mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 18.04.2024 : 23:40:40

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: tibetanski španjel
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 127   Dol
Natisni
Avtor Tema: tibetanski španjel  (Prebrano 228979 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
nikica
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 6


« : torek, 11.05.2004 : 11:10:06 »

zanimam se za tibetanskega španjela, pa me zanima, če so primerni za manjše stanovanje, če so sposobni za daljše sprehode (hribe), imajo kakšne posebne zdravstvene probleme?
Logiran
Yago
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 126


« Odgovor #1 : petek, 14.05.2004 : 08:21:11 »

Zivjo Nikica!

Sam sem ponosni lastnik skorajda trimesecnega tibetancka, ki me je kot pasma najbolj navdusil. Ker ti iz izkusenj se bolj tezko karkoli otipljivega povem, ti lahko zgolj postrezem z informacijami, ki sem si jih pridobil tekom raziskovanja pasme, in seveda z nasveti Primoz Peera, ki je eden izmed redkih vzrediteljev te pasme pri nas, poleg tega pa je se predsednik tibetanskih pasem, tako da je najbolje, da se za obsirnejsa vprasanja obrnes nanj -tudi moj tibetancek je iz njegovega legla, preden pa se kuza dobil, sem bil zares zadovoljen glede njegovega poznavanja pasme, informacij o leglu in vse kar pac pritice zraven.

Sicer so to psi, ki skorajda morajo ziveti v stanovanju, sam si ne predstavljam svoje zverinice, kako bi shajal zunaj Wink
V stanovanju so to mirni psi (ceprav moj tega se ne pokaze,  edino ko spi), zunaj pa zivahni, pa tudi malo svojeglavi, radi imajo tako dolge sprehode, tako v hribe kot tudi povsod drugod, niso pa sila zahtevni glede tega,  tako da ljubijo tudi krajse sprehode.  Za v hribe torej ne bo problem, pa tudi sicer so to nadvse ocarljivi kuzati, ki te ocarajo s svojo igrivostjo in humorjem v igri, tudi ko so starejsi, izjemno inteligentnega znacaja, kar vcasih seveda znajo tudi pridoma izkoriscati sebi v prid  Grin .
Na kratko bi bilo to vse, v kolikor pa imas se kaksno vprasanje, pa ti z veseljem odgovorim, kolikor bo pac v moji moci.

Lep pozdrav,
Primoz in Yago
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #2 : petek, 14.05.2004 : 20:19:19 »

nikica!
A si se nekako opredelila na prekrasnega tib. španjelčka??
 Cheesy Cheesy

LP
Logiran
nikica
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 6


« Odgovor #3 : ponedeljek, 17.05.2004 : 12:17:34 »

Živijo, hvala za informacije.

Pasmo sem zasledila v knjigah in mi je bila takoj všeč. Mislim, da bi bila primerna zame, vendar jih še nisem zasledila v živo. Verjetno je to bolj redka pasma, ker mi dolgo ni nihče odgovoril na vprašanja.
Rada bi jih videla še na lastne oči, da se prepričam, kako prisrčni so.

LP,
Nikica
Logiran
Yago
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 126


« Odgovor #4 : ponedeljek, 17.05.2004 : 15:35:48 »

Res je to precej redka pasma pri nas, iz zadnjega legla je bil registriran 104. kuža te pasme pri nas, zatorej ni nic cudnega, da tibetancka se nisi videla v zivo.
Kolikor sem prebral tvoja ostala vprasanja, sem tudi jaz mnenja, da bi bil pes primeren zate, kajti to so psi, ki nimajo nikakrsnega vonja, navkljub dolgi dlaki je le-ta popolnoma nezahtevna za vzdrzevanje, so izjemno okretni, a mirni v stanovanju, kot bi jih dal na on ali off hihi. Lajajo izjemoma, in sicer v primeru novoprišleka, a se kaj hitro umirijo in ne lajajo po nepotrebnem. Moj je sicer se nekoliko premajhen, da bi lahko to docela trdil, sem pa to izkusil pri obisku Primoz Peera, no pa tudi moj zares malo laja, ceprav ze zna.  Grin
Naceloma so tibetanski spanjeli izjemno zdravi psi, ki zivijo zelo dolgo, nagnjeni so zgolj k trem zdravstvenim hibam, in sicer izpah pogacice, ki se ob ponavljajocem problemu odpravi z operacijo, ki je ponavadi uspesna, vecinomakrat pa niti ni potrebna, dedni hibi pa sta PRA-progresivna retinalna atrofija,  je dedno obolenje mreznice, ki se zacne navadno z nocno slepoto psa in nato napreduje do popolne slepote, zdravila ni, vendar je to za psa popolnoma neboleca hiba, moti le okornost, vendar vemo, da je pri psih smrcek glavno cutilo, in tudi to ni kaksen velik problem, zadnja hiba pa je prav tako povezana z ocmi, in sicer katarakta, siva mrena, ki lahko delno ali popolno ovira vid, se pa ta bolezen zelo redko pojavlja pri tibetanskih spanjelih.
Tako, postregel sem ti se nekaj informacij, ce te zanima se kaksna informacija, slike ali karkoli, samo prasaj  Wink
Seveda se lahko zmenimo tud za ksn ogled moje mrcine, ker pravis da jih se nisi videla, odvisno od kje si (jaz sem iz Kranja), ako ti je blizja Ljubljana, se zmeni z gospodom Peerom, ki ti bo verjetno z veseljem pokazal svoje zverinice (ima cca 7 tibetanckov, vecinoma samicke, pa tudi dva tibetanska terierja), zagotovo bi te navdusila crna samicka, najprisrcnejsi kuza ever  Grin ,tako da napisi se kaj, lahko me tudi e-mailas ali pa mi pustis zasebno sporocilo.

Pozdravcek od Yaga in Primoza
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #5 : ponedeljek, 17.05.2004 : 15:55:54 »

Citat
PRA-progresivna retinalna atrofija,  je dedno obolenje mreznice, ki se zacne navadno z nocno slepoto psa in nato napreduje do popolne slepote, zdravila ni, vendar je to za psa popolnoma neboleca hiba, moti le okornost, vendar vemo, da je pri psih smrcek glavno cutilo, in tudi to ni kaksen velik problem, zadnja hiba pa je prav tako povezana z ocmi

Pa se tibetance testira zoper to bolezen? Ker tako nedolzna zadeva ze ni, saj lahko pes oslepi v najlepsih letih in tako pol svojega zivljenja prezivi v temi. Poleg tega se prenasa na potomce in ko se pri psu pojavijo prvi znaki bolezni je ze lahko za seboj pustil nekaj legel. Zato bi bilo treba ze mladicke pri 8 tednih testirati! lp
Logiran

Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #6 : ponedeljek, 17.05.2004 : 16:05:38 »

nikica,
tudi meni so se najprej prikupili iz enciklopedij, ko pa sem psa videla v živo se moje mnenje ni spremenilo, prav nasprotno- cukri od cukrov Wink Wink
Logiran
Yago
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 126


« Odgovor #7 : ponedeljek, 17.05.2004 : 16:16:54 »

Kaja, v Sloveniji je obvezno redno pregledovanje oci vseh tibetanskih spanjelov, ki se uporabljajo za vzrejo. Potrdilo o pregledu velja eno leto (12 mesecev) za psice in pol leta (6 mesecev) za pse. Priporocljivo je redno pregledovanje od enega pa do vsaj osmih let starosti. Seveda pa je zazeljeno in zelo pomembno pregledovanje cim vecih potomcev dolocenega psa/psice, ker cele to pokaze kaksna je njegova prava vzrejna vrednost.
Ker tibetanski spanjeli pri nas niso tako zelo zazeljeni psi se seveda veliko lazje tudi vodi evidenca vseh, preprodajalcev s tibetanskimi spanjeli pri nas prakticno ni in tako dolocene skrbi glede dednih hib odpadejo. Aja, pa se odlicno specialistko za oci imamo v Sloveniji, dr. Zlato Cop  Wink .

Upam, da je odgovor zadovoljiv,
lep pozdrav
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #8 : ponedeljek, 17.05.2004 : 16:45:12 »

No, super! Saj sem ze veckrat zasledila, da so za tibetance potrebni pregledi oci (za vzrejnega), samo nisem bila sigurna, ce to vkljucuje tudi pregled za PRA. No, ocitno ga! Smiley
Me pa se nekaj zanima (firbec pac, pa se ljubki kuzki so ti spanjelcki  Smiley). Kako je z gluhostjo pri tej pasmi? Se pojavlja pri velikem stevilu mladicev ali sploh ne? Hvala in lp
Logiran

vesna
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.500


« Odgovor #9 : četrtek, 20.05.2004 : 17:08:06 »

No tudi jaz sem zelo ponosna lastnica tibetanske španjleke!
Tudi sama sem kar leto dni iskala primerno pasmo za v stanovanje - tako sem iz pasme pekinezer prišla na pasmo tibetanski šapnjel (moram reč da sem se odločila pravilno)!
Kar se tiče tega da ta pes ni primeren za v stanovanje - neumnost - jaz si svoje sploh ne znam predstavljati da bi jo imela odzunaj!
Seveda pa ji sprehodov nikoli ni zadosti - tako da se glede tega ne rabiš bati - koliko zmoreš ti bo zmogel tudi tvoj tibetanček - TO ZAGOTOVO Wink!!!!

Kar se tiče dlake je zelo, zelo nezahtevna (in za česanje in za umivanje)!
V glavnem je to zame zelo prijeten in nezahteven kuža!
Kar pa je meni bilo najpomembneje ko sem se odločala za tole pasmo da niso napadalni/zahrbtni (za razliko od pekinizerja) in predvsem obožuejo otroke (moji se čisto meša ko jih vidi - in je prav užaljena če ne greva k otroku - pa da jo malce počohlja) Grin

Lahko pa kužije te pasme zaslediš na katerikoli rastavi - zdaj naslednja bo v Hrušici (pa si jih tako tudi v živo ogledaš)!!!

S kje pa si???


MENI ZAGOTOVO NI ŽAL ZA IZBIRO - in v bližnji prihodnosti načrtujem še enga!!! Grin
Ti pa toplo priporočam , da si ga kje ogledaš v živo (potem se ti pa resnično vsede v srce) - lahko pa tudi na kakšni rastavi!!

Lep pozdrav
Logiran
vesna
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.500


« Odgovor #10 : četrtek, 20.05.2004 : 17:10:19 »

YOGO ti se kr tolaži s tem laježem, da ne zna - hahah!
Tudi moja dolgo ni lajala - zdaj pa je že pravi heroj - ampak samo tolko da napove obisk - potem pa utihne - ker potem je navrsti cartanje!!!! Grin

Sem nekaj časa tudi sama mislila da ne zna lajati - zdaj pa rečeš - ki kuža  in spusti pravi rafala s sebe Grin
Logiran
Yago
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 126


« Odgovor #11 : petek, 21.05.2004 : 14:07:58 »

Citat
YOGO ti se kr tolaži s tem laježem, da ne zna - hahah!
Tudi moja dolgo ni lajala - zdaj pa je že pravi heroj - ampak samo tolko da napove obisk - potem pa utihne - ker potem je navrsti cartanje!!!!

Sem nekaj časa tudi sama mislila da ne zna lajati - zdaj pa rečeš - ki kuža  in spusti pravi rafala s sebe
Nely, saj nikjer nisem omenil manjek lajanja pri moji mrcini...nasprotno, po hipotezi, ki velja, da tibetancki radi lajajo, a ne pretirano, sem dodal, da zgolj ob primeru novoprisleka, kar si povedala tudi ti  Wink Psa, ki ne laja, pa tako ali tako ni.
Aja, pa tudi YOGO nisem, Yago bo bolj drzalo...hihi, upam, da v soli nisi (bila) tako povrsna.

Sicer so vse ugotovitve, ki jih je povzela NELY docela pravilne, ko bo moj kuza dovolj star za razstavo, se vsekakor moramo dobiti, da vidim se tvojo kuziko.

K vprasanju Kaje, glede problema gluhosti, pa naj povem, da tibetancki niso kaj prida nagnjeni h gluhavosti, sicer pa je tudi Zlata Cop ob mojem zadnjem obisku potrdila, da so to nadvse zdravi psi, z zelo redkimi zdravstvenimi problemi.

Nikica, tebe pa caka ZS.

Lep pozdrav
Logiran
vesna
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.500


« Odgovor #12 : petek, 21.05.2004 : 19:02:46 »

SE OPRAVIČUJEM YAGO - za vse napake!!!!! Wink

Saj trvoja majhna mrcinica bo pa kmalu lahko prišla kaj pokukat na ratave - a prideš že v Portorož - saj glede na to da je samček - (nič bat - ni konkurence) - no ja bi pa zaenkrat bil kr v razredu z opisnimi ocenami!

Me pa firbec matra - a je tvoja mrcinica črna (je mogoče oči Calypso)Huh?

PS: Yago -tvoja trditev na to da ne obstaja pes, ki ne laja - pa ni točna  - če boš kaj hodil po rastavah boš ga kaj kmalu videl (sicer za SLO ne vem - sem ga pa že 2x videla v Zagrebu) - tako da obstaja!
Logiran
jessy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.407


« Odgovor #13 : petek, 21.05.2004 : 19:33:46 »

SE OPRAVIČUJEM YAGO - za vse napake!!!!! Wink

Saj trvoja majhna mrcinica bo pa kmalu lahko prišla kaj pokukat na ratave - a prideš že v Portorož - saj glede na to da je samček - (nič bat - ni konkurence) - no ja bi pa zaenkrat bil kr v razredu z opisnimi ocenami!

Me pa firbec matra - a je tvoja mrcinica črna (je mogoče oči Calypso)Huh?

PS: Yago -tvoja trditev na to da ne obstaja pes, ki ne laja - pa ni točna  - če boš kaj hodil po rastavah boš ga kaj kmalu videl (sicer za SLO ne vem - sem ga pa že 2x videla v Zagrebu) - tako da obstaja!

A ni to pasma basenji?  Huh Da ne zna lajat, ampak samo renči?  Huh Tongue
Logiran
vesna
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.500


« Odgovor #14 : petek, 21.05.2004 : 21:29:19 »

jessy mislim da ja - ampak raje nisem nič napisala, ker nisem 100%  -pa da nebi spet bila kregana! Grin

Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 127   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: tibetanski španjel
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines