mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 09:43:32

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Odgovorno skrbništvo ...  |  Tema: Živali-žrtve človekove osamljenosti
Strani: 1 [2] 3 4 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: Živali-žrtve človekove osamljenosti  (Prebrano 31167 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
fortuna
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.578


Obožujem vse kar je kosmato in na stirih tackah.


« Odgovor #15 : torek, 25.05.2004 : 14:35:10 »

Tenx Nadja, se eno zlato bitje. Grin Ze nestrpno cakam. Tongue

Lp, Fortuna.
Logiran

Ce dolgo zivijo skupaj, se zivali vzljubijo, ljudje zasovrazijo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #16 : torek, 25.05.2004 : 14:43:14 »

nadja, ne pozabi pripisati tocno kje in kdaj je bil objavljen clanek.
Logiran

MISSA
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 813


« Odgovor #17 : torek, 25.05.2004 : 15:12:51 »

LP !
Sama sem prvič prebrala članek stoje, drugič pa sem si vzela čas in ga nesla s seboj v kopalnico.
Tale Stariharca mi je delala kravželjčke že pred leti, ko sem zaradi edine privatne klinike v LJ, ki je sprejemala "kasko" zavarovane pse, bila prisiljena poslušati njene "vele" diagnoze.
Izjava g. V. F. Rejca mi je bližja, ker vem, da je tudi sam pasjeljubec v pravem pomenu besede. Sem ga videla na tv, ko je skupaj s svojo mastinčico sedel na usnjeni sedežni in se z njo pred kamerami čisto po človeško crkljal.
Načeloma se strinjam z vsebino članka, ker smatram, da je res, da svoje ljubljenčke preveč počlovečimo v nekaterih primerih. Do počlovečenja vsekakor prihaja, kadar pes živi z nami. Mene osebno ne moti, če ljudje delijo posteljo in mizo z živalmi, dokler mene to ne prizadene. Pri nas doma imamo ločene spalnice, ja pa res, da se sama včasih grem pocrklat v Zoyino posteljo, dočim ona se v mojo ne sme. Res je tudi, da sem mojo mali žabico malo počlovečila, kar sem že pred časom tukaj na forumu tudi malo pojokcala. Tudi sama se nagibam k mnenju, da nekatere živali izkoriščamo. Npr. policijski ali vojaški psi, psi za slepe, potem razne pasje razstave in posledično psice za kotitve, razne agiliti tekme in še bi lahko naštevala.
Mislim, da je članek pisan v smislu dvigovanja naklade, saj so malo pomešali hruške in jabolka. Najprej želijo spraviti v prisilni jopič vse tiste, ki se cmoklajo s svojimi mucki in kužki, potem pa udrihajo čez tiste, ki se navdošujejo nad eksoti.
In jaz ne potrebujem nobenega prof. Štuheca, da mi bo  povedal, da sem snob, ker se navdošujem nad eksoti. Meni je namreč všeč žirafa. In imela bi jo doma, na travniku. No, tukaj v LJ. bolj težko. Bi se pa z veseljem preselila nekam v Afriko, kjer bi si omislila svoj žirafji rezervat z jezerom polnim hipotov. Jaz sem snob že od nekdaj.
In napisan je bil še en članek, ki bo izzvenel bolj v prazno.
Mene je bolj zbodel v oči podatek VURSa, ki pove, da je uradno v Slo registriranih  156.312 psov. Samo??? Temu skoraj ne morem verjeti. Če bi to št. množila s 3 bi bilo po moje realno. Kar je pa že druga zgodba.
LP,Miša
Logiran
nadja
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 894


« Odgovor #18 : torek, 25.05.2004 : 15:18:42 »

V središči Patološka ljubezen do hišnih ljubljenčkov

Živali- žrtve človekove osamljenosti

Piše:Tina Horvat
Foto: Blaž Uršič
Karikatura: Aljana Primožič

Po podatkih VURS je pri nas registriranih 156.312 psov, še več je baje mačk, vendar niso evidentirane, da o 397.256 akvarijskih ribicah, 2413 papigah, 48 pupkih, 30 južnoameriških močeradih in 260 plazilcih (kače,,legvani, želve), kolikor smo jih legalno uvozili lani, niti ne govorimo. Menda pa so po naših domovih skriva tudi prava množica na črno prinesenih eksotičnih živali, vse od tigrov do insektov. Na prvi pogled bi lahko dejali, da smo Slovenke in Slovenci izjemi ljubitelji živali, na drugega bi bilo o tem že manj prepričani, po daljšem razmisleku pa trditev z gotovostjo zavračamo, saj smo ugotovili, da gre velikokrat bolj kot za ljubezen do živali za ljubezen do samega sebe. Seveda na račun uboge, nič krive živali, kar spada že na področje psihiatrije.

Slovenci imamo obilo pregovorov. Večinoma so kar logični in razumljivi, vendar ne vsi. Na primer ta o psu, človekovem najboljšem prijatelju. Ali ne bi bilo bolje reči sužnju? Ni prijateljstvo načelno preveč vzajemen in enakopraven odnos, da bi ga enačili z odnosom človek-pes ali drug hišni ljubljenček? Ne, to, da hraniš svoj ego z »invalidno« a drago in moderno pasmo, s hladnokrvnim pitonom ali ljubko opico, ki ju nasilno odvzameš svobodni Amazoniji, ali da pristrižeš krila drznemu sokolu, prav gotovo ni prijateljstvo. Niti ljubezen.

Počlovečenje je trpinčenje
Psa si je človek udomačil zato, da mu je čuval dom, mačke pa so same prišle, ker so preganjale miši. Vendar ima dandanes le še malokdo žival zaradi njihovega osnovnega poslanstva. Hišni ljubljenčki so nemalokrat žrtve človeške osamljenosti, občutka šibkosti in manjvrednosti, potrebe po družbi, pogovoru in razvajanju ter po odvajanju agresije na nekoga. Zato bi pasjeljubcem velikokrat lahko rekli kar samoljubci. Seveda tu ne govorimo o tistih, ki imajo do svojih kosmatih ljubljenčkov pravilen odnos, torej takšen, ki se za žival spodobi in v katerem ne trpi. Ne, tokrat so na tapeti tisti, ki so presegli razumne meje in svoje živali popolnoma počlovečili, jih posadili za mizo, spustili v posteljo in jih oropali živalskih značilnosti. Seveda v njihovo škodo.

Invalidne pasme
Zanimivo izpeljavo nezdravega človeškega odnosa do psov nam je povedal prof. Ivan Štuhec z oddelka za zootehniko na Biotehniški fakulteti in predsednik društva za odgovoren odnos do malih živali. Trdi, da je že umetna selekcija nekaterih pasem popolnoma zgrešena in krivična do živali, saj so vede in nalašč vzgojili invalide. »Človek je iz pasjega divjega prednika ustvaril prek 800 pasem, od najmanjših, ki tehtajo le dober kilogram, do sto in večkilogramskih ter različno oblikovanih psov. Čim bolj je pasma drugačna od naravne oblike, tem večja je verjetnost, da bo v nečem pomanjkljiva. Govori se celo o invalidnih pasmah.«
Mednje nedvomno spadajo veliki in težki psi, katerih mehka tkiva so prevelika in preobremenjujejo kosti, kar seveda povzroča poškodbe skeleta. Jazbečarji imajo večinoma težave s hrbtenico, ker so predolgi, boksarji in buldogi pa so problematični zaradi nenormalne, konkavne oblike glave ter tako zavitih dihalnih poti, da so pri njih zelo pogost vnetja pa tudi skotijo se težko, saj zaradi velike in oglate glave težko pridejo skozi porodni kanal. Tuna najmanjšim pasmam je večinoma treba pomagati s carskim rezom. Hude težave z očmi morajo prenašati nagubani psi šar peji, saj jim je koža tako prevelika, da se jim obrvi vihajo navznoter in tako izgubijo svojo naravno funkcijo.

Zgolj snobizem
Prof. Štuhec se sprašuje, zakaj bi se nekdo zavestno kupil psa, za katerega se vnaprej ve, da bo trpel zaradi omenjenih bolezni, če ne gre zgolj za snobizem. »Te pasme so napaka ljudi. Zakaj ne bi vzgajali takšnih, ki so neproblematične, vsaj nekoliko še spominjajo na naravo in bodo verjetno zdrave? Problem je v tem, da hočejo nekateri po vsej sili imeti nekaj posebnega, dragega in modernega in se s tem postavljati pred drugimi. Kaj ti pomagajo vsi tisti papirji v predalu, če žival trpi in ni enkratne vezi, ki oba povezuje sicer, ko ima človek resnično rad?«


Tole je skrajšano, zapisani so le določeni odstavki iz članka
Logiran
nadja
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 894


« Odgovor #19 : torek, 25.05.2004 : 15:27:41 »

Tole sem skrajšala, da ne bo slučajno kakšnih težav zaradi avtorskih pravic. Hvala Jana za opozorilo  Smiley

Iz katere revije je tole:
Revija »Ona« torek, 25. maja 2004 – leto 6, št. 20, naklada: 181.000

Logiran
IgiS
gost
« Odgovor #20 : torek, 25.05.2004 : 15:42:53 »

Joj ženske, ste pa mazohistke !

Članek v barvah  Grin : http://www.ian.igis.info/Data/ona_25.05.2004.PDF

LP
Igor

p.s.
pa kakšna zahvala v smislu: Igor ti si srce .....  Grin Grin
Logiran
ninci
gost
« Odgovor #21 : torek, 25.05.2004 : 15:50:27 »

Joj ženske, ste pa mazohistke !

Članek v barvah  Grin : http://www.ian.igis.info/Data/ona_25.05.2004.PDF

LP
Igor

p.s.
pa kakšna zahvala v smislu: Igor ti si srce .....  Grin Grin

hehe da ne boš rekel da se nismo zahvalile IgiS HVALA Kiss  Wink

Nadja hvala tudi tebi!!! Še več šteje kot IgiS-ev ker je napisan na roke Wink Smiley

LP nina
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #22 : torek, 25.05.2004 : 15:58:40 »

Khm, a nisi znana po tem, da hitro tipkas? Grin Grin Grin

Kiddin'

Lp, Fortuna.

Seveda seveda. Ma sem znana tudi po tem, da nisem nevemkako delovno dete (verjetno zato tako hitro tipkam, prej mine Grin Wink).
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #23 : torek, 25.05.2004 : 16:10:15 »

p.s. Jana, bo tako v redu?

Nisem opozorila zaradi mene ali zaradi kaprice Smiley
http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=39;action=display;threadid=1139
Logiran

Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #24 : torek, 25.05.2004 : 16:17:48 »

Kakorkoli že, g. Rejec je dobro potunkal go. Stariha oziroma fotograf je dal za Rejčevo izjavo kar Stariho za primer in to na fotki.  Grin  Grin  Grin Mogoče kakšna osebna zamera???

Avtorica tega članka je krepko udarila mimo.
Res je, da določeni ljudje svoje živali počlovečijo do te mere, da je vse skupaj dejansko že mučenje. A udrihati po vsem kar smrdi na odnos pes-človek (omejila se bom samo na pse) je totalni kretenizem.

Tudi ga. Stariha in ostali  so udarili mimo.

Dejstvo namreč je, da če ne bi bilo obojestranskega prilagajanja, torej počlovečenja in popasjenja (seveda v normalnih mejah), potem ti dve vrsti ne bi mogli živeti v takšni simbiozi kot živita. A o tem se krešejo mnenja, tudi na tem forumu.
In kje meja tega popasjenja in počlovečenja? O tem (tokrat o počlovečenju) se je najbrž hotela razpisati novinarka, pa ji ni ravno najbolje ratalo, intervjujancem pa tudi ne, žal.



Uf, skoraj sem pozabila na IgIsa. Torej IgIs  Kiss  Kiss  Kiss  Kiss
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
fortuna
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.578


Obožujem vse kar je kosmato in na stirih tackah.


« Odgovor #25 : torek, 25.05.2004 : 16:29:19 »

Igor, ti si srce - itak. Grin

Lp, Fortuna.
Logiran

Ce dolgo zivijo skupaj, se zivali vzljubijo, ljudje zasovrazijo.
ninci
gost
« Odgovor #26 : torek, 25.05.2004 : 16:49:28 »

Prosim lepo, da ne boste pozabile na NADJO!! ki je zadevo natipkala.  Kiss No to bi spadalo pod rubriko Anketa- ŽENSKE. Ko ženske naredimo nekaj več pa zato ne pričakujemo pohvale Tongue



LP nina
Logiran
nadja
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 894


« Odgovor #27 : torek, 25.05.2004 : 17:40:28 »

Hehe, IgiS, pa naj ostane tvoj celoten članek, vsaj jaz ne bom imela problemov  Grin (hec).

Jana, vem da nisi opozorila zaradi sebe, tebe sem vprašala, ker se mi zdi, da se nato najbolje spoznaš  Wink

Drugače pa menim, da bi bilo bolje napisati članek o živalih, ki živijo v nemogočih razmerah, morda o ilegalni trgovini z eksotičnimi živalmi, preprodajo psov,...
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #28 : torek, 25.05.2004 : 17:50:18 »

Se moje mnenje o clanku:

Zacetek je obetaven, se strinjam, da gre velikokrat za lazno ljubezen (npr. neprimerni pogoji za zivali-recimo zlate ribe v buckah in siamske bojne ribe v vazah, kot pac najbolj zlorabljen primer). No, v bistvu sploh ne gre za ljubezen, temvec za egoizem. "Mi bi pa imeli vazo z ribo, ker tako fajn zgleda, tra la la". Roll Eyes

Ne strinjam pa se s tem, da je pes (kot vrsta) clovekov suzenj. Dolocene pasme-po moji definiciji sigurno, vendar pes kot vrsta-tudi slucajno ne. Se najbolj pri srcu mi je razlaga, da je pes v bistvu egoisticen parazit, katerega gostitelj je clovek.

Poclovecenje je trpincenje. Hja, spet odvisno kaj kdo razume pod poclovecenje. Ce se recimo nekdo s psom pogovarja v stavkih, ga vodi na sprehode, dela z njim agiliti, ga vodi na razstave, cese, kopa, mu pusti spati na svoji postelji,...to zame ni poclovecenje. Ce pa nekdo svojega psa vodi na manikuro, pedikuro, mu dela razne obrazne maske, ga barva (pa ne mislim barvanja za razstave), ga oblaci (spet-vsakodnevno oblacenje, ne kaksne zafrkancije), ga spreminja v cloveka in mu ze prav bolestno pripisuje cloveske lastnosti (zacensi s tistim, da ve kaj je storil narobe), no to pa je zame poclovecenje. In ja, poclovecenje je v neki meri trpincenje, trpincenje sebe in zivali. Kaj natancno je v clanku misljeno kot poclovecenje, pa mi ne uspe razbrati.

Popasjevanje-tudi to je trpincenje, le druga oblika ekstrema. Pri tem pac clovek poskusa biti, postati pes, da bi s tem olajsal komunikacijo. Glavni problem je, da pasji jezik vsebuje veliko vec stvari-telesna, obrazna mimika, voh, sluh, vid, mnogo teh stvari pa cloveku fali (kaj ima clovek od tega, da vohlja okrog pasje riti?!), zato se ponavadi obrne le na tiste dele, za katere meni, da jih je sposoben ponoviti (klasicen primer-alpha roll, stresanje za vratno gubo, rencanje, srepec pogled). Ucenje pasjega jezika-ja, seveda, vendar zato, da bomo mi vedeli kaj nam pes sporoca, ne pa da se bomo zaceli obnasati kot psi. Pripadamo drugi vrsti, tako pes kot clovek se morata medsebojne komunikacije nauciti in nima smisla, da enega ali drugega tlacimo v tuje telo. Dolocene pasje zadevscine znajo biti cisto uporabne, predvsem ko se skusamo izogniti konfliktu.
Odnos pes-clovek (ali pa clovek-pes, kakor za koga) je specificen in ga moramo kot takega tudi jemati, ne pa da se isce neke "vzporednice" pri cloveku, psu in celo volku.

Citat
Psa si je človek udomačil zato, da mu je čuval dom, mačke pa so same prišle, ker so preganjale miši. Vendar ima dandanes le še malokdo žival zaradi njihovega osnovnega poslanstva.

Se ena velika zmota. Dokler bodo ljudje verjeli, da je clovek psa udomacil, da je pes (kot vrsta) torej nek produkt cloveka, clovekovega aktivnega poseganja v Naravo, da ga je clovek Naravi iztrgal, tako dolgo se bo srenja zatekala po nasvete k volkovom, sakalom, kojotom, lisicam. Kaj so pa to drugega, kot le divje, prvobitne, naravne oblike nasega domacega volkca, ki ga je grdi grdi clovek iztrgal Naravi iz rok in ga (kako egoisticno) stlacil v pesjake, na verige, ga spremenil v suznja, druzabnika, lovca, cuvaja... Pravo prijateljstvo ni kaj. Roll Eyes
Srz problema je ze pri osnovi (no, stvari, ki bi morala biti osnova, pa zal ni)-ta osnova je evolucija. Mali stricek ouga douga je prisel do votlinice, vzel mladicka iz legla in ga vzgojil v postavnega udomacenega volka, ga uporabil za lov, kot cuvaja, kot druzabnika,... Pri tem je pred ca. 15.000 leti (ce se gremo kasicno evolucijo) ze razpolagal z znanjem o dedovanju in genetiki nasploh, krizanjih, solanju in vzgoji psov, pardon, volkov ter nacrtovanju prihodnosti za nekaj 10 let. Pri tem si ne morem kaj, da se ne bi cudila, zakaj ni ze takrat izdelal zmaja in kabelske televizije. Huh Roll Eyes

Citat
Pasje življenje naj takšno ostane"
Ljudem ni jasno, da smo mi primati, psi in macke pa zivali," je razlozila veterinarja s Klinike za male zivali mag. Sabina Stariha Pipan, dr. vet. med. "Kot visja zivalska vrsta bi morali razumeti, da pasja in macja narava nista taksni, kot je nasa. Morali bi se potruditi in s psi ravnati po pasje in ne po clovesko. Tako bi se izognili stevilnim tezavam. Naj kot primer neustreznega ravnanja navedem zelo pogosto locitveno tesnobo pri psih. Pokaze se kot cviljenje, jokanje, praskanje, grizenje, bruhanje, uhajanje blata in urina ali slinjenje takrat, kadar so sami doma. Edini pravilni ukrep lastnika bi moral biti, da zivali ignorirami, ko pridemo domov ali ko gremo. Ljudje pa tega ne zmorejo, ker se jim zdi prevec okrutno. A razumeti bi morali, da je okrutno do njih, ne do zivali. Psi so druga zivalska vrsta in ko v naravi pride samica k samcu ali k mladicem, jih nikoli ne objema in poljublja, tako kot delajo lastniki. Custveno obremenitev bi morali izkljuciti, morali bi zatreti svoja custva in ne z njimi muciti psa."

Sporen odstavek. Grin

Ne strinjam se, da smo mi visja vrsta, ker zelo nerada delim vrste na visje in nizje. Pri tem vedno dobim obcutek, da so druge zivali nekak manjvredne od cloveka, s tem pa se preprosto ne morem strinjati. So drugacne, vendar je vsaka kar najbolje prilagojena okolju v katerem zivi.

Preostanek citiranega dela clanka pa razumem drugace kot (ocitno) ostali. Gre namrec za primer bolestne navezanosti psa na lastnika in potenciranje tezav (locitvena tesnoba) s pretiranim pozdravljanjem, poslavljanjem in kazanjem custev. Moj nima tezav z locitveno tesnobo in vedno se fejst pozdraviva, ko pridem domov. Poslovim se na hitro, recem samo "grem v solo, grem v trgovino...". Niti v sanjah pa ne bi huronsko pozdravljala od psa, ki trpi za locitveno tesnobo. Ce bom kdaj slucajno imela psa, ki bo imel tezave z "biti sam doma", poslavljanje in pozdravljanje tudi slucajno ne bo vkljucevalo kaksnega lupckanja, cartanja, skakanja, itd..

Nadalje. Ne razumem, zakaj bi bilo spanje na kavcu, postelji, stolu tako bogokletno in napacno. Moj pes ima svoj stol s katerega ima pregled nad okolico; na stolu ima svoji svileni blazini. In kaj naj zdaj? Konec koncev je le inkarnacija lame in si kot tak zasluzi udobje. Grin Cool Razvajanje? Potem je razvajena tudi moja rit, saj imam tudi jaz svilene blazine. Pes je pac dobil dve stari, ki bi sicer romali v kos. Katastrofa! Roll Eyes

Invalidne pasme. Vse lepo in prav, le zakaj pa se vedno spotaknejo ob angleskega buldoga in sarpeja? Vsi namrec gledajo le na zunanjost, halo, kot da je samo zunanjost defektna. Kaj pa vsi tisti cuceljni, ki so tako brezhrbtenicno kleceplazni stvori, da je vcasih ze meni nerodno, ko jih gledam, kako capljajo naokrog kot ene prave mone. Roll Eyes Huh In ce ze omenjamo neko distanciranje od "naravne oblike"...ja kaksna pa je naravna oblika psa? Sigurno to ni kak nemski ovcar, volcjak po domace, ali pa husky... Dejansko nihce prav za ziher ne ve, kaksna je naravna oblika psa. Ker take populacije preprosto se niso nasli. Bi pa rekla, da v kolikor ze gledamo in primerjamo pasme z naravnimi oblikami (za katere niti ne vemo kaksne so), popusijo vse pasme, od prve do zadnje. Ostali bi posamezni primerki srednje velikost-ca. 40-50cm, teza okrog 15-25kg, z usesi gor ali dol, ne pretirano velika usesa no, srednje dolgim repom, kratko dlako, normalno dolgim gobcem (pozabite na pekinzane ali hrte) in visoko inteligenco (pri tem si ne predstavljajte pasem, ki vodijo pri delovni in poslusnostni inteligenci), aja pa obarvanost bi bila verjetno kake rjavkaste, temno rjave, beige, blont barve, tudi crne; bele bi bilo manj. Seveda je tudi odvisno v kaksnih razmerah bi ziveli-bi slo za korak nazaj k primitivizmu, se pravi k prvotnim oblikam ali pa le za mesanje med seboj.

Snobizem glede pasem. Seveda obstajajo ljudje, ki si bodo doloceno pasmo omislili samo zato, ker je moderna. Vendar je nesmiselno posplosevati to na vse lastnike "kvazi defektnih pasem". Nadalje, zakaj bi nekdo kupil psa pri preprodajalcu, ce pa ze vrabci civkajo, da ti psi niso ravno super zdravi in brez defektov. Odgovor je-denar, snobizem, neznanje. Nekateri ljudje kupujejo moderne in drage pasme za male pare pri preprodajalcih, ker je pac ceneje in papirja res nimas kaj rabit. Roll Eyes Kako zagovarjajo svoj nakup nas je pa vecina ze velikokrat slisala, videla, prebrala...

Mrgolazen. Naceloma nisem proti eksotom, dokler gre za vrste, katerim lahko nudimo primerno zivljenje, primerne pogoje, prehrano itd.. Pri tem avtomaticno odpadje velike macke, medvedi, opice oz. primati, morski sesalci, razna velika zivina, velike kace, veliki plazilci, velike papige... Govorim seveda o privatnem lastnistvu, ne pa tudi o zooloskih vrtovih, morskih parkih, raziskovalnih postajah, itd..

Kdor si pac recimo zeli imeti opico, naj lepo placa tistih nekaj dolarjev in posvoji kako gorsko gorilo, simpanza, kapucinko,... Res pa je, da se tako ne bo mogel hvaliti naokrog. Roll Eyes Cool

Prepoved eksotov? Se ne strinjam, s tem bi se namrec samo povecala ilegalna prodaja oz. preprodaja zivali. Tako je vsaj del kolesja trgovine z zivalmi pod nadzorom. V prvi vrsti je potrebno ljudi osvescati kako in kaj, ne pa kar slepo prepovedovati kot po tekocem traku.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Petra
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 786


« Odgovor #29 : torek, 25.05.2004 : 18:29:08 »

Citat
Poclovecenje je trpincenje. Hja, spet odvisno kaj kdo razume pod poclovecenje. Ce se recimo nekdo s psom pogovarja v stavkih, ga vodi na sprehode, dela z njim agiliti, ga vodi na razstave, cese, kopa, mu pusti spati na svoji postelji,...to zame ni poclovecenje. Ce pa nekdo svojega psa vodi na manikuro, pedikuro, mu dela razne obrazne maske, ga barva (pa ne mislim barvanja za razstave), ga oblaci (spet-vsakodnevno oblacenje, ne kaksne zafrkancije), ga spreminja v cloveka in mu ze prav bolestno pripisuje cloveske lastnosti (zacensi s tistim, da ve kaj je storil narobe), no to pa je zame poclovecenje. In ja, poclovecenje je v neki meri trpincenje, trpincenje sebe in zivali. Kaj natancno je v clanku misljeno kot poclovecenje, pa mi ne uspe razbrati.

Se strinjam vsekakor s tem
 no ta članek je pisan moji mami na kožo (spet bo kaj sikala, ker Bluja vsake tolko pripeljem v hišo in se z njim sede na njegovem pouštčku pocrtam...pa tako začne s počlovečevanjem  Angry...mislim...je ena meja med pretiravanjem in zdravim kazanjem naklonjenosti in navezanosti na psa...al ne?).

Sicer pa kakšno naj bi bilo pravo pasje življenje?  Huh (ravno berem članek pa ne vem če je kje to napisano)...

Jaz osebno sicer ne poznam Pipanove, ampak sem jo vidla že nekajkrat po tv, pa v kakšnih člankih in mislim, da ni blo enega, kjer se nisem zgražala, al pa imela vsaj kaj za povedat...no ženska ni preveč po mojem okusu...

Mislim, da to o psih in praljudeh je blo že premleto in obdelano kako in kaj se je zgodilo, pač če hoče človek oz. ženska na vsak način dokazat svoj prav pride pol na dan suženjstvo in podobno... Undecided

Citat
Ljudem ni jasno, da smo mi primati, psi in macke pa zivali," je razlozila veterinarja s Klinike za male zivali mag. Sabina Stariha Pipan, dr. vet.

Ja ta je pa 200% mimo, pri kakšnih takih človeških nadutih stavkih mi pa dvigne pritisk...ker primati so kaj? Nadnaravna bitja, super nadpovprečno intelignetna?
Med primate spadajo gorile, šimpanzi in orangutani...poleg ljudi....btw, mah... Roll Eyes

Se pa strinjam s tem, da je snob tisti, ki more imet doma dvometerskega pitona al pa legvana...s tem se strinjam, ker mi ni jasno iz katerega drugega razloga bi drugače hoteli ljudje to imet. Se pa tudi strinjam s tem, da s kao omejitvami v naši državi in dovoljenji od ministrstva, stvari še poslabšali in še bolj pospešili ilegalne uvoze... Undecided

Vsekakor pa se mi zdi, da novinarka, ki je napisala članek nikakor ni ljubiteljica živali (verjetno se jih boji) in ni nikoli imela doma psa.  Lips Sealed
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Odgovorno skrbništvo ...  |  Tema: Živali-žrtve človekove osamljenosti
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines