mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 27.04.2024 : 10:57:11

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Posamezne sestavine v prehrani  |  Tema: Jajca
Strani: 1 2 [3] 4 5 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Jajca  (Prebrano 30608 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
popsi
gost
« Odgovor #30 : ponedeljek, 28.10.2002 : 08:17:16 »


Citat



Pet food industry advertising promotes the idea that, to keep pets healthy, one must feed them commercially formulated pet foods. But such a diet contributes to cancer, skin problems, allergies, hypertension, kidney and liver failure, heart disease and dental problems. One more item should be added to pet food labels: a skull-and-crossbones insignia!

Mislim da popsi počne ravno to kar je sam napisal !!!
In to zelo očitno Grin Grin Grin Cool Cool Cool



Izgleda, da zadnje case verjamete le tistemu, ki piše v angleškem jeziku?!
Ne vem, koliko ste strokovno doma na podrocju prehrane psov? Iz vaših komentarjev, ki jih objavljate na tem forumu pac ne morem sklepati, predvsem zato, ker zadnje case predstavljate misli tujcev. Vedeti morate, da nekaterih dognanj, ki pridejo na plano v enem delu sveta, ni moc prenašati kamorkoli po svetu. To velja tudi za industrijsko pripravljeno hrano za pse. V ZDA npr. so razmere za industrijsko pripravljeno hrano povsem drugacne, kot pri nas. Na trgu vlada precejšnja konkurenca, zato proizvajalci teh hran skoraj vsak dan kaj novega odkrijejo. Verjemite, to ne delajo z namenom, da bi bilo psu bolje, ampar predvsem zaradi obstoja na trgu oz. povecanja njihovega dobicka. Cas preskusanja takih proizvodov pa je vse prevec kratek (zaradi konkurence ni casa), kar pa se negativno odraza na psih v obliki raznih zdravstvenih tezav.
Zaradi tega se je industrijsko pripravljena hrana pri nekaterih proizvajalcih res izrodila, vendar v vecini primerov se na kratki rok pri psu nic ne spremeni in na to vizo vecina igra.
Prav zaradi tega se pa v svetu pojavljajo ljudje, ki te negativne izkušnje izkoristijo v svoj prid in pišejo vse mogoce.

Kot sem ze omenil, ni mogoce vsega tega prenašati v Slovenijo oz. na hrano, ki se proizvaja v Mešalnici Homec. Zaradi tehnicno drugacne proizvodnje, se hrana, izdelana v Mešalnici Homec, zelo razlikuje od ostalih hran v svetu in to v prid psa!!!! Vcasih se je v svetu hrana za pse peletirala (briketirala). Danes se vecina hran extrudira, predvsem zaradi lazjega vnosa poceni in manj kvalitetnih surovin v recepturo. Pri peletiranju pa se lahko uporabljajo le kakovostne surovine, saj bi se v nasprotnem primeru napake kaj hitro pokazale na izgledu peletov in na psu. Pri tem nacinu morajo biti vse škrobnate komponente pred peletiranjem termicno obdelane, saj v nasprotnem ne bi bile dovolj prebavljive za psa, ker so pri peletiranju temperature veliko nizje, kot pri extrudiranju (extrudiranje: 140 oC ali vec, peletiranje 75-85 oC). Hrana POPSI in TARZAN je peletirana hrana, zato jo odlikujejo vse prednosti, ki jo ponuja ta sistem in je res drugacna kot ostale hrane, ki so extrudirane.
Menim pa, da se tudi pri extrudiranju lahko uporabi kakovostne surovine, vendar glede na trenutne trzne razmere, ki vladajo v svetu, zelo tezko.

Glede omenjenih citatov iz tuje literature pa zelo previdno. Marsikdo prevec poenostavlja zadeve. Mogoce prevec gledajo filme na Animal Planet, Discovery in drugih podobnih programih, ki obcasno predstavljajo tudi zivljenje volka in drugih zveri v naravi. Vendar tam ni vsega prikazano, verjemite mi. Na volcjem jedilniku ni samo meso; volkovi - tisti, ki prezivijo - ne prezivijo samo zaradi surovega mesa;...

Ce bi bilo vse tako, kot zatrjujejo nekateri zagovorniki surove prehrane, potem bi psi in muce ze izumrli. Glede na to, da se vsak dan na miljone in miljone psov prehranjuje z industrijsko pripravljeno hrano, menim, da vse le ni tako, kot pišejo.

LP

P.S. Ne obvladajo vsi ang. jezika na tem forumu zato predlagam, da v kolikor objavlajte citate, pripisite tudi vir in poskrbite za prevod v slovenski jezik. Saj smo v Sloveniji, mar ne?
Logiran
Multipla
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 165


« Odgovor #31 : četrtek, 31.10.2002 : 14:30:36 »

BARF = Bones And Raw Food ; Biologically Appropiate Raw Food

Nosilec te metode je avstralski veterinar IAN BILLINGHURST , ki je bral angleške in ameriške veterinarske revije in naletel na podobne hude težave z zdravjem psov in mačkov, ki so se pojavile in so sovpadale s pojavom masovne proizvodnje in prodaje umetne hrane (konzerv, briketov), ki je zavladala v ZDA v 50 letih in v Avstraliji v 60 letih (Slovenija je kot povsod 30 let zadaj, tu je zavladala ta moda v 90 letih). Po objavi njegove zgodovinske knjige "GIVE YOUR DOG A BONE" so se avstralci kar v večini vrnili nazaj k surovim kostem in kuhinjskim ostankom - in zdravstvene težave so izginile.

Billinghurst je sprva sam hranil svoje pse s komercialno prehrano 2 leti in kot dober veterinar je samo zgrožen opazoval razvoj :kožnih problemov, tekočih oči, srbeče kože, ranic, ušesnih infekcij, probleme z analnimi vrečkami, smrdeč kožuh in blato, slab zadah, težave z dlesnimi in zobmi, črevesne zajedalce, težave s kostmi in displazije in težave pri reprodukciji. Kakor hitro se je vrnil nazaj na surovo prehrano, se je zdravje njegovih psov drastično izboljšalo. Po tem dogodku je razvil svojo BARF filozofijo in odšel z njo na predavateljsko turnejo po celem svetu (zanesljivo ga ni sponzorirala nobena tovarna pasje prehrane ).Tudi on pravi, da je prababica te "naravne filozofije" američanka Juliette de Bairacli LEVY, ki je kot prvoborka nasprotovala komercialni prehrani , imela je izjemno zdrave in uspešne pse, prav tako je napisala veliko knjig in člankov o svoji naravni filozofiji, kjer poudarja nujo hranjenja z različnimi in surovimi hranami, kot surovo meso, surove kosti, surovo kozje mleko,surove ribe, surova jajca, in različno sadje in zelenjavo, oreške in naravna olja. Njeni psi so dosegli številne šampionate in bili  svetovno znani.

No, če pobrskamo po internetu, smo lahko začudeni, kako je BARF močno gibanje IN TO PO CELEM SVETU.

Samo pri nas, deželi akviziterjev te pa zabodeno in grdo gledajo, če samo omeniš kaj takega.
Kako značilno...  

KapitanNemo 6,10.2002    
Logiran
MAT
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 91


« Odgovor #32 : četrtek, 14.11.2002 : 13:20:33 »

Dvakrat na teden jim dam mehko kuhana cela jajca z lupino vred.Malo se poigrajo nato pa  z veseljem pojedo.
Logiran
lm
gost
« Odgovor #33 : četrtek, 09.01.2003 : 16:39:28 »

Citat

Glede cokolade pa naslednje: cokolada vsebuje alkaloid theobromin, ki je strupen. 20 kg pes, ki poje 100 g cokolade naenkrat, zelo resno zboli, lahko pa pride tudi do pogina. Od cokolad je najvec theobromina v jedilni cokoladi.


Kolikor se spomnim, sem po podatkih iz Interneta enkrat naracunal, da je smrtna doza za 38kg prinasalca nekaj cez kilo mlecne cokolade. Gornja stevilka pa ustreza jedilni cokoladi, ki vsebuje nekajkrat vec kakava in je zato bolj nevarna. Previden velja biti tudi pri temnih mlecnih cokoladah.

Drugace pa menda ta alkaloid deluje na pse podobno kot kofein in tein na cloveski organizem - pospesuje izlocanje adrenalina. Psu na koncu odpove srce.





Logiran
Princ
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 112


« Odgovor #34 : četrtek, 16.01.2003 : 09:19:03 »


Citat



Kolikor se spomnim, sem po podatkih iz Interneta enkrat naracunal, da je smrtna doza za 38kg prinasalca nekaj cez kilo mlecne cokolade. Gornja stevilka pa ustreza jedilni cokoladi, ki vsebuje nekajkrat vec kakava in je zato bolj nevarna. Previden velja biti tudi pri temnih mlecnih cokoladah.

Dragi moj lm, lep pozdrav Grin!
Ti prav verjamem, da si šel od sile računat, koliko zmore vaš požeruh pojesti,.... Ampak da se vam to večkrat zgodi Cool Cool Cool!!! Grin Grin Grin!!!
Ko je že tema o jajcih-tudi moj princ jih ima rad (trdo kuhane), samo mu jih iz praktičnih razlogov ne dajem....Njegovi vetrovi namreč niso za preživet, razen če želiš biti omamljen...
Pa lep pozdrav,
mateja






Logiran
lm
gost
« Odgovor #35 : četrtek, 16.01.2003 : 12:48:13 »

Citat

Ti prav verjamem, da si šel od sile računat, koliko zmore vaš požeruh pojesti,.... Ampak da se vam to večkrat zgodi


Eh, zmore gotovo vec, zanimalo me je koliko sme  Smiley. V resnici sem sel te informacije iskat nekoc davno, ko nas je Sabina v pasjem malem vrtcu strasila s cokolado.

Kako to mislis veckrat? Do sedaj je, kolikor je meni znano, do cokolade prisel natanko dvakrat: enkrat mu je bila ponujena, drugic jo je pa sunil s kavca   Sad. Tistih ukradenih muffinov ne stejem...

Hvala za pojasnilo o posledicah trdo kuhanih jajc. Sem ze predlagal taksen dodatek h pasji hrani, pa ocitno do pomladi, ko lahko odpres okna, ni ravno zazeljen  Grin
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #36 : četrtek, 16.01.2003 : 12:54:59 »

Tule je stran, na kateri so nastete snovi, ki naj jih psi ne bi jedli oz. so nevarne, strupene zanje. Med njimi je tudi surovo jajce.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
raraavis
novinec
*
Sporočil: 32



« Odgovor #37 : sreda, 05.02.2003 : 13:29:46 »

Lep pozdrav!

Glede surovih jajc...absolutno samo rumenjak kaj pripomore k izboljšavi kvalitete dlake...v maščobi topni vitamini naredijo svoje...
glede beljaka...ne delajte bedarij...surov beljak  vsebuje snov avidin, ki inaktivira biotin=je vitamin H...

Priporočam en surov rumenjak na teden..

...lp, Maja
Logiran
Petra_Po
novinec
*
Sporočil: 5


« Odgovor #38 : ponedeljek, 10.02.2003 : 22:38:51 »

ojla,

moja psička pa je alergična na jajca.Ko je dobila omleto je takoj dobila rdeče pikice po trebuhu tako,da sedaj ne dobi nič
kar je od jajc.Sicer pa je najbolje,da je na briketih in nimam
nobenih problemov.

Lp,
Petra_Po
Logiran
v.furstenfeld
gost
« Odgovor #39 : nedelja, 20.04.2003 : 23:13:51 »


Citat

Tudi jaz ne dajem psom surovega beljaka, vem pa za psa, ki vsak dan ukrade vsaj dve jajci in ju poje celi, tudi lupino. Aja, živi na kmetiji in jih krade dobesedno kuram izpod riti, ne iz hladilnika.  Grin Kuža izgleda popolnoma zdrav, mogoče je malo predebel, ampak kaj hočeš, to je zdrava kmečka hrana.


Malo sam zalutal na ovaj Topic.Kaj mi neko može objasniti, kaj to točno ne valja u belanjku?Razmem slovenski, ali u nekakve jezikoslovne dubokoumne rasprave ne bi se upuštal.Ali mogu reči da kod nas, u hrvatskom jeziku, etimološki, belanjak dolazi od bjelančevina, ili obrnuto, priča o jajcu i kokoši.
Pa ako je , a je, bjelanjak bjelančevina, nije mi jasno zakaj ga ne davati pesu.I još nekaj, kako ostali CANIDI, vuk , kojot....u svojem prirodnom ambijentu, divljini, odvajaju bjelanjak od ljuske i rumenjaka?
Dobro došli u topic BARF!
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #40 : nedelja, 20.04.2003 : 23:28:59 »

Oj!
Moji dve dobita na teden vsaka 1 surovo jajce. Pa ni bilo zaradi tega do sedaj še nobenih problemov. Ja, to je zanimivo, v divjini žival ne bi ločila beljak od rumenjaka  Grin tako, da nevem zakaj bi bil beljak problem? Huh
Edina nevarnost pri sur. jajcih BI bila salmonela. Sam to je pa itak relativno; salmonelo se lahko dobi še marsikje drugje... Wink
Logiran
Kati
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 131


« Odgovor #41 : sreda, 19.11.2003 : 08:35:55 »

Moja psička je danes stara 8 tednov in me zanima kdaj ji lahko dam rumenjak in koliko, lahko vsak dan enega ali enkrat na teden? To sprašujem da ne bom naredila kaj narobe. Hvala za pomoč.
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #42 : sreda, 19.11.2003 : 08:40:26 »

Jaz bi ji dala rumenjak na deset dni. Če psička dobro prenaša mleko (prekuhano ali alpsko), ti dam recept, da se ji bo mešalo. Skodelica mlačnega mleka, notri rumenjak, majhna žlička medu in malo corn flakesov, še bolje pa corn kroglic. Moj že pokojni pes je to dobival  do enega leta in pol. Ko sem pripravljala, je z vsemi štirimi skakal v zrak.
Logiran
Kati
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 131


« Odgovor #43 : sreda, 19.11.2003 : 08:43:09 »

Hvala, verjamem da bo moja psička tudi, saj že sedaj ko ji pripravljam hrano skače od veselja.
Logiran
MISSA
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 813


« Odgovor #44 : petek, 19.03.2004 : 07:26:51 »

LP!
Odpiram temo na jajca:
V zadnjem času je bilo nekaj govora o jajcih, ki jih dajemo našim zvestim capekom.Vendar smo zmeraj govorili samo o načinu priprave. Mene pa zanima kako je s samo vrsto jajc. Namreč, že dolgo razmišljam o nakupu nojevega jajca. Ker ga sami ne bomo mogli pojesti ( naj bi bilo veliko za 36 kurjih) , bi ga razdelila še v pasje krožnike. Ali velja isto za nojevo jajce, da pes naj ne bi jedel surovega beljaka, oz. je bolje, da ga spečem. In če ima kdo podatek o tem. In kako je s prepeličjim jajci? Za njih pravijo, da je najbolj zdravilno, če jih uživamo surova.Velja isto za pse? Tudi o gosjih jajcih bi bilo zanimivo slišati kaj več. Ali jih sploh prakticirate? Tema je sicer že malce zastala a upam, da je še vseeno zanimiva.
LP,Miša
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4 5 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Posamezne sestavine v prehrani  |  Tema: Jajca
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines