mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 16.04.2024 : 11:23:29

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Lovci, klateški psi in srne
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 35   Dol
Natisni
Avtor Tema: Lovci, klateški psi in srne  (Prebrano 89723 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #45 : četrtek, 06.03.2003 : 08:32:02 »

Mislim, da je Toby odprla težak problem z lovci na Obali. Tudi jaz imam z njimi zelo slabe izkušnje, ko so nam grozili z ustrelitvijo psa sredi naselja, ko v nedeljah popoldne strašijo vinjeni okoli hiš. Vem za ustrelitev psa v ograjenem dvorišču(skozi ograjo), na TV smo gledali primer ustrelitve labradorca, ki ga je ustrelil predsednik lovske družine, medtem ko je bil na sprehodu s skrbniki, potem pa se izgovarjal, da ni vedel, čigav je, čeprav je po besedah skrbnikov psa osebno zelo dobro poznal, obtožil je skrbnike, da so ga po odstrelu hoteli pretepsti, da so mu grozili in ne vem še kaj. Sama sem ob terenski ježi doživela zelo sočne psovke z lovske preže, ker sem nehote pregnala divjad, ki je bila predvidena za trofejo, in še in še. Na Obalo prihajajo na lov tudi italijanski lovci, ki plačujejo zelo visoke zneske našim lovskim družinam, da se potem lahko celo zimo nemoteno podijo po naših loviščih z napol zmešanimi psi, nekatere celo izgubijo. Sedaj je bil vsaj sprejet Pravilnik o lovskih psih v lovišču, ker tako neumnih in nevzgojenih psov, kot jih imajo lovci, še nisem videla. Poznam tudi primere odvzema lovskega orožja lovcem, ki so ogrožali varnost ljudi. Pred nekaj leti je naš sosed lovec privezal brejo psico za drevo ob cesti sredi naselja in jo ustrelil dobesedno pred našo hišo. Temu so potem orožje odvzeli. Naj mi oprostijo redke izjeme, vendar je zaenkrat še vedno preveč takšnih, ki sramotijo pomen lovstva.
Logiran
kirka
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 75



« Odgovor #46 : četrtek, 06.03.2003 : 10:44:01 »

Glede na to, kar ste napisali, o dogajanju na Obali, moram priznati, da imamo na dolenjskem koncu še kar srečo z lovci - v primerjavi s primorskimi so 'naši' očitno še dokaj neškodljivi (no, verjetno se srne, zajci itd. sredi lovske sezono s tem verjetno ne bi strinjali). Pa ste poskusili tiste posameznike tožiti zaradi ogrožanja vaše lastne varnosti (streljanje v  bližini ali v samem naselju je gotovo kaznivo dejanje)? Se strinjam, da so klateški psi velik problem (ja, visoke denarne kazni, bi v primeru, da je lastnik takega psa znan, morda celo pomagale - pod pogojem seveda, da bi se nadzor strogo tudi v resnici izvajal, ne pa samo na papirju), vendar pa to nikomur ne daje pravice (niti lovskemu društvu ne), da grozi lastnikom psov ali  celo kar povprek strelja in zastruplja pse.
Logiran
toby
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 135


« Odgovor #47 : četrtek, 06.03.2003 : 12:20:02 »

Kirka - po tisti zastrupitvi je kolegica odšla na policijo in dobila odgovor,da mora imeti pričo,ki je videla kaznivo dejanje..??!!
Kljub temu,da se je vedelo,kdo je strup uporabil,se ni naredilo nič.Baje moraš imeti trde dokaze,tudi fotografije,če hočeš,da policija tratira nameren uboj psa ali mačke kot kaznivo dejanje.

Na žalost je res tudi to,kar je napisala Karmen,da hodijo k nam italijanski lovci in potem pijančujejo po gostilnah.Lovska društva pa dopuščajo vse in krijejo vsakega svojega člana.Tudi mučenje svojih lastnih psov,ko odslužijo svojemu namenu...
In še enkrat bi rada povdarila,da na obalnem pasu skorajda ni več divjih živali -še fazani so skoraj izginili.Za to pa niso krivi psi ampak lovci sami,ker so jih iztrebili.
Drugače je malo bolj v notranjosti,na kraškem robu.Tam je živali še veliko.
Še veliko je takih žalostnih resnic in slabih izkušenj z lovci.pa se mi zdi škoda zgubljat besede.
Če pa bi koga zanimalo,lahko še kaj napišem.
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #48 : četrtek, 06.03.2003 : 20:51:10 »

kirka, se strinjam da na dolenjskem ni takih problemov. (da potrkam!!) Jaz še nisem videla lovca in me tudi nikoli ni noben opozoril.
Po pisanju kaj je na Obali pa nimam komentarja, no razen: nenormalno!!! Angry

aja, kirka s kerega konca dolenjske pa si? (če nočeš javno mi lahko privat! Wink )
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #49 : petek, 07.03.2003 : 11:29:30 »

Vseh lovcev ne gre metati v isti koš, tako kot tudi vseh lastnikov psov ne. Tudi meni gredo silno na živce, kadar se vedejo kot da je ves svet njihova štala. In za zastrupljanje živali ni nobenega opravičila, silno podlo je medsosedske spore reševati na račun živali.Pa vendar, Tobi, tvoj pes se je očitno klatil okrog brez nadzora (če ne ne bi mogel privleči domov mrhovine, za katero lahko samo ugibaš od kod jo je prinesel), pa je še vedno živ in zdrav, lovci so te samo opozorili (hudo netaktno sicer, a vendarle). In sosedova psička bi bila še vedno živa, če bi jo med gonitvijo zaprl v hišo. Nastaviti gonečo psico v ogrado vaškim cuckom pod nos, no ja, po moje je to klicanje nesreče. Pa brez zamere!
Logiran
toby
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 135


« Odgovor #50 : sobota, 08.03.2003 : 15:59:54 »

Lanabela - že dvakrat sem napisala,da se opravičujem vsem lovcem,ki niso taki!

Stvari,o katerih sem pisala,se ne dogajajo na vasi,ampak v občini Piran-Portorož-Lucija-Izola!

Pa za izraz ograda, po domače tu pri nas "rečint",ali po slovensko pesjak,boks....Mislim,da resnično ni bilo nič narobe sredi urbanega naselja imeti gonečo psico v pesjaku na lastnem dvorišču!

In moj pes se lahko mirno sprehaja po naši parceli,ki je ograjena.Do smetišča pride le,ko smo na sprehodih, če ni na povodcu.


Pa še tole -ravnokar se selimo v zaledje piranske občine,kjer je celo nekaj več gozda...Raje ne bi govorila,kakšno ograjo bomo postavili,da nam psi niti slučajno ne bodo kdaj pobrisali!Zgodbe,ki krožijo po teh "vaseh" glede lovcev so še hujše.....

Pa brez zamere!

Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #51 : torek, 11.03.2003 : 13:49:21 »

Ne bit jezna, ampak hudobija mi res ne da miru. Le kako je lahko pes pritihotapil domov crkovino, če si ga stalno gledala?
Seveda ni nič narobe, če ima nekdo gonečo psico v pesjaku, varno pa to ni, tudi če je pesjak tako trden, da se ne podre že pri prvem navalu snubcev.
Logiran
kirka
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 75



« Odgovor #52 : sreda, 12.03.2003 : 08:52:44 »


Citat

Ne bit jezna, ampak hudobija mi res ne da miru. Le kako je lahko pes pritihotapil domov crkovino, če si ga stalno gledala?
Seveda ni nič narobe, če ima nekdo gonečo psico v pesjaku, varno pa to ni, tudi če je pesjak tako trden, da se ne podre že pri prvem navalu snubcev.
 

Mislim, da nimaš prav - bilo bi popolnoma varno, če bi tudi lastniki nezaželenih 'snubcev' poskrbeli za to, da bi bili ti psi na svojem dvorišču, ne pa da 'nadlegujejo' gonečo psici, ki jo ima lastnik  vso pravico imeti v pesjaku na svojem dvorišču - pa če se goni ali pa ne. Prevaliti krivdo na lastnika psice, se mi zdi v tem primeru nekoliko hinavsko. Tudi  sama sem imela psičko, ki sicer ni bila v pesjaku, ampak v stanovanju, pa sem vseeno imela vsakič, ko se je gonila, hude težave z neodgovornimi lastniki psov, ko  je tudi po pet psov že navsezgodaj čakalo pred vhodnimi vrati. In kar je najhuje - lastniki teh psov so točno vedeli, kje so njihovi psi in zakaj so tam, pa so jih vseeno spuščali brez nadzora ven - v smislu 'naj kar lastnik psice poskrbi za to'. Ne vem, ampak meni se ne zdi 'fer', vso odgovornost in skrb prenašati le na lastnike psic.
Logiran
Tara
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 227


« Odgovor #53 : sreda, 12.03.2003 : 19:10:14 »

To glede spuščenih kužkov je pa čisto res, saj jih neodgovorni lastniki kar spustijo in jih ne zanima, kje se potikajo. Bojim se, da je v tem primeru lastnik psičke bolj ali manj nemočen... :-/
Sicer pa to ni tema gonitvi, zato bom tiho  Lips Sealed .
Lp
Logiran
Cat
gost
« Odgovor #54 : nedelja, 16.03.2003 : 02:13:55 »

Tudi jaz sem imela ze bliznja srecanja z lovci-mlajsimi in starejsimi,ki so komaj vzdrzali pritisk puse na hrbtu. Izkusnje s starejsimi lovci so vecinoma le negativne. Nekoc se spomnim, da sem imela psa spuscena na travniku tik ob gozdu kjer sta se podila in igrala-med drugim je mlajsi nabijal kroge premera 10m okoli mene, starejsi pa ga je lovil. Da bi pomotoma zasla v gozd ni bilo videti, ce pa sem imela obcutek, da bi skrenila z utecene “steze” pa itak psa reagirata in ubogata na razlicne zvizge. No, ko sem ju tako tekasko pasla na travniku se je iz daljave slisal hripav in hrapav glas, iz katerega sem komaj razlocila kaj mi je hotel dopovedati. Bil je lovcev naj psa dam na strik, ker to ni igrisce, verjetno pa ga je tudi motilo, da je njegov pes privezan lajal na nas, se zaganjal in majal lestev lovske drevesne zasede. Nekaj je se pojambral o steklini na tistem podrocju kar poslusam ze 12 let. Ne vem, ce je bila razlog ravno steklina. Jaz sem mu predlagala naj se neha razburjati, ker nismo naredili nic za kar bi se lahko pritozeval in naj gre v takem dezevnem vremenu raje domov, ker vlaga starejsim ljudem lahko povzroca tezave.
V vsej 12 letni karieri poslusanja o steklini sem po takih in podobnih dogodkih vedno vprasala veterinarja tistega podrocja, ce je o tem kaj slisal pa nikoli nisem dobila pritrdilnega odgovora.
Imam tudi eno dobro izkusnjo, ko sem recimo tekla po gozdu s spuscenim lovskim psom, ki ima navado teci po poti kaksne 3-4m pred menoj pa sem padla v pravo lovsko zasedo moz v zrelih letih, ki so mi lepo razlozili, da lovijo in naj dam psa raje na povodec. Res korektno, zanimivo pa je, da se je to zgodilo v gozdu ob tem travniku na katerem sta se psa igrala nekaj mesecev kasneje in smo bili z njega pregnani.
Drugace pa imam sreco….ce se ravno katera divja zival prikaze ter nam precka pot, sem v pasjih mladih letih veliko telovadila s psoma in moram reci, da ce pes slucajno opazi divjad hitreje kot jaz in za trenutek postarta za njo, ga lahko ustavim oz. se preden postarta, preprecim, da bi jo gonil.
Logiran
Cat
gost
« Odgovor #55 : nedelja, 16.03.2003 : 02:34:33 »

In ker je bilo ravno se govora o pasjih snubcih, ki gonecim psickam in njihovim gospodarjem ne dajo miru vam napisem kaj je naredil moj znanec, nekaj let nazaj.
2 leti je prenasal 3 enainiste pse, ki so prihajali v vas in zganjali kraval in tulili pozno v noc. Njihovih gospodarjev njegove pritozbe niso nic ganile. Nekajkrat je pse celo polovil in jih dostavil domov ampak so bili v roku 24 ur zopet nazaj. Tretje leto pa je imel tega dovolj saj je moral psicko zaradi teh treh snubcev(in se kaksnega novega) veliko bolj paziti, pritozevati pa so se zaceli tudi sosedje, katerim tudi ni bilo mogoce razloziti, da ni kriva psica ampak nevestni lastniki samcev, ki jim je malo mar za svoje pse.
Tako je kontaktiral svojega dobrega prijatelja, ki je bil veterinar in mu potozil kaj se dogaja in ga prosil za uslugo. Naslednji dan je, kot ze tolikokrat prej, polovil te 3 pse in jih dostavil k veterinarju, ki je vse tri se v istem dnevu kastriral in jih zadrzal do naslednjega dne. Znanec se je naslednji dan odpeljal do lastnikov, ki seveda niso vedeli, da se tedva cloveka poznata, jim sporocil naslov kje lahko prevzamejo psa in se odpeljal.
Zakljucek: 2 gospodarja sta prisla po svoja psa in tudi poravnala racun kastracije, tretji pa se tudi javil ni tako, da je kuzka posvojila upokojena gospa, ki ji njegove kastracije ni bilo potrebno placati.
Pri naslednji gonitvi se je pojavil novi kuza vendar ga je prisla gospodarica iskat in se opravicila, za njegovo nadlegovanje.
Pasji zbori so se tako skorajda iznicili, kdaj pa kdaj se je se kaksen kuza pojavil vendar nikoli za dlje kot dan ali nekaj ur.
Ocitno je zaleglo kar je naredil.

LP
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #56 : torek, 18.03.2003 : 12:58:24 »

Citat
Mislim, da nimaš prav - bilo bi popolnoma varno, če bi tudi lastniki nezaželenih 'snubcev' poskrbeli za to, da bi bili ti psi na svojem dvorišču, ne pa da 'nadlegujejo' gonečo psici, ki jo ima lastnik  vso pravico imeti v pesjaku na svojem dvorišču - pa če se goni ali pa ne.


Nič ne valim krivde na lastnike psic, saj je res, da bi morali lastniki samcev paziti na svoje pse (če bi imeli vsi svoje pse vedno pod kontrolo, bi tudi težave z lovci izginile kar same od sebe) Ker pa temu ni vedno tako, moramo pač zaščititi psice. Najboljša zaščita je, če je goneča psica v zaprtem prostoru in če pazimo kdaj in kam jo peljemo na sprehod. Tako psica tudi bistveno manj vznemirja okoliške samce, zato ti manj begajo od doma. Psica na prostem, pa čeprav v pesjaku, pse bistveno bolj vznemirja, če pa z njo lahko pridejo v direkten stik (čeprav prek ograje), postanejo povsem neobvladljivi. Kako težko je takega zaljubljenega psa obdržati domav vedo tisti, ki so to že kdaj izkusili. Psi tulijo, razbijajo vrata in pesjake, skačejo skozi okna, trgajo ograje... Mnogi lastniki, ki sicer svojih psov ne puščajo, da se potepajo, preprosto obupajo in pustijo psa da dela kar hoče, dokler gonitev ne mine. S tem, kar sem napisala, v bistvu pljuvam v lastno skledo, saj imam 6 psic, ki se gonijo zelo redno na 6 mesecev.
Logiran
muca
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 99


« Odgovor #57 : sreda, 30.04.2003 : 08:39:57 »

Skotili so se prvi srnini mladiči. Srna hoče svojega mladiča zavarovati tako, da se "nastavlja" človeku ali psu. Nalašč steče na pot pred človeka ali psa, da bi ga zvabila stran od mladiča, mladič pa ostane nezavarovan, pes ga z lahkoto zavoha.
PROSIM pazite, da vaši psi ne postanejo morilci srninih mladičev!!! Vsaj še tri tedne imejte, tam kjer so srne, svoje pse na povodcih.

LP
Logiran
LanY
gost
« Odgovor #58 : sreda, 30.07.2003 : 11:58:55 »

osebno se mi zdi da je ta ukrep glede streljanja klatežkih psov pameten, zato ker me pogled na razmesarjeno srno po možnosti še brejo zmrzi!Pesi so udomačene živali in lastniki morajo poskrbeti, da se taka škoda ne bo dogajala. Tudi če je pes v gozdu spuščen ne sme brezglavo tekati, moja psica hodi vedno največ 10 m pred mano oz okoli mene, sicer pa v naših gozdovih redko srečah srnice, kaj pa bo ko jih bodo nekaj pobili psi nekaj medvedi, nekaj pa lovci za golaž??!!!absurd! Nenormalno je dopustiti da bi psi iz dologočasja lovili srne oz. tudi druge živali, ker jih lovijo samo za trofejo ubijejo, vendar ne pojejo!Seveda pa je v rokah lovcev do kam bodo potegnili mejo kdo je klatežki pes in kdo ne!!!
Logiran
sasaP
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 5


« Odgovor #59 : ponedeljek, 10.05.2004 : 09:18:08 »

Res je, da sem danes kar se tice tem o lovcih in njihovem streljanju se bolj obcutljiva, ker sem ravno od veterinarja, kamor sem peljala mojo 7 mes. staro zlato prinasalko Tino na sterilizacijo, pa se mi je tako smilila in si raje ne predstavljam kako bi bilo, ce bi jo morala peljati tja zaradi kaksnega drugega razloga, npr. kaksne strelne rane. In ravno pridem domov vzamem v roke casopis in na prvi strani preberem, kako je nek senilen kretenski lovec, ki bi mu bilo po moje ze zaradi starosti vzeti pusko, ustrelil sosedovega psa kar tako sredi naselja z razdalje treh metrov, da ne omenim, da je prvi metek letel kaksen meter stran od glave njegovega soseda. Ja kdo pa je on, da jemlje pravico v svoje roke in  strelja na vse ki se "klati" okoli njegove hise, njemu pa to ravno ne pase. Ja pa naj se preseli na en samotni otok zgradi stazni stolp pa okrog nje ga meter debel betonski zid, da slucajno ne bo prislo do njega kaksno nepovabljeno bitje, sicer tako mimo grede cisto miroljubno in nic hudega slutec. Pa kdo za vraga daje dovoljenja za strelno orozje takim prepotentnim ljudem in kaksni so za vraga kriteriji za sprejem v lovske druzine. Kolikor vem priti v lovsko druzino sploh ni tezko, ce rad streljas in nimas ravno potrdila, da si kakorkoli dusevno moten. Ce vprasate mene je dusevno motenih vec kot polovico vseh lovcev. Lovci, pa brez zamere!

Sasa
Logiran
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 35   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Lovci, klateški psi in srne
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines