mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 16.04.2024 : 07:11:47

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Učenje vaj, veščin in trikov  |  Tema: POLEG!
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 9   Dol
Natisni
Avtor Tema: POLEG!  (Prebrano 33821 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« : sobota, 21.12.2002 : 20:43:37 »

Zanima me, kako se najlaže nauči psa ukaza POLEG, ker imam sama nekaj težav s tem. Oziroma, kako se je vaš pes naučil tega ukaza? Sama imam 6 in pol mesečnega samojeda.
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #1 : sobota, 21.12.2002 : 22:17:43 »

kako oz. s katerim motivom si ga ucila drugih vaj (sedi, prostor, sem,...)?
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #2 : nedelja, 22.12.2002 : 13:38:17 »

Učila sem ga s priboljški in igračami. Baje se POLEG najlaže nauči z žogico na vrvici-toda kako? Tudi ostale metode me zanimajo...
Logiran
Tara
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 227


« Odgovor #3 : nedelja, 22.12.2002 : 18:32:15 »

Jaz sem mojo psičko učila tega ukaza z žogico na vrvici, ker jo obožuje. Najlažje je tako, da v eno roko primeš povodec, v drugo pa žogico tako, da jo kuža vidi in počasi delaš korake. Če se z njo rad igra in mu je zanimiva, bo sigurno usmeril pozornost nanjo in bo prisiljen, da hodi poleg tebe, če bo hotel videti njemu ljubo igračko. To izkoristiš in mu takoj, ko vidiš, da je pozoren nate in na žogico, rečeš POLEG. Po nekaj korakih, ga fino pohvališ in se z njim poigraš, nato lahko zopet nadaljuješ. Vrvica na žogici je priročna, ker mu jo lahko vržeš, on pa jo gre iskat in se malo cukata (moja se ful rada igra na tak način). Pazi le, da ne bosta vadila več kot nekaj minut naenkrat, saj lahko izgubi zanimanje. Vedno ga izdatno pohvali in se z njim sproščeno poigraj. Seveda lahko uporabiš tudi drugo igračo ali hrano, odvisno od tega, kaj ima raje. Z veliko vztrajnosti so rezultati zagotovljeni.  Wink
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #4 : nedelja, 22.12.2002 : 19:28:57 »

Saj približno tako tudi delam, samo on začne prehitevati, skakati ali pa se obrne tako, da me lahko vidi v obraz. Tudi pri steni sva vadila, pa ni bilo nič boljše. Ne vem, kaj naj naredim.
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #5 : nedelja, 22.12.2002 : 20:27:47 »

Jaz ti predlagam, da selas z briketom, ker je z zogico ali klobaso veliko tezje ravno zaradi tezav, ki si jih opisal-a.
Preokpirala sem ti z svojega internega prirocnika zacetek ucenja vaje, ker ce zna nacete (ve kaj pomeni beseda poleg), ni problem vajo podaljsati. Upam, da ti bo v pomoc.
Veliko uspeha in oglasi se kaj kako ti gre.




Začetek vaje »POLEG«

Vaja poleg se vedno začne s »SEDI«, postavimo se z našo levo nogo ob pasjo desno sprednjo taco in od tu naprej gremo poleg. Na začetku bomo vadili, da pes na povelje »POLEG« vstane in gre naprej le kakšen meter, saj je pomembno, da se pes ob povelju premakne.
Povodec primemo na polovici in psu damo povelje »SEDI«. Ko se pes usede, se postavimo pravokotno nanj tako, da je naša leva noga poravnava z njegovo desno sprednjo tačko. Rahlo se upognemo in gremo z briketom, ki ga imamo v desni roki malo nad gobčkom. S tem ko smo sklonjeni k psu in imamo briket nad gobčkom nas pes vseskozi gleda. Pokličemo ga po imenu in mu poveljujemo »POLEG« in z levo nogo stopimo naprej. Pes sledi naši roki in vstane. Takoj ko vstane in naredi en korak, dobi briket.  Povelje »POLEG« naj bo malo daljši oziroma toliko dolgo, da se pes premakne.
Pomembno je, da vadimo toliko dolgo, da se pes takoj na naše povelje dvigne in stori korak naprej.

Če pes noče vstati:
*Pazimo, da ima briket vseskozi pred gobčkom in mu sledi, če mu ne, poskusite s salamo.
*Prijazno ga povabite z glasom.
Logiran
lester1
gost
« Odgovor #6 : ponedeljek, 23.12.2002 : 08:57:05 »

Zdravo sammy
se pridružujem Tari, da ne delaj predolgo - končaj takrat, ko je naredil najbolje in pri časovni izvedbi upoštevaj, da tvoj spada še pod "cicibančke".
to, da te prehiti in gleda v obraz - mogoče delaš prepočasi in ima čas skakati. Hodi z bolj odločnimi ,  hitrejšimi koraki - če vmes skoči, do tebe "reguliraj s povodcem" - pazi , da nimaš zadrgnjen povodec, saj mora le ta v bistvu viseti.
Mogoče je tiste žogice preveč vesel. Tudi jaz se pridružujem mnenju, da velja poskusiti  tudi s hrano  (sir, poli  salamca, koščki hrenovke) pa boš videla ali  ti pri "hrani" tudi toliko skače - moja se je pri hrani bolj umirila - le oči so skakale z jamic, kdaj bo spet "sirček "padel v njena usteca.   Pohvali takrat, ko bo hodil poleg in te gledal-sledil z očmi - ne pozabi pogleda psa! To kje držiš "nagrado" je verjetno od vsakega posameznika odvisno kako se navadi - najbolje je tako, da pasji pogled ujame tudi tvoj pogled in ne samo "nagrade".

pa še na koncu. Jaz sem bolj "za", da ti kakšen inštruktor  pokaže v živo, če imaš možnost (res je, da je sedaj mrtva sezona, mogoče boš pa našla koga za kakšno ind.urico ) ker napačno naučene stvari se težje popravlja . Predvsem pa je dobro, da imaš na začetku izkušeno osebo, ki te opazuje in  popravlja, opozarja, ker najpogostejše napake začetnikov so tudi napr. da pohvalijo ali prehitro ali pa prepozno - kar pa ni v redu; naučiti se moraš "reagirati " tako, da ujameš pravi trenutek
Logiran
marusaz
novinec
*
Sporočil: 23


« Odgovor #7 : ponedeljek, 23.12.2002 : 09:52:17 »

Pravzaprav, so tudi sedaj tečaji male šole! Mislim sicer, da so se začeli septembra, vendar, sem jaz brez problemov začela decembra v isti skupini! Pozanimaj se pri KD kdaj ti tečaji potekajo.. Pa tudi, če jih sedaj ni, bodo pa februarja ali marca.. Drugače pa tudi moj berni prehiteva, tako da nas ima veliko podobne probleme..

Veliko sreče
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #8 : ponedeljek, 23.12.2002 : 11:29:28 »

Prehitevanje psa, hoja v klin, skaknje psa pri hoji poleg je vedno napaka, ki se naredi zaradi nepravilnega polozaja motiva. Na začetku mora biti motiv nad smrckom, to pomeni, da se moramo mi malo upogniti in skloniti k psu (sploh ce je manjse rasti), da nam ne prehiteva, hodi v klin,.... motiv dvignemo nad smrcek, ko tudi v tem polozaju hodi pravilno pa motiv zacnemo odmikat.

Najvecja napaka pri prehitevanju je, da motiv drzite predalec naprej, zato vam pes prehiteva => roko dajte nazaj proti pasjemu smrcku in tako nizko, da mu ne bo potrebno skakati.

Napaka pri hoji v klin pa je ta, da motiv drzite skritega (ponavadi na prsih, to se rado zgodi
Citat
To kje držiš "nagrado" je verjetno od vsakega posameznika odvisno kako se navadi - najbolje je tako, da pasji pogled ujame tudi tvoj pogled in ne samo "nagrade".
ravno v takem primeru, ko "iscete" diagonalo med vasim in pasjim pogledom.

Zato je res najbolje, da vsako vajo pokaze nekdo, ki ima izkusnje in ve kako solati na hrano ali zogico ali klobaso, ker popravit prehitevanje ali prepocasno hojo (kar nastane ce motiv drzite prevec nazaj) in hojo v klin je ena najtezjih popravljivih napak.
Logiran
biscuit
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.179


« Odgovor #9 : ponedeljek, 08.03.2004 : 18:53:30 »

Jaz sem mojega psička naučila vaje poleg tako,da sem ga z vrvico narahlo povlekla nazaj,dala povelje poleg. Med hojo sem pred njim držala priboljšek. Tega se je zdaj že naučil zato priboljšek ni več potreben Grin
Lp Nika
Logiran
bajki
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 249


« Odgovor #10 : ponedeljek, 08.03.2004 : 23:24:00 »

Najina kosmata buča točno ve, kako se je treba obnašati na vrvici. Ampak le, dokler ne srečamo prvega psa. Potem pa vklopimo 4X4! Prej ni bilo težav, zdaj pa nas daje puberteta! Grin
Help, ker se bom lahko drugače prijavila na tekmovanje za najbolj mišičaste roke! Grin
Logiran
Kati
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 131


« Odgovor #11 : torek, 09.03.2004 : 07:41:48 »

_Ja tudi naša je nekaj podobnega, ko pridejo mimo ljudje ali živali tudi pri nas dela 4x4 in tle jaz izkoristim kakšno piskajočo igračko da ji odvrnem pozornost, če pa to ni dovolj ji ponudim njen najljubši piškot in počasi nam uspeva, je pa res da imam na sprehodih žepe kot balone.
Logiran
bajki
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 249


« Odgovor #12 : torek, 09.03.2004 : 08:19:37 »

Kati, žal je naš kuža ena suha grinta in takrat ga ne ganejo ne piškoti, ne salama, še čokolada ne! Grin
Logiran
Noli
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 587


« Odgovor #13 : torek, 09.03.2004 : 08:43:03 »

Kar se nasvetov tiče je tu že kar lepa bera. Bi se pa strinjala z lester1 in ti svetovala da ti to v živo pokaže inštruktor. V večini KD-jev so se začeli (ali pa se začenjajo) spomladanski tečaji, kjer ne dvomim da ti bodo znali pokazati kaj in kako  Wink.

LP Noli
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #14 : torek, 09.03.2004 : 09:20:45 »

Strinjam se z Noli in Lesterjem1.
Pojdi s psom na tečaj. Koristilo bo tebi in psu.
Trener bo lahko takoj ocenil na kakšen način bo psič čim prej osvojim osnovne ukaze.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 9   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Učenje vaj, veščin in trikov  |  Tema: POLEG!
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines