mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 08.06.2024 : 06:47:52

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 3  |  Tema: Beli višavski terier - čvek
Strani: 1 ... 106 107 108 109 110 [111] 112 113 114 115 116 ... 118   Dol
Natisni
Avtor Tema: Beli višavski terier - čvek  (Prebrano 218613 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Andie
novinec
*
Sporočil: 12


WWW
« Odgovor #1650 : sobota, 01.05.2010 : 21:46:57 »

Dober dan,
sem nova na forumu in čez približno mesec dni dobim Višavko. Malo sem že glede vsega skupaj zmedena. Nameravala sm jo vzgajati po zdravi pameti, z malo pomoči in priročniki, sedaj pa ugotavlam da je to cela znanost in več ko ljudje delajo znanosti večji so problemi in veliko nevzgojenih psov :/
Sedaj pa moje uprašanje, mislite da je bolše uzgajat psa po pameti? ali preštuderat knjige, internetno gradivo itd. in se ravnati bo tistih vseh nasvetih in dejstvih?
hvala že v naprej Smiley
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #1651 : nedelja, 02.05.2010 : 12:36:52 »

Najboljše je it v kvalitetno pasjo šolo z dobrimi inštruktorji in pozitivno motivacijo, eventuelno kakšne knjige. Če dobite psa od dobrega vzreditelja, vam bo on tudi v veliko pomoč. Čim manj pa poslušat pametne sosede, sorodnike in mimoidoče, ki itak najboljše vejo, njihovi psi pa so ponavdi daleč od vzornega.
Logiran
Persia
novinec
*
Sporočil: 47


WWW
« Odgovor #1652 : ponedeljek, 17.05.2010 : 16:02:25 »

Živjo,

tudi sama bom postavila eno vprašanje-oziroma bolj povedala svojo izkušnjo in prosila za vaša mnenja. Konec februarja letos sem posvojila psičko, višavko - sicer nerodovniško. Karakterno vem da ta pes ni ravno pisan na mojo kožo, vendar sem psičko posvojila vseeno, ker se je nahajala v dokaj groznih razmerah. Psička je stara zdaj 5 mesecev, imam pa kup problemov, ker imam doma tudi muce. Sicer se je navadila nanje in jo imajo pod kontrolo, vendar se problem poraja v odnosu z mano - popolnoma je ljubosumna ko kakšen muc pride do mene, podi se za njimi, laja nanje, muce ne spijo več z mano na postelji, napeto je, moteče je, prav tako psička ni zadovoljna (po moji oceni), saj od mene ne dobiva to kar rabi, to je pa res dosti pozornosti in ukvarjanja z njo. Je v stanovanju, zanjo je poskrbljeno, hodiva na sprehode, je razbolhana, razglistena, česem jo vsakodnevno, kopam jo, ima kakovostno hrano, dostop kamorkoli, vse je ok - in hkrati ni. Iz protesta se polula dostikrat na mojo posteljo. Panično podi muce od mene. Laja ponoči. Ti znaki so se začeli stopnjevati. Karakterno mislim da si ne ustrezava, sploh ko berem poste članov in vidim kako ostali ravnajo s svojimi psički, torej posvečajo res ogromno pozornosti in energije v druženje, vzgojo - jaz se žal ne znajdem, psička ima zahteven karakter, energična je, prekrasna, vendar razmišljam, če bi ji morda bilo boljše s kakšno družino, kjer bi se res počutila v redu. Ker mi je jasno, da se pri meni ne, to se čuti. 
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #1653 : torek, 18.05.2010 : 13:12:39 »

Ne vem, mogoče se motim, ampak to razberem iz tvojega pisanja - psica ima pri tebi vse in še več, hkrati pa ji manjka roka, ki jo bo usmerjala. Psica te ne spoštuje, ima se za glavno v družini in terorizira svojo okolico kadar nekaj ni po njeno, na kar nakazuje to kar si poimenovala "ljubosumnost" in pa lulanje. Takšno obnašanje je pasemsko dokaj tipično, sploh v družinah kjer ni primerne vzgoje, pa tudi pri tvoji je verjetno vprašljiva primarna socializacija, tako pri vzreditelju, kot pri prvih lastnikih.

Po mojem mnenju potrebujeta vidve redefinicijo vajinega odnosa, nikakor na silo, temveč s kvalitetnim pasjim inštrukturjem, ki bo dosegel, da te bo psica spoštovala zato ker te hoče in ne zato ker se te bo bala. Za začetek si sposodi kakšno dobro literaturo o vzgoji psov, pa prebrskaj tu po forumu, lahko začneš s posameznimi ukrepi: prepoved dostopa na višja mesta (kavč, fotelj, postelja), hrana samo iz tvojih rok ob točno določeni uri, osnovne vaje poslušnosti, ti greš vedno prva skozi vrata, ožine, itn. Skratka takšne osnovne stvari, plus dober inštruktor in mislim, da se boste ujeli.
Logiran
Persia
novinec
*
Sporočil: 47


WWW
« Odgovor #1654 : torek, 18.05.2010 : 18:09:04 »

Dosti berem in tudi dvd-je tega šepetalca sem ti dol potegnila.  Smiley  Naredila sem kar nekaj korakov v pravi smeri - kar se tiče podrejanja. Na začetku je bila res katastrofa, skakala je vsepovsod, renčala, potem sem pa prebrala, da testira do kje lahko gre, skuša dominirati (že v leglu je bila dominantna psička), potem sem storila to kar sem prebrala skoraj vsepovsod - v igri enkrat je šla čez mejo in sem jo dala na tla, na hrbet, z roko dol, brez očesnega kontakta (ne znam točno opisat), od takrat dalje sva midve OK. Vedno grem skozi vrata prva, na sprehodu uporabljam isti princip (čeprav je malce težje zaradi flexija), edina napaka je bila s posteljo, ko sem jo pripeljala domov je šla direkt na mojo posteljo - pač otroček a ne. Danes mi je jasno, da je bila to napaka. Absolutno štekam, da rabi šolo; problem je, kot sem dojela med pisanjem prejšnjega posta in opombah sestre, ki tudi dosti časa preživi z mano in psičko, da moja energija ni ok, da psica ne čuti, da je dobrodošla v tolikšni meri kot so mačke, da se vidi, da je jaz ne sprejemam kot mojo psičko, ampak imam ves čas v glavi to, kaj ne gre in da bi jo oddala v "prave roke". Po pisanju prejšnjega posta sem pa ugotovila da moje roke SO prave  Smiley , vendar bo potrebno spremeniti določene zadeve v samem odnosu in poteku vsakdanjika. Vsaj po mojem mnenju.
Prosila bi za nasvet kako jo ODVADIM skakanja v mačke. To je moj največji problem. Ona bi se igrala, mačke NE sodelujejo, ko gre psička do meje, mačkona znorita in renčita in mala dobi lekcijo - v stilu focna al pa jo kakšen maček lovi po tej moji garsonjeri ona pa ko šus okoli postelje in mize. Moji mački so orto skulirani in je ne bi RES napadli, vzgojno pa dobi kdaj, ker pretirava. Oni ji kažejo kje je meja, ampak vseeno - maček spi (na posteljo so že nehali hodit), ona pa puf! nanj - včasih se tko zadenjsko postavi pred kakega in ga z zadnjimi tačkami brca proč.
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #1655 : torek, 18.05.2010 : 20:33:11 »

Jaz ponavadi takoj prekinem takšno neželeno vedenje s fuj in poskusim zamotit s čim drugim, večinoma kr koristi, v redkih premerih je pa treba malo bolj dvignit glas ali pa zaropotat po kakšnih vratih z roko, pa se hitro umirijo.
Logiran
Persia
novinec
*
Sporočil: 47


WWW
« Odgovor #1656 : torek, 18.05.2010 : 21:30:13 »

Ja, sem naredila to. Sem pa danes probala to, kar priporoča ta Millan, da jo s prsti tle blizu vrata (simuliraš mamin ugriz pri vzgoji) - in to veliko bolj pomaga. Ne ornk, pač simuliraš, ne gledaš v oči, niti ne rabiš nič rečt.
Logiran
Oxer
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 917


« Odgovor #1657 : sreda, 19.05.2010 : 08:20:11 »

Persia od samega začetka si ji preveč dovolila. Vesela sem, da ti uspeva pri vzpostavljanju hierarhije.  Smiley
Vendar ne pozabi vsako pozitivno obnašanje pohvalit.
Sem pa danes probala to, kar priporoča ta Millan, da jo s prsti tle blizu vrata (simuliraš mamin ugriz pri vzgoji) - in to veliko bolj pomaga. Ne ornk, pač simuliraš, ne gledaš v oči, niti ne rabiš nič rečt.
Jaz bi na tvojem mestu ob takšni situaciji dodala še ukaz fuj ali ne, da kasneje ne bo več treba "fizično" posegati vanjo, ker bo s časoma povezala, kaj pomeni beseda ne/fuj.
Tako kot je McKruster napisala, pa naj bodo višje ležeča mesta prepovedan prostor. Večkrat naj se ti tudi umakne iz tistega mesta, kjer je trenutno ona.
Vsakega napredka se tudi jaz veselim s tabo.  Wink
Logiran
Persia
novinec
*
Sporočil: 47


WWW
« Odgovor #1658 : sreda, 19.05.2010 : 08:53:43 »

Tega sploh nisem vedela, da sem ji preveč dovolila. Na tejle točki se zdi skoraj nemogoče da bi ji bila višje ležeča mesta prepovedan prostor. Sploh ne vem kako bi to izpeljala. Če ji rečem ne in jo 10x postavim nazaj, kjer bi jaz rada, sicer ne bo več na tistem mestu, vendar se na koncu namrdne in gre spat na posteljo ali pa še bolj teži mačkam.
Logiran
Oxer
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 917


« Odgovor #1659 : sreda, 19.05.2010 : 09:14:13 »

Mačke za tisti čas izoliraj, da se ne bo mogla vtikat vanje, ti pa vztrajaj. Ko bo nekaj trenutkov na tleh tako kot si ti želela, naj dobi pohvalo in kratko igro s tabo. Malo pa po malo, pa bo.
Ko sem ti rekla, da naj se umakne iz tistega mesta, kjer se trnutno nahaja, sem mislila da v tem primeru, ko ona leži na postelji prideš v ta prostor ti in ji ukažeš, da mora dol. Tam je torej prostor zate. Potem nadaljuješ tako kot sem ti zgoraj napisala.
Kljub vsem grajanju pa ob zaželjenem obnašanju ne pozabi pohvaliti. V nasprotnem primeru bosta ves čas na hladnem odnosu.
Naj ve, da je s tabo lepo, če se igrata po tvojih pravilih.  Wink
Logiran
Persia
novinec
*
Sporočil: 47


WWW
« Odgovor #1660 : sreda, 19.05.2010 : 09:43:22 »

Hja, zdaj je tako, da čaka da jaz grem v posteljo in pridirka za mano, direkt gre pod kovter in se stisne k men pač.  Grin
Če se pa slučaaaajno pride kak muc pocartat pred spanje, pa zleze izpod kovtra in hop na njega. Pa ne na tak slab način, napadalen, pač liže ga, pa voha, ampak mački je ne obrajtajo ravno. Pred tem so muce vedno spale na meni, zdaj pa nobena več ne pride - to me moti in bi rada, da spet pridejo, vendar ne vem kako bo psička to sprejela, muce lahko na postelji in z mano, ona mora bit na tleh v svoji posteljici. Očitno me čaka dost neprespanih noči.  Smiley
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #1661 : sreda, 19.05.2010 : 10:03:23 »

Jaz po karakterju nisem zelo mila in potrpežljiva oseba Undecided in moram v tak mil način vzgoje vložiti kar nekja truda, samokontrole in ljubezni, sploh pri missy, ki je mila psička Roll Eyes.
Sem se pa naučila, da doslednost in veliko pozitivne motivacije in pohvale za dobro opravljene naloge prinese tudi uspeh. Predvsem pa prinese uspeh JASNO in kratko izražen ukaz, ki mora biti tudi dobro izvršen, ter nato bogato nagrajen in pohvaljen, seveda po tem, ko pes že ve, kaj tak ukaz pomeni.
Ne prenesem, da ve kaj pomeni ukaz, pa glumi gljivu, kao - kaj pa hočeš... jaz nič ne štekam
V to me je pripeljalo žal (ali na srečo) tudi pomanjkanje časa, ker se nimam časa ukvarjat s prepričevanjem in prosjačenjem.

Torej - kontroliranost v fazi učenja in nepopustljivost v fazi izvajanja že naučenih ukazov. Sama milina in razumevanje ˝stisk in težav˝ hitro vodita v permisivnost, ki preizkušeno ne prinaša uspehov, ampak stanje še slabša in dopušča ovijanje okoli palca.
Saj zdaj nisem nek terminator Shocked in mi opisano ne uspeva vedno, se pa trudim, ker ponavljanje je mati učenosti, doslednost pa bi potem lahko bil oče, al kako Roll Eyes
Je pa včasih umetnost prepoznati in ločiti ˝stiske in težave/trmo˝in prave stiske in težave in potem ustrezno ukrepati. Pri pravih stiskah in težavah pa posvet s strokovnjakom zelo pomaga.
Aja, pri nas je uiber mila psička hotela (vztrajno) dobesedno izpodriniti našo triletnico in tega nisem dopustila od prvega poizkusa naprej. Sem ji pač določila zadnje mesto v našem tropu in jo tam (z veliko pohvale) tudi zadržujem.
Logiran
Persia
novinec
*
Sporočil: 47


WWW
« Odgovor #1662 : sreda, 19.05.2010 : 11:46:01 »

Od moje psičke edina stiska in težava je ta, da obstajajo moje mačke  Grin , nič ji ne manjka. Sem začela tako kot je bilo napisano - odločno, ornk, dosledno, ampak mi je bilo iz vseh koncev pametovano, da sem prestroga in da pes trpi in tko dalje. Po drugi strani maš pa starejšo generacijo, ki ti soli pamet o verigi in mlatenju in tko dalje.
Jaz psa nisem še nikoli mela, ampak nisem pa neumna, vidim kdaj me testira, da vidi do kje lahko gre in pelje svoje. Zato sem tudi popustila pri vsem skupaj, ker nimam izkušenj in sem v končni fazi kolebala če jo bi oddala ali ne. Zadeva tkole naprej več ne more it, to je dejstvo. Najmanjši problem mi je rečt ornk in bit stroga, ampak hkrati ljubeča - sem to na začetku prakticirala, kot pravim, pa sem vidla, da dost folka ni ravno razgledanih na področju vzgoje psov, na cesti ko sem jo opomnila karkoli, se je folk ustavljal in rekel kaj v stilu - pusti jo , boga psička, ipd - sem ji pa samo odločno rekla "ne sme" ali kaj podobnega. Ali jo pa prijela ko je mela svoje izpade hiperaktivne, jo posedla in ji rekla odločno naj se umiri. Torej to JE bilo ok, če prav razumem?
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #1663 : sreda, 19.05.2010 : 11:59:28 »

Pes nima kaj biti razvajen. In razlika je ogromna med disciplino, redom in pa mlatenjem ali pa grobostjo. Dajte si že zapisat v glavo, da psi niso igrače, tudi tisti najmanjši. To kar rušiš in pustiš psu, da počne dolge mesece, tudi dolge mesece tudi popravljaš, zato je najbolje biti dosleden od začetka. In kje je problem, če si strog in ljubeč. Strog si takrat, ko je treba biti, ljubeč pa takrat, ko ne dela nič narobe. V tem je vsa poanta. Psa se pač ne boža in hvali, ko naredi kaj narobe.

In edina težava pri tvoji psički ni ta, da obstajajo mačke, ampak ti, ker je nisi vzgojila. Ko se ti je na začetku zdelo smešno, da preganja mačke, se ti zdaj več ne in zdaj imaš problem. je treba misliti z glavo, pa malo naprej od tistega, ha ha ha, ko pes naredi kakšno neumnost in začeti popravljati takoj, ko do te neumnosti pride. To je vsa umetnost.

Kr, pljuni v roke in delat na tem, da jo vzgojiš.
Logiran
Persia
novinec
*
Sporočil: 47


WWW
« Odgovor #1664 : sreda, 19.05.2010 : 12:49:12 »

Vsak ni vseved v teh zadevah in zato sprašujem, a ne. Je razlika če maš okoli sebe ljudi z določeno mentaliteto (negativno) glede psov, ali pa ljudi, ki dejansko imajo izkušnje. Jaz slednjih nimam, zato pa pišem semle.
Ni mi bilo "smešno" da preganja mačke, ker je toliko rinila vanje le zato, da bi se igrala. Prosim ne delat prehitrih zaključkov ne o meni ne o moji vzgoji, vedno so še stvari, ki jih tipkovnica ne prenese na forum (ni vse črno belo). Še posebej tisti, ki smo novinci v tem, lahko menda sprašujemo.
Jaz pojma nisem imela kaj vse moram počet od dneva ko sem jo pripeljala domov, ker saj pravim, iz ene situacije sem jo "rešila" in moj cilj in namen jo je bil oddat, ko bo dost stara in ko bo prišla malce k sebi. Psička je zahtevna, karakter ima zahteven, travm ma en kup in za začetnika ni to mala malica, vsaj pri meni ni.
Oxer - sem jo peljala prejle na walkie, sem delala striktno po tem principu pač podrejenosti (kje mora psička bit), jo popravljala, celo sedet sem jo včeraj naučila (valda s pomočjo priboljškov); tako se je upirala da ne moreš verjet, prvi kilometer je bla vojna.  Smiley  Zdaj je pa že dojela malce nov scenarij. Od danes zvečer naprej spi v svoji posteljici na tleh. Najbrž bom celo noč vzgojno pokonci.  Cheesy
Logiran
Strani: 1 ... 106 107 108 109 110 [111] 112 113 114 115 116 ... 118   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 3  |  Tema: Beli višavski terier - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines