mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 18:04:48

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Glava  |  Tema: USTNE BRADAVICE ali papillomatosis
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: USTNE BRADAVICE ali papillomatosis  (Prebrano 14630 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
MISSA
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 813


« : ponedeljek, 22.03.2004 : 20:50:40 »

LP!
Sem brskala po internetu, telefonarila , pisala naokrog, težila veterinarjem, vendar mi o tej neznani in dokaj redki bolezni ni znal nihče kaj konkretnega povedati.Pod izrazom papilomatosis je v človeški obliki popisana ena vrsta bolezni, ki pa naj ne bi imela veliko skupnega s pasjo.
Je virusna bolezen,traja 10 - 14 dni, zdravljenja ni, ker naj bi  bradavice odpadle same, razen, če psa resnično boli, mogoče tabletka lekadola proti bolečinam. Pes je nemiren,neješč,se praska po gobčku, ima drugačen vonj iz ust in  je na splošno nemiren.V izrednih primerih, če jih je veliko in so prevelike jih odstranijo kirurško.V redkih primerih je možen prenos tudi na oči.
Zanima me ali ima kdo od vas kaj več možnosti izvedeti o tem in če je kdo že imel izkušnjo ali ve za koga, ki bi o tem vedel kaj uporabnega.
Vsaka informacija bo več kot dobrodošla!
LP,Miša
Logiran
erika
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 504


« Odgovor #1 : ponedeljek, 22.03.2004 : 22:30:53 »


Kolikor je meni znano, gre res za virus in se pojavlja pri mladih psih.

Tudi pri nas so se pojavile,  ena je bila velika  celo kot zrno fižola-samo bolj okrogla.


In res po  po določenem času je minilo samo od sebe.


Logiran
Agnes
Neža Vilhelm
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.127


Setri so carji!


« Odgovor #2 : torek, 23.03.2004 : 15:08:15 »

Hehe, Missa, saj se ti ne bi bilo treba toliko naprezati  Wink. Ravno moja malenkost je o tem nekaj sprasevala tule:

http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=7;action=display;threadid=383

Stvar pa res mine sama od sebe. Lepo se imej, Neza
Logiran

Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda ne bom vodil. Hodi ob meni in mi bodi prijatelj.
(Albert Camus)
MISSA
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 813


« Odgovor #3 : sreda, 24.03.2004 : 06:29:28 »

LP, za vse!
Dekleta, hvala za odgovore. Kolikor sem uspela razumeti, je tam govora o zunanjih bradavicah, mene zanimajo tiste v notranjosti ustne votline. Predvsem pa kako dolgo lahko traja ta nadlega in če je komu jasno, koliko časa je pse "kužen" To, da je dovzeten mlad pes, sem tudi nekje zasledila.
Erika, s teboj bi pa rada o tem podebatirala v vertikali, če je možno? Namreč do sedaj sem največ te zadeve zasledila ravno na nemških dogah. Bi imela kakšen dan "višek" časa zame in moja kurja vprašanja?
LP,Miša
Logiran
KARMENKA
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 51


« Odgovor #4 : sreda, 24.03.2004 : 07:55:57 »

Pozdravljena!

Moja psicka je imela tudi bradavice oz. polipe v ustni votlini, bilo jih je veliko in so se hitro razmnozevale in rastle. Nekdo mi je rekel da se znajo razsirit v grlo in naprej in da je potem pa to problem. Peljala sem jo k veterinarju kjer so ji vse bradavice odstranili eno so pa zdrobili tako da je sel virus nazaj v kri in zato naj bi telo samo zacelo proizvajat protitelesa. Rekli so, da naj se nebi zadeva vec ponovila drugace pa naj pridem nazaj. Od tega je ze tri leta in se zadeva res ni ponovila.

LP Karmen
Logiran
valvasor
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 794


« Odgovor #5 : sreda, 24.03.2004 : 09:00:53 »

   Ojla !

   Ja, res se je to veliko pojavljalo pri dogah. Mi se namreč zelo veliko družimo in smo imeli poleg skupnih sprehodov, potem še skupne bradavice  Grin Grin Grin
    Bradavice izginejo same od sebe, lahko pa se še prej preselijo na druge dele, tudi na tačke, ko si jih pes liže.  Pri nas jih je imela Lisa poln gobček, pa je bila ravno breja , tako da poseg ni prišel v poštev. Pes mora biti v narkozi, ker to požgejo. Če pa se ponavlja , pa se iz ene teh bradavic naredi protistrup.  

   Čao-Slavi

 
Logiran
MISSA
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 813


« Odgovor #6 : sreda, 24.03.2004 : 20:38:18 »

LP,Valvazor!
Samo, če bi mi lahko zaupala, ali mogoče veš, koliko časa je pes še kužen po tem? In do katere starosti je mišljeno mladi pes? 12mes.,15mes.,6mes.?
LP,Miša
p.s. vsem hvala za odgovore!
Logiran
valvasor
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 794


« Odgovor #7 : četrtek, 25.03.2004 : 17:05:04 »

  Ojla!

   Mislim, da je po tem ko izginejo, kar konec. Ne vem pa sigurno. To bi mogla pa kakega veterinarja vprašat.  Ponavadi imajo to mladi psi, tam do enega 1,5 leta. Jih je pa Candy dobila , ko je imela že 2 leti ali pa še celo več.  Verjetno se z mladih prenesejo na druge. Zanimivo pa je , da takrat , ko jih je imela moja Lisa, jih ni dobil noben od mojih psov, pa smo jih imeli 6 doma. Tako , da mislim, da je to tudi malo pogojeno s trenutno odpornostjo psa.

  Čao-Slavi
Logiran
aleps
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 243


« Odgovor #8 : četrtek, 25.03.2004 : 20:04:38 »

Ojla!

Bradavice je imela tudi moja Indy (doga) in ko so se pojavile je eno odrezal veterinar (malo teče kri) ampak ni hudega ostale sem pa "operativno" odstranila kar jaz in to s sukancem (" cvernom") enostavno tako, da narediš malo več vozličkov in pustiš par dni in bradavica se posuši in odpade. Pri meni je to uspelo in še zelo poceni je.

Pa lep pozdrav in veliko uspehov pri "operaciji" Grin Grin Grin Grin

LP Špela, Indy in Goga
Logiran
MISSA
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 813


« Odgovor #9 : petek, 02.04.2004 : 15:00:34 »

LP vsem!
Moram se vam zahvaliti za vaša mnenja in pomoč, ampak jaz bom še malo zoprna v tej temi, ker sem že fuuuuuull jezna glede teh bradavic!!!! Nič od tega, kar ste mi dobronamerno napisali ne drži. Vezali smo tiste velike bradavičke, tudi s pomočjo kakšne izkušene roke! Delali smo lepe mašnice okrog njih. Raznobarvne cvirne in nitke, da bo punca tudi navznotraj lepa, pa nič. Sedaj je za nami že tretji teden, mašnic je za celo karjolo, bradavička pa nobena ne odpade. In jaz sem ratala že pravi ekspert v vezanju mašnic. Napisali ste, da po treh dnevih, ko je privezana sama odpade. Pri nas ne! Napisali ste, da po določenem času vse mine.Pri nas ne! Napisali ste, da bo še vse dobro.Pri nas ne!
Joj, saj nas bodo vrgli z vsake razstave, če se bomo taki kazali naokrog. Ali bomo res morali pod narkozo, da se izžgejo? A ni druge rešitve?Huh HELP!!!
LP,Miša
Logiran
bbluette
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 401


« Odgovor #10 : nedelja, 04.04.2004 : 20:53:41 »

Tudi jaz poznam bradavice oz. polipe. Stvar se posebej rada pojavi pri mladicih. In kot se pojavi ponavadi v dveh treh tednih tudi izgine. Tiste ki ne izginejo pa se izzge. V nekaterih primerih sem slisala da so uporabljali tudi antibiotik (kateri se ne spomnim) ampak brez vecjega uspeha!

Missa pocakaj da mine samo od sebe ce ne pa izziganje! Druge variante mislim da ni.

lp
Logiran
MISSA
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 813


« Odgovor #11 : sobota, 17.04.2004 : 07:47:11 »

LP za vse!
Želim se zahvaliti vsem, ki ste mi z vašimi odgovori omogočili boljše razumevanje vse zadeve.
Naj povem, da je zadeva trajala točno 5 tednov. Fasali smo 10 polipov, ki pa kljub našemu trudu niso odpadli. Vztrajno smo gledali v gobček in opazili, da so polipi zrasli do določene veličine, nekaj časa obdržali konstantno velikost potem pa so se začeli  manjšati. Proces rasti in manjšanja je zelo hiter od 1-3 dni. Ostalo vmes pa traja in traja, da človek pomisli, da tega ne bo nikoli konec. Kakšen teden nazaj so polipi celo malo krvaveli in na tak način smo baje pridobili  imuniteto. Danes je gobček lep in čist. Kakšna oblika nas je zadela, ne bom nikoli izvedela, je pa več kot očitno, da je virus mutiral, saj se bil potek bolezni  drugačen od običajnega.
In veseli smo, da se niso uresničile napovedi, da jih bomo morali operativno odstraniti. Naj dodam še to, da je vsa stvar za našo Žabi bila zelo moteča, srbeče boleča in zelo zoprna. Tablet proti bolečinam ji nismo dajali (mogoče bi bilo bolje, da bi jih,vsaj proti bolečinam???) smo pa jo veliko drgnili po spodnji čeljusti,kar ji je zelo godilo. Po meni znanih podatkih je naša mastinka zaenkrat tudi edina predstavnica svoje pasme pri nas, ki jo je napadel ta virus. In še priporočilo tistim, ki  jih  bo ta nadloga napadla. Bodite toliko pošteni in se nekaj časa izogibajte mladih psov oziroma ob kontaktu pazite, da psi ne pijejo iz iste posode, grizljajo istih igrač in si ne izmenjavajo sline pri poljubčkih. Drugim boste marsikaj prihranili in veliko pripomogli k temu, da se ta bolezen ne bo preveč širila. Tudi mi bi marsikaj drugače naredili, če bi bili pravočasno na to opozorjeni,ampak po toči zvoniti je prepozno,a ne?
LP,Miša
Logiran
Sian
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 256


« Odgovor #12 : sobota, 17.04.2004 : 23:56:06 »

Missa: hvala ne vem komu,da se je tako končalo!! Grin Grin
Mi smo tudi to imeli pri moji Dogici,ki je zdaj v nebesih na žalost. Cry Cry
Samo je verjetno bilo v drugi obliki,ker smo morali na operativni poseg
da so jih požgali in iz njih naredili protistrup.Ma ni bilo druge variante
kot tako,ker je vse skupaj trajalo zelo dolgo(3-4 mesece). Sad :(Full zoprna zadeva a,ne?? Huh

               
                             Pozdravček obema,Sian. Kiss Kiss  
Logiran
Maja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 312



« Odgovor #13 : ponedeljek, 26.04.2004 : 07:20:44 »

Hojla!

No tudi moj 2,5 leti star malinois je dobil bradavico v ustih, pa mi ni čisto jazno zakaj. Ima jo že par tednov in ni videti, da bi izginila. Pa tudi moti ga ne. Le včasih me je strah, da bi si jo poškodoval, ker se veliko igra z različnimi predmeti. Torej če sem prav razumela, je odhod veterinarju nesmiselen. Razmišljala sem že, da bi jo odstranili, ko grem enkrat maja slikat kolke. Kaj mislite?
Logiran
MISSA
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 813


« Odgovor #14 : torek, 27.04.2004 : 07:49:48 »

LP,Maja!
Meni se ob tvoji težavi poraja vprašanje, če gre res za isto stvar kot pri ustnih bradavicah. Ali se prepričana, da je to RES bradavica? Meni namreč ni jasno, zakaj bi bila samo ena. Sedaj, tako na daljavo nima smisla ugotavljati ali je ali ni. Svetujem ti, da se obrneš na kakšnega pesjanarskega prijatelja, ki ve kako izgleda bradavica. In če je, potem nikar ne delaj panike. Pride in mine. Preverjeno! V nasprotnem primeru pa ti svetujem čimprejšnjo kirurško odstranitev in obvezen laboratorijski test.
Želim vama vse lepo!
LP,Miša
Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Glava  |  Tema: USTNE BRADAVICE ali papillomatosis
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines