mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 01:52:13

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Dolgodlaki škotski ovčar
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 91   Dol
Natisni
Avtor Tema: Dolgodlaki škotski ovčar  (Prebrano 233286 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
yo
gost
« : ponedeljek, 29.04.2002 : 14:07:28 »

Pozdravljeni!

Postala sem lastnica škotskega ovčarčka. Ali ima kdo od vas doma to ljubko kepo dlake?
Prav bi mi prišel vsak nasvet ali vaše izkušnje s tem prelepim kužkom.

Lp, Yo
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #1 : ponedeljek, 29.04.2002 : 14:40:19 »

Prijateljica ima doma škota, ki ga je kupila pri vzrediteljih ko je bil star pol leta. Jaz sicer pravim, da ga je dobila pri rejcu, ker je imel veliko različnih psov. Kuža je bil na začetku prestrašen do konca, popolnoma nesocializiran, bal se je ljudi, avtomobilov, drugih psov. Svojih prvih 6 mesecev je preživel v pesjaku, v družbi bratcev in sestric. Po stanovanju se je premikal kot senca, ni upal stopiti na parket, bal se je dvigala.
Zdaj je star približno 5 let, postal je tudi poslušen, še vedno pa se boji neznanih stvari. Kadar je na povodcu, se zažene v vsakega neznanega človeka in v vsakega psa. Laja pa tako glasno, da te bolijo ušesa. Pravo nasprotje pa je ko je doma. Kuža je tako priden, sicer občasno zalaja, vendar z njim ni problemov. Postal je tudi najboljši prijatelj enoletnemu fantku. Na začetku sta se starša seveda bala, da bo ljubosumen, vendar sta upoštevala nasvete, da naj nikoli psa ne zapirata, kadar sta z otrokom in naj se psu še vedno posvečata toliko kot prej. Danes ga Žiga vleče za dlako, boža tudi bolj grobo, zadnjič je celo padel nanj, ko je lezel iz kavča.  Šado pa vse prenaša in veselo maha z repom.
Poznam še druge lastnike škotskih ovčarjev in vsi pravijo, da ta pes ne nikoli ne pozabi grobega ravnanja. Psi, ki niso imeli prave socializacije, so odrasli v živčne, lajajoče pse, ki niso ravno v ponos te pasme. Ker so bili v preteklosti zelo moderni, se je pojavilo ogromno "rejcev".
Upam, da je tvoj kuža prišel od dobrih vzrediteljev. lp
Logiran

yo
gost
« Odgovor #2 : ponedeljek, 29.04.2002 : 14:51:46 »

Moj je star 4 mesece, prišel je od dobrih vzrediteljev. Gre le za to, da ni vajen mesta, vodenja s povodcem in malo težav ima s čistočo. Živel je malo noter, malo zunaj, ampak na sprehodih je bil odvezan, ker tam ni bilo prometa. Zdaj pa pač mora biti privezan, dokler se ne navadi, ker ga imamo šele od sobote in nas še ne uboga zadosti. Z ljudmi se čudovito razume, prijazen je, s kužki se rad poigra (na začetku je včasih sicer malo previden, ampak se takoj sprosti - mislim da gre za to, da kužkov v novem okolju še ne pozna). Laja ne, je tiho kot miška. Se pa boji hoje po stopnicah. Imaš kakšen nasvet, kako ga prepričati, da bi poskusil?
Tudi moj je prvi večer zaspal pri hčerki v objemu.

Lp, Yo
Logiran
Sally
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 846


« Odgovor #3 : ponedeljek, 29.04.2002 : 14:55:04 »

Joooj, kako lepo! Cheesy Cestitam yo! Wink

Toplo ti priporocam, da se se tudi ti pridruzis nasem klubu - SKBOP (Slovenski klub za britanske ovcarske pasme), kjer bos lahko spoznala in poklepetala z veliko lastniki skotov (teh je v nasem klubu namrec najvec). Poleg tega pa bo v kratkem tudi piknik za vse clane kluba in nase kosmatincke... Se ze veselim! Grin

P.S.
Ce si psicka kupila pri kateremu od slovenskih vzrediteljev, ki so ze vclanjeni v klub je tvoj vpis brezplacen!

Se internetni naslov...
[izbris; Jana]
Logiran
Sally
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 846


« Odgovor #4 : ponedeljek, 29.04.2002 : 15:01:26 »

Citat

Se pa boji hoje po stopnicah. Imaš kakšen nasvet, kako ga prepričati, da bi poskusil?


Joj! Ne stopnice!!! Do 6. meseca so stopnice in daljsi sprehodi strogo prepovedani! Na to so me stalno opozarjali vzreditelji. :-/ Mladicek je namrec se v razvoju in bi mu slednje znalo mocno skodovati (kolki, displazija...). Zato raje se dva meseca potrpite in psicka nosite gor pa dol (saj verjamem, da ima ze kar nekaj kilc - tako kot Nia). Ampak ni druge, ce zelite zdravega psicka, ko zraste. Wink
Logiran
yo
gost
« Odgovor #5 : ponedeljek, 29.04.2002 : 15:14:21 »

Ja, saj to vse vem. Ni mi problem nositi ga čez 20 stopnic. Bi pa mogoče lahko šel čez 3, ki so ločene od teh 20-ih? Ali bi bilo to preveč? Me zanima, ker se bojim, da kasneje sploh ne bi hotel hoditi po stopnicah. Se motim?

Lp, Yo
Logiran
Sally
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 846


« Odgovor #6 : ponedeljek, 29.04.2002 : 15:19:36 »

Dvomim, da bi se kasneje bal, ce se sedaj ne bo navadil. Sally sem nosila v 4. nadstropje (64 stopnic) do 6. meseca, ko je imela ze 20 kg Roll Eyes, pa sploh ni bil problem. Pri 6. mesecih pa sem jo zacela postopoma navajat. Najprej 8 stopnic, itd.
Logiran
yo
gost
« Odgovor #7 : ponedeljek, 29.04.2002 : 15:24:30 »

No, super.
Ga bom pač nosila. Saj ni problem. Povej, koliko sprehoda na dan mi pa priporočaš za 4 mesečnega mladiča? In koliko aktiven naj bo ta sprehod. Kako naj ga začnem učiti?
Ali imaš ti tudi škota? Povej mi čimveč. V tej pasmi sem popolni novinec.

Lp, Yo
Logiran
Sally
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 846


« Odgovor #8 : ponedeljek, 29.04.2002 : 15:36:25 »

Nimam ravno skota - imam bradatega skota (bradati skotski ovcar) Wink Cheesy

Glede sprehodov: bodi zmerna... Vzreditelji so mi rekli le kratki sprehodi, pa po moznosti cimvec takih na dan - dolgi pa ravno toliko, da pes opravi svoje, in morda 10 - 15 min hoje. Saj bos najbrz tudi sama ugotovila, kdaj mu bo dovolj. Ce je ze 2x cepljen za kuzne bolezni, ga lahko tudi puscas, da se malo poigra z "vrstniki" - socializacija.

Glede ucenja: Nio navajam (pa tudi Sally sem navadila) nekaj malenkosti (sedi, prostor, "sem", tacko, pozdrav) preko igre. Ce vidis, da je npr. je nor na briketke, mu pokazes briket, das malo nad njegovo glavo in ko se zacne usedati reces sedi in ga mocno pohvalis. Nagradis ga lahko tudi z igro, ce vidis, da ga to osrecuje... Vsekakor pa ti priporocam obisk pasje sole. Res super zadeva! Ze mojo prejsnjo psicko sem vozila v pasjo solo, sedaj hodi Sally, Nia bo sla cez slabe pol leta (ali pa prej).

Kaj vec o skotih si lahko preberes tudi na strani SKBOP-a, ki sem ti jo prej navedla.
Logiran
yo
gost
« Odgovor #9 : ponedeljek, 29.04.2002 : 15:42:06 »

Glede sprehodov se mi je kar zdelo, da bi morala biti zmerna, ampak malemu lumpu ni nikoli dovolj. Pa še pokaka in polula se ne takoj (ni še navajen), tako da sva zunaj po uro, uro in pol. Je to preveč. Sicer prav počasi capljava in ogledujeva teren. Včeraj je bil v Mostecu in tam je neutrudno tekal za vsakim, ki je bil z njim prijazen, tako da sva potem čisto na mojo pobudo odšla domov - on bi še namreč.
Katero pasjo šolo mi priporočaš - sem iz Ljubljane - ? Rada bi eno dobro, preverjeno...

Lp, Yo
Logiran
yo
gost
« Odgovor #10 : ponedeljek, 29.04.2002 : 15:47:13 »

Sally,

še eno vprašanje. Rekli so mi, da naj psička hranim 2x na dan. Ali ni to malo preporedko za 4 mesečnega mladiča. Spomnim se namreč, da sem svojo psičko hranila večkrat na dan v manjših količinah.

Lp, Yo
Logiran
Sally
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 846


« Odgovor #11 : ponedeljek, 29.04.2002 : 15:51:15 »

Saj ce pocasi capljata mislim, da ni to kak problem. Glavno da nimata dolgih sprehodov.

Glede pasjih sol v Ljubljani pa ti ne bi vedla povedati kaj vec, saj sem z Obale in obiskujem pasjo solo KD Obala. Morda bi lahko v kakem drugem naslovu nasega foruma povprasala forumovce (mislim, da je ze odprt nek naslov o pasjih solah pod vzgoja psov), ki ima izkusnje z ljubljanskimi pasjimi solami...
Logiran
LIZA
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.939


« Odgovor #12 : sreda, 30.04.2003 : 16:46:10 »

Bi bilo skoda,da bi tale tema o "skotih" zamrla :-XMoji starsi so 13 let imeli tudi skotsko ovcarko.Bila je res pravi "ovcarski pes" samo,da je namesto ovc cuvala druzinske clane :)MI je pa pri skotskih ovcarjih najbolj vsec njihova dlaka,ki je ,ce je lepo negovana lahko res krasna.Res pa je,da potrebujejo veliko nege.Se mi zdi,ali je skotskih ovcarjev po sloveniji manj kot pred nekaj leti Huh
Logiran
yo
gost
« Odgovor #13 : četrtek, 01.05.2003 : 09:28:51 »


Citat

Tega pa nisem vedela,da ne rabijo toliko nege Shocked


Za skota je dovolj 1x tedensko razcesavanje dlake za usesi in ob pregibih (komolci ipd.), kjer je dlaka mehkejsa, in 1x mesecno temeljito precesavanje. Pa se takrat ne cesemo prevec - bolj ko ceses, vec podlanke gre ven in na koncu dobis irskega setra ali borzoja  Grin Grin Grin
Kopanje - cimmanj, lahko tudi nikoli, razen, ce je pes res zelo umazan. Moj je bil (star je 16 mesecev) skopan samo 1x. Ce kopas prevec, dlaka izgubi sposobnost "samociscenja", pa tudi tista dlaka, ki bi morala biti bela, postane zelo kmalu umazano bela oz. siva.

Lp, Yo
Logiran
yo
gost
« Odgovor #14 : četrtek, 01.05.2003 : 14:40:54 »


Citat

Ja, pa menda ne smeš česati do kože, ampak moraš en cm pustiti. Ker imajo nekateri veliko problema s prhljajem in bi potem s krtačo ali glavnikom stvar le poslabšala. Nekaj lastnikov škotov mi je že tako reklo, pa za šeltije velja nekaj podobnega. lp


Ja, Kaja, res je. Nikoli ne razcesavas "do konca". Pred razstavo je najbolje, da psa (skota seveda) sploh ne ceses vsaj 1,5 meseca, da ne odstranis prevec podlanke (zazeljen "kosati" izgled).

Lp, Yo
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 91   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Dolgodlaki škotski ovčar
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines