mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 23:27:31

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Zamaščena jetra in ostale težave
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Zamaščena jetra in ostale težave  (Prebrano 3691 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
PikaPoka
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.073


« : sreda, 21.02.2007 : 20:58:07 »

Pozdrav!
Imam eno vprašanje za tiste, ki ste se morda že srečali s to boleznijo, za katero še niti imena nimamo (nimajo).
Sestra je lastnica 11 letne mešanke, posvojene novembra lani. Celo življenje je živela zunaj na verigi, jedla odpadke, mastno hrano, gibanja skorajda ni bilo. Ko jo je Maja posvojila, so se kmalu zatem začeli problemi, ki jih še vedno (zaenkrat dokaj neuspešno) rešujemo.
Nenadzorovano lulanje, nenormalna žeja, odpadanje dlake, sicer pa ješča in živahna psička.
15.12.2006 smo jo prvič odpeljali k veterinarju, kjer so jo takoj začeli zdraviti. Sum je bil cushing, zato smo poslali vzorce urina na Dunaj. Čeprav je bilo rečeno, da so rezultati 100%, se je pri Beli izkazalo, da ima sicer vse simptome cushinga, a ga ne morejo povsem potrditi.
Zdravljenje se vleče že od takrat, vendar povsem neuspešno. Še zmeraj lula povsod in je nonstop žejna.
Že takoj, ko je prišla k nam, smo našli rane na ušesih, za katere so sprva mislili, da so garje. Ko so postajale kraste vedno večje (in jo očitno motijo), je bilo rečeno, da je vse to posledica zamaščenih jeter - ki so seveda posledica prehrane, ki jo je bila deležna še pred prihodom k nam.
Narejen je bil UZ, ki ni pokazal tumorja na ledvicah.
Po enem mesecu zdravljena za cushingom, je veterinarka povečala dozo zdravila, pa še vedno nič.
Za zdravila, ki jih je dobila, pa tako: za jetra so bila Epato 1500, šampon za ušesa Peroxiderm, za cushinga pa Vetoryl (upam, da sem vsa prav zapisala).
Danes je bila ponovno na pregledu in še vedno ne vedo, kaj bi bilo krivo za to.
Zdravimo jo na kliniki v Mestnem logu, pri sicer res prijazni veterinarki, ampak počasi obupujemo.
Rada bi kakšen nasvet, če je že imel kdo podobne izkušnje. Kaj bi to še lahko bilo, komu jo še pokazati? Stroški so bili v teh treh mesecih že gromozanski. Pa ne narobe razumet, dali bi še 5x toliko, če bi vedeli, da bo pomagalo, ampak trenutno je vse skupaj le tipanje v temi.
Za vsak odgovor vam bom hvaležna.

Pozdrav!

Pika
Logiran
Tia
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 446


« Odgovor #1 : četrtek, 22.02.2007 : 13:43:43 »

Živjo!

V upanju, da vam bo kaj pomagalo; naj povem "našo" zgodbo;

Pred nekja več kot dvema letoma smo posvojili 10 -letno psičko, ki je imela nekaj podobnih težav kot vaša.
Tudi ona je bila neprestano žejna; popila je ogromne (skoraj nepredstavljive) količine vode, seveda je tudi ogromno lulala; poleg je odvajala tudi velike količine blata (kakala je tudi 10x na dan).

Na našo veliko srečo jo je takoj začel zdraviti dr. Zaninovič starejši; ki se je za psičko res iskreno zavzel in nam je bil ves čas v velikansko pomoč in podporo.
 No, kljub temu, da so testi tudi pri njej pokazali zamaščena jetra, pa slabo funkcioniranje ledvic; se zaradi nevarno povišanega kalija in slabokrvnosti  nismo upali začeti s kakšnimi močnimi zdravili.
Najprej smo jo zdravili le z antibiotiki (zaradi oteklih žlez, vnetij kože in ušes) in jetrno dieto - vendar le-ta ni nič pomagala. Kolikor je psička pojedla; toliko več je izločila; tudi na teži ni nič pridobila ...
Potem pa je dr. Zaninovič ugotovil, da lahko njene težave povzroča odpoved pankreasa in takoj smo ji k hrani začeli dodajati encime (Kreon) ki ga nadomeščajo. Stanje se je v trenutku začelo drastično izboljševati; čeprav je psička za nekaj časa postala zelo neješča. Napoved je bila, da bo encime treba dodajati do konca njenega življenja ...
No jaz sem začela prebirati vse kar sem našla na internetu v zvezi s takimi težavami in se posvetovala z nekaterimi dietetiki;  prenehali smo z dieto za jetra; psičkisem  začela sama pripravljati obroke (z visokim deležem lahko prebavljivih beljakovin); ter ji dodajati cel kup naravnih dodatkov (spirulino, naravni B-12, svetlinovo olje, E-vitamin ...); pa še na posebno "energijsko" zdravljenje smo jo dvakrat odpeljali ...
V enem mesecu se je tako popravila, da smo dozo Kreona zmanjšali za polovico; seveda pa smo jo tedensko vozili na kontrolo urina ...
Po treh mesecih smo Kreon popolnoma opustili.
Danes je Rozi neverjetno živahna, vesela in prijazna 12-letna psička, z izjemno kondicijo. Vsakič, ko jo dr. Zaninovič vidi; jo pohvali kako se je regenerirala in pomladila. (Tudi težav s srcem več nima - lani smo jo morali zaradi genikoloških težav sterilizirati in poseg je odlično prestala ...).

Glede vašega primera vam ne morem dati konkretnih nasvetov; vsekakor pa morda še kako drugo (veterinarsko) mnenje ne bi škodilo ...

Držim pesti za vašo psičko!!!!!!!
Logiran
Ben the man
novinec
*
Sporočil: 22


« Odgovor #2 : četrtek, 22.02.2007 : 15:06:24 »

Živjo!

Vprašala bi samo, kako so potem končno ugotovili, da gre za odpoved pankreasa? So naredili kakšne posebne teste? Ker pri moji psički ne vedo več, kaj bi naredili in bojim se, da že skoraj ni več testov, ki bo lahko resnično pokazali, kaj se z njo dogaja. Vse je samo...."mogoče to, mogoče tisto, mogoče nič od tega...". Zdaj so mi rekli, da je najbolje, da jo kar pustimo pri miru, saj je navsezadnje le vesela, živahna in aktivna psička. Sicer je res nočem več matrati s konstantnimi odvzemi krvi, urina, pregledi, testi...po drugi strani pa se bojim, da bi lahko kakšna bolezen zaradi nezdravljenja, napredovala in mi skrajšala čas s psičko.
In kakšno zdravilo je Kreon? Dejansko pozdravi zadevo, ali naj bi samo olajšal simptome? In kdo vam je svetoval, da ji dajete vse te dodatke? Pa še to me zanima, ker sem tudi o tem že premišljevala. Kako izgleda to posebno "energijsko" zdravljenje? Bojim se, da bi ga moja psička zelo slabo prenašala, ker ne prenese dotikov nikogar, za katerega sumi, da bi lahko bil zdravnik ali kaj podobnega.

Hvala za pomoč,

Maja

Logiran
Tia
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 446


« Odgovor #3 : četrtek, 22.02.2007 : 18:01:07 »

Hej!

Dr. Zaninovič se je na vso moč trudil ugotoviti v čem je vzrok vseh težav - rekel je, da ima psička za celo enciklopedijo simptomov ...
Točno kako je to ugotovil pa ne vem; seveda smo naredili vse mogoče teste, pa ultrazvok ... Sem pa prepričana, da se je pri našem primeru vse izteklo tako pozitivno zato; ker smo imeli veterinarja, ki je postavil pravo diagnozo ... Vem, da brez tega Rozi ne bi bilo več med živimi; bila je že čisto na koncu. So nas že pripravljali, da naj se pripravimo na to, da se bo treba posloviti. (Poleg vsega je imela samo 4,5 kg - danes jih ima 7.)

Se pa še kar spomnim doktorja; kako je sedel in listal vse tiste "izpiske" preiskav in iskal "povezavo" med njimi ... In nas bodril, da bomo našli rešitev. On je od začetka verjel, da bo z njo vse ok.

Kreon dobesedno nadomešča delovanje pankresa, organizmu dovaja tiste encime, ki bi jih pankreas moral proizvajati. Torej ne gre za nobeno omilitev simptomov ... Brez njih se je moji psički hrana izločila iz telesa, ne da bi se karkoli sploh absorbiralo ...
 Te kapsule je treba vmešati v hrano in potem pustiti par ur preden se lahko to poje. Moraš imeti potem kar domišljijo, da prepričaš psa, da poje to kislo in smrdečo zadevo. (Čeprav je pri nas zdravljenje tako hitro napredovalo, da sem jih na koncu lahko direktno vmešala v hrano.)

Glede dodatkov sem se pogovorila tudi z eno članico tega foruma, ogromno informacij sem našla na internetu, potem sem se pa sama odločila kaj in kako. Pazila sem, da so bili vsi naravnega izvora (da bi se morebitni presežek sam izločil iz organizma) in spremljala odziv psičke. Popolnoma jasno pa mi je bilo, da njen oslabljen "telešček" nujno potrebuje žive encime in veliko pomoči, da si bo lahko povrnil izgubljene moči ...

Energijskih zdravljenj imaš več vrst - včasih sploh ni nujno, da se psa dotika ali drži. Lahko je samo v prisotnosti človeka, ki mu "dovaja" kar potrebuje ... Lahko si ta človek tudi ti. Roll Eyes

Jaz bi se v primeru, da bi bila takrat moja psička v boljšem stanju, zagotovo odpravila tudi k homeopatu.

LP

 


Logiran
Ben the man
novinec
*
Sporočil: 22


« Odgovor #4 : četrtek, 22.02.2007 : 22:04:35 »

Ja, saj to je problem. Mislim, ni problem no. V bistvu je super. Ampak Bela je nadvse živahna in aktivna psička, zelo vesela in lepo porejena. Sploh ni videti, da bi jo karkoli matralo.

Zaenkrat bomo malo počivali po teh štirih mesecih diagnoz in testov, potem pa mogoče poiskali še drugo mnenje. Ali pa tudi ne. Če bo še naprej videti tako zdrava in vesela, mislim, da veterinarja sploh ne potrebuje. Če pa se bo začelo stanje slabšati, potem bom spet kontaktirala Belino veterinarko. In takrat poiskala mnenje še drugje.

lp

Maja

Logiran
K_a_t_j_a
novinec
*
Sporočil: 1


« Odgovor #5 : petek, 02.03.2007 : 11:49:10 »

Zivjo!

Mislim da ima moj kuža tudi iste težave. Simptomi so enaki cushingu vendar ni cushing.Zadnje 2 dni pa se je pojavila še driska in mučijo ga hudi vetrovi.

psičkisem  začela sama pripravljati obroke (z visokim deležem lahko prebavljivih beljakovin); ter ji dodajati cel kup naravnih dodatkov (spirulino, naravni B-12, svetlinovo olje, E-vitamin ...); pa še na posebno "energijsko" zdravljenje smo jo dvakrat odpeljali

WeilinTia: Prosim te, če mi lahko natančneje poveš kaj si psički kuhala, sama več ne vem kaj naj mu dam za jesti, saj briketov nikakor noče.

hvala
lp
Logiran
*just_me
otrok do 14 let
*
Sporočil: 2


« Odgovor #6 : petek, 02.03.2007 : 14:16:46 »

lep pozdrav..

sama nimam takih izkušenj, vendar če bi bilo kar koli narobe z mojo psičko bi jo seveda, enako kot vi, takoj peljala k veterinarju. Vendar naj dodam še to, da slovenski veterinarji ne rečem sedaj da nimajo pojma, saj so nekateri specialisti vendar so primeri, ko so v sloveniji rekli veterinarji, da psu ni pomoči, ko pa so odšli v avstrijo na kliniko v celovec, pa so psa zelo uspešno pozdravili. Zato bi jaz če bi imela že kakšen resen primer šla k zdravniku samo po kakšna pomirjevala potem pa v avstrijo na kliniko. naj dodam še to, da je v avstriji veterinarka Evelin Pekarek, ki je res špica v Evropi.
sem bi jaz šla v vsakem primeru, ker se mi zdi škoda, da bi tukaj v sloveniji rekli, da psu ni pomoči ( primer, da je star 4 leta - zelo lepa leta za psa ) in bi ga dala uspavat, če bi mi ga lahko v avstriji pozdravili brez težav. Smiley
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Zamaščena jetra in ostale težave
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines