mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 02:20:56

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: Posvojitev psa in vedenje po njej
Strani: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9   Dol
Natisni
Avtor Tema: Posvojitev psa in vedenje po njej  (Prebrano 47322 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
drobtinica
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.477


« Odgovor #90 : nedelja, 04.03.2007 : 19:07:23 »

Naj velja: Pravi pes na pravo mesto.
Torej, če ni pravega mesta, tudi pravega psa ne more biti ali bolje rečeno, sploh ne more biti psa.

lep večer privoščim vsem!
Logiran
Sleepy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.129


« Odgovor #91 : ponedeljek, 05.03.2007 : 10:29:28 »

 Cheesy Se strinjam!  Grin
Logiran
smilja
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 60


« Odgovor #92 : ponedeljek, 07.07.2008 : 17:50:01 »

No, ko sem včeraj sprehajal psa v zavetišču, se mi je porodilo eno vprašanje. Kaj če neki pes preživi vse svoje dosedanje življenje (recimo star leto in pol) v zavetišču, pa se ga nekdo odloči posvojiti? To verjetno ni kar tako, da psa posvojiš, ga odpelješ domov, recimo v stanovanje. Verjetno potrebuješ kar nekaj časa, da si z njim, da se na to sploh navadi in prilagodi. Ali kako se to počne? Kaj s "starejšimi" psi iz zavetišča?
Logiran
nyssa
rad pišem
****
Sporočil: 438


« Odgovor #93 : ponedeljek, 07.07.2008 : 19:38:40 »

Meni se zdi, da je večinoma odvisno od psa. Od njegove stopnje socializiranosti, zaupanja do ljudi, strahov, travm,karakterja...potem šele od lastnika.
Iz lastne izkušnje (ampak jaz sem malo trapasta in si mislim, da znam prebrat znake, kdaj psu kaj ne paše in kdaj bo to tudi pokazal  Tongue ):
Ko sem Paxxa (azilaš) prvič peljala na sprehod, sva se po petih minutah valjala po tleh, oba, skupaj, drug čez drugega.
Ko sva prišla domov, je bilo, kot da sva že od vedno skupaj. Sprehodi, odzivanje na moj glas, ukazi, cartanje, gledanje zob, tiščanje roke v posodo, ko je jedel, striženje krempljev...v glavnem, jaz sem posvojila njega in on je posvojil mene.
Od prvega dne naprej sva tako kot sva tudi danes... Par travm sva odpravila, to je pa tudi vse. Ampak mislim si, da je to 80% zaradi njegovega karakterja, 20% pa je mojega odnosa.

Poudarila bi pa, da posvojenemu psu NIKAKOR ni dovolj samo ljubezen in ne pričakujte od njega, da bo ''hvaležen'' in da se bo od prvega dne naprej obnašal do vas, kot da ste najmanj bog.
No, Paxx se je  Grin , ampak to je bilo, kot pravim, zaradi njega samega.
Mislim si, da če bi posvojila kakšnega ''bolj zakompliciranega'' psa, bi se precej bolj namučila. Ampak s tem je potrebno računati.
Ko sem posvojila Paxxa, sem imela izdelan načrt ''uvajanja'', ki sem se ga mislila držati do pikice, ampak potem sem ga opustila, ko sem videla, kakšen pes dejansko je.
Edino, česar sem se držala od ''uvajanja'' je bilo to, da mu ne bom popuščala in da se bom do njega obnašala popolnoma normalno.
Se pravi - na kavč se ne sme in pika. Skakat po meni se ne sme,renčat tudi ne,...in podobno.
To je pa tudi vse...
Previdna sem bila pri stikih z drugimi psi (ki jih obožuje vse,dokler se normalno obnašajo) in mačkami (ki bi jih pomalical vse  Roll Eyes ), otroci (ki jih obožuje),ljudmi (za katere bi prodal dušo, da ga prečohajo), spuščala ga nekaj časa nisem s povodca, dokler nisva utrdila odpoklica, kmalu pa sem ga tudi spustila in sva kakšen del sprehoda opravila brez povodca.

Veliko (se mi zdi,vsaj meni je) ti lahko pomaga osebje v zavetišču, ki psa pozna. In ti lahko pove, kaj je psu všeč, česa ne mara, česa se boji in podobno. Nekaj ti tudi pove, v kakšnem stanju so ga našli, oz. če so ga oddali ljudje v zavetišče;zakaj se je oddal pes.
Zelo pomaga, če jim poveš vse po resnici (koliko časa imaš,kje bo pes živel, s kom bo živel (otroci, druge živali, psi), kako bo živel (stanovanje, hiša, zunaj,...) ), ker ti tako lahko povejo, če je tvoja izbira psa pravilna.

Spet moj primer: za Paxxa so mi povedali, da je mazica in da je crkljivček, da ni pokazal nobene agresije na karkoli, za mačke ne vedo, svetovali pa so mi previdnost pri samcih (za vsak slučaj), da bo zadovoljen s kakšnim preležanim dnevom namesto dolgega sprehoda, da pa vseeno potrebuje kar nekaj gibanja. Povedali so mi, naj ga nekaj časa ne spuščam s povodca in da če bom imela kakršnokoli vprašanje ali celo problem, da se lahko brez problema obrnem na njih.
To mi je veliko pomagalo in dalo določeno zaupanje v moje dejanje, da posvojim psa iz zavetišča, ki ga prej mogoče ni bilo toliko.
Toliko, da sem vedela, da ''nisem sama'' in teli nasveti so mi zelo pomagali.
Torej: nasveti osebja v zavetišču (morda celo kakega sprehajalca) ti že lahko nakažejo kaj lahko pričakuješ.

Vseeno pa (vsaj zame) drži moj prvi stavek: od psa je večinoma odvisno, kako hitro se bo navadil in prilagodil, seveda pa ne gre brez lastnika, ki se obnaša v skladu s preteklostjo,strahovi in karakterjem psa.


Logiran
smilja
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 60


« Odgovor #94 : torek, 08.07.2008 : 16:17:10 »

Hvala, Nyssa. Saj to, pes me je ubogal in vse, ampak kake kemije med nama posebej ni bilo, kar koli že to pomeni. Glede na to, da ga verjetno vsakič sprehaja nekdo drug ...
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #95 : torek, 08.07.2008 : 19:56:11 »

Ja seveda smilja, predstavljaj si to zmedo v pasji glavi. Vedno drug človek, počasi spoznajo, da smo samo njihova možnost za sprehod in se , nekateri, tako tudi obnašajo. Po tem nikakor ne moreš in ne smeš soditi psa.
Ko sem jaz peljala Čipa na sprehod iz zavetišča, ga je vse drugo bolj zanimalo, le jaz ne. Pa vendar je šel z menoj domov. Zakaj? Ne vem, ne znam napisati. Je bil tisti pravi. In šele potem po določenem času, ko se pes sprosti, začuti varnost in sigurnost, pokaže svoj pravi jaz.
Želim ti še veliko prijetnih pasjih sprehodov. Vedno boš spoznal kaj novega Wink
Logiran
oaza88
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.748


WWW
« Odgovor #96 : torek, 08.07.2008 : 20:53:37 »

Smilja - a nis ti bolj na mačke usekan? Tko mislim - v tapravem smislu, da ne bo kakšne pomote?  Wink E pa ne mi rečt, da si vsestranski - ker to bi blo pa že ORKN KIČASTO.  Grin A take še delajo a si zadnji primerek te sorte? Roll Eyes
Logiran
smilja
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 60


« Odgovor #97 : torek, 08.07.2008 : 21:06:52 »

Ja, sem na mačke nor. Sem pa tudi izjemno radoveden in imam vedno veliko vprašanj. Pač priznam, da je še veliko stvari, ki jih ne poznam in ne vem. Zakaj misliš, da so v šoli tršice norele, ker sem nonstop dvigoval roko (no, priznam, da včasih tudi stvari mal bolj počasi dojemam, haha) Wink Smiley?
Logiran
Soul
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.759


« Odgovor #98 : sreda, 05.11.2008 : 22:07:46 »

sama sem še precej nova na tej spletni strani... in ker že od...skoz :-) razmišljam o živalicah... in ker sem spoznala izkušnjo prijateljice... in ker takšna preprosto sem :-) sem začela resno razmišljati o kužku... prej sem to misel potisnila globoko v podzavest, saj sem sem preselila iz hiše z velikim vrtom v stanovanje z majhnim balkonom... ker sem vedno razmišljala, da mora imeti kuža vrt kar pa je v stanovanju nemogoče. Tako smo namreč mi vzgojili našega psa... z njim pa tudi mene, ki sem bila takrat otrok. Pa se pojavi prijateljica, ki je posvojila kužka (ne najmanjšega) in se super znajde v stanovanju. Takoj sem našpičila ušesa. Vedno sem razmišljala o mešančku... pa ne, da bi imela karkoli proti pasemskim oz. čistokrvnim kužom. Ne, daleč od tega. Tudi te sem si ogledala in pri 10. letih znala našteti večino pasem (takrat poznanih) ter njihove karakteristike. In če sem iskrena, so mi bili najbližje bauceroni in argentinske doge... Lepi, lepi... in težji karakterji. In večji  Cheesy Ampak, sem se pa odločila, da če bom kdaj imela kuža bo to mešanček oz. pes, ki ga "nihče ne mara". Tako kot je bil moj prvi, Taras.

In sem "zaplavala" na te strani. In goltam vse po spisku kar ste napisali oz. se počasi prebijam čez teme in tematike  Wink Ste pridni, moram vas vse pohvalit. Res me veseli, da so še dobri ljudje, da ste vi, ki imate živali za svoje prijatelje, družabnike... z vsemi njihovimi napakami skupaj. Pa saj jih imamo vsi, ne?  Roll Eyes

Da ne bom že na prvem tovrstnem postu predolga (sem kar malo rabila, da sem se opogumila sodelovati  Wink )... resno razmišljam o posvojitvi kuža. Vse o njem pregledano in miljontauženkrat prebano. Celo osebno sem ga spoznala in me je še bolj navdušil... Ker se res ne želim brezglavo spustiti v takšno odgovorno odločitev, sem si nabavila par knjig, ki jih pridno prebiram... pogovarjam se z vsemi, ki mi pridejo nasproti, brskam po forumu, delam doktorske dizertacije s partnerjem ter družino (ki je odločno proti kakršni koli novi živali) itd.

Sama pri sebi sem predelala vsa vprašanja zastavljena na začetku te teme... malo "stare" sicer, pa vedno aktualne. In sem ZA!  Smiley Se pa zavedam, da bo začetek najverjetneje težak. Tako kot se večinoma pisali na tej temi, in še kateri. Vsaj pripraviti se želim na to, pa bom potem raje prijetno presenečena  Grin

Ker si res ne želim biti tista, ki bo psa po dnevu, dveh, tednu, letu,... pripeljala nazaj, ker se z njim ne "da shajat" bi rada pravočasno poskrbela za vse pluse in minuse ter vse pripadajoče stvari, ki se lahko zgodijo, ko domov pripelješ ta najboljšejšo "zverinico" po tvoji skromni in pasje nepoučeni presoji. Ker si želim, da bi mu bilo najbolj super, kot mu je lahko. Nam pa seveda tudi.

V točno tem trenutku pa 1237 trenutkov prej in 5469 trenutkov po tem  Wink se ukvarjamo z naslednjimi možnimi "težavami" novega družinskega člana - posvojenčka, starega 1 leto (torej ni še popolnoma odrasel, je pa pubertetnik), mešančka med dvema karakternima pasmama, ki potrebuje "trdega" vodjo. Trdnega vodjo bomo zmogli, vsaj upamo tako glede na izkušnje, ki jih imamo Roll Eyes Sprehode tudi, glede na to, da ima veliko energije. Dopustnikovanje smo rešili  Grin, v šolo gremo 100%, že zaradi nas, če ne zaradi njega... pa v nadaljevanje šole tudi. Na sprehodih bo na vrvici, dokler ne bo obvladal odpoklica, pa seveda na vseh možnih Tivolijih, Gradovih, Golovcih itn. Trenutno pa se nam je ustavilo pri morebitni možnosti, da bi kuža postal samooklicani "alfa" v družini. Kar se seveda lahko zgodi, čeprav je trenutno taka mazica, da ne moreš verjeti. Krasen pes, res. Vsaj po prebranem in videnem  Grin

Sem prebrala tudi forum o tovrstnih pripetljajih in na koncu videla odlično rešitev pred agresivnostjo na sprehodu... parfum...  Roll Eyes
Kaj pa če se kaj takega pojavi v stanovanju? Ko pride nekdo na obisk? Ali med službo mama pobere pošto, obesi perilo in želi poskrbeti za kužka? Pa da bi postal "hud" oz. da bi spustil v stanovanje samo lastnike? Ima morda kdo kakšno izkušnjo s takim izzivom? Oz. kje lahko preberem kaj vač na to temo (sem namreč še nova in nisem utegnila preučiti vsega foruma).
Pa še, lastniki posvojenčkov oz. na splošno lastniki psov, katere težave se še lahko pojavijo in kako ste jih odpravljali?

Raztureno stanovanje smo vzeli v zakup (za prvih nekaj tednov, potem to ne pride več v poštev), morebitno lulanje pa kaknje tudi, pa lajanje v času odsotnosti, pa bruhanje, pa depresijo, pa morebitne bolezni, pa ... Kaj je po vaših izkušnjah še takega, kar je potrebno tehtno premisliti prej? Kot je napisala Smetka: "Bolje preprečiti kot zdraviti"

Rada bi se samo prej zavestno odločila za ta korak, z vsemi možnimi poledicami, ki bi eventuelno prišle s časom... Želim si biti odgovoren skrbnik štirinožnega prijatelja. Pa če ne bo šlo drugače, kot posvojitelj na daljavo  sram

Že vnaprej hvala za vsak namig, odgovor, nasvet, priporočilo, izkušnjo,...
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #99 : sreda, 05.11.2008 : 22:21:38 »

Sama ti žal ne morem svetovati. Psa še nikoli nisem posvojila, na splošno je trenutni pes, moj prvi pes, tako da nisem ravno uiber profi na tem področju Grin Želim samo to povedati, da vas podpiram! Smiley Tako pri načinu izbire, vrste psa, in vseh pripravah. Mislim, da nas je kar nekaj tukaj, ki vam bomo stali ob strani ob kakšnih težavah, če boste to želeli/dopustili. Če prav razumem, da se zanimate za Horjulskega posvojenca (v bistvu nima veze s kod je, ampak tukaj pač vem sledeče), mislim da lahko rečem, da imate poleg Polonine podpore, še kar lep krog podpornikov, ki vam bodo/bomo v pomoč, če bo treba.
Zdaj pa prepuščam besedo izkušenim posvojiteljem in njihovimi nasveti Wink

Držim pesti za vas!
Logiran

miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #100 : sreda, 05.11.2008 : 22:34:05 »

Če si že imela psa, potem že veš, kaj vse se lahko zgodi in vas doleti.
Po tvojem pisanju bi rekla, da si že u nulo zanalizirala zadevo. Če boš še malo nadaljevala, te bodo že kaki dvomi zgrabili.  Wink
Kolikor berem in poslušam, je fant, ki si ga izbrala, eno sončno bitje. In če ti ga je Smeti pripravljena dati v posvojitev, ste očitno primerni za skupaj.
Če se bodo pojavile težave, jih boš pa reševala tako, kot jih mnogi Horjulski starši - pišemo na forumu ali pa vprašamo tršico v šoli. Predebatiramo in večinoma se rešitev najde. Tako za dominanco kot za sračkanje  Roll Eyes, jokanje, grizenje, vlečenje,...  Tongue
Lp
Tjasa
Logiran
Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #101 : sreda, 05.11.2008 : 22:40:36 »

Agresiji do obiskov se je enostavno izogniti. Pes mora vedno vedeti, kdo je alfa in da to ni on. Če je prepričan, da je vodja krdela, potem v njegov opis del in nalog sodi tudi čuvanje hiše in vas, tudi če ste doma. To seveda ni sprejemljivo. Če ste alfa vi, vam bo to delo z veseljem prepustil. Smiley
Kako se izogniti temu, da pes postane alfa, piše že v več temah, pa v šoli vam bodo tudi svetovali.  Smiley

Veš, napake smo delali vsi; ne samo pri prvem psu, tudi pri drugem in tretjem. To ni nič groznega, če le pravočasno poiščeš pomoč, ko začneš opažat težave. Ponavadi je najhitrejša in najbolj zanesljiva rešitev vprašati inštruktorja v pasji šoli, ki psa pozna. Večina težav je enostavno rešljivih, samo določenih zadev se mora držat cela družina (primer: fehtanja ob mizi ne bo, če pes nikoli z nje ne bo nič dobil; če se večina familije tega drži, samo en član pa ne, bo pes fehtal in pika). Cheesy

Moje mnenje je, da če ste psu pripravljeni nuditi dovolj gibanja, ustrezno hrano, veterinarsko oskrbo pa seveda veliko ljubezni in crkljanja, potem ga posvojite. Ni je težave, ki ne bi bila rešljiva, če je človek le pripravljen kaj narest za to (in iz tvojih postov sklepam, da si Wink).

Glede na to, da praviš, da prebiraš tako forum kot pasje knjige (če je še nimaš, ti toplo priporočam nakup knjige "Psi za telebane"), se ti pa zna zgoditi, da težav sploh ne bo. Smiley

Kar pogumno! Smiley

Lp, 5ra
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #102 : sreda, 05.11.2008 : 22:44:57 »

Meni se tudi zdi, da imaš že vse precej dobro naštudirano in predvsem veliko volje. Zato kar pogumno! Smiley
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Soul
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.759


« Odgovor #103 : sreda, 05.11.2008 : 23:40:51 »

 Smiley, kolk sem vam hvaležna... že sedaj, pa sploh še nimamo mrcinice. Vsi ti ekspresni odgovori!!! In hvala za vse spodbudne besede... Ja, knjige sem že nabavla, imam Pasjo inteligenco, pa Govorimo po pasje, danes je poštar (ki še ne ve kaj ga čaka  Cheesy ) prinesel še knjigo Psi za telebane. Tako, da literaturo imam... ampak kaj, ko je praksa velikokrat drugačna od teorije. In ja, Polona "naša" prečudovita, bo sigurno ta najboljšejša vodnica, poleg Katarine, veterinarja in vseh vas na forumu.  Grin

Ampak pomisleki pa še vedno ostajajo  sram Predvsem bi se rada opremila z vsemi možnimi argumenti in rešitvami možnih izzivov... če ne zaradi drugega, da bom bolj prepričljivo nastopala pri domačih (fant se je "že kar odtajal", starši mi še na vse pretege kljubujejo). Si pa želim, da bi me vsi vsaj približno podprli pri tem, saj popolnoma sama 24/7/365 morda ne bi mogla 100% nuditi kužku vsega kar mu pripada (saj verjetno sami veste: služba, podaljšani sestanki, morebitna bolezen,...).

Zlati ste!!!  Kiss
Če se pa komu še kaj pripelje na pamet, bom pa z veseljem prebrala in shranila v možgančkih... pa seveda ob prvi priliki uporabila doma  Tongue

p.s.: Polona, hvala za zaupanje!
Logiran
Soul
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.759


« Odgovor #104 : sreda, 05.11.2008 : 23:54:04 »

sej vem, kompliciram, a ne?  sram Lips Sealed sram Undecided
Me lahko "kregate"... bolje "danes kot jutri"  Roll Eyes
Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: Posvojitev psa in vedenje po njej
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines