nekdo v Oglasniku podari gluho Argentinko...no zdaj ni več tega oglasa tko da so mu najbrž našli lastnika..samo more bit pa hudo ko vidiš da je tvoj pes gluh..spoh ta pasma,ko res rabi dosledno vzgojo..
Logiran
goa
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 70


« Odgovor #63 : četrtek, 15.05.2003 : 15:43:08 »

Ja enkrat sm tut na tem forumu zasledila da Argentinka spada pod t.i.nevarne pasme?!?!haloo?Take stvari tut mene precej razjezijo,vsak pes lahko postane nevaren če ni socializiran in pravilno vzgojen...sama imam majhnega mešanca(mešanica terierjev),ki bi človeka ki mu ni všeč kaj rad zagrabil(ga je tudi že),se pa tut rad stepe z drugimi(samci)psi,nič pa nima proti psicam in mladičem..pa nima nobenih"nevarnih"potomcev..samo ko smo ga dobili sm bla še zlo majhna pa ni imel tok zlo velik  stikov z ljudmi in drugimi psi....ker je bil večinoma v krogu družine..in ni kaj dosti socializiran...
Za borbene in nevarne take pse tako označujejo sam tisti stereotipni
Logiran
altervita
gost
« Odgovor #64 : četrtek, 15.05.2003 : 15:52:53 »


Citat

en pomemben podatek
MOLOSE JE V SLOVENIJI PREOVEDANO UCITI OBRAMBE.  Shocked Shocked

kje bi našel podatek o tem kateri psi so molosi in kateri molosoidi, simi? Ker rotvajc al pa bokser mi niti med pinče niti med švicarje niti med šnavcerje ne pašeta v II. fci grupi. Molos pa očitno ni, se pravi da mora bit tudi med molosi in molosoidi neka meja.... Huh Huh Huh A mešanca pa lahko šolam? Kaj pa če je mešanc med molosema recimo? Recimo med mastinom in filo brasilero, hehe.
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #65 : četrtek, 15.05.2003 : 16:02:48 »


Citat


kje bi našel podatek o tem kateri psi so molosi in kateri molosoidi, simi? Ker rotvajc al pa bokser mi niti med pinče niti med švicarje niti med šnavcerje ne pašeta v II. fci grupi. Molos pa očitno ni, se pravi da mora bit tudi med molosi in molosoidi neka meja.... Huh Huh Huh A mešanca pa lahko šolam? Kaj pa če je mešanc med molosema recimo? Recimo med mastinom in filo brasilero, hehe.


Ne bodi pikolovski!!!!

Drugace pa se obrni na krovno organizacijo KZS, ker v tujini je molose dovoljeno markirat.

Mogoce g. Brane Pus - predsednik komisije za solanje pri KZS, ali pa tudi ne. Res bi ti zelela odgovoriti, pa po pravici povem, da ne vem.
Logiran
VZ
rad pišem
****
Sporočil: 378


« Odgovor #66 : četrtek, 15.05.2003 : 17:19:36 »


Citat


kje bi našel podatek o tem kateri psi so molosi in kateri molosoidi, simi? Ker rotvajc al pa bokser mi niti med pinče niti med švicarje niti med šnavcerje ne pašeta v II. fci grupi. Molos pa očitno ni, se pravi da mora bit tudi med molosi in molosoidi neka meja....


Alti, klasifikacija FCI govori samo o molosoidih in ne o molosih(Sekcija 2 - Molossoid Breeds), ki se deli na 2.1. Mastiff type in 2.2. Mountain type. V 2.1. spadajo med drugim tudi pasme Rotweiler (147), Deutscher Boxer (144) in Dogo Argentino (292), skupaj z recimo pasmami Deutsche Dogge (235), Shar-Pei (309), Bulldog (149), če naštejem samo nekatere malo bolj poznane.

V isti skupini je tudi Perro dogo mallorquín / Ca de Bou / Majorca Mastiff (249), ki je popolnoma druga pasma kot  Mastín espańol /Spanish Mastiff (91). Ta spada v 2.2. Mountain type, skupaj s pasmami kot so recimo  Newfoundland (50), Leonberger (145), Šarplaninac (41), St.Bernhardshund / Bernhardiner (61) ali Kraški ovčar (278.

To pot se namenoma izogibam slovenskim imenom, čeprav bi bilo dobro, da se končno tudi to enkrat reši uradno, ne da prevaja vsak po svoje. Seveda po pameti in ne k'r neki na silo, samo da se slovensko sliši.
Logiran
Schmitttrigger
gost
« Odgovor #67 : četrtek, 15.05.2003 : 19:17:49 »


Citat

. Če gledam kako trenirajo mladega dogo argentina, vidimo da za namen lova uporabljajo metodo ringa.


Hm... ce tako gledas... dodaj npr. pnz za jamarje oz. preizkus v rovu na zivi roparici (pri nas menda ne vec dovoljeno) ali pa "sportna" razlicica, ki jo v ameriki prakticira AKC, ko je pes v rovu fizicno locen od podgane in se ocenjuje njegova reakcija... v obeh primerih gre za organiziran spektakel, ki bi mu lahkorekli "boj", lovskim psom pa "borilni psi". Vendar mislim, da vseeno moramo narediti razliko med tema dvema vrstama "bojev". V enem primeru nastopa organiziran boj (spektakel) zgolj kot postranska in naceloma ne nujna ali potrebna stvar pri lovu (npr. kot trening, preizkusnja), v drugem je ta spektakel glavna stvar in bistvo vsega.  
Logiran
Peibie
rad pišem
****
Sporočil: 319


« Odgovor #68 : četrtek, 15.05.2003 : 20:24:24 »


Citat



Zato mi gre na jetra ko slišim izraz borbena pasma oz. potomec borbene pasme.


Se pridruzujem.

In potem vzames kitajskega bojnega psa in gladko malo pozabis na vectisocletno zgodovino pasme, ki so jo kaksnih 20, 30 let poskusali tlaciti v ring z drugim psom. Huh Huh Roll Eyes

Mojca
Logiran
reno
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 69


« Odgovor #69 : četrtek, 15.05.2003 : 21:38:37 »

Ne vem zakaj nekateri takoj ko slišijo ime pasme vse skupaj pospravijo v en koš.Srečal sem že zlatega prinašalca ,ki je napadel vse kar se premika in PBT,ki je bil krotek kot muca.Pravijo,da je žena možu to,kar iz nje napravi in tako je tudi z tvojim psom.Če mu boš že od začetka dal veliko ljubezni in mu dopovedal,da niso vsi ljudje,psi in ostala bitja nevarni in če bo od samega začetka živel s teboj kot član družine boš imel enkratnega prijatelja in družabnika,ne glede na pasmo.V vseh knjigah je prevod dogo argentino argentinski pes,ker pač niso našli bolj primernega imena za to pasmo.Glede na to,da je to edina argentinska pasma,je ime kar primerno.Jaz sem svojega psa dal učiti obrambo,vendar šele,ko je napolnil tri leta,ko molosi nekako dozorijo in dobijo primerno presojo.Moram reči,da se njegovo vedenje ni spremenilo.Vsakdo lahko pride k njemu in številni na tem forumu lahko temu pritrdijo.Neumno se mi samo zdi,da vsevedi lahko toliko povejo o določeni pasmi,pa čeprav so ga le enkrat pobožali.Tlačenje v en koš kot agresivne pse samo glede na pasmo je milo rečeno neumno.
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #70 : četrtek, 15.05.2003 : 23:06:46 »

Uf...
24 ur me ni, pa se razdivja CELA VOJNA!!! Shocked Shocked

Pri potomcih borilnih psov se nikakor ne bojim, da bi pes želel škodovati človeku... Roll Eyes
Problem pa je z drugimi psi...
Npr. bulterier; tudi, če ga temeljito socializiraš, je velika vrjetnost, da bo postal grozen pretepač, ko bo doživel samcato slabo izkušnjo.

Zato sem tudi malce skeptična; potomci borilcev in njihova želja po prevladi nad drugimi psi.
Za ogrožanje ljudi bi bila bolj v strahu pri npr. NO ( Tongue), pa tudi zlate prinašalce včasih vidiš take, da te kap.

AGRESIVNI PSI:
seveda obstajajo, vendar so to posamezni PSI, ne pa določene pasme. Agresiven je lahko pes kakršnekoli pasme, mešanec, majhen, ogromen...
Je pa res, da ob ugrizu RW mediji navdušeno pomanejo roke, (a mediji kaj napihujejo?? Roll Eyes Wink) ob ugrizih zlatkotov pa se seveda potuhnejo. Saj veste; iz česar lahko naredijo večjo sceno, bolje je. In seveda se naredi večja scena z opisom napada pasme, ki je dominantna in pri ljudeh zaznamovana kot nevarna.

Reno:
Citat
Tlačenje v en koš kot agresivne pse samo glede na pasmo je milo rečeno neumno.

Točno tako! Kot lastnica rotta se ne počutim nič bolje, kot ti, če nas zaznamujejo, da imamo nevarno, agresiovno in nevem še kakšno pasmo... Lips Sealed

LP
Teja Roll Eyes Wink
Logiran
Right_Thing
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 114


« Odgovor #71 : petek, 16.05.2003 : 07:55:48 »

ste bili pa res pridni s pisanjem postov Grin
samo eno vprašanje glede perro de presso Canario - ker sem videla slikce te pasme z uvstitve svetovne Portugalska - med FCI Standardi jo pa ne najdem? Ali je pod kakšnih drugim imenom?

glede prevoda argentinski pes - je zanimivo videti kataloge, ki očitno iz previdnosti to pasmo objavijo samo  v originalu Dogo Argentino ; pa ne samo slovenski katalagi (razstave pod Okriljem KZS) - opazila sem tudi  tudi hrvaških in avstrijskih napr. Je pa smešen izraz v madžarskem katalogu "Argentin dog" ali nekaj takega Grin

VZ - glede zadnjega odstavka se popolnoma strinjam glede prevajanja. pa pomoje bi bilo fino - da se pri taki stvari usedejo skupaj kinologi+jezkoslovci (ker vsak posamezen od teh dveh "vej" zna "ustvarit" čudo božje). Sama sem enkrat dobila eno prijavnico (ne spomnim se za katero razstavo) - sem imela možnost obkrožit KRATKODLAKI, DOLGODLAKI,ŽIMASTI, RESASTI - do tistega trenutka se mi je zdelo, da pomeni žimasti in resasti isto - pa očitno ni!
   
Logiran
VZ
rad pišem
****
Sporočil: 378


« Odgovor #72 : petek, 16.05.2003 : 08:34:49 »

Right_Thing, perro de presso Canario naj bi verjetno bilo isto kot Dogo Canario in je na "čakanju". Sem pa enkrat imel priložnost videti rodovnik enega od njih in zgleda prav zanimivo, ko tu in tam kakšen prednik manjka.
Logiran
yo
gost
« Odgovor #73 : petek, 16.05.2003 : 12:19:39 »


Citat

samo eno vprašanje glede perro de presso Canario - ker sem videla slikce te pasme z uvstitve svetovne Portugalska - med FCI Standardi jo pa ne najdem? Ali je pod kakšnih drugim imenom?



Citat

Right_Thing, perro de presso Canario naj bi verjetno bilo isto kot Dogo Canario in je na "čakanju". Sem pa enkrat imel priložnost videti rodovnik enega od njih in zgleda prav zanimivo, ko tu in tam kakšen prednik manjka.


Perro de Presa Canario JE ENAKO kot Dogo Canario. In je res "na čakanju". Naredili so selekcijo psov in izločili iz vzreje tiste oz. kar cele linije, ki ne ustrezajo predvidenemu oz. začasnemu standardu (največkrat gre za preveč beline ali preveliko odstopanje v velikosti ter karakter - beri: agresivnost namesto stabilnosti in dominance).
Zaradi tega pa je prišlo do problema, ki ga srečaš, če želiš kupiti psa te pasme. Vzreditelji psov oz. linij, ki so bile izločene namreč prepričujejo kupce, da ti psi niso popolnoma isti, da Dogo Canario nima tako dobrega karakterja, da gre za "krajo" pasme in da so edini pravi Perro de Presa Canario njihovi, se pravi psi, ki so bili izločeni.
Takšne so moje izkušnje, tako da je potrebna pri nakupu te pasme dodatna previdnost.

Lp, Yo
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #74 : petek, 16.05.2003 : 14:13:28 »

Dogo canario:http://www.dogocanario.org/
Poglejte pod standard, kako dolg je seznam napak! Shocked

"The breed was recognized by the Real Sociedad Canina de Espana, in it's country of origin of Spain in 1982. In June 2001 it was officially recognized by the FCI as a provisional breed for 10 years. This means that during this time, the breed will be closely watched to keep certain of it's continued growth.  The dogs may now be registered in any FCI member country and may compete for National and World Championships.  They may not compete for the international title until 2011."

Logiran

Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 107   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Dogo argentino
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines