mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 06.06.2024 : 12:05:14

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: Lhasa apso - čvek
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 22   Dol
Natisni
Avtor Tema: Lhasa apso - čvek  (Prebrano 65529 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
vesna
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.500


« Odgovor #45 : petek, 26.08.2005 : 13:59:45 »

Vem da ga ni treba povijati pa vseeno sem mnenja da če ga hočeš imeti v dobri dlaki da moraš frizerja igrati kr vsak dan!

HEHE - Pia rojstni dan je že mimo  Grin
Logiran
xop
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 671


« Odgovor #46 : petek, 26.08.2005 : 14:06:25 »

Bomo pa počakali na naslednjo leto pa jaz pristavim piskrček.... Grin Wink
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #47 : petek, 26.08.2005 : 15:07:00 »

pia, jaz imam v kratkem rojstni dan. A ponudba velja tudi zame? Wink Smiley Jaz imam doma osebno frizerko, ki bi prav gotovo vsakodnevno skrbela za njegov izgled. Samo malo ocufan bi hodil po svetu. Wink lp
Logiran

vesna
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.500


« Odgovor #48 : petek, 26.08.2005 : 15:18:47 »

HAHAAH - Kaja tale je pa dobra! Grin
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #49 : petek, 26.08.2005 : 16:09:49 »

Nely, Bagi bi iz lhasa apso naredila prapso. Cool
Logiran

pia_in_co.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.252


« Odgovor #50 : petek, 26.08.2005 : 16:16:18 »

Lol kaja, ja zate tudi velja Wink Samo povej kdaj ga imas Cheesy

Pa se to...
Lhasa Apso v prevodu pomeni "majhen lajajoc pes", seveda to delo mali Lhasici s ponosom se vedno opravljajo Grin So pa bili razni menihi, ki so Lhasice vcasih imeli zelo "zascitniski " do njih, saj jih niso prodajali, vendar le dajali med seboj. Ponavadi so si Lhasice podarjali cesarji. Kdor je probal vzeti ali odpeljati psa (navadno z ladjo), so psu dali jesti bambusove vrsicke, tako da je pes med potjo poginil...

Logiran
vesna
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.500


« Odgovor #51 : petek, 26.08.2005 : 16:40:19 »

No pol je pa moja Nely že itak brez Bagi prapso - heheh.
Logiran
kk
rad pišem
****
Sporočil: 282


« Odgovor #52 : ponedeljek, 05.09.2005 : 17:38:42 »

vidim, da je tu kar dinamično...

pravzaprav se drugam kot v goldne redko oglašam, ampak ker me je nekajtedenska lasha tako navdušila, jih moram pohvaliti...

meni so zakon lhase od mojce, predvsem ozzy in sweety, ker mi pač svetle barve psov bolj sedejo Roll Eyes, ki me vedno znova presenetijo, ker so total skulirani za pse tako majhne pasme... izkušnje z ljubljanskih ulic z malimi psi so namreč vse prej kot pozitivne, kimo se jih prav boji, ker so nepredvidljivi in pogosto napadejo... no, mojcini lhashiči pa so pravi junaki, nekaj smo jih spoznali še kot mladičke, pa so že takrat ful pogumno in prijazno mahljali z repki...

sicer je res, da so to edini naši lhaskoti, ki jih poznam, ampak sodeč po vseh naslovnicah kinologa, na katerih so se v zadnjih letih znašli, tudi razstavno najuspešnejši, a ne?

v glavnem, zelo simpatična bitjeca Cheesy
Logiran
vesna
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.500


« Odgovor #53 : torek, 06.09.2005 : 12:17:10 »

Pa še novica iz tega vikenda - Titling Al Capone - Ozzy je v Luxembourgu dobil BOB v veliki konkurenci, kasneje pa je bil izbran v ožji izbor IX. skupine!

ČESTITKE! Wink
Logiran
kk
rad pišem
****
Sporočil: 282


« Odgovor #54 : torek, 06.09.2005 : 13:32:44 »

ja, mega Cheesy Cheesy Cheesy, je tale naš ozzy!!... in to v sloveniji vzrejen lhaso Shocked Shocked (ok, sicer čist švedskega porekla, ampak končno vsi vemo, kako težko je od tujcev RES dobre pse dobit Shocked)!
Logiran
Tibetanka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 118


« Odgovor #55 : torek, 06.09.2005 : 16:09:33 »

Citat
Ja Vesna ima res krasne pse. Ima Hamilton linije, to so zelo priznane in dokaj redke linije iz katerih izhaja pasma(nastala je iz osmih Hamilton psov). Pravega Hamiltonca je zelo tezko dobiti, saj si te pse predvsem podarjajo saj pravijo, da ni cene, ki bi lahko kupila Lhasica. Vcasih, ko so imeli Lhasice v templjih, so jih imeli za sebi enake in so tudi sedeli za mizo in jedli z njimi. Verjeli so namrec, da ce si gresil si se reinkaniral v Lhasica. Tudi, ce danes pogledas Lhaskota in ga bolje spoznas, so kdaj ze kar strasljivo podobno ljudem(karakterno) 
Vesna ima dva psa iz Amerike(Anyo in Tannerja-cistih Hamilton linij), kmalu pa se mi zdi, da se ji pridruzi se en samcek  Njena Anya je letos na Cac Maribor ze tretjic zapovstjo zmagala specialko
Roll Eyes Smiley Hvala, Pia! Si razmišljala, da bi si tudi ti umislila kakšnega lhaskota?  Wink

No, v resnici v Sloveniji trije psi iz Amerike, vsi Hamilton linije, črna psička Anya, in dva samca - Tanner, krem barve in Tuborg, zlato-bel fant. 
V nedeljo je na Nizozemsko prišel nov Hamiltonček, Myhlo, ki je tudi v solastništvu, v Ameriki pa sta v mojem solastništvu še dve psički "staright Hamilton", Kandy in Molly.

Hamilton psi so res nekaj posebnega - ne samo zaradi enotnega tipa, takoj namreč prepoznaš psa linije Hamilton, temveč tudi zaradi edinstvene zgodovine.
Res, kot je že Pia omenila, so nastali iz osmih psov, ki jih je trinajsti dalajlama podaril družini Cutting v dar, v zahvalo za prijateljstvo.
Znamenit je stavek, ki ga je dalajlama ob tem izrekel: "Take a good care of them!"... To sporočilo se še danes prenaša iz roda v rod... od vreditelja do novega lastnika Hamiltončka. 

Lhasa apsi hamilton linije so bili osnova za vzrejo vseh nadaljnih linij lhasa apsov po svetu.
Pravzaprav je do psa Hamilton linije skoraj nemogoče priti. Redki vzreditelji, ki se še danes ukvarjajo z vzrejo le Hamilton linije, dobre pse obdržijo zase, "pet" primerki so obvezno kastrirani ali sterilizirani.

Na žalost pa so že pred slabim stoletjem, oz. takoj po tem, ko so lhasa apse uradno registrirali kot pasmo, nekateri vzreditelji po svetu začeli vzrejati lhasa apse za razstavne pse. Tako se je pomotoma v vzrejo psov v Ameriki  vključilo kar nekaj uvoženih angleških shih-tzujev.
 (kot zanimivost naj povem, da pa so nekateri vzreditelji shih-tzujev v Angliji v svojo vzrejo vključili samca lhasa apso.)

Iz te "shih-tzu x lhasa apso" mix-vzreje se je razvilo kar nekaj linij, ki jih vzreditelji po vsem svetu na žalost z velikim veseljem vključujejo v svoj vzrejni program, prav zaradi pridobljene elegance, presenetljivo lepe dlake, in izdatnega gibanja. Vse to namreč izjemno impresira sodnike v ringu.
Ta "sparky-line" kot jo imenujemo, je osnova vseh psov iz Italije, večina psov na Švedskem in ostali Skandinaviji, Angliji, pa tudi v Nemčiji najdemo potomce.

Razliko med "ameriškim razstavnim" in "navadnim" lhasa apsom lahko opazimo že brez pogleda v rodovnik: dolg / daljši vrat, izjemna dlaka, izdatno gibanje...

Razpad je šel celo tako daleč, da so nekateri vodilni vzreditelji in ljubitelji pasme razmišljali o razcepitvi pasme na dva dela.

K sreči pa so nekateri požrtvovalni Nemci, s sodelovanjem Kanadčanov, začeli ponovno uvažati tipične predstavnike pasme iz Tibeta, Butana in Nepala. Ta nova linija, imenovana Tibetan Line, ali kratko TL je nov up za ohranitev te edinstvene pasme psov.
Psi TL linije se lahko parijo le s TL psi ali psi Hamilton linije. Ponosna se lahko pohvalim, da je pri nas že nekaj potomcev te nove linije. Mladiči mojega prvega legla so bili tretja generacija psov, pripeljanih iz Tibeta, in so še imeli "pogojne" rodovnike. Ena samička se je vključila v vzrejo naše Mojce Svetličič - SONG PAN, en samček pa je bil vključen v vzrejo Mojce Bregar - TITLING.


In kaj je posebnost lhasa apsov? Gotovo njihov edinstven značaj! So nekoliko zadržani do tujcev, vendar ko človeka enkrat spoznajo in vzljubijo, si ga zapomnijo do konca svojega življenja!
So pravi mali ljudje - v najboljšem pomenu besede. Imajo svoj način razmišljanja, so kot odsev Tibetancev. Tudi ti te izjemno skrbno poslušajo, ko jim kaj razlagaš, ko končaš, pa stvar opravijo po svoje. So izjemno inteligentni in zelo lahko vodljivi psi, če z njimi ravnaš na pravi način.

Dokaz, da imajo res izreden talent za učenje, je, da sem svoje pse zlahka naučila tudi plesa.

Na človeka se zelo, zelo navežejo - in pravzaprav ni prepreke, ki bi jih uspela ločiti od svojega ljubljenega prijatelja. Težko bi rekla gospodarja, ker lhasa apso redko prizna človekovo "nadmoč", temveč te ima za sebi enakega - prijatelja.

Pri nas imamo trenutno štiri lhaskote, pričakujem pa, da se bo število zdaj zdaj povečalo še za kakega člana ali dva. Zgodaj spomladi pa se bo naši četici pridružila še armada majhnih kosmatih kepic.
Logiran
Tibetanka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 118


« Odgovor #56 : torek, 06.09.2005 : 16:29:28 »

Citat
Lhasiči so mi res enkratni kužki, samo se nekak bojim dlake.

Dlaka lhasa apsa je za nego prav toliko zahtevna kot nega maltežana. Nič bolj.
REDNO krtačenje s kvalitetnim pin brushem, po nogah s slickerjem in preverjanje z redkim kovinskim glavnikom. Vse to je še bolj enostavno, če je kuža pogosto skopan s kvalitetnim šamponom in balzamom. Potem pride k nego še nega sluhovodov in blazinic. In - TO JE TO.

Seveda pa je nega razstavnih psov povsem druga pesem.  Dlaka mora biti dolga, zelo dolga, do tal - ali še raje nekaj čez, nepotrgana, dovolj vitalna.... itd. Vse to seveda v državah, kjer lhasa apso predstavlja marionetnega psa. V Avstriji in Nemčiji, na primer, pa negi razstavne dlake ne namenjajo sploh nobene pozornosti... Po načelu: " z vrta - v ring". Tako lahko v ringu vidiš tudi psa, ki pred razstavo ni bil skopan, in mu pod repom še binglja ostanek že suhega kakca... Shocked Roll Eyes

No, realnost je pri nas  - na srečo - ravno nekje vmes. Trend zelooo dolge dlake - kot tudi pri drugih dolgodlakih pasmah- je nekoliko prerasla ideja, da so lhasa apsi vendarle psi, ki za svoj razvoj potrebujejo še vse kaj drugega kot kletko in papirčke.
To seveda z velikim veseljem pozdravljam, kajti le tako se tisti novopečeni lastniki, ki s svojim kužkom gredo na razstavo, dlake ne ustrašijo že na prvi razstavi.
 
Logiran
Tibetanka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 118


« Odgovor #57 : torek, 06.09.2005 : 16:45:32 »

Zgodovina pasme še ni povsem raziskana.
Po eni teoriji naj bi bila lhasa apso in španjel ista pasma, le kot dolgodlaka in kratkodlaka različica. Zato se kdaj pa kdaj v leglu še vedno pojavi kakšen "praapso" ali "prapso", ki povsem spominja na španjelčka.

Po drugi teoriji pa naj bi imela iste prednike celo lhasa apso in tibetanski terier. Manjše so obdržali v samostanih, večji so bili družba nomadov.

Iste prednike pa imata lhasa apso in shih tzu. Lhasa apse so kot protokolarna darila dobili kitajski cesarji - in ženam naj bi bili tako všeč, da so jih - z izboljšavami japonskih činov in pekinezerjev - vzrejali naprej. Od tod shih tzujem dvobarvnost in drugačna oblika lobanje.
Logiran
vesna
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.500


« Odgovor #58 : torek, 06.09.2005 : 16:47:24 »

Nad določenimi trditvami sem bila kr presenečena - kr z vrta v ring.....
Tudi sama sem zdaj v LUX pri določenih lhsasičih bila zgrožena - niti počesani se mi niso zdeli, kaj šele okopani.

Drugače pa me z dlako še vseeno nisi prepričala. Sad
Je pa verjetno res da hitro noter padeš in se upelješ in s časoma ti to postane rutina. Wink

Sicer pa nikoli ne bom rekla nikoli - ker se prehitro zgodi!

Kdaj pa misliš parit svojo Anyo - kakšne kombinacije (barvne) pa pričakuješ?
Logiran
vesna
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.500


« Odgovor #59 : torek, 06.09.2005 : 16:49:14 »

Pa še nekaj - nikoli se nisem podrobno spuščala v teorije prapsov!
Kaj se naredi z takšnimi kužki - mislim ali dobijo rodovnik......
Vem kako zgledajo.... ampak drugače?
Logiran
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 22   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: Lhasa apso - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines