mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 14:37:50

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Lovci, klateški psi in srne
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 35   Dol
Natisni
Avtor Tema: Lovci, klateški psi in srne  (Prebrano 89446 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Petra
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 786


« : petek, 28.02.2003 : 16:31:08 »

Zanima me, če je kdo zasledil na TV objavo, da bodo lovci (na Kraškem robu) streljali klateške pse, ki naj bi preganjali in pobijali srne. :-/

Moja mama je včeraj peljala psa na sprehod (smo iz obale) po standardni poti, med oljkami in travniki. Blu je kot vedno spuščen, ker je zelo živahen pes in rad teka po travnikih in nikogar ne ogroža(čeprav se je dvakrat pognal za srnami, ujel pa jih ni). Ko je tekal med oljkami je mama zagledala lovca s psom, ki pa je po maminem pripovedovanju že snemal puško iz rame, ko je zagledal Blu-ja Shocked , ki ga je potem poklicala in k sreči ni bilo problemov...razen tega, da jo je na široko pučil o tem kako imajo srne zdaj mladiče...itd..
Kaj slučajno ukrep že izvajajo in to ne samo na kraškem robu?
Kakšen sploh je ta ukrep?
In kam pa naj peljemo pse na sprehod, da se lahko v miru zlaufajo...brez, da bi jih ogrožal kakšen lovec, ki očitno ne loči klateškega psa od psa, ki ima lastnika in je čist, sit in urejen? Huh
Kaj se pa vam zdi?
Logiran
Alien
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #1 : petek, 28.02.2003 : 22:45:20 »

Hi!

Kaj pa pes, ki samo sledi...staro sled nekaj ur naprimer.
Moj to počne, srne grejo lahko par metrov stran od njega pa jih sploh ne opazi, k teče k utrgan za sledjo.
Sej če bi jih srečal, bi se najbrž ustrašil, če se še kur boji  Grin Grin
in iz takih razlogov se ne strinjam, ker lovci so sedaj dobili izgovor da bojo lahko streljali vse povrsti....

LP,
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #2 : sobota, 01.03.2003 : 01:05:55 »

Ne strinjam se z Yo, da MORA biti pes v gozdu privezan. Vendar je cena tega (vsaj pri meni-v gozdu pa smo vsak dan) stalno nadzorovanje psa in pozornost na spremembe obnašanja- vidi se, kdaj pes postane živčen, ko zavoha sled. Ko mi začneta vohati po zraku...vem da je v bližini divjad in opozorilo jima zaleže. Ampak takrat je res najbolj pametno psa privezat, ker ko enkrat štarta... :-/
Najhuje je, če ti srne pred nosom prečkajo stezo. Potem pa je psa težko zaustaviti! Na srečo pa se srne izogibajo bližnjega srečanja. Grin

Je pa res, da preganjanje za srno ni prijetno in če imate pse v gozdu spuščene- nič mobitel po rokah vlačit ali se zatopit v globok pogovor s sopotnikom... Grin Grin
lp
Logiran
Petra
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 786


« Odgovor #3 : sobota, 01.03.2003 : 13:07:51 »

JA pri nas je zadeva taka, da tik od gozdičku, ki je pravzaprav kolesarska pot poteka gradnja nadvoza za avtocesto, tako, da so srne še bolj preplašene in zmedene kot sicer in seveda tekajo po poti, Blu pa razen tega da nekaj metrov šiba za njimi jim ne naredi nič...
Meni je jasno, ad bogih srnic, še posebno zdaj, ko so nosne ne smejo preganjat...ampak tukaj se mi pa poraja novo vprašanje
1. Srne so tukaj od zmeraj in nikoli ni bilo posebnih problemov ne s psi ne z lovci
2. Zakaj ne pomislijo kakšno škodo jim delajo s tem, ko jim uničujejo bivališče z gradnjo avtoceste, tam še nikoli ni bilo toliko ljudi in razne mehanizacije kot zdaj.
3. in še to...lovci bodo zdaj pobijali pse, da jim ti ne bodo preganjali srn, ki jih bodo na jesen sami postrelili...ja to je pa zelo lepo Angry
Logiran
altervita
gost
« Odgovor #4 : sobota, 01.03.2003 : 14:33:45 »

Med lovci so tudi idioti. In taki potem pač streljajo vse kar teče, ker imajo dober izgovor. In potem še mediji napihnejo celo zadevo, pa smo tam kjer ni muh.
Po drugi strani pa smo sami dolžni poskrbeti, da naši psi ne preganjajo divjadi in se ne oddaljujejo preveč od nas. Osebno terene kjer hodim, zelo dobro poznam, vem kje so lovske preže in podobno in sem v tistih okoliših pač malo bolj previden. Tudi divjad srečam kdaj pa se mojadva še niti za zajcem nista pognala, kaj šele za srno (te samo zabodeno gledata).
Poznam kar nekaj lovcev in ti so mi govorili predvsem o tem kako je kak njihov solovec ustrelil psa drugega lovca, ki ga je oni spustil. Pa ni nič pomagalo niti to, da je strelec celo poznal psa, in niti to, da je bil pes lovske pasme.
Kot sem rekel poprej, so idijoti, in so lovci, ki to niso. Na nas pa je, da imamo psa, če ga vodimo v naravo, temu primerno vzgojenega, torej da obvlada odpoklic in da se zadržuje v naši bližini. Tudi kaka oblačila bolj vpadljivih barv so lahko samo korist, saj nas tako prej opazijo.
Logiran
pzorko
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 267


« Odgovor #5 : sobota, 01.03.2003 : 14:44:26 »

Citat
Med lovci so tudi idioti. In taki potem pač streljajo vse kar teče, ker imajo dober izgovor. In potem še mediji napihnejo celo zadevo, pa smo tam kjer ni muh.

Se zelo strinjam s tabo! Lovci streljajo pse, ker druga ne morejo ustreliti! Petkrat ustrelijo proti srni, pa je ne zadenejo, potem pa počijo nič hudega slutečega kužka.

Da, lovci streljajo pse! Pa čeprav dobro vejo, da en sam pes ne more dobiti srne. Če bo videl lovec psa, ki teče za srno, ga bo pomoje ustrelil.(mogoče mu bo prizanesel, če pozna psa) Mi smo že dobili pismo na dom, da če še enkrat vidijo mojega psa, da teče za srno, da ga bodo ustrelili. Pes je pa tudi neumen. Srne šibnejo mimo, on se pa zažene za njimi kot kak frajer in misli da jih bo ujel.

Zakaj sploh psi tekajo za srnami? Se hočejo igrati? Branijo gospodarja? Ali jih majo za ovce, katere niso v kardelu?
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #6 : sobota, 01.03.2003 : 19:07:09 »

Huh Huh
pzorko, psi se definitivno nočejo igrat s srnami. Bežeča srna je zanje plen. Ni pa nujno, da bi vsak pes srno poškodoval. Tako kot nekateri psi, ki tečejo za mucami a jim dejansko nočejo žalega. Npr. če začne naš muc laufat, stečeta psici za njim, ko pa se ta ustavi, se ''igra'' kot sem to jaz poimenovala konča. Vsaka bežeča žival, pa tudi človek na kolesu, avto, pri nekaterih celo človek, ki teče vzbudi psu nagon po plenu.
Logiran
ewchy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 533


« Odgovor #7 : nedelja, 02.03.2003 : 08:46:12 »

Teja, se popolnoma strinjam s tabo. V bežeči živali vidijo plen. Večkrat se mi je že zgodilo, da je moj stekel za muco, ko se je pa ustavila, se je tudi on. In tudi popolnomadobro prenaša mačjo bližino, le če steče mačka steče tudi on za njo. Moja dva tudi vozim na sprehod v gozd, sem že tudi srečala lovca in mi ni nič rekel (mlajši je bil na povodcu, starejšega sem pa takoj poklicala). Starejši je spuščen, ker je toliko vodljiv, da ne bo stekel za srno če mu ne pustim, mlajši je še pa pač divjak z zelo izrazitim lovskim nagonom. Zato ga imam tudi na 10 m vrvici, da ima vseeno saj kanček svobode. Spustim ga pa tam, kjer dobro vem, da ni možnosti da bi zahoval kakšno sled ali videl srno.

Lp
Logiran
pzorko
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 267


« Odgovor #8 : nedelja, 02.03.2003 : 09:55:14 »

No, ja, mogoče imate prav. Jaz tistega nisem trdil, sem vas samo spraševal.

Imate pa srečo z mački. Naša pokojna labradorka jih je ogromno pobila. Res, prav strast do pobijanja mačkov je imela. Je videla mačka na 50 metrov, mu sekala pot in ga zadavila. Je našla gnezdo mladih muckov, vse pobila in se potem še igrala z njimi tako, da jih je metala v zrak. Tako da so nam grozili da jo bodo ubili.
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #9 : nedelja, 02.03.2003 : 09:56:17 »

ewchy, tole je zanimivo; starejši in mlajši psi. Cheesy
Moja starejša ni nikoli tekala za srnami, dokler je bila sama. Potem pa ko imaš že kar krdelo in se 1 pes nekaj spomni... Lips Sealed Grin
Pa tudi, ko pes štarta ubistvu nimaš več kaj dosti šans, ker postane GLUH za vse drugo.
Glede mlajše psice pa tako:
ko je bila še mlajša je imela lovski ins. zelo izražen in ko se je zapodila; adijo!! Cry
Sedaj pa se je zelo poboljšala. V gozdu sem imela že mnogo primerov od zajca ki je pred nosom nama prečkal pot... Pa mi na srečo ni izginila izpred oči.

Pa včerajšnji sprehod mi je bil zanimiv, ko sva šle po treningu (mojem Grin) v mesto. Postala je nekaj nemirna in ko sem bolje pogledala naokoli sem zagledala kokoši. Halo, kokoši v mestu??! Shocked Shocked Vseeno je nisem prijela, sem jo pa stalno opazovala, če bi jih slučajno zagledala in se kaj namenila ''pojest'' Tongue
Pa potem je bilo še zanimivo, ko je šla med 2 goloba, ki sta jedla kruh, ki so jima nastavili ljudje. Pa sem se ustrašila, da se bo ''nevzgojeno'' zapodila za njima ali jima celo pojedla hrano. Grin Pa je mogoče začutila mojo bojazen in je prav smešno šla brezbrižno mimo golobov (ki se nista niti trudila odletet halo) in kruha. Sem bila prav navdušena.
Sicer sem pa menda obsedena s svojo mlajšo psico! Grin Grin
Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #10 : nedelja, 02.03.2003 : 13:10:16 »

Citat
Med lovci so tudi idioti. In taki potem pač streljajo vse kar teče, ker imajo dober izgovor. In potem še mediji napihnejo celo zadevo, pa smo tam kjer ni muh.
Po drugi strani pa smo sami dolžni poskrbeti, da naši psi ne preganjajo divjadi in se ne oddaljujejo preveč od nas.


Se strinjam 100 % altervita!

Najprej je treba sebi položit račune. Sem proti temu, da so  psi skoz na vrvicah...samo, če pa želiš met psa, ki se lahko prosto giba,  naj bo pač vzgojen in  naj ima spedenan odpoklic.  

Zelo dobro poznam primer ene moje sorodnice, ki ima strašansko srčkano zlato prinašalko, s katero je v domžalskem KD celo opravila izpit iz poslušnosti. Psička je prijateljsko razpoložena tudi  do domačega mačka, do vseh psov v okolici sploh pa do ljudi. Uboga sicer "bolj približno", včasih steče za srnami par 100 metrov ampak se vedno hitro vrne...skratka - po besedah lastnice popolnoma neškodljiva in "se hoče samo igrat". Pa vendar je ravno ta srčkana zlata prinašalka kaki 2 leti nazaj  pokončala nekaj dni starega srninega mladička. Lastnica je sicer še vedno globoko prepričana, da se je psica "hotela samo igrat"...ampak ...  :-/

Je pa zanimivo prebirat responde lastnikov psov, še posebej tistih, ki psov nimajo čist ziher v rokah, kako tolerantni so do stvari, ki jih njihovi ljubljenčki počnejo.

Koda:
Imate pa srečo z mački. Naša pokojna labradorka jih je ogromno pobila. Res, prav strast do pobijanja mačkov je imela. Je videla mačka na 50 metrov, mu sekala pot in ga zadavila. Je našla gnezdo mladih muckov, vse pobila in se potem še igrala z njimi tako, da jih je metala v zrak. Tako da so nam grozili da jo bodo ubili.


...in  še delček od istega avtorja....

Koda:
Lovci streljajo pse, ker druga ne morejo ustreliti! Petkrat ustrelijo proti srni, pa je ne zadenejo, potem pa počijo nič hudega slutečega kužka.


Eh...je že tako, da je pred svojim pragom najtežje pometat...saj smo vendar Slovenci, a ne?!  :-/

Logiran
kirka
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 75



« Odgovor #11 : ponedeljek, 03.03.2003 : 13:06:15 »

Jaz s s svojim psom, kljub temu, da ga vodim vsak dan spuščenega (ker se drugače sploh ne bi mogel 'zlaufati') na sprehod v gozd in to že od kar sem ga dobila, in kljub temu da je lovske pasme, ki ima menda precej močan lovski nagon, nimam nobenih težav. Pa sva že nekajkrat naletela na srne (nazadnje je pred nekaj dnevi srna skočila 10 metrov pred nama na stezo); kuža sicer steče par metrov za srno, vendar se, ko ga pokličem, takoj ustavi in vrne (pa odpoklica - vsaj tistega šolskega - sploh še nisva začela vaditi). Gre pa pogosto po že hladni sledi - vendar vedno ostane v vsaj slušnem območju, če že ne ravno vidnem - pri čemer običajno srne, če je še vedno na tistem območju (se pravi, da jo jaz vidim),  sploh ne opazi. Je pa res, da moraš biti na psa, ko si z njim v gozdu (in na našem koncu imamo, kar se tiče gozdnih živali, kar precej živahen 'promet' -srne, zajci, lisice, divji prašiči in ravno včeraj sem lahko opazovala tudi medvedje sledi - brrrr!) ves čas pozoren.

(Je pa fino, če je tudi pes pozoren nate - jaz  pri tem uporabljam že preizkušeno metodo (pri mojih psih)- če kuža (govorim seveda o še mladem psu ) v gozdu nima časa slišati tvojega klica, ker je preveč 'zaposlen', se mu skriješ npr. za drevo in ga kako minuto ali dve pustiš v negotovosti, zanesljivo je potem precej bolj pozoren na to, kje si, in se ne oddaljuje. Če 'vajo' ob priliki še nekajkrat ponoviš - dobiš za  rezultat psa, ki z enim očesom pridno pazi, da te ne 'izgubi'. (priporočam pa, da to ne delate v bližini cest ali na psu neznanem področju - da se ne bi zgodilo, da bi na koncu
resnično izgubili psa))

Pred dnevi mi je  razlagal lovec, da je letos zima srne precej 'zdelala' in tako sploh ni nujno, da pes srno, ki jo lovi, tudi ujame - brez hrane srna nima moči in če  mora porabiti še tiste zadnje atomčke moči, zato da uide psu, potem tako ali tako pogine zaradi izčrpanosti - letos so menda lovci našli kar precej poginulih srn, brez sledov pasjih ugrizov. (No moj kolega je bil ob tej informaciji nekoliko žleht in je predlagal, da bi lovci namesto, da so posedali po gostilnah, raje poskrbeli, da bi bila krmišča za srnjad polna.)
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #12 : ponedeljek, 03.03.2003 : 14:14:14 »

Nekateri ze cudno gledajo, ker se nic ne oglasim na to temo. Pa sem se malo pocakala, da vidim, kaksna je mentaliteta nasih pasjih vodnikov in vodnic.
Zanima me, zakaj tema o "agresivnih psih" in njih nujno na povodec in nagobcnik ce ze ne kar prepoved vzreje. Zanima me, zakaj toliko polemik ob tem, ko vas na sprehodu z vasim kosmatincem zmoti "napad" drugega psa, ki mogoce v tistem trenutku ima ali pa nima vodnika pri tem ga najprej ostrahuje in potem se ogrize.

A ce vas kuza stece za srno ali zajcem in se pri tem hoce samo igrat, a to je pa cisto normalno?

Ce hocete vi imeti na sprehodu mir in ne zelite, da bi v vas in vasega kosmatinca skakli drugi psi, potem naj imajo tudi gozdne zivali mir. To pa imajo lahko le s tem, da so psi na povodcu. Naj bodo spusceni na odprti jasi, samo takrat se moramo z njimi ukvarjat, ne pa da prosto letajo in begajo tamkajsne prebivalce.
Tudi miske in krti so prebivalci, pa lahko beremo o tem, kako vneto kuzki kopljejo luknje in jih lovijo.
Skoraj vsi, ki ste se oglasili, da ste kategoricno prosti temu, da so psi na povodcu, ste napisali, da pes stece za srno ali njeno sled. Ja seveda samo igral bi se rad.
Tudi tisti pes, ki tece proti vasemu, bi se na zacetku samo igral, a ne?

Tudi ce je pes na povodcu, ampak pod pogojem, da se vi z njim veliko ukvarjate, se veliko bolj zmatra kot pa tisti, ki se sredi travnika ustavi in koplje in koplje in koplje........

Vsekakor sem proti streljanju psov kar tako pocec, se pa strinjam, da ce opazajo enega in istega psa, da opozorijo lastnika ce pa ga ni, potem pa itak vsi vemo kaj se zgodi.
Vi ste za psa odgovorni, to pomeni, da ga hranite, cepite, razvajate, hkrat pa zanj tudi odgovarjate. Me zanima kaksen jok in stok bi bil, ce bi kar naenkrat dobili poloznico domov kot za nepravilno parkiran avtomobil?
Logiran
marela
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 120


« Odgovor #13 : ponedeljek, 03.03.2003 : 15:14:27 »

Simi,
ful mi je všeč tvoj odgovor. Sem se ravno pripravljala, da napišem nekaj v tem smislu.
Najboljši pa je ta stavek:
"Vi ste za psa odgovorni, to pomeni, da ga hranite, cepite, razvajate, hkrat pa zanj tudi odgovarjate."
Mislim, da večina pasjih skrbnikov pozablja, da za dejanja svojih psov tudi odgovarjajo.

Logiran
Rasko
gost
« Odgovor #14 : ponedeljek, 03.03.2003 : 17:36:40 »

Ali je kdo zapazil kakąen odziv KZS na pasje pokole srnjadi? Ja vem, sem prevelik optimist.

Res mi je hudo, ko se ob takih incidentih krovna organizacija vede nadvse neprimerno. Ignoranca ne reąi ničesar. Prav obratno! Posredno tak odnos vrľe slabo luč na vse kinologe in kinofile.

Osebno sem zasledil samo v oddaji Ljudje in ľivali jasno grajo zoper neodgovorne lastnike psov, ki so v zadnjem mesecu povrzočili veliko trpljenja mnogim divjim ľivalim.

Na KZS očitno ne vidijo vzgojne funkcije, ki bi ju distanciranje in jasna obsodba neodgovornih lastnikov imeli.

Pa ni vse tako črno, kot se na prvi pogled zdi. Barbka in KD Krim sta prava sončka v tej turobi - KZS.
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 35   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Lovci, klateški psi in srne
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines