mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 23:27:59

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: popadljiv kokeršpanjel
Strani: [1] 2 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: popadljiv kokeršpanjel  (Prebrano 24568 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
olcek
novinec
*
Sporočil: 1


« : ponedeljek, 29.03.2004 : 20:52:51 »

Pozdravljeni !
Imamo 10. mesecev starega angleškega kokeršpanjela. Že kot 5. mesece star mladiček je rad renčal na domače, in tudi obgrizel mojo mami. ( zaradi hrane). Sedaj smo ga dokaj umirili in smo vedno hudi, ko mu samo pride na misel, da bi zarenčal.
Živi z nami v hiši in mu nudimo vse, kar si poželi. Zelo nas ima rad, posebej še naša otroka(stara sta 8. in 5. let).
Kakšen mesec nazaj pa je prišel na obisk,očetov prijatelj. Psa sem imela na povodcu, vendar v takšni bližini, da je stopil na zadnje tačke in z njimi objel prijateljevo roko. Roko, je povohal, takrat pa zarenčal in hotel ugrizniti vanjo.
Danes pa sta se naša otroka igrla s sosedovimi, vendar jih ne pozna dobro, ker so doma na drugem koncu vasi. Pes jih je zagledal in se zapodil vanje, na srečo, ni nobenega ugriznil, ker smo pravočasno posredovali. 5.letna punčka se je tako ustrašila, da se je polulala, od soseda pa smo dobili grožje, da nas bo tožil.
Ne vemo, kaj naj storimo, očitno je da je s psom nekaj narobe. Imeli smo že kokeršpanjel, ki nam je na žalost umrl, vendar je bil po karakterju čisto drugačen, imel pa je isto vzgojo.
Pomagajte z nasveti!
Logiran
kejbica
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 41


« Odgovor #1 : torek, 30.03.2004 : 09:29:17 »

Pozdravljena olcek!

Po mojih izkušnjah (iz legla do groba sem doslej spremljala 2 psa) bi mu morali vsi družinski člani strogo - a brez uporabe sile - dati vedeti, da je pes zadnji po rangu v vašem krdelu. To pomeni, da mora biti pri vseh stvareh zadnji (zadnji skozi vrata, zadnji pri hrani...).
Naj kdo z njim dela vaje poslušnosti (sedi, prostor, poleg, odpoklic....).
Preden dobi hrano naj se usede, potem naj še nekaj časa (najprej par sekund, ali kolikor bo le uspelo, potem postopno do 3 minute) sedi pred posodo s hrano in čaka. Lahko tudi medtem ko je: sedi, vzamete hrano (premešate, dodate še korenček...), ta čas naj sedi in potem spet kot na začetku.
Če ga ne mislite imeti za rejo, bi lahko razmislili o kastraciji (zelo verjetno bo izgubil tudi nekaj ostrine  Roll Eyes).
Sicer pa lahko obiščete še pasjega/-jo psihologa/-injo  Wink (npr. v Lj. ga. Sabina Stariha-Pipan), ki bo gotovo vedel/-a kaj pametnega svetovati.

Lep pozdrav!
K.
Logiran
jessy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.407


« Odgovor #2 : torek, 30.03.2004 : 13:12:25 »

Ojla!

Morda ne bi bilo slabo, če bi ga peljali v šolo.  Roll Eyes
Drugače se pa strinjam s kejbico. Pes mora vedeti da ste VI šev in NE on.
Logiran
Chris
gost
« Odgovor #3 : torek, 30.03.2004 : 19:11:51 »

Hja…..kaj pa vem….. Sklepam, da je bil prejšnji koker precej bolj umirjenega karakterja, ta pa je bolj živahen, samosvoj in navihan. Pravite, da mu nudite vse kar si poželi….malo ste ga razvadili. Vedite, da je pes po rangu na zadnjem mestu, vi pa pred njim. Igrajte se takrat, ko vi hočete in ne on. Crkljajte se enako, takrat ko vi hočete in ne on. Pes zadnji dobi hrano in gre zadnji skozi vrata. Na sprehod gre takrat, ko vi hočete in ne on, če začne skakati okrog za ven, se vi lepo usedite in ga ignorirajte, šele ko se umiri ga odpeljite. Gristi seveda ne sme in to mu strogo prepovejte, vsa nezaželjena vedenja mu strogo prepovejte, če jih ne upošteva ga kaznujte, vendar ne fizično. Sam imam že drugega psa, ta bo sedaj star komaj 11 tednov. Ko začne vse povprek gristi, tepih, hlače, copate, roke, mu strogo povem, da tega ne sme in tako vedno vztrajam. Če me po mojem vztrajanju ne uboga, ga zapremo v sušilnico, ga izoliramo in ignoriramo. Malo se mu že svita, da s tem doseže edino to, da se potem nihče več ne druži in igra z njim in ostane sam. Kar je za kokra kar huda kazen, ker so zelo družabni psi, ki hočejo biti vedno zraven svojega 'kardela'. Tudi jaz mislim, da bi bilo dobro, če bi šli z njim v šolo.
Logiran
Roxi
novinec
*
Sporočil: 42


« Odgovor #4 : torek, 30.03.2004 : 20:09:00 »

Jah veš ni nujno da bo šola pomagala,saj je koker španjel lahko tudi napadalen že po naravi(sploh pa enobarvni španjeli so zelo nagnjeni k agresivnosti).
Logiran
Chris
gost
« Odgovor #5 : torek, 30.03.2004 : 20:32:48 »

(sploh pa enobarvni španjeli so zelo nagnjeni k agresivnosti).

Si prepričan/a? Roll Eyes
Logiran
bajki
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 249


« Odgovor #6 : torek, 30.03.2004 : 20:36:11 »

Tudi jaz se strinjam z vsemi, že danimi nasveti. Tudi naš najmlajši je precej dominanten, zato smo tudi mi uvedli nova pravila. Na kavč in v spalnico imamo vstop samo ljudje, hrano in vodo si morata zaslužiti (najprej sedi, potem tačko, ko to že obvlada je recimo lezi...) skratka, vedno malo drugače. Trudimo se, da ga ne crkljamo preveč in da si to prav tako zasluži.To je precej težko, ker je mali pravi crkljanček. Kazni naj ne bodo fizične, pri našem pomaga jezen glas in pogled naravnost v oči. Če zarenči, ga za kazen izoliramo. Boste morali pa sami ugotoviti, kaj pali pri vašem frajerčku.
Dobra novica je, da se kuža tudi s časom malo umiri in da če boste dosledni, bo postal pravi cukr. Naš je. Roll Eyes
Slaba novica pa je ta, da se je pri dominantnem kužku celo življenje dosledno držati teh pravil, drugače bo hitro vse po starem!
Pa veliko dobre volje, živcev in kadar boste na tleh, pomislite, da so še slabši primeri in da bo vam uspelo!
pozdravček in javite, kako vam gre!
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #7 : torek, 30.03.2004 : 21:04:09 »

Olcek,
malce ste pretiravali pri razvajanju, ki je sicer čisto O.K., a ste iz razvajanja prešli v popuščanje, ki ga je pes takoj izkoristil za prevzem "krone in žezla" v vaši družini.  Cheesy
Pasja šola je zelo pametna odločitev. Vedi pa, da tam ne dobo vzgajali psa, ampak bodo vam razširili obzorja, da boste lažje "ukrotili" po pasjo zgago.

Chris,
Psi si izolacijo predstavljajo kot izgon iz krdela. Izgon pa pomeni zagotovo smrt. Strah pred izgonom je v njihovih genih.
A si ti sploh predstavljaš kakšne travme povzročaš tisti mali kepici pri tebi doma??
Izolacija ni vzgojna, je pa za psa zelo travmatična.
Ignoriranje DA, izolacija NE.

Če ti 11. tednov star pes uničuje perzijsko preprogo, krznene copate in tvoje najljubše hlače, boš vso to šaro umaknil in s tem onemogočil nadaljnje demuliranje. Namesto vseh teh dragocenosti mu daj primerno igračo in se poigraj z njim. Če se vseeno dokoplje do česa prepovedanega, mu pozornost preusmeri na sebe, igračo, hrano ipd. Nikakor pa ga ne smeš zapirati v sušilnico.  Angry
Kar se rok tiče - imel boš spraskane in pogrižene tako kot vsi mi, ki smo komaj dočakali, da je naš kuža dobil stalne zobe in s tem občutek koliko lahko stisne roko.
Tako, pa sem ti posolila pamet.   Wink

Zakaj tako vztrajno ponavljate, da je uporaba fizične sile tako prepovedana in bogokletna???
Dragi moji, če se pes spravi nate (grozeče renčanje, ugriz), ti ne ostane drugega, kot uporaba fizične sile, žal.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Chris
gost
« Odgovor #8 : torek, 30.03.2004 : 21:28:22 »

Drejči, 5minutna izolacija IZGON?? Potem pa rečeš, da je pa uporaba fizične sile nujna. Pa saj ti ne veš kaj govoriš. Zelo hitro je zakapiral da v trenutku vse povprek gristi ne sme, da bi ga pa po gobčku tepel (najbrž si imela to v mislih) pa nima smisla.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #9 : sreda, 31.03.2004 : 08:03:54 »

O, pa ostane, ostane, kar "mojga bodocega moza" prasejte. Grin Grin Grin  Wink

Olcek, najbolje bi bilo, ce se odpravis v kaksno dobro pasjo solo  ali pa za nasvet povprasas strokovnjaka (M. M. Brackovic, S. Stariha-Pipan).

Kreh kreh, hierarhija ne temelji na fizicni sili; njen namen je zmanjsati trenja in prepire ter morebitne poskodbe in pretepe, ne pa jih povecati. Kreh kreh drugic; pasja krdela niso tako trdna kot volcja.

Zdaj se grem pa dalje nacitovat!  Grin Grin
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #10 : sreda, 31.03.2004 : 11:06:32 »

Chris,
Zelo dobro vem kaj govorim. Se pa oproščam, ker sem malce preskakovala teme.
Izolacija - svoje mnenje o tem ne morem spremeniti, pa tudi če traja izolacija samo 5 minut.
Kar se tiče tvojega mladiča sem jasno napisala, kako ga odvrneš od uničevanja in niti slučajno ne omenjam kakršnekoli uporabe sile. Ali pač?
Pri 11. tednov starem mladiču niti ne moremo govoriti o agresivnem obnašanju psa. Če pa že, potem je s psom nekaj zelo narobe.
Če mladiča primeš (ne stiskaš, vlečeš ali udariš) za gobček to ni uporaba sile, samo po pasje mu razložiš, da je tisto kar počne, nedopustno in naj neha. Toliko o tem, ko si že ravno omenil.

Uporaba sile je res zelo delikatna zadeva a včasih se temu enostavno ne da izogniti. Ampak delikatna je itak vsaka metoda vzgoje ali šolanja, če je ne znaš pravilno uporabljati in pravilno preceniti ali je pravilna za dotičnega psa.
Nekdo je na tem forumu je lepo napisal, da ni vse tako buci, buci, kot nekateri pišejo. Občutek imam, da je uvedena pasja Walldorfska šola.

Bi pa prosila, da mi razložite, kaj ste naredili, ko vam je pes spustil kontro z agresijo?? Ga ingoriraš, izoliraš, pohvališ, grdo pogledaš, zažugaš s prstom ali mogoče kaj drugega?
Prav rada bi izvedela, kako ste rešili ta problem. Pasja šola je po mojem mnenju, recimo ena od rešitev. Kaj še, če je uporaba sile tako strogo prepovedana?

Pa še eno vprašanje. Kaj je za vas uporaba sile?
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
bajki
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 249


« Odgovor #11 : sreda, 31.03.2004 : 15:07:00 »

Moja psa vesta, kakšna kazen ju čaka- "izgon v boks". Kar pomeni, da gresta sama v boks, ki je sedi dnevne sobe in morata biti tiho tam, dokler ne rečeva drugače. To je ponavadi, kadar sta sitna ali kaj razgrizeta.Dolžina "izgona" pa je odvisna od prekrška.
Naš mali frajerček, kadar zarenči  Undecided(kar je pri nas najhujši greh)jih še isti trenutek dobi po smrčku, potem pa je "izgnan" v sosednji prostor (tako, da je tam sam).Še vedno nas vidi in sliši, ker so vmes steklena vrata. Ko se nam spet pridruži, nas je vseh vesel in je blazno ponižen. Res pa je, da ma mali priliznjenost že v genih  Roll Eyes
Pa še to, oba psa, kljub temu, da kadar sta kaznovana morata v boks, še vedno boks jemljeta kot njun brlog, saj je tudi kadar nimata kazni, redkokdaj prazen.
Ker sta oba zelo družabna jima je največja kazen,da ne smeta biti v družbi. In lahko v miru premislita o svojem grehu. Frajerčku, ki ima v genih tudi željo po vodenju, pa že pri poskusu povemo in pokažemo, da je še vedno samo kuža.
Mogoče komu naš način vzgoje ni všeč, a zaenkrat deluje. Je pa res, da imam doma dva psa, ki sta zelo različna, zato imasta različno vzgojo in različne vzgojne ukrepe!

Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #12 : sreda, 31.03.2004 : 15:28:17 »

Bajki,
to kar si opisala, je za moje pojme čisto O.K. Boks ne pomeni izolacije, ker stoji sredi dnevne sobe in ni neki bav bav za psa, če gresta vanj tudi na lastno željo.

Nanook,
 Cheesy  Cheesy Sama si potrdila, kdaj se uporablja fizična sila. Kako lahko okatakteriziraš agresijo psa do lastnika? Verjetno kot trenje ali prepir, ane. Torej, nekdo nekaj hoče, drugi pa tega ne akceptira in evo ti trenje oziroma prepir sta tu. Psi so nekako slabi v kompromisih.
No, pa sva nekako prišli skupaj. Sicer ne čisto, a vendar. Grin  Grin

To, da imam doma volčje krdelo, mi je nekaj novega. Ampak če strokovne raziskave tako pravijo, hja, potem bo pa že držalo.  Wink
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #13 : sreda, 31.03.2004 : 18:35:08 »

malo provokativen predlog:
če imate možnost si oglejte kako leglo psov (pasma ni važna), kjer je ata-pes tudi še doma in opazujte, kako on vzgaja svoje (več kot 8 tednov stare - prej mu psica ne bo dovolila) mladičke.
več sploh ne bom napisal, ker je tema preveč kompleksna. samo še to:
- ata-pes ne "pospravlja" stvari, ki so za mladičke tabu (problemov pač ne rešiš s tem, da se jih izogibaš)
- ata-pes svojih mladičkov ne pošilja v izolacijo (tudi ne za 5 minut)
- ata-pes uporablja tudi fizično silo, pa se ga mladički zato nič ne bojiji, nasprotno, ko je discipliniranje opravljeno, mladiček maha z repom, vesel, da se je spet nekaj naučil in ponavadi sledi - igra.
in mislim, da vsak ata-pes ve, kako je treba mladičke vzgajati - in to bolje kot vsi pasji psihologi in avtorji strokovnih knjig skupaj.

Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #14 : sreda, 31.03.2004 : 19:21:09 »

Ok, pa se bom oglasila. Doma ima 7 nemških ovčarjev starih 10 dni. Ker sem si to leglo vzela za "znanstveno preučevanje", pač opazujem reakcijo psice, ko ji kaj ne ugaja.
Že pri 8 -ih dneh, je prvič stresla mladčka Shocked
Da povem malo bolj natančno. Psica ima vnet sesek, katerega ji seveda mažemo. Ker jo sesek ( pod sprednjimi tacami) boli vsakič, ko kateri izmed mladičkov pride preblizu seska začne najprej delati pred ugriz Angry. Ker mladički še ne vidijo, seveda ne reagirajo Wink, potem začne renčat Angry Angry, ker ne slišijo seveda, ne reagirajo Wink. Potem pa  ga ima dost in ga prav na hitro useka pri vratu. Ugriz, rahlo strese in spusti Shocked. No pri Brihti je bilo še malo huje, ker je Brihta pač brihtna in je šla probat še enkrat. Takrat ni bilo nobenega predugriza, renčanja, ampak jo je direkt usekala, stresla in vrgla stran Lips Sealed.  Potem jo je mirno ignorirala.

Kje točno na vratu je usekala, ne morem še opredeliti, ker ima malo prevelik gobec, tamali pa imajo komaj  nekaj čez kilo. Ko bojo večji bom pa upam, da locirala točko.

Torej upam, da sem dovolj natančno opisala, postopke kaznovanja. Seveda jih je potrebno prirediti, ker mi pač nismo psice Grin.
Logiran
Strani: [1] 2 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: popadljiv kokeršpanjel
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines