mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 07:35:01

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Lovci, klateški psi in srne
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 35   Dol
Natisni
Avtor Tema: Lovci, klateški psi in srne  (Prebrano 90016 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #15 : ponedeljek, 03.03.2003 : 18:57:26 »

Dragi rasko,
KZS preko svojih strokovnih sodelovcev skrbi za siritev kinoloske zavesti in kinoloske vzgoje skrbnikov in sele potem psov.
Ce je instruktor tudi sam ozavescen, potem to svojo ozavescenost prenasa na svoje tecajnike. Pridi kdaj se kam drugam in bos videl, da tudi v vseh drugih KD skrbijo in poucijo vse svoje tecajnike tako o psihologiji, vzgoji kot "splosni uporabnosti" psa.
Jaz osebno "splosno uporabnost" razumem kot  vsakodnevno zivljenje, kamor pa tudi spada sprehod, prehrana, zdravje,.....

Zelo pohvalno, da tudi KD Krim s svojim mladim kadrom skrbi za boljso ozavescanje "frisnih" kinologov.
Logiran
Tara
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 227


« Odgovor #16 : ponedeljek, 03.03.2003 : 19:37:11 »

Moja psička je na sprehodih navadno vedno odvezana, ker s tem hvalabogu nimam problemov. Če najde kakšno sled, samo malo povoha in potem priteče za mano. Večkrat so srne že čisto pred njo zbežale v gozd, vendar se ni dosti menila zanje. Drugače pa se zelo rada podi za mačkami, kokošimi, ki pa so zanimive le dokler tečejo.  Grin
Logiran
Rasko
gost
« Odgovor #17 : ponedeljek, 03.03.2003 : 19:40:46 »

Simi,

delovanje KZS poznam dobro. Predvsem ene od komisij, katere clan sem bil. Poznam tudi delo instruktorjev, drustev in klubov. Torej nisem zelen na tem podrocju.

Pomor srn, ki se je dogodil (in upam, da se ne bo vec), se ne tice drustev. Na tak incident mora reagirati krovna organizacija.

Izjava za javnost bi bila cisto dovolj. Vse kar bi morali narediti je, tako dejanje obsoditi in navesti okvire, kako se morajo lastniki v gozdu vesti. To bil bil splosni doprinos k vzgoji vseh lastnikov psov. V takih primerih so problematicni izkljucno lastniki.

Ps: Upam si trditi, da se v gozdu neprimerno vede tudi veliko clanov KZS.
Logiran
toby
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 135


« Odgovor #18 : ponedeljek, 03.03.2003 : 19:53:41 »

Hej hov!

Vsak naj bi vedel,da je treba s psom v gozdu biti pazljiv in ga imeti na povodcu. Je pa res tudi to,da ni vsak "gozd" - gozd....
Pri nas na Obali ima marsikdo slabe izkušnje z lovci. Tongue Tongue
Vem za veliko primerov sovražnega obnašanja lovcev do psov - grožnje lastnikom,zastrupljanje psov,streljanje za njimi....
Da ne bom koga "prizadela" ne bom napisala,kje so ta hujši lovski sovražniki psov...Samo to,da terajo pse in za njimi razpisujejo tiralice,ter grozijo lastnikom tam,kjer ni gozda in divjih živali.In to pse,ki zelo redko hodijo okoli ne,da bi bili na povodcu in so urejeni,čisti,socializirani.
Pravzaprav me v tem trenutku grabi tak bes in sovražna nastrojenost do lovcev (se opravičujem vsem tistim,ki niso taki!!!!), da bom raje nehala pisati,da ne napišem kaj zelo svinjsko grdega in nesramnega....grrrrr... Angry Angry Angry
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #19 : ponedeljek, 03.03.2003 : 19:57:08 »

Da dopolnim kirko:
zima res zdela srne, pa niso za bežanje krivi samo psi. Tudi tekači na smučeh srne zelo prestrašijo. Ko se te poženejo v beg, pa se zelo izmučijo (tek po snegu res ni enostavna stvar) in če še dodamo, da so lačne...

(ja tudi jaz uporabljam skrivanje in se potem smejim, ko psici obstaneta in začneta panično tekati in me iskati Grin. Tudi, če je ''tamala'' malo bolj živahna in gre naprej bolj kot bi jaz hotela, se ji včasih namesto zvočnega opozorila jezno skrijem
ali ustavim. takoj se obrne in priteče do mene. Grin
Sicer mi je pa všeč to, da (še posebej pri rotkih je zelo značilno po mojih izkušnjah) pes stalno gleda kje je lastnik in če je že pred tabo, priteče vsake toliko časa do tebe ali pa vsaj gleda nazaj in počaka... To lepo lastnost je ''tamala'' od rote pobrala! Cheesy )

simi:
jaz sem že povedala svoje, da vem da pes ni tak crkljanček, da bi se z divjadjo hotel igrat. Ko ga pač zgrabi nagon, je to ubistvu divja žival... Grin Shocked
V gozdu bom imela psa prostega, se zaradi tega pa pač žrtvujem, da se ravno ne poglabljam v razmišljanje ali počnem kaj drugega. ''Reflektorji!!'' Smiley

Aja! Glede miši pa krtov! Žal se mi je zgodilo, da so 3 psi na travniku izkopali mišje mladičke. Prijateljev labradorec je eno tako poškodoval, da ji je posnel kožo čez pol glave. sram Cry Cry (to miško sem tudi vzela domov, a je poginila Cry ) No druga mlada miška pa je bila še živa in odnesla sem jo na varno. ''Začuda'' mojih nisem privezala, miš ju itak ni več zanimala.

Pač, zgodilo se je. Sad
Kaj pa v naravi, ko živali jedo druga drugo?? Madonca če ne bi blo mišjih plenilcev... Huh Lips Sealed


Logiran
Tara
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 227


« Odgovor #20 : ponedeljek, 03.03.2003 : 19:58:52 »

In...ker sem šele sedaj prebrala odgovore od simi in sledečih-se popolnoma strinjam z njimi. Vsak je odgovoren za dejanja svojega psa. Če pes steče za srno, je povsem možno, da bo enkrat naletel na mlado ali slabotno žival in jo vsaj ranil. Ne vem, vendar se sama ne bi v takšnih primerih, ko ima pes zelo izrazit plenilski nagon, zanašala na odpoklic (čeprav bi bil pes super izšolan). Moje mnenje je, da lahko le redki dosežejo (če sploh) 100% odpoklic. Pes je še vedno plenilec in globoko v sebi divja zver, ki se je v določenih (ne ravno vsakdanjih) situacijah sposobna ravnati zgolj po njenem nagonu. Sicer pa mora vsak sam presoditi, česa je zmožen njegov pes in temu primerno tudi ukrepati.
Lp
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #21 : ponedeljek, 03.03.2003 : 21:53:21 »

No ja, mogoče pa si bo marsikdo premislil, če bo prebral Novice (1.2.2003). Sad
Naslov prispevka pa je ''Psi koljejo srnjad'':
Pasjeljubci se ne zmenijo ne za opozorila, ne za prepovedi, ne za zakone...
...''Popoldne, ko sem bil v gozdu, sem opozoril lastnika, naj priveže psa, pa mi je zagotovil, da to ni potrebno, saj je žival poslušna,''...(lovec)
...sledi pasjih šap obkrožale umorjenega nekajletnega srnjaka...
...Pse ob vonju divjadi poveže volčji nagon...

:-/ Lips Sealed Lips Sealed

Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #22 : torek, 04.03.2003 : 07:42:03 »

Meni pa se še vedno zdi, da so bolj kot tisti psi, ki gredo z lastnikom na sprehod, pa niso privezani problematični tisti, ki jih lastniki prosto spuščajo cele dneve ali noči "ja, naš gre pa kar sam na sprehod". Fino bi bilo, ko bi se dalo kaznovati te lastnike (pa ne na račun psa, ta ni nič kriv, je samo pes).  
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #23 : torek, 04.03.2003 : 09:20:30 »

Jaz bi pa napisala samo to:
v Soboti Primorskih novic (01.03.2003) je bil objavljen članek o pokolu srne v Dolu (mislim), to je območje Hrastovelj, kjer so železniški delavci prisostvovali pri raztrganju srne, nad katero so se spravili klateški psi, katere so poskušali odgnati s kamenjem. Srna je potem dve uri poginjala. Predsednik lovske družine je v tem članku dal tako nestrokoven in nepoznavalski odgovor, da se za njegovo funkcijo še jaz kot popolni laik sramujem.
Časopisa nimam tukaj, izgledalo je približno takole: klateški psi v tistih krajih se zbirajo v krdelo, katero vodi črn pes, ki to počne že eno leto in pol, vsi to vedo, veliko ljudi je to že videlo, lovci pa psa ne smejo ustreliti!!! KDO pa je sploh rekel, da MORAJO ALI NE SMEJO psa ustreliti. Je kdo mogoče poiskal skrbnika psa, kot to velevajo lovski predpisi, ga je kdo ustno ali pisno opozoril, je kdo obvestil Obalno društvo proti mučenju živali ali policijsko postajo, da pes nima skrbnika in da se klati okoli zapuščen, preden je dal to pametno izjavo, da zaradi javnosti psa ne smejo ustreliti???
Druga izjava: v vas je prišel velik bel pes s krvavim gobcem in s srnjo nogo v gobcu. Sedaj pa čisto moje osebno mnenje: TO NE DOKAZUJE, DA JE PES SRNO ULOVIL IN POKLAL!!! Ne vem, če obstaja pes, ki bi v gozdu našel srnjo nogo in je ne bi odnesel (mogoče le, če je vegetarijanec). Poleg tega še nekaj: če bi pes srno lepo jedel, močno dvomim, da bi se po obilnem kosilu sprehajal po vasi z njeno nogo v gobcu. Če pa je predsednik omenjenega lovskega društva tako dober poznavalec pasjih navad, in ima v tem članku prav, se pa opravičujem za mojo kinološko nevednost.
In sedaj za konec: prvič, ko se je moja psička pognala za tropom srn, ki jih seveda ni ulovila, sem se odločila, da se bodo naši sprehodi nadaljevali na flexiju, in konec!!!
Prosim, da me podučite, če razmišljam napačno!
Logiran
kemist
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 267


« Odgovor #24 : torek, 04.03.2003 : 09:41:07 »

živjo!

Ker se mi tema zdi zelo aktualna, sem se odločil odgovorit in pa namerit puško v drugo stran, kajti nedopustno je, da se lahko lovci kadarkoli in kjerkoli pojavljajo s svojim EtOH + arzenalom Lips Sealed.
V čem je problem če se kaka srna "razlaufa" z mojim kužkom ( se še ni zgodilo, pa vseeno), saj  razen LOVCA, par volkov in risov ( kjer le-ti sploh živijo) nima naravnega sovražnika. Klateški psi so jasno svoja štorija, vendar če je pes v spremstvu vodnika, z ovratnico, po možnosti s kako rutko žive barve...mislim da ni nobenega, ponavljam nobenega razloga za razkazovanje svojih "udov" Cool. Nenazadnje če bi se šlo samo za opozorilni strel bi se ustrašli trije: pes, vodnik in pa srna ki bi jo ucvrla , lahko tudi na kako cesto Huh.

Hotel sem prikazat malenkost drugačno gledanje na to problematiko. Vem da je pri tej zadevi cel kup spremenljivk in da lahko tolčemo en čez drugega v nedogled (kot npr. ornitologi in ribiči in lovci) in da ima vsak vsaj malo prav....ampak (za zdramatizirat) vseeno naj lovci tečejo za srno, pa bodo uvidli da ni prav nič enostavno... Wink
Logiran
yo
gost
« Odgovor #25 : torek, 04.03.2003 : 09:41:43 »

A veste kaj? Men ste že vsi (razen redkih izjem) prišli do plafona. Ma, a ste res vsi tako zelo omejeni, da ne vidite, da smo ravno lastniki psov krivi za postreljene pse? Mislila sem, da se na tem forumu družimo ljudje, ki ne samo, da imamo radi vsak svojega psa, ampak imamo radi tudi naravo in ostala živa bitja. Pa očitno ni tako. Ne, dovolj nam je, da razvajamo vsak svojega kosmatinca in ga vlačimo po rokah, pa po razstavah, pa še kje. In govorimo, kakšni ljubitelji živali smo. Pa nehajte ga že enkrat srat in si priznajte, da smo egoisti. Kaj pa druge živali, kaj pa ljudje, ki psov ne marajo ali pa jim psi pač niso všeč? A za njih vam je pa čisto vseeno?
Samo mi, lastniki oz. skrbniki svojih živali, smo zanje odgovorni. Odgovorni smo za zdravje, nego, vzgojo. In prav tako smo 100% odgovorni, da naše živali nikogar ne ogrožajo (pa naj bo to žival ali človek).
Zakaj pa mislite, da nas toliko ljudi ne mara - nas, pasjeljubcev? Zato, ker smo packe: ne pobiramo iztrebkov, vseeno nam je, če naši psi prekopljejo pol travnika in če skačejo po sosedovi solati... In boli nas k...., če sosedov dojenček ne more spati, ker naš pes pač tuli v luno.
Prav tako nas ne zanima, če bo smetiščno muco povozil avto, ker je bežala pred našim psom. Saj jih je tako preveč, a ne?
Namenoma sem pisala v 1. os. mn., da ne bo kdo rekel, da se delam lepa. Tudi jaz ga kdaj poserjem, pa to vsaj priznam.
Samo mi lahko spremenimo svoj odnos do narave in soljudi in s tem posledično tudi odnos soljudi do nas. In k temu bi morali stremeti, ne pa, da si še potuho dajemo.
Na moja vprašanja pa tako ni bilo odgovorov. Seveda, sredi vsega nakladanja je argumente težko najti.

Yo

p.s. Karmen, kar si nazadnje pisala, je čisto filozofiranje in brezvezni blef. Je pa res pomembno, ali je ta in ta pes res samo vzel nogo ali je tudi ubil srno. Pomembno bi nam moralo biti, kako to preprečiti.
Aja, pa saj res, srne niso psi... Mi smo pa pasjeljubci.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #26 : torek, 04.03.2003 : 12:04:27 »

Hvala Yo, prihranila si mi pisanje, popolnoma se strinjam s tabo!  
Ne mi plozat da en pes ne more ujeti srne. Celo manjši in ne preveč hiter pes lahko ujame srno, če jo npr nažene v ograjo. Pa tudi, če je ne ujame, divjad že tako in tako nima nikjer vač miru, ni treba da jo vznemirjajo še psi.
Če nam je to všeč ali ne, v naravi so lahko spuščeni samo tisti psi, ki jih imamo pod popolno kontrolo. Dajmo si priznat, da so taki hudičevo redki. Taki so lahko samo odlično vzgojeni in šolani psi, ki povrhu tega še nimajo razvitega lovskega nagona.
Vsem ostalim pa ostanejo fleksiji ali pa sprehodi po takih krajih ali ob takih urah, ko divjadi ni.
Glede na napisano pa se bojim, da bodo morali lovci še dolgo streljati pse. In kot ponavadi jo bodo največkrat skupili nedolžni, tako kot povsod.
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #27 : torek, 04.03.2003 : 12:31:42 »

Citat


Če nam je to všeč ali ne, v naravi so lahko spuščeni samo tisti psi, ki jih imamo pod popolno kontrolo. Dajmo si priznat, da so taki hudičevo redki. Taki so lahko samo odlično vzgojeni in šolani psi, ki povrhu tega še nimajo razvitega lovskega nagona.




Takih psov, ki bi bili solani in ne bi imeli lovskega nagona je tako malo, da  je o njih brez smisla govorit. Razen tistih, ki imajo opravljen ISP A, pa so hoteli narediti ISP B, pa zaradi zatrtega, neizoblikovanega,.... nagona plena niso uspeli svojega psa pripravit do tega, da bi jim prinesli aport in so zato delali ISP A.

Predvsem zaradi tega, ker se aktivno ukvarjam z prevzojo vodnikov in njihovih psov, lahko z zagotovostjo trdim, da ga tukaj na forumu ni cloveka, ki bi lahko rekel, da ga pes 100% uboga in je v vseh ekstremnih situacijah 100% vodljiv.
Jaz prva priznam, da moj pes ni 100% vodljiv v ekstremnih situacijah in ga imam zato na povodcu tako ob cesti kot v gozdu. Pa ne zato, ker ji ne zaupam, da bo pozabila kaj pomeni SEM, ampak zato, ker si je ne zelim videti pod avtom ali pa slisati pok lovske puske.
In samo cakam, da se oglasite vsi, ki imate spuscene pse, da vasi pa ze ne.

Tisti, ki bo rekel da je njegov pes 100% vodljiv in mu se niti enkrat ni spi**** za nobeno zivaljo (kamor spadajo tudi kure in macke) ga vabim, naj se javi, ker ga bom kovala v zvezde in ga vsem dajala za zgled.

Seveda pa je pogoj na "tekmovanju" le ta, da psa kdaj peljete na sprehod.
Logiran
kirka
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 75



« Odgovor #28 : torek, 04.03.2003 : 13:09:19 »

No takole. Lepo prosim, še predno nadaljujem,  da ne bo kdo mislil, da zagovarjam preganjanje srn in ostalih živali - ne, sem absolutno proti. In vsekakor je vsak, ki ima psa, pa naj bo to 'magari' samo čivava, dolžen zanj skrbeti in zanj ter pasja dejanja tudi odgovarja! In ko se bo prvič zgodilo, da bo moj pes porabil več kot pol minute, da se na moj klic vrne, je z njegovo svobodo v gozdu  konec in pika. Do takrat pa ga mislim še naprej voditi na sprehod spuščenega - ker, če naredim primerjavo (morda niti ni ravno najboljša, pa vseeno) z vozniškim izpitom - vsak od nas je potencialni storilec prometne nesreče (ljudi, umrlih za posledicami avtomobilske nesreče, je po številu vsako leto definitivno več kot pa srn, ki bi jih raztrgali psi), pa ima načeloma vsak možnost pridobiti vozniško dovoljenje (oz. potencialno dovoljenje za ubijanje) in vsi se kljub možnosti zelo tragičnega konca še naprej veselo vozimo po cestah. Če bi torej tudi vozniško dovoljenje presojali s stališča 'psa vedno in povsod absolutno na vrvico, ker obstaja možnost (samo možnost!), da bo ujel srno', bi vsi hodili peš, ker pri vožnji z avtom obstaja možnost, da bomo nekoč nekje nekoga ubili!

Kar pa zadeva lovce - menda ne mislite, da jih resnično skrbi za dobrobit srnc in ostalih ljubkih gozdnih prebivalcev (če je kak tak, se mu iskreno opravičujem - seveda v tem primeru verjetno sploh ni več lovec v pravem pomenu besede in se moj komentar nanj niti ne nanaša) - bolj jih skrbi to, koliko jih bodo lahko postrelili sami ter  predelali v trofeje in golaže. Aha, pa da ne pozabim na tisto 'lovsko', da se z odstrelom vzdržuje  pravo ravnovesje - če ne bi že zdavnaj  zreducirali naravnih plenilcev (a volkovi in risi se jim niso pa nič smilili?), jim za naravno ravnovesje ne bi bilo potrebno skrbeti z dvocevko.
Logiran
flufi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #29 : torek, 04.03.2003 : 13:14:24 »

Se popolnoma strinjam z Yo, Simi in Lanabelo!

Če želite imeti spuščenega psa, mora poleg 100% poslušnosti in slabega nagona plena imeti še tako telesno zgradbo, da ne more preteči več kot 50 m.

Enega takega imam tudi jaz doma, čeprav je tisti % poslušnosti seveda nižji - in moram reči, da je sprehod s takim psom tako po gozdu kot drugje pravi užitek. Če nama srna prekriža pot, jo sicer oba z zanimanjem pogledava in še nekaj časa strmiva za njo, potem pa normalno nadaljujeva pot.

Je pa res, kot pravi Simi, z učenjem prinašanja bolj kriza- ampak vse se da, če je volja.
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 35   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Lovci, klateški psi in srne
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines