mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 22:33:30

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA  (Prebrano 31060 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #75 : ponedeljek, 08.01.2007 : 23:37:43 »

OK... Sam zakaj samo majhni psi tulijo na mojo psičko (ki sploh ni velik pes)?  Undecided

Ker si do zdaj srečala nevzgojene male pse. Ko bo začel velik tulit, ne boš samo z očmi zavijala, verjemi.

Ne vem... Zakaj pa vsi že kar vnaprej mislite, da se ne bodo razumeli? Huh

Ker so mi pred očmi že napadli psa. Hudo napadli.
Ker se vsi psi ne razumejo med sabo.
Ker imaš dominantne pse, ki si želijo podredit vse kar leze in gre, na drugi strani vrvice pa ga vodi neodgovoren lastnik.
Ker imaš agresivne pse.
Ker imaš pse, ki se strgajo z verige in so lahko kot tampirana bomba.
Ker imaš lahko pse, ki imajo za seboj slabo izkušnjo (so bili npr. napadeni) in ne želijo ovohavanja, z vsemi vsepovprek ali pa imajo celo piko, da določene pasme, veličine, izglede psov...
Itd.

Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #76 : ponedeljek, 08.01.2007 : 23:39:13 »

Sleepy, se tudi strinjam z napisanim, seveda.  Wink
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #77 : ponedeljek, 08.01.2007 : 23:39:48 »

Tetameta, ne pravimo vnaprej, da se ne bodo razumeli, temveč ne trdimo, da se vedno bodo. Velika razlika! In dejstvo je, da se vsi ne štekajo med seboj. Moji psici mi jasno povesta, kateri pes ju zanima in s katerim nočeta nič imeti. Pa naj bo slednji še tako zainteresiran, ne bomo se družili. Mogoče se ne bomo družili tudi s prvimi, mogoče nimam časa, da bi se ustavljala, mi ni všeč človeški osebek na drugi strani vrvice (če vrvica sploh je), mogoče se gonita, pa ne bomo šli samca dražit.

Kot je rekla Jana, jaz odločam, s kom se bomo družili.

Drugo dejstvo, ki veliko pove je, da imaš goničko. Ti psi so samozavestni, znajo biti tudi ostri, temperamentni, igrajo se energično. Ti kar vnaprej povem, da je moje punce ne bi marale. In da bi se drle nanjo, če bi silila vanje, čeprav sta socializirani, šolani in ju ne dvigujem s tal. Ko sem dobila svojo starejšo psico, sem bila prepričana, da bomo prijatelji z vsemi psi, da se bomo na vsakem koraku igrali z velikimi in majhnimi, lovskimi, čuvajskimi, kavč cucki,... No, pa je punca že pri nekaj mesecih začela selekcionirat. Na moje veliko začudenje je začela sama od sebe odklanjat lovske pse. Moja edina razlaga je, da nagonsko ve, da bi v njej po veliki verjetno videli plen. In kadar je nisem upoštevala in sem jo silila v druženje z njimi, so povečini res začeli kmalu ganjat zajca, samo da je bila zajec ona. Izučilo mi je in od zdaj naprej jo upoštevam.

Res me zanima, zakaj bi se morali vsi psi med sabo družit? In zakaj je tako hudo, če tamali napizdijo tvojo? Pač greš naprej, tako kot grem tudi jaz. Wink
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #78 : ponedeljek, 08.01.2007 : 23:40:43 »

Zakaj pa ti misliš, da se bodo razumeli? Pa par postov nazaj si napisala, da ti vedno rine do drugih psov. Tudi sama ne maram, da mi kar en nepoznani pes priteče do moje, pa nimam ravno majhne psice.

Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #79 : ponedeljek, 08.01.2007 : 23:41:08 »

Zgornji citat potrjuje moje predvidevanje.
Logiran
Tetameta
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 181


« Odgovor #80 : ponedeljek, 08.01.2007 : 23:46:51 »

Zakaj pa ti misliš, da se bodo razumeli? Pa par postov nazaj si napisala, da ti vedno rine do drugih psov. Tudi sama ne maram, da mi kar en nepoznani pes priteče do moje, pa nimam ravno majhne psice.

Tega rinjenja jo poskušam odvadit...bolj neuspešno... sram Čeprav to rinjenje ni vedno tek do psa; po navadi se uleže in čaka na psa... Shocked Če pa ji pes ni všeč, pa sploh ne gre do njega... Tako da zgleda, da se nekako že sporazumejo... Shocked Če pa laja (kakšen majhen) pa itak pobegne... sram

Aja, pa še neki... Tam, kjer se jaz sprehajam, moja psička že itak pozna (skoraj) vse pse in tudi oni jo poznajo (in tudi jaz poznam (vsaj na videz) skoraj vse lastnike)... Tako, da že vemo, kdo se bo igral in kdo ne...in ni problemov...zaenkrat... Smiley
Na Šmarno Goro pa itak ne gremo...ampak če bomo že tja zašli, bo pes na itak povodcu...

Drugo dejstvo, ki veliko pove je, da imaš goničko. Ti psi so samozavestni, znajo biti tudi ostri, temperamentni, igrajo se energično. Ti kar vnaprej povem, da je moje punce ne bi marale.
Goničko imam samo zato, ker je noben drug ni hotel... Če bi jo pa tvoji psi marali ali ne, pa res ne vem in me tudi ne zanima... Ampak spet nekaj vnaprej posplošuješ...zakaj se ne bi pustili presenetiti? Ne, ker bo napadla vaše pse al kaj? To povejte pol, ko jo boste videli in ne kar nekaj vnaprej...
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #81 : ponedeljek, 08.01.2007 : 23:47:16 »

Tudi jaz bi rada poudarila, da ne trdim, da se psi a priori ne bodo med sabo razumeli. Trdim, da je prav, da najprej (!!) lastnika psov odločita, ali se bosta psa ovohala ali ne, onadva (psa) pa bosta nato nakazala, ali želita igro ali ne. To je osnovni bonton in kultura, ki bi morala veljati vedno, brez izjeme. Zakaj, sem že napisala v prejšnjih postih. Nikoli ne veš, zakaj določen lastnik, ne želi, da se psa ovohata:

- bolezen (kaj pa če ima npr. nalezljivo kožno bolezen?)
- lahko pes okreva po operaciji in je zadnje, kar si želi eno energijsko bombico, ki bi se igrala
- lahko ima strah pred psi
- lahko se psička goni
- lahko je en od psov veteranček, ki mu ni do igranja z mladim hiperaktivcem
- razlogov je toliko, kot je psov

Nenazadnje je Sleepy dobro napisala: jaz sem vodja, in jaz odločam, s kom se bo moj pes ovohal in s kom ne. Če se oba z lastnikom strinjava in če voljo in željo pokažeta tudi psa, potem pa ne vidim problema.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #82 : ponedeljek, 08.01.2007 : 23:48:24 »

Hm, nic ni slabega, vendar ne vem, kaj bi bilo dobrega, zato sprasujem.

Psa imam namrec zase in "funkcijo" psa tako tudi razumem, da je meni za druzbo, da mene uboga in da stori osnovne stvari tocno takrat, ko jaz hocem. Hm, ne zdi se mi logicno, da bi si nabavila psa, potem pa bi se mu v vsem prilagajala. Ko bi zelel naskociti sosedovo psico, bi pac spustila iz rok vse delo in ga odpeljala na seks. Ko bi sla  po mestu, in bi moj pes srecal nekega drugega psa, s katerim bi se zelel igrat, bom opustila svoja pota in se prilagodila psu za nadaljno uro, dve, tri in cakala, da se naigra. No, ne predstavljam si takega zivljenja s psom, temvec gremo pri nas na sprehod ali divjanje takrat, ko sem jaz pripravljena, ko imam jaz uro, dve, tri, casa, igramo se takrat, ko se jaz odlocim, da je cas za igro, umivamo se takrat, ko jaz menim, da je potrebno, z drugimi psi se srecamo takrat, ko jaz recem, da je cas za druzenje, obiskovalci s psi pridejo k nam takrat, ko sem jaz za to in mi gremo na obisk s psi takrat, ko sem jaz za to. Pri nas si nasi psi izberejo samo cas opravljanja potrebe in medsebojno igranje v bajti. Seveda je nase celotno zivljenje prilagojeno zivljenju v skupnosti s tremi psicami (med 10 in 75 kg) in dvema mackoma, vendar pocnemo stvari tako in takrat, kot ljudem v nasi skupnosti ustreza in ne tako in takrat, kot ustreza psom. To je en razlog.

Drug razlog, da ne vidim nic koristnega, pa je v tem, da sama menim, da so vsi zagovorniki nakljucnih igranj v resnici nesposobni sami poskrbeti za igro svojega psa. Nasim psicam nobene druzbe ne manjka. Ne cloveske in ne pasje. Vendar, za srecanja z drugimi psi se dogovorim v naprej, vzamem si cas, oblecem se temu primerno..., pse poznam, prav tako poznam njihove lastnike in vem, kako bo igra potekala. Marsikdaj sprejmemo v svoj igralni krog nove pse in njihove lastnike, vendar najprej "preverimo", kako kompatibilni so "novi psi" (in lastniki) z nasim nacinom igranja in z nasimi psi. Presenecenj je lahko na vsakem koraku mnogo. Ob najvisji stopnji moje kontrole, je najvecja psica srednji raztrgala bedro med igro. Drugih psov ni bilo zraven. Lahko se zgodi v vsakem trenutku, razen ce nimamo psa tako, kot je bilo nekje zgoraj ze skorajda predlagano - na vrvici po plocniku na spancir pa nazaj.

Tretji razlog so razne bolezni, zajedalci in podobno. A je v resnicno potrebno, da zaradi nesposobnosti nekega lastnika jaz s svojimi psicami obiskujem veterinarje, zapravljam denar za razne storitve ali tri tedne razkuzujem bajto?

Zagotovo je se kar kaksen razlog. Recimo ta, da ne trpim naskakovanja psov na katero od mojih psic. Hm, ampak, vecina psov poskusa najprej prav to. No, ni pa to bistven razlog, saj do "kontakta" ne prihaja, ce jaz nisem za to.

Tetameta, zakaj imam obcutek, da bi tvoja psicka priletela do nas, ce bi se srecale v mestu? Zakaj imam obcutek, da si ena izmed tistih, ki "rada spustis" psa, da "pozdravi" mimoidocega psa? Ti se ni nihce na cesti rekel, da tega ne mara?
Oprosti, ce se motim, vendar so mi do sedaj se vsi tisti, ki so spuscali svoje pse (magar na fleksiju) al pa me prepricevali, da je dobro, da se psi povohajo, to poceli.

Kalsang, vsekakor velja za kafe Wink Smiley
Logiran

Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #83 : ponedeljek, 08.01.2007 : 23:50:44 »

Tetameta, zaboga, a si bukava al kaj? Nisem rekla, da jih bo tvoja napadla, ampak sem ti probala razložit nekaj o lovskem nagonu. Lovski nagon ni nič narobe, samo treba ga je poznati. Če tvoja psica ni užaljena, ker je tamali ne marajo, zakaj to tebe tolk prizadene? Najdita si primerno družbo! Iz izkušenj ti povem, da moji psici nista primerna družba za lovske pse. Pika.

Pa še nekaj, ja, moji zelo dosledno tulita na lovske pse, ne tulita pa na primer na nemške ovčarje, rotije, nemške doge, bernce, šarplanince, leonberžane, kraške ovčarje, novofundlance itd.

Zanimivo, kajne? Torej se ne počutita ogroženi zaradi velikosti. Bo verjetno res kar lovski nagon po sredi, saj med drugim živi ne moreta videti jack russel terierjev, beaglov, itd.

Tetameta, razmisli malo!
Logiran
Sleepy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.129


« Odgovor #84 : ponedeljek, 08.01.2007 : 23:55:29 »

Tetameta se mi zdi, da ni noben rekel, da bi tvoja psička napadla koga, pač pa do česa lahko pride, če psi niso pod nadzorom.

Tega rinjenja jo poskušam odvadit...bolj neuspešno...

Če jo imaš spuščeno, in ji dovoliš da gre k vsakemu psu, boš neuspešna še naprej. Psi pač morajo vedet, kdaj so lahko družabni in kdaj ne, oziroma kdaj jim je druženje dovoljeno. In če se boš  s tem problemo resno spopadla in začela svojo kužko odvajat pretirane družabnosti, boš hitro delila naše mnenje, ker te bodo ob žice spravljali drugi neodgovorni, ki ti bojo sproti rušili tvoje delo. Veliki, majhni, prijazni, sitni... nobene razlike ne bo med njimi, imeli bojo pa skupno to, da so spuščeni in brez nadzora.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #85 : ponedeljek, 08.01.2007 : 23:56:37 »

Aja, tolk napisanega vmes, pa potem kaj pozabim.
Zakaj pa je vazno, ali se vsi psi razumejo ali ne, ce je bistvo v tem, da se lahko "menijo" samo v primeru, da sva oba lastnika v tistem trenutku za "pogovor". Ne vidim razloga, zakaj bi bilo pomembno, s kolikimi mimoidocimi psi se moje psice razumejo in s kolikiimi ne. S tistim, s katerim bom jaz rekla, da se lahko "poskusijo pomenit", se bodo poskusile in obicajno se izkaze, da je moja izbira pravilna. S tistimi, za katere menim, da se moje psice z njimi "nimajo kaj menit", sploh ni pomembno, ali so kompatibilni z mojimi ali ne. Nima kaj prihajat do "poskusov". Zato pse na vrvice in poleg, ce greste mimo nas, saj se sicer lahko prelevim v histericnega manijaka, ki vas bo opljuval po dolgem in pocez Grin. Tezko me boste videli vzeti katero od psic v narocje (hehe, tja bi zagotovo najprej zlezla 75-kilska), prav tako boste tezko doziveli, da bi katera od mojih psic prisla k vam tezit.

Zakaj pa mislite nekateri, da vasi psi lahko to pocnejo?
Pa da se ne oddaljujemo od teme, recimo na Smarni gori.
Logiran

Matic K.
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 342


« Odgovor #86 : ponedeljek, 08.01.2007 : 23:57:27 »

Maticc, "sramoto" bi si moral nardit zato, ker je kazen za majhnega ali pa velikega psa brez nadzora ISTA. Prekršek je ISTI! Povzroča pa ga neodgovoren skrbnik, ki bo lahko naslednjič isto počel z nemško dogo. Ta ista mala kepa bo zaradi bebavega lastnika lahko enkrat končala pod kolesi, ali pa bo za vrat skočila manj vljudnemu psu, ki se bo pač branil.

sleepy

Policijo sem klical 6x, ko me je neki moški, ki mu ne pase, da v blizini njegove hise vcasih sprehajam pse poizkusal povoziti z avtom!!! Enkrat sem imel s seboj se 4 mesece starega sina. Uganite kaj so storili nasi velespostovani varuhi zakona ... EN VELIK NIC!!!!!!!!! Dokler nisem sel direktno do kriminalista in podal kazensko ovadbo (2x) ... pa se ena od teh dveh je bila ovrzena!!! Kaj pravis kaj bi naredil policaj, ko bi prisel na "prizorisce zlocina" in slisal kaj se je zgodilo  Grin Grin Grin Grin Grin!! No sem zraven spada pa se to ... vsakemu od teh sestih policistov, ki so prisli, ko sem jih klical zaradi zgoraj omenjene zadeve sem po pravici povedal, da sprehajam pse spuscene dokler sem na travniku sam, ter jih vprasal, ce je s tem kaj narobe in ali me lahko zaradi tega kako "preganjajo". Od vseh (in od kriminalista) sem dobil enak odgovor ... "Dokler nikomur nic ne naredijo je vse v redu!!!"
Nobeden mi ni rekel niti tega naj jih imam privezane.

Tako, da zgleda, da od policije ni kaj dosti za pricakovati ... na zalost!

Je pa linchaich kar v redu opisala, kako bi morali vsi lastniki sprehajati svoje pse pa bi bilo veliko manj incidentov pa se psi bi se lahko tudi spusceni fino nanoreli. Tako pri nas zadeve tudi funkcionirajo in doslej smo bili uspesni ... upam, da bom se naprej.

Lp
Matic
Logiran
Tetameta
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 181


« Odgovor #87 : torek, 09.01.2007 : 00:00:25 »

Hm, nic ni slabega, vendar ne vem, kaj bi bilo dobrega, zato sprasujem.
Tetameta, zakaj imam obcutek, da bi tvoja psicka priletela do nas, ce bi se srecale v mestu? Zakaj imam obcutek, da si ena izmed tistih, ki "rada spustis" psa, da "pozdravi" mimoidocega psa? Ti se ni nihce na cesti rekel, da tega ne mara?
Oprosti, ce se motim, vendar so mi do sedaj se vsi tisti, ki so spuscali svoje pse (magar na fleksiju) al pa me prepricevali, da je dobro, da se psi povohajo, to poceli.


Ne, v mestu ne bi nikamor letela...Ker bi bila privezana... Spuščam jo samo pri nas za Ljubljanico (tako kot vsi ostali od tu)... In psa pozdravi smo, če gre mimo in če ga lastnik pusti pozdravit... Je ne vozim do psa na drugi strani ceste ali kaj podobnega... Če pa že gre pes mimo in jo hoče povohat, je pa ne vlečem stran (če zgleda pes dokaj normalno- ne pa tako, kot da so bolhe najboljša stvar, ki jo dobi lahko dobi od njega)...sej sem jo vlekla stran dokler ni bila drugič cepljena...pa so me vsi čudno gledal... Sploh pa doma srečujem vedno iste pse in približno vem h katerim lahko gre in h katerim ne...
Logiran
Sleepy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.129


« Odgovor #88 : torek, 09.01.2007 : 00:12:36 »

Ja Maiticc, bebavce najdeš povsod. Jaz se sicer takim idiotom probam izognit... ampak en bebo še vseeno ne bi smel bit opravičilo, da policaji ne nardijo nič. Če bi dobili vsaka dan samo eno tako prijavo, vredno dobrih 200 EUR, bi jim mogoče proradila kašna ekonomska žilica.... res ne vem kako tečejo reči od kazni do izterjave ampak mislim, da morajo tudi policaji, če so klicani "na dolžnost", pisat poročila in te reči. Jaz moram rečt, da imam zadnje čase dobre izkušnje s policaji, pa upam da to ni neka "interna" obalna zadeva, ampak da so bolj tvoja srečanja izjeme. Naši policaji so namreč kar pripravljeni koga po žepu pošlatat, res pa je, da rabijo točne podatke.
Logiran
luncica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 511


« Odgovor #89 : torek, 09.01.2007 : 00:15:05 »

Pa se svoje pse poznamo. Ce se nasi dve raje igrata druga z drugo ali s psi, ki jih poznata, oziroma so jima na prvi pogled vsec, jima to omogocim, ce je le mozno. Saj sta se tudi ze moja Luna in tvoja Ada igrali, pa menda sta se tudi s Kiano enkrat igrali, ko me ni bilo zraven. Ampak na primernem kraju.

Blagor tebi, ker se nisi dozivela nobenega napada na svojega psa. Nekateri smo ga, pa ga ne bi radi nikoli vec (Ti na ZS sporocim ime in opis psice? Ni bilo prvic, zadnjic pa tudi prav gotovo ne.). Res ni prijetno, ko od nikoder prileti pes, ki se mogoce zeli le igrati, moja psica se pa panicno skriva za mene in potem ves sprehod gleda, od kod bo se kdo prisel. Iz popolnoma neproblematicnega psa mi je ena sama neodgovorna lastnica naredila psa, ki se boji vsakrsnih nepricakovanih hitrih gibov. Ne, res ne cutim vec nobene potrebe po tem, da bi se z vsakim psom, ki od nekod pritece, kaj menila.

Pa nikoli mi ne bo jasno, zakaj si ljudje omislijo psa, ki potem tezi vsem po vrsti pred blokom, do nablizjega travnika je pa z mojega konca manj kot sto metrov

Zal se vedno prevladujejo tisti, ki se sami nimajo nobenega posluha za ljudi in zivali okoi sebe. Madona, ce mi ena psicka in en pes vsakic, ko ju srecam (z nasima psickama ali brez) zaserjeta cunje, naj ju zaboga ze dajo na strik ali pa odvadijo skakanja po ljudeh. Si ne morem predstavljati, kako se ustrasi nekdo, ki se ze apiorno ali pa celo z razlogom boji psov - skaceta namrec po vseh.

Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines