mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 20:54:14

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Pes v družini in gospodinjstvu  |  Tema: Iskoriscanje psov za kritje svojih stroskov
Strani: 1 2 [3] 4  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Iskoriscanje psov za kritje svojih stroskov  (Prebrano 21469 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jolly1
rad pišem
****
Sporočil: 312


« Odgovor #30 : sobota, 29.07.2006 : 19:58:48 »

Ko boš kaj izvedel od odvetnice, prosim sporoči kako je s temi stvarmi, verjamem da bo marsikomu pomagalo. Včasih res ne moreš verjeti kaj je s tem folkom po blokih. Kolegico so hotli vržt iz lastnega stanovanja, ker je imela dva psa.
Logiran
SamSvojMojster
rad pišem
****
Sporočil: 400


« Odgovor #31 : sobota, 29.07.2006 : 20:07:24 »

Mene vsi grdo gledajo,ker imam dva psa Smiley
Saj bi vzel se enega pa mi nekako ne bi zneslo Smiley
Logiran
alesh
novinec
*
Sporočil: 9


« Odgovor #32 : torek, 06.11.2007 : 15:16:09 »

V nedeljo mi je pošteno načel živce sosed v bloku, ki je eden od treh upravljavcev (ne hišnik) bloka, aka hišni svet. Eden izmed teh sem tudi jaz (žal).
Namreč sosed mi je povedal, da je imela čistilka (je iz bloka) jajca prit do njega in mu prijavit, da mora na Domplan (vzdrževalec bloka, aka pošiljatelj položnic za vodo, itd., v Kranju imamo pač Domplan) prijavit, da imava midva psa, češ, da se to šteje kot član.
Pustimo to, da sem izredno občutljiv, da se nekdo dotika ali vtika v mojo familijo, itak gre tukaj za fovšijo, kar bom že uredil drugače s čistilko, ko jo dobim v roke.

Vprašanje: ali je res potrebno psa prijaviti kot člana, ki živi v stanovanju? Torej v mojem primeru se pač številka poveča iz 2 na 3, posledično nekaj več stroškov, ampak poanta ni v denarju ampak zanima me kje, v katerem členu, uradnem listu, kjerkoli že to piše?
A potem nekdo za malega psa prijavi 0,5 člana, za mačka 0,1? Če ga spušča ven 0,2 člana, če ima ogromnega psa pa kaj 1,5?

Hvala vnaprej,
Aleš
Logiran
lovethor
odvisnež
*****
Sporočil: 516


« Odgovor #33 : torek, 06.11.2007 : 16:18:51 »

Jaz mam dva manjša psa in je vestna soseda hitro klicala na Uprastan in ju prijavila kot tretjo osebo. Tudi čistilko plačujeva za tri osebe. Sosed, ki ima mačko, ne plačuje nič. Plačujeva vse samo zato, da bi imela mir pred sosedi. Ampak ga nimava.

Ne vem, če je to zapisano kje v zakonu, lahko pa pričakuješ, da bodo spreminjali hišni red - in če bo pisalo v hišnem redu, potem boš moral plačevat. Midva sva pred kratkim dobila spremenjen hišni red - no, spremenjena je bila točka, da je ena žival dovoljena, za drugo pa mora stanovalec pridobiti soglasje ostalih stanovalcev - z namenom, da bi morala dat enega psa stran. Ampak so bili malo presenečeni sosedje, ko so izvedeli, da za nazaj novi hišni red ne velja. Velja pa potem v prihodnje.

Če bi jaz vedela, da mi bodo kljub temu, da jim zdaj plačujem vodo itd. (ker roko na srce - čeprav sta dva psa, vode ne porabita za eno osebo in tistih osem stopnic tudi ne umažeta)še vedno oz. še bolj nagajali, ne bi pristala na to.
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #34 : torek, 06.11.2007 : 16:32:37 »

Midva sva pred kratkim dobila spremenjen hišni red - no, spremenjena je bila točka, da je ena žival dovoljena, za drugo pa mora stanovalec pridobiti soglasje ostalih stanovalcev - z namenom, da bi morala dat enega psa stran. Ampak so bili malo presenečeni sosedje, ko so izvedeli, da za nazaj novi hišni red ne velja. Velja pa potem v prihodnje.

Noben hišni red ne more zahtevati, da se "dodatnega psa" odda, še manj, da določi št. psov, ki so dovoljeni v stanovanju, če le to ne presega št., ki je dovoljen z zakonom. Če zakon dovoljuje 5 psov na gospodinjstvo, jih dovoljuje 5, ne glede na hišni red.
Logiran
Sasenka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.023


« Odgovor #35 : torek, 06.11.2007 : 16:34:47 »

Zakon o zaščiti hišnih živali predvideva 5 živali, ki jih ima lahko stanovalec (seveda v lastniškem stanovanju, za najemniškega odloča lastnik) in noben hišni red ne more prepovedovati nekaj kar je dovoljeno v zakonu. Imamo hierarhijo ustave, zakonov in podzakonskih aktov in hišni red je daleč nekje zadaj saj ureja samo določeno skupino ljudi in ne more biti v nasrotju z veljavno zakonodajo. Če je v hišnem redu prepovedano nekaj kar zakon izrecno dovoljuje, je hišni red v tej določbi neveljaven in ga z minimalno napora lahko spodbijaš v sodnem postopku.

Problem v tem se, da prebivalci na spošno o teh stvareh vedo premalo in jih brez problema lahko prepričaš, da je nek hišni red blazno pomemben. In zaradi ljubega miru plačujejo nekaj kar ni potrebno.

Sem že na drugem forumu napisala, da je pes po naši veljavni zakonodaji stvar in za posedovanje stvari ne potrebuješ nobenega soglasja niti ne plačuješ stroškov, razen če zakon za določeno stvar izrecno ne določa drugače. Za živali določa samo najvišjo dovoljeno število - 5.
Lahko pa stanovalci zahtevajo, da tvoji psi z glasnim lajanjem ne motijo okolice, lahko zahtevajo, da za svojim psom čistiš, lahko zahtevajo da tvoje pes ne ogroža okolice, ker tako s svojim ravnanjem kršiš druge zakone. Samo posedovanje živali pa, razen v številu, ni omejeno niti pogojeno z nikakršnim soglasjem ali plačevanjem stroškov.
Logiran
Podencica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 651


« Odgovor #36 : torek, 06.11.2007 : 18:48:50 »

.Kaksna je zakonska osnova in kako se lahko stvari zrihta.Ali psa dejansko porabita 1200 litrov vode na mesec Cheesy


Če sprašuješ kakšna je zakonska osnova, ti lahko povem samo to, da je ni....torej ni zakona, ki bi to izrecno narekoval.

Res je edino to, da če hišni svet soglasno  sprejme, da se plačuje voda za psa potem se tudi mora plačevati. Ampak biti soglasen....no ja.

Znesek, ki pa plačujete pri vas za psa pa je dejansko oderuški, saj vemo koliko porabimo vode za psa in za človeka. Ko bi vsaj bilo tako, da bi za oba psa plačevali za eno osebo...no, to bi še nekako bilo sprejemljivo....
Tudi pri nas smo sprva plačevali mrzlo vodo (toplo plačujemo tako dejansko po števcu in pri nas psa vedno kopamo s toplo vodo-kako pa drugače? Cheesy Grin) za psa kot za enega družinskega člana, seveda ker je to šlo pač nekaterim sostanovalcem v nos....ampak smo se potem tako dolgo "koruzili", da ta predlog ni bil sprejet-pač, glasen moraš biti! Smo šli tudi na karto, kako bodo pa plačevali tisti, ki si z vodo za dve osebi perejo svoje jeklene konjičke...Pa je bilo vse tiho...Ja no, če se že gremo pa se pojdimo do konca,ne?
Pa smo potem nehali plačevati, ker nas je upravitelj seznanil, da nismo tega nikoli soglasno sprejeli (pač, takrat se je to nekdo odločil) in tudi, ko so to nekateri želeli in na sestanku predlagali  ni šlo, saj nismo bili soglasni.... Shocked

Moja logika je ta, da je to samo tečnoba in nagajivost nekoga, ki nima psa in pač tipično slovensko odreagira, če plačujem jaz za "Frančeka" in priležnico (seveda, če sploh plačujejo  Roll Eyes), boš pa še ti za svojega psa.... Cheesy Cheesy Cheesy Po domače povedano-faušija sosedov. To je zgolj moje skromno mnenje.

Medsebojno smo se pa vseeno dogovorili, da pa plačujemo čistilko za eno osebo-pa ne zato, ker bi morali in ima to zakonsko podlago, ampak zgolj zato, ker tudi naš pes kdaj blaten pritaca po stopnišču in roko na srce, nekdo pač-in v našem primeru je to čistilka, ki pač mora počistiti za njim.  Se mi ne zdi fer, da bi se delali, da pa naš pes frfota po zraku in nič ne umaže, če pa to enostavno ni res in včasih pes še bolj umaže kot npr. človek.  Grin Cheesy

Drugače pa, ko takole gledamo...ja, pes je naš luksuz....tako je pač... Smiley
Logiran
Podencica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 651


« Odgovor #37 : torek, 06.11.2007 : 18:50:58 »

Ja sem pa pozabila omeniti to, da tudi mi na sestanku nismo prišli do odgovora kako se tretira pes-kot oseba ali stvar....in je obveljala naša-torej, brez plačila mrzle vode za psa. Grin
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #38 : torek, 06.11.2007 : 19:05:24 »

Ja sem pa pozabila omeniti to, da tudi mi na sestanku nismo prišli do odgovora kako se tretira pes-kot oseba ali stvar....in je obveljala naša-torej, brez plačila mrzle vode za psa. Grin

Po zdajšnem zakonu se tretira kot stvar. Ko bodo spremenili zakon, da bo žival končno obravnavana, kot živo bitje, ga bom z veseljem prijavila, pa zanj še vodo plačevala Wink

lp,
Diana
Logiran
Podencica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 651


« Odgovor #39 : torek, 06.11.2007 : 20:00:12 »

Mel, no, tudi nam je skrajno mimo, da lahko zakon obravnava psa kot stvar...pri naši družini je povsem enakopravni član družine, ki je v  kuhinji takrat ko jemo mi, ki spi z nami v postelji, ki gleda TV z nami v dnevni sobi, gre z avtom z nami na dopust...skratka je naš član....brez njega nikamor.

To, da pa se oderuško plačuje voda za psa mi pa niti približno ni všeč. Naš sistem je npr. narejen tako, da po števcu plačujemo toplo vodo, ki je občutno dražja kot mrzla voda in tam jo pač plačam toliko kot jo porabimo, tudi za psa, ki ga vendar kopamo s toplo vodo. Saj jo dejansko tudi porabim.
Za par skodelic mrzle vode na dan mi je pa povsem mimo, da bomo plačevali mrzlo vodo za eno osebo. Zakaj?

Glede čistilke pa kot sem že rekla, nimam pripomb in plačam, ker se mi to zdi fer.... Wink
Logiran
everlast
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 310


« Odgovor #40 : sreda, 21.05.2008 : 10:25:00 »

Tudi mi sedaj plačujemo za psa okoli 20€ mesečno več.Plačujemo za odvoz smeti, za hldano in toplo vodo, z elektriko skupno in za čiščenje.
Za čiščenje skupnih prostorov se strinjam z ostalim pa ne.
Pri prejšnem upravniku smo plačevali samo čiščenje, pri sedanjem pa nam psa obračunavajo kot eno osebo.
Zakona o tem ne najdem, mi lahko kdo pomaga.
lp
Logiran
atilap
novinec
*
Sporočil: 9


WWW
« Odgovor #41 : četrtek, 05.01.2012 : 18:37:53 »

Z zamudo če bo še koga zanimalo:

"Zakaj je v pravilniku določeno, da se upošteva pes kot pol uporabnika pri razdeljevanju stroškov čiščenja skupnih prostorov?
Pravilnik v tretjem odstavku 28. člena določa, da se lastnike psov bremeni s stroški čiščenja skupnih prostorov za vsakega psa v višini polovice stroška, ki odpade na enega uporabnika. Za takšno določbo se je zakonodajalec odločil zaradi številnih zahtev etažnih lastnikov, da se uredi plačevanje stroškov tudi za lastnike živali, ki uporabljajo skupne prostore. Tako bodo lastniki psov, to je etažni lastnik ali najemnik, za domače ljubljenčke plačevali le stroške čiščenja skupnih prostorov (hodnik, dvigala, stopnišče…) v višini ½ osebe. Za ostale živali se stroškov čiščenja ne bo plačevalo, saj se druge živali običajno ne vodijo na povodcih oziroma ne uporabljajo skupnih prostorov."

To je iz pravilnika o upravljanju večstanovanjskih stavb. Plačuje se pol osebe za psa samo za čiščenje.
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #42 : četrtek, 05.01.2012 : 20:20:01 »

Kako je pa z vodo? Pred leti, ko smo se ziveli v bloku se spomnim da so sosedje za svojega Pirenejca placevali vodo za dodatno osebo.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #43 : četrtek, 05.01.2012 : 21:02:09 »

Ne, placuje se samo za ciscenje, 1 pes = 1/2 osebe. In ce ga lastnik sam ne prijavi (enako, ce ne prijavi pravega stevila oseb v stanovanju), kljub veckratnim zahtevam upravnika stavbe, ne mores nic. Niti stanovanjska inspekcija nima pristojnosti.  bruham
Logiran
ancibanci
novinec
*
Sporočil: 32


« Odgovor #44 : petek, 06.01.2012 : 05:50:54 »

Ko sem še živela v bloku, kjer še ni bilo števcev za ločeno porabo vode, so delili skupno porabo glede na število ljudi po stanovanju in smo morali plačevati vodo še za 1/2osebe (za psa).

Tako da vodo se tudi plačuje za pse, seveda pa naj bi bilo to odvisno tudi od upravnika in dogovora med stanovalci.
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Pes v družini in gospodinjstvu  |  Tema: Iskoriscanje psov za kritje svojih stroskov
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines