mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 12:03:22

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Petarde so prepovedane!
Strani: 1 ... 23 24 25 26 27 [28] 29 30 31 32 33 ... 36   Dol
Natisni
Avtor Tema: Petarde so prepovedane!  (Prebrano 128586 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
spelcy
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 102


« Odgovor #405 : ponedeljek, 28.12.2009 : 21:48:13 »

Patapižu, so nam jih ze priporočili, vendar je cel teden ne bom imela na pomirjevalih, pa tudi pri nas je trenutno glavni problem, kako jo spravit lulat in kakat. Pomirjevala bi ji nekako dala le za novo leto, ko je pokanje najhujse, vendar ne vem kako vplivajo na želodec, zato se bolj nagibam na ne (naša imela operacijo na njem pa se bojim - no sej lahko da nima to veze - da bi se kakšen učinek tudi na želodcu poznal). Na neki drugi temi pa se prebrala, da neka "pomirjevala" delujejo samo na "gibalni sistem" in da pes v resnici spremlja dogajanje (ce sem prav razumela)
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #406 : ponedeljek, 28.12.2009 : 21:58:44 »

Ja, moonbeam, se zavedamo ... pa še marsičesa drugega tudi Tongue.

Moj komentar je namenjen širši množici, ker te dni opažam, da ravno ne vedo, kako pomagati svojem psu oziroma nočejo. Počno vse narobe in namesto, da bi psa umirili, ga z ujčkanjem spodbujajo, da se spreminja v živčno razvalino. Od tega, da se jim zdi smešno, ker se pes repenči, se razburjajo na te, ki mečejo petarde, stiskajo in pestujejo svoje pse. Žal mi je psov, ker si lahko samo predstavljam, kaj preživljajo, medtem ko njihovi lastniki počno vse narobe. In če dan za dnem spodbujaš takšno vedenje pri psu, se strah razvije v travmo in teh se ne znebiš kar tako. Zato je pomembno, da psu že prvič prikažeš te neprijetne dražljaje iz okolja, kot nekaj ne preveč groznega. Se vsekakor obrestuje. Psu je lažje.

Verjamem pa, da so tudi takšni ki vedo, kako ravnati v takšnih situacijah  Wink

 
Logiran
taradaška
novinec
*
Sporočil: 49


« Odgovor #407 : ponedeljek, 28.12.2009 : 22:09:02 »

Pri nas v Šk. Loki je letos katastrofa, je kot na fronti. Naši dve psički sta čisto iz sebe, ne pomaga nič, ne da jih ignoriraš, ne da ponujaš priboljške, nič. Ena začne lajat kot nora in potem še pol ure najmanj glede skozi okno (sva v mansardi, se mi zdi, da se tukaj še bolj sliši), druga pa vsa preplašena tava okol po stanovanju z repom med nogami. Imava zdaj še enega začasnika, ki pa mu petarde sploh ne pridejo do živega, ampak ker Daška začne lajat, je zdaj začel še on.
Ker so pri nas začeli že veliko prej kot pred 26. Huh, sem že neštetokrat klicala policijo, ne bom rekla, da niso bili prijazni, ampak pomagalo ni pa nič; najboljša je tista " a veste gospa, tud če pošljemo patruljo, lahko pričakujete, da bo še kakšna padla", pa "pomagalo bi samo, če se prepove prodaja vseh pirotehničnih sredstev". Sem pa zadnjič šla okrog, potem, ko smo še enkrat popolnoma brezupno poskusli it ven vsaj na hitro, pa sta obe nazaj vlekle ko zmešane, in sem vzela s seboj jajca, sem imela zelo dober namen začet jih metat v tiste, ki bi jih videla, da mečejo petarde al pa rakete; pa mi ni uspelo nobenega dobit "in flagranti". Groza. Kaj če bi začeli pisat kakšno peticijo na NM pa MOP naj še mal bolj poostrijo zakon, pa jih dovolijo sam 31., pa zarad mene še 1., če se že res morajo eni na ta način izživljat Undecided. Prodajo pa samo v par dneh pred 31. dovolit. Ne vem, moram preverit, če se kaj takega da kje predlagat, ker tole je totalna bedarija in podpiranje zafrustriranih osebkov, ki ne znajo drugač praznovat ko tako, da pokajo. Mi je dve leti nazaj en sosed rekel, ko sem jim šla rečt na 31. zvečer, naj že nehajo direkt pred blokom metat petarde pa rakete, ja gospa soseda, pa dajte živali preč, živali pašejo v živalski vrt, ne pa v stanovanje Sad..... kaj sem si takrat želela, da bi njegovmu podmladku, ki ga je učil metat ta čudesa, kakšen prst šel. Da ne govorimo o tem, da se v našem bloku najdejo tud osebki, ki ti sred avgusta vržejo petardo pod noge, ko greš s psom s sprehoda domov Angry. Primitivizem na kubik. Solit naj se grejo teli prazniki.              
Logiran
spelcy
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 102


« Odgovor #408 : ponedeljek, 28.12.2009 : 22:18:08 »

Taradaška, jaz sem tudi za to, da se zakon še bolj poostri. Vendar najbrž to ne bo nič pomagalo. Policija tako ne uredi nič, ne glede na to kakšen je zakon. Petarde se je pa kljub temu, da se jih pri nas baje ni dalo kupiti pred določenim rokom (če se motim, naj me kdo popravi), dalo kupiti drugje v tujini. Nekateri so s tem še mastno zaslužili : Kupili petarde npr v Avstriji, nato pa jih tukaj prodajali po dvojni ceni (na podoben način so pri nas počeli sošolci v osnovni šoli). Zakone lahko tako ostrijo kolikor hočejo, vendar če tisti, ki jih kršijo za to ne bodo na noben način kaznovani, bodo to še naprej počeli, zato bomo ostali na istem, kot če ne bi naredili nič.
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #409 : ponedeljek, 28.12.2009 : 22:20:55 »

Ne pomaga, če psu samo ponujaš priboljške, ker s tem mu poveš, da je to kar počne ok. Psu daš priboljšek, ko utihne ali pa naredi nekaj, kar je prav. Pa ignoriranje tudi ne pomaga, ker pes ne ve, kako se mora obnašati. Pomembno je, da nagaradiš točno tisti trenutek, ko je tiho. Pa kot sem rekla, če imaš v mislih to, kako boš fental vse te, ki mečejo petarde, si razburjen, to pes občuti in zato tudi on tako odreagira, se razburi. Vem, da je to težko razumeti, ampak je res. Najprej moraš biti ti sam miren, da lahko umiriš psa.
Logiran
Patapižu
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.246


« Odgovor #410 : ponedeljek, 28.12.2009 : 22:26:46 »

spelcy, praviš, da mečejo petarde zvečer in da menjujete lokacijo. Jaz bi naredila takole: psico bi peljala ven na kakanje in lulanje pred večerom. Sploh kakanje. Predvidevam, da ne kaka na dve uri, hihi... (šala). Zvečer pa samo na čisto kratki izhod - lulanje in to v njej najbolj znano okolje. Če živiš v bloku na prvo zelenico, če pa v hiši pa na vrt.
Logiran
spelcy
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 102


« Odgovor #411 : ponedeljek, 28.12.2009 : 22:37:06 »

Patapižu, problem je, ker sem jo peljala že okoli pol 5, pa je nekje nekaj počilo in je bilo konec, samo še vlečenje nazaj proti avtu. Sva šle na drugo lokacijo, je zgledalo da bo vredu, pa je spet nekaj počilo in sva ble na istem. In na isti način se ponavlja danes že cel dan. Ne vem kako sploh lahko še drži.
Glede lulanja zvečer je pa tako, da je ne spravim iz hiše, če ne vidi prej avta, da lahko skoči takoj noter. Zgleda, da je njej največji problem, ravno to najbolj znano okolje, ker ve, da ravno tukaj pokajo. Če pa jo že s kakšnim hecom spravim ven in okoli hiše, se pa takoj obrne, teče pred vrata in se trese.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #412 : ponedeljek, 28.12.2009 : 23:08:08 »

Oh, jaz se tudi bojim, da se ne bo moj Sacha enkrat kar strgal z vrvice, ker ko poči začne vleči kot da bi mu gorelo za petami, tudi ko smo doma če močno poči, prestrašeno gleda, opažam da tudi manj je in še dlaka mu izpada, tako da razmišljam če ni to vse od stresa.. Pokajo pa itak cel dan, tako da ne glede ob kateri uri gremo ven, vsakič vsaj trikrat poči..
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #413 : ponedeljek, 28.12.2009 : 23:46:45 »

nočem da zveni kot provokacija (ker ni), vendar je meni letos kar ''dolgčas'' Tongue
sem bila vajena decembra-fronte in to se tudi izkoristila, da sem adaptirala pse na pokanje Roll Eyes
to mi je prišlo prav že zaradi reševanja, ko pes na pok ne sme odreagirat...
sem ena izmed redkih, ki je za novo leto ob polnoči zunaj s svojimi psi?? Huh

in moonbeam, se popolnoma strinjam s tabo Smiley  očitno večina dela prav to napako. jaz npr. ob pokanju, raketah reagiram  z nepredstavljivim navdušenjem (zaradi psov) in morda tudi to vpliva pozitivno, da jih ni strah...
to kar si napisala je čista resnica Smiley  poleg mojih 4 psov, ki so za novo leto z mano na ognjemetu je tu še začasno psica, ki jo je malce strah, vendar ob ignoriranju strahu obvladana 100%... ne bom je vzela z mojimi  za prag novega leta na ognjemet, jo bom pa konkretno sprehajala pred polnočjo Roll Eyes ma da se vsega navadi Tongue
je pa res problem z bolestno prestrašenimi psi Sad  je pa tudi vprašanje kaj/kdo jim je tak paničen strah povzročil...

tisti, ki uporabljate kakšne pomirjevalne kaplijice/eterična olja, ali se obnese?

lp
Logiran
SILBA MIA
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.789


WWW
« Odgovor #414 : torek, 29.12.2009 : 00:03:36 »

Naš Švrk se trese, če samo diši po smodniku, če se slučajno prepih naredi v stanovanju ali če samo diši po dežju. Hiperventilira in se slini in gleda v zid, nič ga ne zanima, se čisto skoncentrira na svoj strah. No ja, tako je bilo do sedaj. Tukaj ne pomaga nič, nikoli ga nismo zaradi tega božali, jemali v naročje ipd.
Zdaj je pa Ajša tu, je prava borka, ko kje poči ali zagrmi, se naježi in gre v boj, z laježem. Švrk ob tem pozabi nekako, da bi se moral pravzaprav trest in laja skupaj z njo tja nekam proti vratom. No, Ajša to počne tudi, ko zavija sirena od rešilca ali gasilcev ( kok fajn, živimo nasproti Gasilske brigade Tongue ). Ker smo to že malo streniral na Tiho! Mir! (če uspe, dobi priboljšek ) zdaj poskušamo tudi s pokanjem.
Po moje se bo ravno naučila, pa bo konec euforije.
Če smo zunaj, je pa druga pesem, ker oba začneta takoj domov rinit. Za nas so sprehodi ob najbolj nemogočih urah, pa takrat malo daljši.
Eh, bo že...
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #415 : torek, 29.12.2009 : 00:48:53 »

Vsi vidijo problem ob novem letu, ko je tega pokanja in neprijetnih dražljajev res ogromno, ampak, da se pes tako počuti, so krivi lastniki, v večini primerov, zaradi odzivov na neprijetnosti skozi celo leto. Lasniki sami hranijo strahove psov s svojimi odzivi in zaščitniškim odnosom. Ene pse je groza, ker so že po naravi boječi, druge malo manj, se pa lahko to omeji. Pes ni človek, da potrebuje tolažbo, pes je žival, ki potrebuje vodstvo in trdnega, stabilnega vodnika. Tudi če ga ignoriraš, ne narediš nič koristnega. Najti moraš način, kako psu pokazati, da ga ni treba biti strah in da lajanje ni sprejemljivo vedenje. In se tega držati. Ne enkrat božat, drugič biti odločen. Pes potem ne ve, kako naj se obnaša. Tudi tu lasniki mislijo, da delajo kar je prav, ker ga 5x poskušajo utišati z besedo, šestič ga pa vzamejo v roke, potem spet malo na tiho, pa malo božat. Rezultata ne bo.

Da se pes obnaša tako kot se in se odziva s strahom, se to nabira iz dneva v dan. Prvič narediš narobe, pa drugič in tako naprej in potem imaš psa, ki ga je čez en mesec, leto groza že, če ti pade po tleh  žlica.

Jasno je, da ko pripelješ domov mladička, da teh fobij še nima. Te se izoblikujejo s časom in leti. Spet je drugače, če pripelješ domov starejšega psa. Ne veš kaj so z njem počeli, kar pa ne pomeni, da se teh fobij ne more znebiti, ampak le s pomočjo stabilnega vodnika in pravilnim odnosom. Kar rušiš eno, dve, tri leta, je težko spremeniti v enem tednu, ali pa na koncu leta. S psom je treba delati vso leto, postopoma ga izpostavljati neprijetnostim v okolju in rezultati sčasoma pridejo. Je pa treba vložiti ogromno potrpljenja in dela. Sama se načeloma ne bi nikoli posluževala kakšnih pomirjeval, če prej ne bi naredila vse, kar lahko, da to rešim drugače. In v večini primerov večina samo stoka, naredi pa nič  Tongue  Vsaj jaz opažam, da je tako. Pa to ne leti na nikogar osebno, ampak je le moje osebno opažanje, sploh v tem času pokanja. 

Ko sem pripeljala Flipa domov se je najbolj drl zaradi sirene od rešilca. Ne vem zakaj, ampak sirena ga je tako spravila iz tira, da je dobil greben po celem hrbtu in se drl na ves glas. Dolgo časa sem se lotevala tega na napačen način. Pomagalo ni nič. Po neuspelih poskusih, sem končno našla pravi način, kako premagati to. Zdaj ni več težav. Če se že oglasi, večinoma se tko več ne, ga v parih sekundah utišam.

Se strinjam, da če vrže kdo petardo za pasjo ritjo, da bo odziv pričakovan. To pa ne pomeni, da se mora repenčiti 10 minut, da ti vmes uspeš prekleti vse sosede in se repenčiti skupaj z njem. Umiriš psa, kakor hitro lahko in naprej, kot da ni bilo nič. Pa to ne pomeni, da psa utišaš in potem imaš mir. če je pes napet in se spet pripravlja, da bo lajal, ga umirjaš skoz. Jaz sem na začatku bila s Flipom skoz na tiho, mir in pšt. To počneš eno uro. Ustaviš njegov odziv, še preden se pojavi in to počneš cel sprehod. Ja je naporno, ampak rezultati so. Opazovati moraš psa in poskušati predvideti njegov odziv, še preden se sproži. Ni enostavno in marsikomu se ne da s tem ukvarjati non stop. Ampak deluje. Večina misli, da je dovolj, če psu rečeš tiho, da bo tiho, ampak ne bo, če mu ne boš 100x ponovil tiho, takrat ko bo to potrebno. Vaja dela mojstra  Wink  
     
Logiran
Alba
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.517


« Odgovor #416 : torek, 29.12.2009 : 10:29:21 »

To da je dolgčas sem bila tudi do včeraj tudi jaz prepričana. Ko sva se vračali iz sprehoda okoli šeste ure, pa je močno pokalo iz črnuške strani, iz kamniške,..

Sreča, da se Alba ne zmeni za poke. Poznam pa prinašalca, ki ima tako hude traume, da bruga, ima drisko.

Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #417 : torek, 29.12.2009 : 10:44:09 »


tisti, ki uporabljate kakšne pomirjevalne kaplijice/eterična olja, ali se obnese?

lp
Teja, pri nas se zeliščne kapljice obnesejo v tolikšni meri, da je tresenje in hitro dihanje nadomestila z jeznim laježem  Tongue - je pa tudi res, da sva veliko vadili ob letošnjih poletnih nevihtah s strelami in gromi  Grin
Logiran
spelcy
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 102


« Odgovor #418 : torek, 29.12.2009 : 11:10:58 »

Moonbeam, kako pa naj rešim strah pred petardami, ki se ne kaže z lajanjem? Naša se tega tako boji, da je zvečer ne spravim niti na domače dvorišče, če pa že, pa po parih sekundah leti nazaj pred vrata. Če se to zgodi, ko sva zunaj, je reakcija taka, da se začne vlečenje proti domu, ki se ne ustavi ne s prigovarjanjem, ne z igro, ne s piškoti..ničemer. Davi se celo pot in zateguje štrik kolikor lahko, da bo le čimprej pri avtu ali pa pri vhodnih vratih. Včeraj se je sicer zgodil čudež, ko sem jo po polnoči še zadnjič obupana peljala ven z avtom. Vmes, ko sva se sprehajali, je dvakrat počilo nekje iz daljave, za prvih nekaj sekund, je bila reakcija ista, potem pa se je nekako umirila in nadaljevala. Nekaj sem seveda tudi jst prispevala, ko se poskusila s prigovarjanjem in igro prenesiti pozornost spet na druge stvari. Vendar ne vem, kaj je bila razlika med tem sprehodom in vsemi drugimi, saj vedno delam na isti način in ne vem s katerim razlogom se ona odloči, da bo odreagirala s strahom ali brez njega.
Sicer pa imamo podobne reakcije tudi med celim letom, ko veselo voha nekaj po tleh, čez sekundo pa je rep že med nogami in zopet se začne "vleka" proti domu, ne da bi odreagirala na karkoli. Sicer se je ponavadi to dogajalo na točno določenem mestu, ki se ga zdaj bolj ali manj izogibava, vendar se včasih pojavi tudi na kakšnem drugem mestu, kjer se sprehajava. Razloga za to ne vem, vendar očitno zavoha nek vonj, ki jo prestraši..kaj pa je to, pa nimam pojma....
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #419 : torek, 29.12.2009 : 11:28:50 »

Čip se na srečo pokanja ne boji, misli da gre na lov in nori ter tuli po stanovanju, kar je lahko tudi moteče. Zunaj praktično ne reagira, razen če poči zelo blizu. Pri nas deluje, da mu rečem Ne sme, ali V redu je. Vendar ne zaleže vedno. Zadnjič je tako pokalo, idiot je čez okno našega bloka spuščal rakete, da sem poklicala 113. Ne boste verjeli, fantje so bili tu v roku 10 minut. Očitno je že to zaleglo, saj je pokanje prenehalo. Mislim da je odzivni čas Policije odvisen od bližine patrulje in seveda od (pre)zasedenosti. Zoprno je, ker te sprašujejo kdo meče petarde. Matr, če bi točno vedela  kdo je, bi ga šla sama pohladit  Angry.
S prejšnjo psico sem imela bolj pestro, čez praznike je bila na pomirjevalih, na sprehod sva hodili ob zgodnjih jutranjih urah z avtom daleč od mesta kjer je bil mir. Ko je pokalo, je nisem spravila ven na noben način. Ko je bilo najhuje, je imela svojo posteljico v kopalnici, kjer ni okna in se je najmanj slišalo. Pikica moja zlata, sedaj te vsaj strah ni več na mavrici.
Logiran
Strani: 1 ... 23 24 25 26 27 [28] 29 30 31 32 33 ... 36   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Petarde so prepovedane!
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines