mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 05.06.2024 : 23:46:11

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Schipperke - čvek
Strani: 1 ... 207 208 209 210 211 [212] 213 214 215 216 217 ... 241   Dol
Natisni
Avtor Tema: Schipperke - čvek  (Prebrano 350931 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Ory
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.750


« Odgovor #3165 : sreda, 23.04.2008 : 17:02:55 »

Sem v dilemi...... ne morem reskirati 3, 4 mesece prevzgoje psa in s tem posledicno unicim Billija. Kaj naj med tem pocnem? Pustim sluzbo? Ker same doma je ne morem v nobenem primeru pustiti. Ni fer do Billkota, ni fer do sosedov, ki me bodo izselili in ne vem zakaj bi. Zaupala sem vzrediteljici, ki mi je ocitno zamolcala dolocene stvari. Zakaj le se je odlocila prodajati psa pri tej starosti se zdaj sprasujem? Stvar se ne izboljsuje, ampak slabsa in mislim, da moj organizem taksnega stresa dolgo ne more prenasati  Sad. Tega si res ne zasluzim, ne po tolikih letih odgovornega skrbnistva za zivali in studiranja pasme za katero sem se odlocila......
Logiran
Ory
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.750


« Odgovor #3166 : sreda, 23.04.2008 : 18:07:25 »

Aja se to sem pozabila povedati. Ona ni samo nervozen pes, pac pa popolnoma nevroticen. Billy je bil na primer zivcen in je lajal na vsakega cloveka in psa, ki ga je videl.... njegove sestre vse krasne in pogumne psicke, on totalno preplasen. Ampak bil je mlad in jaz sem ga v 5ih mesecih uspela spremeniti v popolnoma drugega psa. Vendar tukaj je razlika... bil je mlad in rezultati so se pokazali ze takoj. Videl si nek odziv, ki ga pri njej ni.... kot bi bila popolnoma odsotna.
Spet druga zgodba je bila Ory.... noro tezaven mladic, od drugega do cetrtega meseca sem se ukvarjala samo z njo (hvala bogu da sem pri ocetu delala in sem si to lahko privoscila), potem sola in razvila se je v malo manj tezavnega mladega psa. Imela sem jo smrtno rada in ni bilo variante da ne bi naredila vse kar je sploh mozno. Potem je odrasla in postajala bolj in bolj agresivna, do te mere da se je okolica prav bala. Nisem obupala, ker sem bila prevec navezana. Placala ure pri psihologinji, probala agility, prebrala vse mogoce knjige, hodila na svetovanja in bi se kar vstrajala, ce ne bi ugriznila 2 cloveka  Sad ..... cloveka, ki ju je poznala! Sele potem sem vrgla pusko v koruzo, po prepricevanju veterinarjev, psihologinje in vseh bliznjih.
Fina je druga zgodba....ona se ni moja. Vsaj custveno ne, in jaz nisem njena. Sem mnogo stvari, ampak nisem mati Tereza in priznam, nisem pripravljena naslednjih 16, 17 let placevati grehe drugih. Paranoicen mladic pri 6 mesecih, ki je tako zmesan, da ga ne zanima niti igra se mocno bojim v kaj bo zrasel. Ne vem ce sem custveno sposobna predelati se eno tako zgodbo Kaja.  Cry Nisem tako mocna, res ne.....

lp
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #3167 : sreda, 23.04.2008 : 19:37:01 »

Ory, popolnoma te razumem. Iz opisanega je res razvidno, da Fina verjetno ni bila deležna nobene socializacije. Pred letom dni sem nekaj dni pazila na podobno psičko, staro devet mesecev. Prišla je iz večje psarne šicujev, kjer psi sicer živijo v hiši z ljudmi, vendar jih je dvajset, zato je nemogoče poskrbeti za njihovo socializacijo, stike z zunanjim svetom, nego, vzgojo. Dva človeka, eden z redno službo, drugi pa težji bolnik, tega nikakor ne zmoreta. Psička je bila kot divja zver. Nobenega navezovanja stikov z ljudmi, čeprav je bila družne pasme, sprehodi niso prišli v poštev (saj se je tudi na vrvici obnašala kot preplašena gozdna žival), no, sobno čista je bila, ampak več čas je bila izredno napeta, nezaupljiva, živčna. To napetost je prenašala na druge tri psice, pa tudi name. V stanovanju je bilo ves dan tako napeto, drugače igrive psice so se stiskale vsaka v svoj kot in se nekoliko sprostile šele, ko so brez nje šle na sprehod. Nekega dne se mi je zgodilo, da mi je pobegnila iz dvorišča, kamor sem jo vodila opravljat potrebo. Kot divja žverca se je v sekundi obrnila in pognala v dir skozi odprta vrata na ulico. Izkoristila je trenutek, ko so na dvorišče prišli delavci. Takoj mi je bilo jasno, da je ne bom nikoli več videla, če ne bom stekla za njo. K sreči sta bila z mano prijatelja, ki sta poskrbela za ostale psice. Reva je bila popolnoma panična. V centru Ljubljane je na vso moč tekla po sredini ceste (po beli črti po Slovenski cesti), jaz pa za njo. Klicala sem jo po imenu, vendar popolnoma zaman, ker ga v tistem stanju ni niti prepoznala. In tako sva tekli, dokler sem lahko, ko mi je zmanjkalo sape, pa mi je izginila spred oči. Nazadnje smo jo sicer našli, hvala bogu, oziroma našel jo je mimoidoči pes pod grmom na Mirju. Njen pogled je bil popolnoma steklen, odsoten. Bila je popolnoma trda od groze in z ničemer ni pokazala, da pozna nas ali stanovanje. Samo stisnila se je v kot kletke in tam čemela kakšno uro. Potem pa se je zbudila, njen pogled je bil spet normalen, dali smo ji jest in vse je bilo ok. Medtem, ko sem jo lovila po Ljubljani, so se druge psice začele kot nore igrat in lovit. Napetost je popustila, sprostile so se in nadoknadile za cel teden.

Po tem incidentu je bila psica nekoliko bolj sproščena. Ni se naju več tako bala, začela je komunicirat in celo rangirat se je začela z drugimi psicami. Kot da bi ji v glavi takrat nekaj kliknilo. Ko se je vrnila domov, kjer so takoj opazili pri njej razliko na pozitivno (pridobila je nekaj izkušenj in spoznala nekaj sveta), zato so se jo, hvala bogu, odločili prodati kot pet psico (prej je bila namenjena za vzrejo). V svojem novem domu se je baje hitro navadila na novo življenje. Verjamem, da tudi zaradi izkušenj, ki si jih je nabrala med tem, ko je bila pri moji prijateljici in potem tudi pri meni.

Popolnoma te razumem, kaj doživljaš. Res ni pošteno, da so ti brez vseh informacij prodali takšno psico. Obenem je pa tudi res, da takšni psi pri vzreditelju funkcionirajo drugače, saj so v okolju, ki ga poznajo. Vzreditelj, ki svojih psov ne vodi na sprehode stran od doma in jih ne socializira v zunanjem okolju, sploh ne ve, kakšen je pravzprav pes. Doma je lahko vse bp.

Menim, da lahko psico brez mirne vesti vrneš. Res je, da moraš misliti na Billyja, pa tudi na svojega partnerja, sosede in predvsem nase. Če meniš, da ne zmoreš psice spedenat, jo mirne vesti vrni. Vzrediteljici pa opiši njeno vedenje. Če ima količkaj soli v glavi, bo psico spravila v red sama preden ji bo poiskala drug dom.
Logiran
Ory
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.750


« Odgovor #3168 : sreda, 23.04.2008 : 20:03:12 »

Hvala Kelsang, jaz mislim da sem kar malo izgubila zaupanje v vzrejo  Sad. Ne razumem zakaj imajo ljudje pse, ce ne vlozijo v vzgojo vse kar se da. Res je da imajo lepe in uspesne predstavnike pasme, pa vsi imajo opravljene vse potrebne teste, ampak to ni vse. Ravnokar sem govorila z njo in je rekla, da nisem dovolj stroga s psicko. Je rekla, da vsakic ko se zacne obnasati tako kot meni ni vsec, naj jo zagrabim za vratno gubo, jo dvignem v zrak in stresem.  Sad Glasno moram zavpiti NE in slej kot prej bo ugotovila kaj sme in cesa ne.... to je proti vsemu kar jaz vem o vzgoji in proti vsemu kar verjam. Sem ji kar povedala, da ce se bo stanje slabsalo do vikenda, nimam druge izbire kot da se poslovim. Bo bolje za njo in predvsem za Billija....... morda pa je ta njena trda vzgoja pripomogla k njenemu vedenju.

lp
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #3169 : sreda, 23.04.2008 : 20:07:49 »

Za boga ljubega milega! Pa kaj ljudje res še vedno vsevprek pse davijo na tak način? Zelo je možno, da je ženska pripomogla k temu stanju. Ni ti treba njenih napak popravljat. Če ne bo šlo, psico vrni. Ja, ni vse zlato kar se sveti. Titule in pokali niso vse. Ampak je vseeno veliko dobrih vzrediteljev, samo poiskati jih je treba. ;-)

Naša šicujska banda vam vsem tam na oni strani rokavskega preliva drzi fige, da bi se dobro izteklo.

lp
Logiran
ARIEB
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.110


« Odgovor #3170 : sreda, 23.04.2008 : 23:34:08 »

Hudiča, to se bere kot prava kriminalka.... Kljub temu, da mi nekaj stvari že takrat ni bilo jasno, kaj takega nisem pričakovala...

Zakaj pa se je sedaj odločili jo prodati?

Stara je 5 mesecev, odlocili pa so se jo prodati zato ker je gospejin moz rekel, da zdaj pa zadosti. Grin Vzrejajo namrec tudi Nemske Ovcarje in v hisi je kar en mali zverinjak. .....

Ory:
Res je, očeta Bacchusa smo videli, bil je razredu Post Graduate Dog in je bil prvi v klasi. Ampak... zakaj pa tudi njega prodajajo? A jim je prav vse "dol padlo" glede črnuhcov?

Kaj se je dogajalo s Fino doma res ne morem vedeti, lahko pa povem naslednje: Ira je prišla v nov dom stara 5 mesecev in 22 dni. Socializirana ni bila, ker v življenju ni videla sesalca, pralnega stroja, senčnika ipd. drobnarij; je pa poslušala radio, se srečevala z ljudmi in psmi; bila je že toliko stara, da je bilo dovolj ji enkrat ali dvakrat povedat, da je vse razumela, kljub temu da ni živela v stanovanju je takoj (!) dojela sobno čistočo; bilo je ljubko, nepokvarjeno bitje, ki se je neizmerno hitro naučilo vsega - vrvice, hišnega reda, avtomobila, domačih opravil...

Mi je pa ob prebiranju, Ory, tvojega poročila, šinilo skozi glavo vprašanje prijateljice, ki je imela šiperko, in jo bo enkrat še imela (tako mi je prav zadnjič povedala), ki redno spremlja razvoj pasme, in ko sem ji poročala o našem razgovoru z go. Possnet na Cruftsu... "Ali so se v Angliji šiperke tudi karakterno spremenile?" (kar je primer za pasmo, ki jo ona trenutno ima). To ji pa nisem znala odgovorit, ker o temu smo pa pozabili poklepetati. In morda je to... to... Vsekakor, šiperka taka ni in ne sme biti!
Logiran
Ory
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.750


« Odgovor #3171 : četrtek, 24.04.2008 : 15:23:56 »

Ves Arieb, saj razno lulanje po hisi in bezlanje na sprehodu je meni mala malica... se vse pse do zdaj sem navadila in sem tudi pricakovala od mladica da bom morala delati na tem. Morda ne toliko od starejsega mladica,ampak vseeno je to nic drugega kot izziv.  :)Problem je to vedenje v kombinaciji z nervozo.
Po pravici povedano, ce bi bila zdajle doma in imela pomoc mojih starsev, delala od doma, ali pa sploh ne delala, in ne imela Billija bi se verjetno spravila v prevzgojo....trajalo bi nekaj mesecev, ampak tako je. Tako pa delam normalni delavni cas, razen fanta nimam druge pomoci, in pustiti nevroticno psico samo doma z Billkotom (ceprav samo 4 - 5 ur naenkrat) ni variante. Enostavno se ne upam! Groza me je, ker sem se ze navezala in bom jokala dot dez in ker vidim da se je ona tudi navadila name in mi sledi kot senca.... ampak na sreco je samo en teden, tako da me bo pozabila.  Sad

lp

p.s.: Ves zdaj ko nazaj pomislim in razmisljam, ce bi jaz lahko dala psa od sebe po 5 mesecih ali pa po dveh letih.... nikoli!! Sploh si ne predstavljam, se po par dnevih je tako kot bi otroka dala v rejo.
Logiran
ARIEB
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.110


« Odgovor #3172 : sreda, 30.04.2008 : 14:27:02 »

Kaj je sedaj kaj novega, Ory, s tem nesrečnim kužotom?
Logiran
Ory
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.750


« Odgovor #3173 : sreda, 30.04.2008 : 20:51:34 »

Kuza je sel v soboto nazaj k vzrediteljici in ne glede na to da je bila z nami samo teden dni, sem jokala kot ze dolgo ne  Cry .... je ona veliko bolje zadevo sprejela kot jaz. Vzrediteljica je rekla, da je bilo pravilno da sem jo pripeljala in zelo nesebicno, ker vsi psi niso za vsako okolje in da je Billy vseeno prvi in se je treba ozirati na to, da njemu ni tezko. Sele zdajle je prisel nazaj v normalno stanje in spet je tako kot ponavadi. Rekla pa je, da je Fina res zelo hiperaktivna psicka in da je doma pac navajena biti vecinoma na vrtu in v svojem boksu z ostalimi psi. Nic cudno, da se ji je notri trgalo!!  Shocked Mislim, da je bila vseeno prestara da bi se zlahka navadila na novo situacijo... hja, obljubila pa sem slikice in tule so:



http://christina.moj-album.com/slike/116429/_CJpc1yr5lH5T9FG.v.jpg

Tole pa sta starsa:
http://christina.moj-album.com/slike/116429/M85Rc9pv_z47pMpO.v.jpg

lp
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #3174 : sreda, 30.04.2008 : 23:23:32 »

Ory, prav si naredila. Vem, da je hudo, ampak tako je najbolje!

Drži se!
Logiran
ARIEB
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.110


« Odgovor #3175 : četrtek, 08.05.2008 : 18:32:38 »

Kako je Ory - sedaj je že Ok, a ne Wink

Evo malo za popestritev, pa da se po dooooooooolgem času spet malo pohvalim: prvi pokalček v "trojkici" iz Varaždina:
http://www.moj-album.com/slike/94702/gHi5vMSL_TGy8h7x.v.jpg
Ni lahka, takih in podobnih slikic zagotovo ne boste pogosto gledali in videli - to je pa zato, ker me je enkrat Kaja skritizirala, da se samo hvalim. Evo, sedaj se nisem od oktobra, saj od takrat nisem dosegla NIČ Undecided
Logiran
Ory
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.750


« Odgovor #3176 : nedelja, 11.05.2008 : 12:02:54 »

Cestitke Arieb!!!  Cheesy Vidim, da je Agility sezona ze v polnem teku in vidva ponovno osvajata naslove  Wink ....

Logiran
ARIEB
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.110


« Odgovor #3177 : ponedeljek, 12.05.2008 : 18:53:00 »

Citat
Vidim, da je Agility sezona ze v polnem teku in vidva ponovno osvajata naslove 

Ojjjj, Ory, bolj slabo ti vidiš, vidim jaz Roll Eyes Ne, ne, nič ne osvajava, sedaj sva napredovala v kategorijo... kjer se mi samo lepo zabavamo in šalimo Grin Ampak se ne damo  Tongue, se borimo in se bomo bolrili... do konca... Grin
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #3178 : ponedeljek, 12.05.2008 : 19:10:36 »

Madonis, ne bos pozabila tistega, ane? Tongue Pa sem ti ze takrat razlozila, da sva se narobe razumeli. Angry Angry  Pa ti bom se enkrat! Grin Torej, mi lenuhi (tisti, ki se raje martinckamo na soncku kot delamo agility Grin) smo utrujeni ze od tega, ko beremo kolk ti garas (tekme, razstave...) in ne da ti utrujas, ko pises o uspehih.  Wink Ves, da smo ponosni na bratca! Kiss

No, vceraj sem se spet martinckala.  Cool Sem delala na CAC Dolenjske in obcudovala lovske pse, Bagi pa je z Alesem uzivala v hribih. Zal nimam slikc, sem pa bila cisto navdusena nad springer spanjeli.  Cheesy Dva sta bila namrec tako lepo pikasta kot moja Kaja. Wink lp
Logiran

Ory
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.750


« Odgovor #3179 : ponedeljek, 12.05.2008 : 20:36:02 »

Citat
Evo malo za popestritev, pa da se po dooooooooolgem času spet malo pohvalim: prvi pokalček v "trojkici" iz Varaždina:
Kako da niste nic dosegli!?  Wink
Logiran
Strani: 1 ... 207 208 209 210 211 [212] 213 214 215 216 217 ... 241   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Schipperke - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines