mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 19:18:53

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Pred nakupom - Ali sem pripravljen na psa?
Strani: [1] 2 3 4 5 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pred nakupom - Ali sem pripravljen na psa?  (Prebrano 46427 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« : sobota, 22.12.2007 : 14:53:15 »

Hm ..., ni veliko ljudi, ki bi jih pri nakupu psa vodila pamet. Pravzaprav je bolje, da rečemo drugače - veliko preveč je ljudi, ki jih pri nakupu psa vodijo samo čustva. Dogaja se celo, da dobivajo ljudje pse za darila, pa o psih prav ničesar ne vedo. Dogaja se, da si otroci zaželijo psa, pa o skrbi za psa starši ničesar ne vedo - seveda psa otroku kljub temu kupijo. Dogaja se, da se ljudje vse premalo zavedajo, kaj sploh pomeni za njihovo nadalnje življenje nakup psa.

In največja napaka pasjih mladičkov - luškani so od hudiča kar vsi po vrsti, kar v še takem pesjanarskem nasprotniku vzbudi nežnost in zaščitništvo. Ja, dokler taka oseba psa ne pripelje domov, je vse v redu, ko pa doma ugotovi, da se mu je življenje v enem samem trenutku obrnilo na glavo ... vsak odreagira drugače. Nekateri se žal s svojimi napačnimi odločitvami ne soočijo, temveč psa enostavno oddajo, postavijo pred vrata ali še kaj hujšega. Žal je to le posledica nepremišljenosti in neodgovornosti za svoje lastne odločitve. Če pes pri takem lastniku ostane, se pogosto dogajajo nezadovoljstva, pričakovanja niso izpolnjena ... Vsi namreč govorimo, kako lepo je s psom, kako so nam psi najboljši prijatelji, kako uživamo na sprehodih, ob crkljanjih ... Si zamislite, da je težko nekomu, ki je tako veselje in povezanost pričakoval, zdaj dan za dnem živeti z nevzgojenim in neposlušnim odraslim psom, s katerim ni mogoče na prijeten sprehod, ki je uničil mnogo stvari v stanovanju, ki lula vsepovsod, ki je kar naprej bolan, ki ... Ker se je kupec zanašal samo na ljubek izgled mladička in stereotip, kako krasno je živeti s psom, med vsem tem pa pozabil na svojo vlogo tako pri odločitvi kot pri vzgoji in ostalem.

Težko je prav vse ljudi seznaniti s spremembami, ki jih ob nakupu psa čakajo, pa vendar upamo, da si bo pred nakupom psa na vprašanja vzrediteljice Nataše Petrič Regent odgovorilo čim več potencialnih kupcev psov katerekoli pasme, kot tudi veliko tistih, ki razmišljajo o takih in drugačnih posvojitvah psov.

Nataša piše takole:

Namen mojega pisanja ni, da bi vas odvrnila od novega družinskega člana - mladička ali odraslega psa.

Za seboj imam kar nekaj izkušenj in sem mnenja, da je za dobrobit psa (oprostite, tu so ljudje na drugem mestu) in njegove nove družine pomembno, da se ljudje res zavedamo vsega, kar nas s prihodom psa čaka. Kajti pes ni igrača, ki bi se jo po mesecu ali dveh naveličali in odvrgli, zamenjali ali peljali na servis,... Ljudje smo tisti, ki nosimo odgovornost za naše kosmate prijatelje - za njihovo življenje in za njihova dejanja!

Vsi smo "krvavi pod kožo" in vsakemu od nas se lahko na naši poti življenja marsikaj zgodi. Ko pa se odločimo, da v naše življenje pripeljemo psa, je to odločitev, ki mora temeljiti na odgovornosti, brezpogojni ljubezni in zavedanju, da smo mi njegov svet!

Kot vzrediteljica vedno ogromno povem novim interesentom, a še vedno včasih ugotavljam, da morda premalo. Zato in samo za kužkovo, vašo in našo srečo so postavljena naslednja vprašanja. Samo v razmislek, še enkrat ali pa znova in znova ...

Torej ...

Ali ste res pripravljeni na novega družinskega člana?


Celoten članek preberite TUKAJ.

Preberite vprašanja in si odgovorite nanje. Prav na vsa! In pri vseh morate imeti jasno predstavo, kaj pomenijo in jasno odločitev, ali sprejemate spremembe ali ne. To je prvi korak pri odločanju - pride pes v hišo ali ne? Potem začnete izbirati pasmo, iskati vzreditelje, primerjati legla, izbirati mladička ... in pripravljati svoj dom za novega družinskega člana.

Zagotovo se bo komu utrnilo še kakšno vprašanje, ki ga je morda Nataša izpustila, zato predlagam, da nam pomagate in članek tukaj skupaj dopolnjujmo.
Logiran

TagTu
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.173


« Odgovor #1 : sobota, 22.12.2007 : 15:10:45 »

Objavo tegale sem nestrpno čakala Wink Bravo Nataša in Jana!!!!!!
Logiran
Eva D.
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 205


« Odgovor #2 : sobota, 22.12.2007 : 16:24:33 »

ODLIČEN ČLANEK!!!
Še več  takšnih, da bo res čim manj teh "brezglavih" kupcev, ki kupujejo psa SAMO na podlagi trenutnih čustev in posledično bo zaradi tega čim manj kužkov, ki se znajdejo na ulicah, v zavetiščih...
Mislim, da zajema čisto vse, ker sem ostala brez besed  Lips Sealed!
Samo poudarila bi, da je za nakup (posvojitev) psa resnično potrebno racionalno, torej razumno in realno pretehtati in še enkrat pretehtati in premisliti zakaj JA in se šele po tem odločiti... saj, če se odločimo ZA, dobimo s tem novega družinskega člana, kateremu je treba izkazovati neizmerno količino ljubezni, sočutja in spoštovanja, se ukvarjati z njim v svojem prostem času, potrebna je doslednost pri njegovi vzgoji, in za njegove osnovne življenske potrebe - do katerih ima pravico in mi (kot njegovi lastniki) smo dolžni za to poskrbeti - odšteti nekaj (včasih več) denarja, itd., itd...  pa vse to ne za mesec ali tri, ampak za njegovo celo življenjsko dobo!!!
Logiran
Starsy
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 353


« Odgovor #3 : ponedeljek, 07.01.2008 : 16:38:29 »

Natašin članek je čudovit in popolen. Nobeno vprašanje se mi ni več porodilo. Jana, tvoj članek je prav tako čudovit. Ugotavljam pa, da ljudje ki si "želijo" psa..sploh se ne pozanimjo nič o njem. Ne na Internetu, ne v knjigah, ne pri vzrediteljih! Preden sem sploh začela razmišljati o novem psu, sem se prijavila sem, pa še vse kam drugam. Pozanimala sem se in sedaj vem 100% več kot prej.
Logiran
psina
novinec
*
Sporočil: 7


« Odgovor #4 : nedelja, 06.07.2008 : 07:26:28 »

No mi tudi sanjamo o psu, sama sem ga kot najstnica že imela. Tale članek sem prebrala že včeraj in tudi meni se zdi super. Vsekakor vreden razmisleka.

Logiran
Pmaxi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.656


« Odgovor #5 : nedelja, 06.07.2008 : 07:53:37 »

Mega članek!
Logiran
catjusa
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 532


« Odgovor #6 : ponedeljek, 07.07.2008 : 13:00:42 »

FUL dober članek...
ampak sama sem si zastavila še eno vprašanje: Ali sem pripravljena imeti otroka?

Ne vem, ker se mi zdi, da je kuža enako zahteva kot otrok (disciplina in red), kakšno ušpiči... le s to razliko, da kuža odrašča hitreje, prej menja zobe in do pubertete na traja vsaj 10 let Smiley Ampak princip je isti Smiley in za kuža skrbim enako, kot bi za otroka  Kiss
Logiran
Pmaxi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.656


« Odgovor #7 : ponedeljek, 07.07.2008 : 15:18:13 »

Enkrat sem na forumu starševski čvek napisala, da je vzgoja otroka popolnoma podobna vzgoji psa Grin
(kar je tudi res, le s to razliko, da otroci dosti bolj testirajo meje)

Ne morete verjeti, koliko kritik je bilo na račun moje primerjave. Na koncu sem bila ožigosana kot ena bad mother, ker imam otroka za psa  Grin Grin Grin
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #8 : ponedeljek, 07.07.2008 : 15:24:22 »

Na koncu sem bila ožigosana kot ena bad mother, ker imam otroka za psa Grin Grin Grin

- Ja samo upam, da se nisi sekirala!
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
catjusa
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 532


« Odgovor #9 : ponedeljek, 07.07.2008 : 15:28:19 »

Pri obojih sta pomoje pomembna red in disciplina Smiley pa tko ko psa včasih pustiš cviliti/lajati, tudi otroka kdaj pustimo jokati (trma je pač trma)... saj ne da bi govorila iz lastnih izkušenj... Mene vsi hecajo če je kuža priprava na družinico...
Logiran
Pmaxi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.656


« Odgovor #10 : ponedeljek, 07.07.2008 : 15:34:16 »

Ne prav nič. Moji pesjančki, ups. otroci se prav nič ne pritožujejo na mazenje, čohanje in crkljanje  Grin
Kar pa se tiče doslednosti, pa otroci tako ali tako raje vidijo, da imajo jasno zastavljene meje - kot psi  Grin
Logiran
catjusa
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 532


« Odgovor #11 : ponedeljek, 07.07.2008 : 15:50:18 »

 Grin Grin
Logiran
Nanda
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #12 : torek, 08.07.2008 : 06:42:49 »

 Wink Grin
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #13 : torek, 08.07.2008 : 08:17:09 »

Ampak je razlika med otroci in psi; otroci odrastejo, postanejo samostojni pri najosnovnejših opravilih, psi so pa v vsem celo življenje popolnoma odvisni od nas. Jejo, ko jim mi to omogočimo, lulajo, kakajo, se sprehajajo, grejo ven,,, vse počnejo takrat, ko za to poskrbimo mi. Vsaj v večini primerov Wink. Torej bi lahko zaključila, da je pes večja obveznost kot otrok, kar se tega tiče. Čeprav imajo, žal, kratko življenjsko dobo in nas prekmalu zapustijo.
PMaxi, si kar predstavljam tole gužvo v čohalni vrsti Grin
Logiran
Pmaxi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.656


« Odgovor #14 : torek, 08.07.2008 : 15:47:53 »

Včeraj se nikakor nismo mogli zmenit, kdo bo sedel pri meni v naročju. Gužvali so se popolnoma VSI! - Nik, Maks, Jernej, Belko in Spacey
Svašta. Potem pa smo se zmenili tako, da so se presedali na 10 minut  Grin
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Pred nakupom - Ali sem pripravljen na psa?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines