mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 27.04.2024 : 20:08:39

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: Mačje akne
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Mačje akne  (Prebrano 6724 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« : sobota, 04.08.2007 : 10:47:01 »

En lep pozdrav vsem! Smiley

Zanima me, če ima kdo slučajno izkušnje z mačjimi aknami oz. zdravljenjem le teh. Pa tudi z prevelikim izločanjem podbradnih in ušesnih žlez? Moji trije mačkoni imajo namreč kar naenkrat iste probleme Wink

Bindi je imela dalj časa probleme z garjami v ušeskih in po vseh možnih zdravljenih je imela še vedno črna ušesa + predel pod brado je bil poln enakih pocastih črnih/rjavih pikic. Pri Lizi in Azraelu so se pikice pojavile samo pod brado, poleg tega pa je imel Azarel podbradek še poln mozoljčkov. No, pri vseh treh je bila diagnoza ista - premočno izločanje žlez, verjetno zaradi vročine, podbradek in predel okoli ust pa je najbolj pogosto "področje" zaradi tipa žlez in ker je tam najmanj dlak. Pri Bindi je premočno izločanje ušesnih žlez posledica garij (sama ušeska niso vneta), Azrael pa ima uradno mačje akne. Vse tri mačke se tudi praskajo na prizadetih mestih. Same fine zadeve ane Smiley

Kakorkoli, zdravim oz. čistim jih z Spitadermom, zaenkrat 1x dnevno, potem pa na par dni. Treba je namreč izsušiti kožo. In verjetno mi ni treba posebaj poudarjat, da mojim kosmatincem ni kaj posebno všeč, da jim okoli ust, po ušesih in podbradkih šarim z alkoholom.  Ima mogoče kdo kakšne izkušnje na tem področju in priporoča kakšen drug preparat? Ker zadeva naj bi se ponavljala, npr. lahko se ponovi spet v obdobjih vročine, Azarelove akne pa naj bi se tako ali tako redno ponavljale.

Hvala že vnaprej,

LP; Maja
Logiran
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #1 : petek, 10.08.2007 : 13:11:55 »

Ok, sem šla po 2. mnenje in Azraelu zdravim akne dnevno z posebno tekočino (prej/potem mu gobček sperem z vodo), Bindi pa je tudi za ušeska dobila tekočino za pucat, tako da držim pesti, da bo šlo na bolje.  Smiley Če z pucanjem aken ne bo bolje, bo treba zdraviti z tableti...tako da držim pesti, da to ne bo potrebno. Sta pa oba primera zdaj na tej točki, ko ne vemo ali se bo pozdravilo, ali bo nekaj kar se bo ponavljalo do konca življenja.

Mi je pa bilo rečeno, da so mačje akne ponavadi reakcija na nekaj - alergijska reakcija na kaj novega, kot npr. mehčalec/prašek, druga tkanina, posodica, hrana...in je potrebno te spremembe odstraniti. Matra me edino to, da pri nas takšnih sprememb ni bilo in ne vem kaj bi bil vzrok Undecided

Lp, Maja
Logiran
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #2 : ponedeljek, 17.09.2007 : 15:59:26 »

Dober dan Smiley

Vzrok aken mi zanekrat ostaja še nezan, smo se pa jih znebili. Recimo. Ni še čisto ok, ni pa tudi več vse zagnojeno in zatečeno. Vmes je moral Azrael vseeno za 2 tedna na antibiotike, ker se mu je ena od bulic zelooo povečala in zatekla, ampak so antibiotiki pomagali, čeprav na njej še vedno ni niti ene dlake...zankrat nadaljujemo samo z topikalnim zdravljenjem, kar pomeni, da ga na vsake toliko dni matram z drgnjejem bradice z vodo in posebno tekočino.

Lp, Maja
Logiran
mabu
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 135


« Odgovor #3 : sreda, 17.09.2008 : 08:57:48 »

Tudi jaz imam vprašanje glede teh presnetih aken. Pred tremi meseci so se mojemu mucku tudi pojavile te črne pikce po bradi in sem ga peljala k veterinarju. Pojma nisem imela, da imajo mačke tudi akne! V glavnem, dobil je antibiotok in plivasept za čiščenje. Ker ni bilo bolje, je spet dobil antibiotik. Štirinajst dni miru, pa spet - ponovi vajo. Spet antibiotik skoraj za cel mesec. Potem je bilo bolje, dobila sva prašek za podporno terapijo, da se okrepi. Prašek mu dajem dvakrat na dan, stvar se je umirila ... Do včeraj, ko sem spet opazila kupček pikic. Zdaj pa ne vem, ali naj ga spet peljem k veterinarju, da mu dajo spet antibiotik? Malo nesmiselno se mi zdi, da bi kar tako goltal antibiotike iz meseca v mesec ... Kakšen nasvet? 
Logiran
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #4 : sreda, 17.09.2008 : 20:43:24 »

Ce so samo pikice, pusti na miru. Ce gre prav za mozolje (gnojne), potem pelji. Moja Merlinka ima pikice skoz pod brado  - najbolje je da ugotovis, kaj jo moti (npr. kaksen tepih ali nova deka ali kaj podobnega. Drugi jih tudi dobijo recimo poleti, ko te zleze vec izlocajo. Jst Merlinko pustim cisto pri miru, le pazim, da se ne praska prevec. Ko ima recimo veliko teh crnih pikic, ji spucam zelo nezno z vatko in fiziolosko raztopino (ne drgnit!). Moj Azrael (ki je bil zaradi tega na antibiotikih) je imel vse skupaj precej slabse - gnojne mozolje, cela brada ga je zaradi tega verjetno zelo bolela, pa se praskal se je in potem naokoli po bradi raznesel....no to je moj nasvet.
Logiran
mabu
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 135


« Odgovor #5 : četrtek, 18.09.2008 : 09:16:22 »

Gargamel, hvala. Ja, so samo pikice. Pa tudi ko sem ga prvič peljala k veterinarju, so bile pikice, ni bilo globoko niti gnojno, pa je kljub temu dobil antibiotik. Imel jih je pa po celi bradi pa potem še okoli "ust". Ko sem mu takrat čistila s plivaseptom, so šli košči kar dol - izgledalo je kot človeški prhljaj, samo da je bilo črno ... Ni pa si raznesel okoli na druga mesta. Včeraj sem mu sčistila s plivaseptom, zdaj bom pa spet pustila pri miru. Itak jo kar ucvre, samo da vidi gazo v mojih rokah ... Pa ves čas pazim, da se ne krempa preveč; še malo, pa se bo najbrž pred vsakim krempanjem skril v kak kot, da mu bom dala mir.
Logiran
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #6 : četrtek, 18.09.2008 : 16:11:40 »

Pri macjih aknah je tako, da ne vedo kaj natancno jih povzorca, lahko je tudi psiholoskega izvora. Meni je prvi veterinar za Azota prepdisal le pucanje s Spitaderom, kar je lakohol. Ze zdrava pamet tukaj pravi, da to ni lih ok  Smiley Potem je pri drugem vetu dobil antibiotike (Synulox) in tekocino za pucanje brade. Naceloma dajo v takih primerih antibiotike za njamanj 3 tedne in nekaj za pucat. No, moj je vsako tableto vztrajno na silo ven zbruhal, potem sva dobila drug antibiotik (Hiconcil) in ko me je videl z sprico v roki, je imel takoj penasta usta, na koncu sva na dva dni hodila na inekcije, ker drugace ni slo. Z antibioticno kuro smo zakljucili predcasno (2 tedna), ker je bil macek na robu zivcnega zloma. Pikice so se vedno, ima jih tudi Merlin in ko jih je res vidno vec (da ima celo brado crno), le nezno spucam z fiziolosko. Ker ce zdrgnes vse dol, je spet spodaj obcutljiva koza in spet se naredi vec tistih pikic.
Logiran
Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #7 : četrtek, 18.09.2008 : 16:49:36 »

Kljub skoraj končanemu vet. faksu priznam, da prvič slišim za mačje akne. Je pa to že druga tema danes, v kateri berem o tem - Horjulska avstralka Zvezdica jih ima tudi... Zanimivo.
Logiran
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #8 : četrtek, 18.09.2008 : 17:00:20 »

Kakor je bilo meni razlozeno, te crne pikice same po sebi niso akne, ampak izlocek zlez, ki prekomerno delujejo (nekaj v tem stilu). Pri Azotu je bila situacija dosti hujsa - poleg polne brade teh pikic (pod njimi se naredi sloj mastne koze, ki se kar odlepi dol) je imel vec kot 4 ogromne podkozne mozolje, polne gnoja, dlaka je kar dol popadala (ni bila mikrosporija, 100000%  Wink)
Logiran
tjas
rad pišem
****
Sporočil: 392


« Odgovor #9 : četrtek, 18.09.2008 : 18:16:33 »

Tudi moj Švrk ima že 2 leti eno akno pod brato.  Undecided
Ki jo skoraj vsak dan namažem s posebnim modrim šampončkom, vendar se skoraj čisto pozdravi, kmalu pa tudi spet nastane. Tako da večni boj, vsaj pri nas.  Undecided
Logiran
Lea*
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 128


« Odgovor #10 : četrtek, 18.09.2008 : 20:26:27 »

Tudi jaz še nisem slišala za te akne, zanimivo. Sem mislila da imamo kaj podobnega samo ljudje.
Logiran
mabu
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 135


« Odgovor #11 : petek, 19.09.2008 : 07:38:14 »

Hja, razlage so take in drugačne. Natančneje, od treh veterinarjev (z iste ambulante!) tri različne razlage! Prvič, če sem zamenjala hrano, drugič, da to so pač zamašene žleze, kot je to pri ljudeh, tretjič, če je okoli muca kaj novega (preproga, prašek ...). Nisem zamenjala hrane, nisem nabavila nove preproge/praška/mehčalca, tako da si sama nazadnje razlagam, da gre pač za žleze. Tudi jaz zelo nežno sčistim in ne drgnem, ker si sama razlagam, da tudi meni drgnjenje ne bi bilo všeč ... V sredo sem mu bradico sčistila, danes nima nič novih pikic ... Bo pač treba biti bolj pozoren glede na to, da se to očitno kar ponavlja. Mimogrede, veterinar je bil nazadnje prav začuden nad tem, kako hitro se je vse skupaj ponovilo ... Ampak očitno je moj Maksi še najstnik, pa mora dati tudi to čez, hehe, poleg ostalih najstniških muh ... Kakor pa razlaga Gargamel, to očitno še ni hudega, ker še ni bilo gnoja ...
Logiran
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #12 : sobota, 20.09.2008 : 19:32:29 »

Tudi pri nas ni bilo menjave hrane (so me poskusali prepricati, da je po 3h letih postal alergicen nanjo) in ni bilo drugih dejavnikov (razen nov stol). Je pa logicno, da se prvo izlocijo ti dejavniki, saj menjava hrane lahko povzorci kaksne dermatoloske zadeve. Mabu - ce je pikic malo, kar pusti (ni treba vedno pucat). Vazno da je koza spodaj zdrava, pa je. Pa ne s plivaseptom, ampak z fizilosko spucaj, nekaj kar je cim bolj blago.

Lp, Maja
Logiran
mabu
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 135


« Odgovor #13 : nedelja, 21.09.2008 : 19:13:53 »

Pravkar sem pogledala, malo ima kožo rdečkasto, pikic je enih par.  Bom res pustila nekaj časa, potem pa čistila s fiziološko ... Upam pa, da se bo sčasoma nehalo ...
Logiran
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #14 : nedelja, 21.09.2008 : 22:12:27 »

hehe, te cist razumem da te moti, mene je takrat popolnoma spravilo ob zivce  Grin Verjetno bodo vedno oz. se bo ponavljajo (sploh v vrocih mesecih), ampak sej pravim - ni panike.
Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: Mačje akne
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines