mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 26.04.2024 : 19:25:54

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Lovci, klateški psi in srne
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 35   Dol
Natisni
Avtor Tema: Lovci, klateški psi in srne  (Prebrano 90096 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
muca
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 99


« Odgovor #30 : torek, 04.03.2003 : 13:28:12 »

              Živjo
Popolnoma se strinjam z YO.
Pes mora biti na vrvici tam, kjer pričakujemo srne. Ko pes enkrat požene za srno je konec in bo to počel vedno. Ne samo, da bo pognal takrat ko jo bo videl ampak jo bo začel iskati, kajti spoznal je naslado lova. Marsikateri pes bi se ustavil, če bi se ustavila srna, ne bi je raztrgal. Vendar morate upoštevati tudi to, da se vas pes vrne k vam ko srne ne vidi več, srna pa še dolgo brezglavo beži.

Na cesti imate iz varnostnih razlogov, (ker psi niso 100% ) svoje pse na povodcih, da se jim ne bi kaj zgodilo, recimo, če bi jih kaj splašilo ali če bi zagledali mačko !
Logiran
toby
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 135


« Odgovor #31 : torek, 04.03.2003 : 14:55:14 »

Hej hov!

Kaj se je treba pri vsaki malo bolj pereči temi skregat!? Sad
Vedno bo vsak po svoje vlekel na svojo stran,tako se eni strinjamo s tem,da bomo pse v bližini gozda dajali na povodec,drugi pa ne...
Mislim pa,da je Petra odprla temo z vprašanjem glede lovcev.
Moje mnenje sem že napisala nekaj postov nazaj in ni za lase privlečeno,pač pa imam take izkušnje.
Vem,da delam krivico marsikateremu lovcu -tistim se tudi še enkrat opravičujem!
Poznam tudi dogodke v zvezi z pasjimi pokoli in se zelo čudim,kako,da teh psov že niso postrelili!!??(Seveda- kot je to praksa pri nas na obalnem področju..)Je vmes tudi kakšen pes,kateremu je lastnik lovec...?
Nisem pristaš pobijanja nobene živali,zato bi te pse lahko tudi na drug način zaustavili.Saj so vendar lovci in oni to znajo!!!?
Tako pa bodo ti in še kakšni drugi "divji" psi klatili okoli,vestni lovci pa mi bodo na sprehodu med trtami, 50m od morja streljali na psa....Ker je pač na drugi strani ceste ,2km stran nekakšno šavje,ki mu oni rečejo gozd.
Škoda besed....
Zaradi takih dogodkov je moj pesjan na kritičnih področjih vedno na povodcu.Sploh pa, če grem kam v notranjost naše prelepe dežele,kjer imate tiste prave gozdove. Wink

Pa lep pozdrav in pazite nase,ko imate psa na povodcu,da kakšen lovec ne poči vas! Grin Grin
Logiran
Rasko
gost
« Odgovor #32 : torek, 04.03.2003 : 17:49:57 »

Draga Yo,

zadela si ľebljico na glavico  Wink

Sam sebi sem dokazal, da sem skrajni naivec, ker pričakujem od razumnih pesjanarjev, da se bodo jasno in odločno distancirali od takega malomarnega ravnanja s psi, kot ga izvajajajo npr. v Hrastovljah. To sem v prvi vrsti pričakoval od krovne pesjanarske organizacije. Pa nič. Potem sem pričakoval, da bodo moje pomisleke razumeli preprosto posamezni lastniki psov. Pa spet nič. Kinologi in kinofili očitno ne vidijo problema pri lastnikih psov, pač pa drugje???  Le kje???

®alosten sem se stisnil v kot in se spraąeval, ali sem morda z Marsa? No sedaj vidim, da nisem sam in da smo ljubitelji narave med pesjanarji ąe vedno redki. In ker takega okolja ne preneąam dobro, sem se uradni kinologiji ľe zdavnaj odpovedal.
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #33 : torek, 04.03.2003 : 19:50:01 »

Moje pisanje je najbolj ''odgovor'' Yo:
ja, seveda smo nekako mi krivi za postreljene pse. Vendar pa ne bom pozabila, ko je lovec ustrelil sosedovega prejšnjega psa. Ni podil divjadi, niti sam se ni sprehajal, bil je par metrov pred lastnikom!! Za tega lovca pa je itak splošno znano, da je malo bolj ''čuden''.
Sem velika ljubiteljica živali in odločena sem, da bom svoja psa privezala, ko se bosta 1. od par dni nazaj zapodili za čem, ju dam na špago.  Sicer pa je imet psa v gozdu na špagi prav grozno, če lahko priznam. Sem imela danes 3 pse v gozdu, od tega prijateljičinega na vrvici nekaj časa. Da ne govorim o tem, da sem se spotikala vsak korak... Grin (pri nas je še sneg in potka je zelo ozka)
No vprašam se pa tudi jaz kakšni ljubitelji živali so lovci?! Že od majhnega imam komplex pred njimi. Ravnovesje gor ali dol, meni se zdi to pobijanje!!! :-/ :-/

Glede tistih, ki pa psov ne marajo:
če bo kdo želel, da dam svojega psa na vrvico, bom to tudi storila prvo sekundo!!

Tale tema se mi zdi zelo dvolična. Saj se nekako strinjam z vsakim po malem. Najbolj je grozno to, da se človek lahko baha, kako je pes ubogljiv...   USTRELJEN PA BO SAMO 1x!! Cry
Tega se zavedam tudi jaz, ampak sem take sorte da mi mora prit stvar ''pod kožo''. (to v vseh stvareh v življenju Sad )
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #34 : torek, 04.03.2003 : 20:32:43 »

Moje mnenje o tej temi z drugega foruma, kjer sem odgovarjala nekomu, ki se mu tudi ni zdelo strašno, če pes spodi srno:
Citat
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
jst priznam, da se naš pes požene za srno, ampak samo nekaj 10 m, potem ji pa ne sledi več, ker v hrib nima moči laufat. 100 % pa sem prepričana, da nobeni srni ne bi nič naredil, kvečjemu povohal bi jo ali bi je pa bal.
--------------------------------------------------------------------------------


Na žalost, jana, tega srna, ki jo je spodil tvoj pes, ne ve! Sem mnenja, da je le redko kateri pes sploh sposoben ujeti srno, če je le-ta zdrava. Gre le za gonjenje divjadi in glede tega sem na strani lovcev. Ne, da lahko psa ustrelijo, sploh ne, imajo pa pravico opozoriti lastnika, če se večkrat to zgodi, ga lahko tudi prijavijo. Pes ne sme strašiti divjadi in konec! Vem za primere ko so pametni lastniki psov svojemu ljubljenčku dovolili takšne pohode po gozdu in enkrat si je srnjak, ki je hotel zbežati, med begom zlomil nogo. Končal je kot golaž, po nekaj urnem mučenju in iskanju lovca, da ga je ustrelil.


quote:
--------------------------------------------------------------------------------
če bi slučajno naredil škodo, bi jo seveda poravnali, čeprav tudi lovci je ne poravnajo, ko ustrelijo kakšnega psa.

--------------------------------------------------------------------------------


A veš kaj je ta škoda? Živo bitje! Tako kot tvoj pes, za katerega najbrž ni denarja, da bi ti ga povrnilo, če ti ga ustrelijo! Zakaj pa se potem raztrgana srna smatra za škodo?

Mi je zelo žal, za tale post. Vendar smo ponavadi kar lepo sami krivi, da je lovec lahko izživel svojo strast in ustrelil našega psa. Če bi bil na vrvici, se to ne more zgoditi, kajne? Se pa seveda ne strinjam, da se psa ustreli, če preganja divjad. Opozorilo bi povsem zadoščalo.

Število psov se v povsod zvišuje, ogromno je takšnih, ki se potepajo naokrog in delajo škodo (ne samo v loviščih tudi drugod). Najbrž povečano število bevskačev v gozdovih ni po godu uradnim prebivalcem gozdov.






V gozdu sem vsak dan in moja psica tam ni nikoli  na povodcu (če odštejemo kadar se goni), lahko pa rečem, da sem jo vedno privezala, ko je samo malo čudno pogledala (dobi namreč čisto poseben izraz na "obrazu", če zavoha srno). Če nama pot nepričakovano prekriža divjad, Kaja ponavadi obstane in razmišlja kaj bo storila, nikoli se ne zažene takoj, zato imam čas, da jo pokličem nazaj. V življenju se je le dvakrat zapodila za srnami, vendar jo je moje kričanje tako prestrašilo, da je prišla nazaj že po nekaj metrih. In ravno ti dve situaciji sta se ji vtisnili v spomin in očitno se srn zato boji. Večji problem so živali, ki so manjše od nje, vendar k sreči pri nas v gozdu težko opaziš zajca, kvečjemu kakšno mačko. Če pa sprehajam obe psici je ena vedno na flexiju, ker ob najmanjšem premikanju v gozdu postaneta neobvladljivo krdelo, pa čeprav tudi sama vem, da ne bi nobeni živali storili nič. Vsekakor je vedno na povodcu tudi Don, ki je tudi brez tega, da ga premami divjad, skoraj "gluh". Spuščamo ga le z nagobčnikom, pa še takrat pozorno opazujemo okolico, da psa, mačko ali divjad opazimo pred njim!

Če se imam za ljubitelja živali s tem mislim vse živali! To velja tudi za martinčke, ki jih moja neumnica strastno lovi! Pa nobenega ne ubije ali poškoduje, prestrašijo se pa vseeno, zato zdaj raje koplje luknje, ker ima lov prepovedan. Upam, da ne bo izkopala kakšne miške ali deževnika! lp
Logiran

Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #35 : torek, 04.03.2003 : 21:07:52 »

Citat
Takih psov, ki bi bili solani in ne bi imeli lovskega nagona je tako malo, da  je o njih brez smisla govorit. Razen tistih, ki imajo opravljen ISP A, pa so hoteli narediti ISP B, pa zaradi zatrtega, neizoblikovanega,.... nagona plena niso uspeli svojega psa pripravit do tega, da bi jim prinesli aport in so zato delali ISP A.


Če hočeš psa brez lovskega nagona naučiti prinašanja, moraš res hoditi po trepalnicah, ampak se da. Pravzaprav se da delati s takim psom čisto vse razen obrambe.

Citat
Taki so lahko samo odlično vzgojeni in šolani psi, ki povrhu tega še nimajo razvitega lovskega nagona


Napisati bi morala vzgojeni ali šolani. Psa imaš lahko pod kontrolo tudi, če ni šolan, marsikateri pes, ki ga je lastnik od malega prav vzgajal ima v praksi boljši odpoklic kot pes z opravljenimi izpiti

Citat
Tisti, ki bo rekel da je njegov pes 100% vodljiv in mu se niti enkrat ni spi**** za nobeno zivaljo (kamor spadajo tudi kure in macke) ga vabim, naj se javi, ker ga bom kovala v zvezde in ga vsem dajala za zgled.


Takšni bi bili lahko Alica in Daisy, ki sta skoraj povsem brez lovskega nagona (tistega dela, ki pomeni gonjo plena) in ju žive živali sploh ne zanimajo. Obe sta šolani (poslušnost, agiliti, ruševine) in kar se tiče divjadi, ja imata 100% odpoklic. Ampak žal se mora tukaj moje duvanje končati. Ko zavohata mrhovino, je za škoda sape za klicanje, tako da s kovanjem v zvezde ne bo nič.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #36 : torek, 04.03.2003 : 22:45:08 »

Sama sem absolutno za to, da so psi v gozdu BREZ izjem na povodcu, in to vedno. Enako velja za gore. V gozdu niso samo srne ipd., ki jih ze tako moti prisotnost cloveka in psa (se bolj jih moti prisotnost spuscenega psa), ampak tudi druge zivali, katerim ni prav nic vsec, da tam ena mrcina brklja okrog hehe. Mi s psom smo v gozdu gostje, sprehod po gozdu namrec ni neka vsesplosna pravica, ampak privilegij, tako kot spuscen pes. Pa ne gre samo za to, da pes pac "ne more" ujeti srne itd..ze ce jo malce preganja je dosti hudo, kako bi se pa vi pocutili, ce bi se en medo spomnu in kar tako za foro mal laufal za vami...da se pac "zlaufa" in grejo kile, ki si jih je nabral med zimskim "spanjem" dol? No, sej vas ne bi ujel, sam mal bi laufal za vami, trening pa to... Roll Eyes No, ja, potem bi ga verjetno lovci ustrelili.

Pa za gore velja isto-psi in pohodniki s svojo prisotnostjo ze itak motijo svizce in podobno "golazen", ki se pripravlja na zimo in to baje kar hudo vpliva na populacije-beri zmanjsujejo se. Najslabse vplivajo spusceni psi, zatem psi na povodcih, najmanj pa ljudje brez psov. Mar to pomeni, da ne smemo s psom v gore? Nikakor ne, samo naj bo na povodcu pa je. Svizci & co. namrec v psu (in cloveku) vidijo plenilca in se skrijejo pred njim; pri tem pa izgubljajo dragocen cas za nabiranje hrane (simpl povedano).

Lohk se gremo pa evolucijo-prezivijo izkljucno in samo tisti psi, ki se uspesno izogibajo kroglam IN hkrati ulovijo srno-bo tako zadosceno pasji "svobodi"?  Tongue Roll Eyes Aja, pa seveda tisti, ki so na spagci.

Pa prijeten sprehod po gozdu zelim... Cool
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #37 : sreda, 05.03.2003 : 08:03:33 »

Sem se mislila vzdržati, ampak mi je to le preveč pereča tema da bi bila tiho.
Moram reč, da se strinjam z vsemi, ko govorite o spošljivem in odgovornem odnosu, ki ga moramo imeti mi pesjanarji. Ampak še vedno se ne strinjam s streljanjem psov - vsaj ne na ta način, da ti lahko praktično vedno in kjerkoli lovec ustreli tvojega psa - pa če ta komu škodi ali ne.
Še vedno trdim, da so zares problematični psi tisti, kot so v gozdu vedno in povsem brez nadzora, ne pa tisti, ki gredo s svojim lastnikom vsak dan na sprehod, pa se takrat zažene za srno, ko mu le ta prekriža pot. Poleg tega pa mislim, da bo vsak normalen lastnik naredil vse, da to prepreči.
Vsi ki govorite o gozdu kot o nekem kraljestvu gozdnih živali, kjer mi nismo zaželjeni. V redu, rade volje se izogibam gozdu. Ampak srne niso samo v gozdu - vsi vi ki ste iz Ljubljane in drugih večjih mest tega seveda ne morete vedeti, ampak tu okoli nas so srne povsod! Samo v samem naselju jih ni. Torej vi pravite, da morajo biti pač naši psi ves čas na povodcih - res pasje življenje.
Jaz svoje psice nimam na vrvici, razen, ko koga srečava, ali pa če zagledam srno. Se pa lahko zgodi, da ji srna skoči dobesedno pred nosom in v tem primeru ne morem nič drugega kot se dreti - pa to NI V GOZDU. Lahko se pohvalim, da moja psica, kljub ne 100% odpoklicu ne gre za srno več kot 20 metrov, potem pa se začne ozirati za mano. Tako da lahko 100% trdim, da ni še nobeni srni nič hudega naredila.  In vsekakor delam na tem, da se ne bi niti pognala za srno - počasi mi tudi to uspeva. Tako da hvalabogu se ne bojim preveč, vseeno pa mi gredo lovci zelo v nos.
Prevečkrat so mi že grozili s tem, da mi bodo ustrelili psa, če ga ne dam na povodec. Tudi ko je bila na povodcu sem že slišala grožnje - "če boste, ko pridem nazaj še vedno tukaj vam bom ustelil psa - saj danes sem že enega" so bile besede. In nič od tega se NI zgodilo v gozdu. Tako da Yo oprosti, ampak ne strinjam se s tem, da sem sama kriva, da lovci streljajo pse.
Kar se pa tiče lovcev in vzdrževanja ravnotežja - kakšno ravnotežje neki, če vsi streljajo samo kapitalne primerke vseh živali - največje medvede, pa tiste jelene z najlepšimi rogovi idp. Že vnaprej se seveda opravičujem tistim izjemam, ki niso lovci zaradi ubijanja, ampak se res trudijo za naravo.
Logiran
brin
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 178


« Odgovor #38 : sreda, 05.03.2003 : 08:29:32 »

Hm, če je pes lovec na divjad, potem ga je potrebno skozi gozd peljati na povodcu. Moj je nor na mačke, ko jo sreča, se na povodcu vanjo zažene, renči....tako da ga komaj umirim.  Medtem ko na srnjad spoh ne reagira. Zavoha stopinje od divjadi , ampak gre mirno naprej. Enkrat je zagledal srno, ampak jo je nekaj časa gledal, potem je šel pa naprej. Sploh ni šel do nje. Ga pa zaradi lovcev držim v bližini sebe cca 10 m, čeprav mi še nikoli ni nihče nič rekel. Ko greva na sprehod skozi gozdno pot, ga vedno spustim, ker je v gozdu še najbolj miren in priden, pa še srečava ne veliko sprehajalcev z psi.
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #39 : sreda, 05.03.2003 : 08:41:52 »

Tema je bila odprta na naslov "lovci, klateški psi in srne", zakaj vas torej večina kar naprej pripoveduje o svojih psih? Tako skoraj vsako temo zdolgočasite.
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #40 : sreda, 05.03.2003 : 11:06:24 »


Citat

Tema je bila odprta na naslov "lovci, klateški psi in srne", zakaj vas torej večina kar naprej pripoveduje o svojih psih? Tako skoraj vsako temo zdolgočasite.


Ce se dolgocasis, najdi lovsko stran na katri je tudi forum in tam razglabljaj o tem. Racune brez krcmarja ne smemo delat. Tukaj ni tistih, ki zvecer svoje cucke spustijo, da se klatijo naokoli, tukaj ni tistih, ki streljajo pse na sosednovih dvoriscih.

Tukaj smo taksni, ki za svoje pse skrbimo in jih vodimo na sprehod. Hipoteticno govoriti o lovcih, klateških psih in srnah pa je dolgocasno.

Pa bom hipoteticno odgovorila. Sem za to, da lovci postrelijo vse vaske cucke, ki se klatijo naokoli, pa ne zaradi srn, ampak zaradi tega, ker imam probleme z njimi takrat, ko se mi psica goni, pa bolhe naokoli raznasajo, pa razglisteni niso, pa cepljeni niso. Pa se za mojim mackom se podijo, ko gre z nama na sprehod. Upam, da jih cimperj postrelijo, ker se bo moja kmalu gonila. Ups, me je zaneslo. To ni hipoteticno, ampak resnicno moja velika zelja, da bom s svojim psom mirno zivela.

Logiran
kirka
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 75



« Odgovor #41 : sreda, 05.03.2003 : 11:21:56 »

No pa naj bo o 'lovcih, klateških psih in srnah'. Na našem koncu je s klateškimi psi (in z besed 'klateški' mislim natanko tiste pse na katere se nanaša - na pse, ki se ves ljubi dan brez nadzora, pogosto združeni v skupino nekaj psov, prosto klatijo po gozdovih in poljih in verjetno pokončajo tudi kakšno srno ali zajca) takole - večina jih kaj hitro 'mrkne' s prizorišča - lovci jim namreč pripravijo zasedo in postrelijo - brez milosti (se pa seveda zgodi, da pokončajo tudi kakega sicer nedolžnega psa, ki je  ob napačnem trenutku zašel pred puško). Kakšnih opozoril lastnikom ne dajejo - verjetno tudi zato, ker klateškemu psu le težko določiš lastnika (temu se o tem, kje se sprehaja njegov pes itak niti ne sanja in večino teh 'lastnikov' to tudi ne zanima). Na pse, ki so v gozdu (in pri  nas je za vasjo in okrog in okrog tako ali tako vse samo gozd oz. posledično seveda tudi lovišče- kar pomeni, da 'primernega' kraja, kot svetujete nekateri, kjer ne bi bilo  divjadi in bi lahko menda 'brez nevarnosti' spustila psa, ni; srne pa tudi tiste manj prijetne in srčkane žival'ce se nam pa itak sprehajojo skoraj vsak dan tudi po sredi vasi in po lastnem dvorišču - vprašanje je, kdo v bistvu vznemirja koga) skupaj s svojim lastnikom (z ali pa brez vrvice) pa ne streljajo - vsaj jaz osebno kakih slabih izkušenj nimam - nihče mi še ni grozil s streljanjem in na lovce naletim pri potepanju kar pogosto, kljub temu da se sprehajam s spuščenim psom - res pa je, da je pes ves čas v mojem vidnem ali vsaj slušnem območju - če bi se prosto podil naokrog in počel 'neumnosti', pa verjetno ne bi bil prav dolgo živ.
Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #42 : sreda, 05.03.2003 : 13:10:22 »

Jaz imam pa drugo zamisel kako se rešiti klateških psov. Samo žal gre za malo dražjo varjanto, kot je samo streljanje. Ko bodo končno uvedli čipiranje - upam, da čimprej, bi morali čipirati vse pse, ne le na novo skotene. In potem bi imeli lahko centralni register, kjer bi bili popisani vsi psi in njihovi lastniki. Ko bi v gozdu naleteli na psa brez gospodarja (ali kjerkoli drugje), bi samo preverili njegov čip, ugotovili gospodarja in ga oglobili. Če bi se meni slučajo zgubila psička (zaenkrat ni nevarnosti), bi bila samo vesela, če bi lahko plačala kazen, samo, da bi jo dobila nazaj. Tisti, ki jim je za svoje pse vseeno in jih puščajo da se potepajo okoli, pa bi jih bolj bolela denarna kazen(le ta bi bila lahko progresivna-večkrat, ko najdejo tvojega psa, dražje bi bilo), kot pa to, da pes izgine - saj se da takoj novega dobit in to zastonj.
No, ta ideja ni zrasla samo na mojem zeljniku, zdi pa se mi, da bi stvar lahko funkcionirala, samo interes bi moral biti.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #43 : sreda, 05.03.2003 : 13:27:21 »

Na splošno daleč največ škode na divjadi res povzročijo psi, ki so ponoči spuščeni, še posebej, če se združijo v krdela in če so slabo hranjeni. Tudi, če lovci vedo, kdo so lastniki teh psov in jih opozarjajo, je to bob ob steno, saj je takim lastnikom za pse vseeno. Žal res ne vidim druge rešitve, kot da se te pse postreli. Tudi če bi jih polovili in oddali novim lastnikom, bi prejkone ob prvi priložnosti pobegnili in ponovno delali škodo, saj jim je lov postal prava strast. Seveda bi bilo treba kaznovati lastnike, poleg poštenega udarca po žepu bi jim bilo treba prepovedati posedovanje psa. Vendar pa je lastništvo psa zelo težko dokazati, vsaj dokler ne bodo vsi psi imeli mikročipov. Sicer pa sem prepričana, da največji zanikrneži psov ne bodo dali cepit, tako da ne bodo registrirani in tudi mikročipa ne bodo imeli.Tako pa lovci psa ustrelijo, lastnik si nabavi novega in zgodba se ponavlja v nedogled. Je pa take pse pogosto tudi težko ujeti, saj se nekateri lovcem zelo spretno izmikajo, skupi jo pa nedolžen cucek, ki se znajde na napačnem kraju ob napačnem času in se naivno postavi lovcem tik pred puško. Pa še nekaj je. Nekaterih najbolj zagrizenih škodljivcev si lovci čisto enostavno ne upajo ustreliti, saj se nočejo zameriti nesramnemu lastniku, ali pa se ga celo bojijo. Potem pa grejo in strašijo stare gospe, ki se sprehajajo s svojimi psi, ki so večinoma tako leni in debeli, da se jim za divjadjo sploh ne ljubi teči.
Menim, da tekači na smučeh divjadi ne motijo prav pretirano, veliko hujši so vozniki motornih sani. Ko je bila pred leti malo bolj snežena zima, so se od jutra do poznega večera podili po polju in to ravno po tistih delih, kjer ima sicer divjad počivališča. Tako so se živali zatekle na edina mirna mesta - v bližino sprehajalnih poti. V tem času se je dalo sredi belega dne videti popolnoma zmedene zajce in srne tudi tik ob hišah. Pa ogromno je bilo povoženih na cesti.
To pa seveda ne pomeni, da je potemtakim čisto vseeno, če se srna še malo "zlavfa" z našim psom, ki ji itak noče nič hudega, pa še ujeti je ne more. Res je, da večina psov srne ali zajca ni sposobna ujeti. Res je tudi, da je veliko psov, ki živali ne bi storili nič hudega, tudi če bi jo ujeli. Tudi to je res, da vsi psi, ki stečejo za divjadjo ne gonijo, so tudi psi, ki bi radi pasli, celo taki se najdejo, ki bi se resnično samo igrali. Samo srna tega ne ve, zanjo je vsak beg beg na življenje in smrt, to pa je stres, ki divjad izčrpava.
Logiran
toby
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 135


« Odgovor #44 : sreda, 05.03.2003 : 13:48:54 »

Hej hov!

Da napišem en konkreten primer...
Kaj pravite na tole - pes privleče s smetišča,ki je blizu hiše, neko mrhovino.Gozd,najbližji, je nekje na drugi strani doline,tako,da izključimo možnost,da je pobil kakšno žival.V bistvu je divjih živali pri nas na območju piranske in izolske občine le za vzorec....
Vidi ga lovec in grozi celi hiši s puško.Za nameček pride še psa poslikat in pojavijo se tiralice:...če bo ta pes viden več kot sto metrov od hiše brez povodca,imamo pravico,da se takoj izvrši odstrel!....Podpisano lovsko društvo... Huh Huh

Kaj pa tole: kolegici je sosed - lovec zastrupil psico AST,ki je bila pravi cukrček.Bila je v času gonitve in so jo imeli zaprto v ogradi.Ponoči so psi iz okoliških hiš podrli ogrado in opravili svoje.Kolegica je šla opozorit lastnike psov,kaj se je zgodilo.Za odgovor je naslednje jutro našla umirajočo psico.
Po obdukciji so našli ostanke strupa,ki naj bi bil v prodaji le proti podpisu,kdo ga je kupil in zakaj.Tako so odkrili soseda-lovca,ki se je samo smejal in rekel,da bo zdaj vsaj mir in bodo psi ponoči doma.  Lips Sealed
Toliko o lovcih in njihovi ljubezni do živali....
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 35   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Lovci, klateški psi in srne
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines