mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 06:41:17

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 5  |  Tema: Sibirski husky
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 192   Dol
Natisni
Avtor Tema: Sibirski husky  (Prebrano 429593 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Sky
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 74


« : četrtek, 30.01.2003 : 11:35:27 »

prosim vse, ki imate husky-je, za nasvete.

1. Ali jih imate vedno na vrvici, ali jih spuščate?

2. Kako ga odvrniti, da ne bo skakal po mimoidočih ?

3. Sky je star 8 mesecev. Včasih se začne na sprehodu kar zaganjati v povodec in ga vleči z zobmi. Je to upiranje,igra, morda me ne priznava kot alpho?
Logiran
dasa
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 277


« Odgovor #1 : četrtek, 30.01.2003 : 14:01:15 »

zivjo!

tako probleme kot jih imas ti niso samo problemi samo tvoje ga psa ker je take pasme.jaz ti predlagam da s abo na sprehodih vzames se kaksno ingracko in namesto da vleče povodec(ki jeboljk  znak igre kot kej druzga) in jo nadomestiš.vsakega psa ce imas v njega zauanje in ves da ne bo odsel mas lahko spuščenega.za začetek pa ti raje predlagam daljšo vrvico.ja za skakanje po drugih ljudeh moras pa mu oz.ji dopovedat da tega ne sme delat in mors bit predvsem dosledna(to po meni da tudi nate ali na poznane ne sme skakat)

lp
Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #2 : torek, 11.02.2003 : 08:21:02 »

Oj, jaz nimam huskyja, vendar ima moja kolegica eno psičko, ki sem jo tudi jaz nekajkrat peljala na sprehod. Psička ima izredno veliko energije in kljub temu, da sicer zelo uboga gospodarico občasno uide na daljši potep (domov pride kar sama). Zato jo ima kaj precej na vrvici, poleti jo vzame na kolo, pozimi pa jo včasih upreže v sanke, ali pa vzame tekaške smuči.  Tiste parkrat, ko sem jo imela jaz, k sreči ni ušla, vendar pa sem bila na koncu sprehoda čisto utrujena, ker smo ves čas tekli, se lovili in igrali. Mislim, da rabi ta pes res veliko pozornosti in če se začne dolgočasiti, si rad sam popestri sprehod.

Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #3 : torek, 11.02.2003 : 14:29:30 »

Živjo Sky!
Ker se ti lastniki huskyjev nikakor nočejo oglasiti, bom probala nekaj napisat, lastniki huskyjev pa naj me popravijo, če bo kaj narobe. Imam sicer samojede, zelo rada pa imam tudi haskije, ampak samo za gledat, imeti si ga pa ne upam. Imajo namreč nekaj lastnosti, po katerih se razlikujejo od drugih psov. Te lastnosti so njihov čar, a hkrati tudi velika težava.
Prva taka lastnost je želja po teku. To imajo sicer tudi drugi psi, npr samojedi, a ni tako izrazita. Ta lastnost je nujna za vlečnega psa, a jo je v urbanem okolju težko zadovoljiti. Moje samojedke potrebujejo nekako 6 km trikrat na teden da so zadovoljne, seveda so vesele, če lahko tečejo več. Tukaj mislim na tek, ne na sprehod. Pri meni se najbolje obnese tek ob kolesu, pozimi pa tek na smučeh. Pri haskiju se temu ne boš mogel izogniti, razdalje pa bodo morale biti precej daljše. Že z nezlavfanim samojedom ne moreš delati nič resnega, haski pa je še hujši. Če sem malo lena in spustim ene dva teka, začnejo psice delati škodo. Od začetka, ko še nisem bila navajena na samojede, se mi je nekajkrat primerilo, da so mi psice ušle iz ograde ali iz hiše (enkrat so celo naredile lukno v streho). Ko so se dovolj zlavfale so sicer prišle nazaj, a kaj, ko so okrog nas zelo prometne ceste in je bil vsak tak izlet smrtno nevaren. Sedaj, ko  pazim, da dovolj tečejo ne uhajajo več.
Drugi takšni lastnosti rečejo klic divjine, kar se sicer sliši silno poetično, a je zadeva v resnici zelo zoprna. Od vseh pri nas znanih pasem, je ravno pri haskijih daleč najbolj izrazita. tudi sicer poslušnega psa kar naenkrat nekaj piči, pa se gre potepat, raziskovat in lovit. Nazaj pride takrat, ko se naveliča, če ga seveda prej ne povozi avto ali ne ustreli lovec. Tu je še en problem, haskiji so namreč zelo učinkoviti plenilci, kar pomeni, da divjad ne samo gonijo, ampak tudi ujamejo in požrejo. Razlog zato je v zgodovini pasme. Haskiji so bili psi, ki so jih uporabljali skoraj izključno za vleko, zato so bili poleti lastnikom odveč, pa so jih preprosto spustili, da so se preživljali sami, jeseni so jih pa spet polovili. Ponekod na Aljaski še danes delajo tako, pse ponavadi spustijo na kakšen nenaseljen otok, nekako tako, kot Dalmatinci ovce. (samojede so uporabljali za čuvanje severnih jelenov in le izjemoma za vprego. Psi so vse leto ostali z lastniki, poleg tega pa so izločali pse z pretiranim lovskim nagonom, saj so bili nevarni za jelene. Zato s samojedi takšnih težav ni)
To ne pomeni, da se haskijev ne da šolati. Nasprotno, z pravilnim pristopom lahko dosežejo zelo dobre rezultate (slovenski prvak v poslušnosti po programu A je husky).
Priporočam ti, da greš s psom v tečaj poslušnosti, samo dobro moraš paziti kam boš šel, saj je pri nas malo inštruktorjev, ki znajo delati z polarnimi psi, delo s prisilo pa lahko zadevo hudo poslabša. Dobro se obnese tudi učenje agilityja, največja korist je, da se navadi pozornosti na vodnika, pa še psu je v veliko veselje. Samo vedeti moraš, da boš rabil neverjetno veliko potrpljenja, saj znajo biti polarni psi v parkurju silno svojeglavi.
Vedeti pa moraš, da tudi s šolanjem ne boš dobil  zanesljivega psa, ki bi ga lahko brez skrbi spustil kje v naravi. Pri polarnih psih lahko zanesljiv odpoklic dosežeš samo z delom z zelo majhnim mladičem (že 8 tednov je malo pozno). Pri samojedih na ta način lahko dosežeš 100% odpoklic, za huskyja pa ne vem.
Poznam sicer precej ljudi, ki si upajo spuščati haskije, a so vsi že plačali kakšno ovco ali damjaka, da o manjših živalih sploh ne govorim.
Logiran
Sky
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 74


« Odgovor #4 : sreda, 12.02.2003 : 19:57:07 »

Lanabela, hvala lepa za odgovore.
S Sky-jem nameravava spomladi v šolo, kjer so tudi že nekaj huskijev izšolali. Moram pa se pozanimati, kakšni so bili rezultati.
Na sprehod ga vodim dvakrat na dan in prehodiva vsakič vsaj 3 km. Ob tem pa tudi tečeva (trim) in vadiva vaje poslušnosti. Je pa res, da takoj, ko pride iz pesjaka ne more ne vem kako ubogati, saj komaj čaka, da greva. Verjetno bo treba pred vsakim tečajem iti na dolg sprehod.

Zanima me, kako si svoje pse naučila teka ob kolesu. Midva sicer doma trenirava poleg, vendar  mora vsake toliko časa označiti teren - in se kajpada tudi ustavi. Pa še to: ali držiš povodec v roki, ali je privezan na kolo, in kaj uporabljaš ( ovratnico ali oprsnico) ? Kake sprehode pa imate sicer ? Ali je za samojeda dovolj tek le trikrat na teden ?
Imajo pa eni sosedi samojedko, s katero niso bili v nobeni šoli, uboga na odpoklic, nikoli ne tečejo z njo, pa tudi, ko je spuščena, ne gre 10 m od gospodarja.

Kje si izvedela to, da so jih poleti spuščali? Jaz sem prebral kar nekaj knjig o psih in tudi o huskijih, pa nisem te obrazložitve nikjer zasledi. To pa zagotovo pojasnjuje njihovo naravo. Zanimivo.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #5 : četrtek, 13.02.2003 : 13:18:00 »

Samojedi se med seboj zelo razlikujejo, tudi sama imam eno bolj leno psico, ki bi bila čisto zadovoljna s kratkim sprehodom. Ker pa s psicami tudi delam, si  izbiram čimbolj živahne, te pa seveda potrebujejo več gibanja.Tudi tem bi sprehod dvakrat na dan po 3 km povsem zadostoval, če bi lahko vsaj del poti prosto tekle. Samo meni se ne ljubi, saj potem ne bi počela nič drugega kot sprehajala pse. Imam jih 6, na sprehod pa gredo lahko po tri naenkrat. Tek trikrat na teden je kompromis, psice so zadovoljne, ne delajo škode in ne uhajajo, jaz pa za to porabim sorazmerno malo časa. Večinoma so v hiši, vendar imajo za hišo velik ograjen prostor, kjer lahko tekajo (ker jih je več, se igrajo in se pošteno razgibajo, en sam bi v glavnem ležal in ne bi imel dosti od tega), tam si tudi skopljejo vsaka svojo lukjo za ležat, vsake toliko časa se lotijo kopanja skupnega brloga, ki se jim nazadnje sesuje in morajo začeti znova... tako da imajo dovolj dela in jim ni dolgčas. Drugi sprehodi in treningi so pa razdeljeni, ne grejo vse povsod. Dve hodita na trening za ruševinarje, tri hodijo na agility, z eno pa dela agility prijateljica, tako da ima vsaka kaj za početi. Do vadbišča gremo s kolesom, je dobra 2 km daleč, tako da se ravno toliko zlavfajo, da potem lahko delajo. Poslušnost delam po potrebi, s psico grem na kratek sprehod in na kakšnem primernem mestu narediva vaje. Potem so pa še tekme, pa kakšen izlet, pa kakšno vzamem s sabo v mesto...
Moram te pohvaliti, zelo si priden, vendar bo husky verjetno potreboval tudi intenziven tek. Mogoče tako na pamet 10 km naenkrat, ni pa treba da teče vsak dan. Sama z učenjem teka ob kolesu nikoli nisem imela problema, učiti sem jih začela že pri petih mesecih (po literaturi naj bi psi, mlajši od  12 ali celo 18 mesecev nikakor ne začeli teči ob kolesu, ampak mojim ni nikoli nič škodilo, saj so sposobne teči tudi še pri 13 letih). Povodec imam v roki, se mi zdi, da imam tako pse bolj pod kontrolo. Imajo navadne široke ovratnice, ker ne vlečejo z nevemkakšno silo, jaz pa jih lažje obvladam, kot če bi imele oprtnice (pogosto hkrati vodim več psic, tudi čez mesto). Verjetno bi se zelo dobro obnesle tudi tiste tamale oprtnice za vlečt, pri katerih psa pripneš malo za pleči, navadne oprtnice za vleko sani pa bi bile primerne samo, če bi pes tekel pred kolesom in vlekel, vendar nad psom  ne bi imel skoraj nobene kontrole.
Pes mora vedno teči po desni, notranji strani. Navadno se zelo hitro navadi, da se med tekom ne sme ustavljati. Če se hoče ustaviti, ga pač potegneš naprej. Če je nujno, lahko na začetku lahko uporabiš tudi ovratnico na zateg ali halti, vendar takrat pes ne sme vleči. Seveda najprej vadiš na kaki poti kjer ni prometa in ni krize, če te pes zvrne. Čisto na začetku lahko psa pelješ ob kolesu tako, da greš ti peš, toliko da se pes navadi hoditi po desni strani (če sta že vadila poleg bi znal biti tu problem) in da se navadi, da se ne sme ustavljati. če bi šel rad s psom po prometnih ulicah, pa mora obvladati še nekaj zadev: mora se znati pravilno ustaviti na povelje, mora se znati pravilno izogniti količkom in uličnim svetilkam, sila koristno ga je naučiti, da se brez povelja takoj ustavi, če izpustiš povodec (tako lahko rešiš kakšno kritično situacijo, npr, če ti pešec skoči pod kolo - ne vem zakaj, ampak to nenavadno radi počno), zelo fino je, če zna na povelje tudi zaviti, ampak to ni nujno. Vsega tega se nauči postopoma z vajo.
Prebrala sem zelo veliko literature, tako da se res ne spomnim, kje je pisalo o tem, da so pse spuščali, sem pa to prebrala na več mestih. Sicer je bil pa še pred nedavnim - leto ali dve nazaj en precej razupit primer, ki se je končal zelo tragično. Oče in sin sta se vozila s čolnom od otoka do otoka in nabirala nekakšne robidnice ali nekaj podobnega. Na enem otoku so bili spuščeni huskiji, a onadva tega nista vedela. Medtem, ko sta se plazila med grmovjem, so ju psi napadli. Verjetno so ju zamenjali za plen. Očeta so ubili, sin pa se je nekako rešil. Seveda so potem postrelili celo krdelo.
Logiran
Sky
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 74


« Odgovor #6 : četrtek, 13.02.2003 : 20:42:24 »

Jaz tudi nameravam spomladi postaviti ograjo za hišo, da bo lahko spuščen. Itak on nikakor ne more biti 5 min. pri miru, razen v pesjaku, tako da se bo tudi sam malo zlaufal. Mislim pa, da mu poleti ne bo do kakšnih dolgih sprehodov, razen zjutraj ali zvečer pred nočjo, zaradi vročine. Do starosti 4-5 mesecev sem ga spuščal, od takrat naprej pa skoraj ne, razen kadar gremo s sosedom, ki ima 1 mesec starejšo labradorko in takrat se igra samo z njo (mislim da je kar "zaljubljen" vanjo)  Wink Je pa po pol ure ona kaput, on bi se pa še kar lovil in grizel.
Je pa res, kadar mu primanjkuje sprehoda, je lahko prav nadležen, ko se pa sprehodi, je pa pravi angelček.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #7 : petek, 14.02.2003 : 14:05:28 »

Ograda je odlična zadeva, samo silno težko je postaviti takšno, da haski (ali pa samojed) zanesljivo ne bo mogel pobegniti. Moja ni povsem zanesljiva, tako da so psice lahko zunaj samo kadar je kdo doma, da vsake toliko malo pogleda, kaj delajo. K sreči jim še ni prišlo na misel, da bi šle skakat čez ograjo (sicer zelo dobro skačejo in bi tisti slab meter in pol zlahka preskočile, ruševinarke bi jo znale tudi preplezati). Zato so pa toliko večji mojstri v spodkopavanju. Če se spravijo skupaj znajo prav hitro narediti luknjo tudi pod beton. Enkrat sem zakopala mrežo v zemljo, tako da je okrog in okrog mreža meter na široko, a so tudi to pogruntale. K sreči že kakšni dve leti sploh niso poskušale pobegniti, ampak če bi jih enkrat pičilo...Nekaj časa so imele silno veselje z odpiranjem vrat (nekoč je eni uspelo odpreti zaklenjeno ključavnico, sicer preprosto, a vendarle). Ampak to so delale iz čistega veselja, ko so bila vrata odprta, so samo ponosno hodile noter in ven.

Kar se pa tiče poletne vročine - za samojede skoraj povsod piše, da zelo težko prenašajo vročino, pa to sploh ni res. V bistvu jim je čisto vseeno kakšna je temperatura, enako dobro prenašajo vročino in mraz. V hudi vročini so malce bolj lene, pa ne veliko - še dobro, večina agility tekem poteka v vročini.
Tečt gremo ponavadi zvečer, ko se že skoraj zmrači, zjutraj je sicer bistveno bolj prijetno ampak žal nimam časa. Če je treba, pa lahko krajše razdalje (recimo do vadbišča) pretečejo tudi po vročini, samo blazinice jim je treba namazati, ker so tla vroča, pa fino je, če se jih zmoči. Zlatih prinašalcev se v taki vročini nikakor ne bi upala peljati ven. Kako prenašajo vročino haskiji ne vem, glede na to, da sem jih večkrat videla kako so si z velikim užitkom sončili trebuhe v najhujši pripeki, pa tako hudo kot pišejo tudi ne more biti.

Igra s sosedovo psico je super zadeva, če labradorka uboga lastnika, bi jo lahko koristno uporabil za učenje odpoklica. (potem ko se nekaj časa igrata, sosed pokliče psico, haski bo šel za njo, takrat ga pokličeš še ti, potem jih pa spet spustita, da se igrata)
Logiran
Majchy
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 296


« Odgovor #8 : četrtek, 24.04.2003 : 10:36:37 »

Ciao!!!

Najprej en lep pozdravček vsem skupaj, še posebej pa vsem lastnikom huskyjev in njihovim kužijem... Smiley
Ej SKY, da ne boš rekel da ti ne piše noben lastnik huskyja... evo me Smiley

Odgovori na tvoja vprašanja:

1. Ali jih imate vedno na vrvici, ali jih spuščate?
*****Jst mam mojo psičko Živo, ki je stara 2 leti skoraj vedno na povodcu, razen ko greva tečt po gozdu... Z Živo je tako, da je zelo pridna in vedno teče ob meni ali pa pred mano in me tudi vedno posluša. Vendar pa je problem ko zavoha kakšno sled, ki jo je pustila srna, zajec ali katera druga gozdna žival... Takrat pozabi, da jst sploh obstajam in bi najraje samo tekla po sledi. Jst namreč živim na vasi in so naokrog sami gozdovi in v njih polno živali. Pred kakšnim leto je Živa zagledala srno in jo je ucvrla za njo. Srna je sicer dokaj hitra ampak huskyji pa itak tečejo kot strela in bi tekli po cel dan, zato jo je tudi ujela... No in takrat je ugrizila v nogo... Ko je prišla nazaj do mene je bila vsa pridna in skesana in je dobro vedela da je nekaj naredila hudo narobe, a kar je bilo je bilo... No od takrat res hudo pazim nanjo, kajti če bi bil takrat v bližini kakšen lovec bi jo lahko takoj ustrelil Sad Lovcev pa je tukaj ful in nekaj kilometrov stran v nekem kraju so nekemu starejšemu gospodu ustrelili huskyja, ki mu je pobegnil v gozd in je tekal po gozdu... Drugače jo imam pa kadar sem na vrtu vedno spuščeno in tudi ko prideva od teka domov in je vsa zmatrana je zeloooo pridna in ne gre nikamor od hiše.

2. Kako ga odvrniti, da ne bo skakal po mimoidočih ?
*****No tega pa moja Živa ne počne, tako da ti ne morem reči kaj konkretnega. Jst sem jo navadla tako, da vedno ko kaj ne sme rečem "fuj" ali "ne" in je pridna in tega ne počne več...

3. Sky je star 8 mesecev. Včasih se začne na sprehodu kar zaganjati v povodec in ga vleči z zobmi. Je to upiranje,igra, morda me ne priznava kot alpho?
*****No tudi tu ti tega ne bom napisala iz izkušenj, ampak huskyji imajo zeloooooooooooooo veliko energije in mogoče je to enen izmed razlogov...
Sama vidim razliko med Živinim obnašanjem preden jo spustim ven iz pesjaka in ko prideva po kakšnih 2 uricah teka, rolanja, kolesarjenja, smučanja domov. Že ko Živa zagleda povodec in oprsnico se ji čisto 'zmeša'!!! Začne cviliti, delati kroge po pesjaku in ko ji odprem pesjak je vsa iz sebe! Smiley Kot si napisal ti, SKY: "Je pa res, kadar mu primanjkuje sprehoda, je lahko prav nadležen, ko se pa sprehodi, je pa pravi angelček."
HUSKY komaj čaka, da se dobesedno zdoni z tekom: Ja RUNNING IS HUSKY'S PASSION!!! Smiley (and mine too Smiley)

Ali držiš povodec v roki, ali je privezan na kolo, in kaj uporabljaš ( ovratnico ali oprsnico) ? Kake sprehode pa imate sicer?
*****Jst mam Živo bolj malo na kolesu kajti to je bolj risky varianta pri Živi. Sej če ni v bližini nobenega mačka, kokoši ali psa je to kul in lepo teče ob kolesu... samo če pa se pojavi kakšen maček ali kokoš bi jo pa Živa najraje ucvrla za njim  Angry
No če pa bi se pojavil kakšen pes pa bi se najraje igrala z njim do nezavseti Smiley hahaha...
Jst sem si kupila oprsnico in moram rečt da je to za huskyja idealna stvar. Zraven pa imam flexija ali pa 1,5m dolg povodec. Na začetku ko sem jo vodila na sprehode je Živa strašansko vlekla in sem ji kupila Halti-ja... samo to je bila največja bedarija ki sem jo naredila v življenju... Kajti Živa je na začetku res ful vlekla in še zdaj občasno... Ampak to imajo huskyji v krvi. Husky je kljub vsemu pes, ki ima v sebi volčjo naravo in ima v krvi da nekaj vleče (npr. sani) ... čeprav je do ljudi čistooooo prijazen in nebi nobenemu naredil hudega.... Smiley
Isto je pri Živi... do vseh ljudi je zeloooo prijazna in se jim dobrika, pa tudi do otrok, starejših,.... samo do mačkov, kokoši, ptičev, miši, srn, zajcev,... to  pa ne... bi pa tekla za njimi... No res pa je da se velikih psov zmeraj ustraši  Roll Eyes
Ej SKY, a ti kej rolaš s huskyjem? To je zelo dobro, kadar imaš malo časa ali se ti kam mudi pa moraš nujno zmatrat tvojga psa... Jst dam zmeraj Živi oprsnico, povodec ali flexi, obujem rolarje in greva tud po 15km z rolarji... V bistvu Živa sam teče jst pa se zadaj peljem ko me vleče. samo ko pride kakšen klanec je malo zajebano, takrat se moram pa jst ful poganjat, pa Živa lepo počasi hodui ob meni... Smiley Smiley Smiley
Ej letos POZIMI sem poskusila kako bi bilo če grem jst na smuče pa mam Živo zraven na povodcu in je prov KUL!!! Ko se spustim s hriba lepo teče ob meni, ko pa je ravnina me po Živa vleče po snegu... FUUUUUL hudo!!! Smiley Pa tud v sanke sem jo že ene parkat vpregla in je prov hudo... Tko da všasih kr mal pogrešam sneg Sad Ampak sej drugač pa fuuuuuuuuuuul uživam v SONČKU ¤¤¤ LOVE IT!!!! Smiley
Logiran
Majchy
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 296


« Odgovor #9 : četrtek, 24.04.2003 : 10:37:30 »

V vseh pogledih se strinjam z LANABELO:
1) ŽELJA PO TEKU je pri huskyjih res neizmerna in to husky res NUJNO rabi. Jst npr. tečem z njo po 7 - 10 km na dan če imam čas... Če pa sem zelo zaposlena s šolo pa najmanj 2km na dan ali pa gre moja mami z njo malo peš, tako da ne joka, cvili.
2) KLIC DIVJINE: pa je pri huskyjih v krvi!!! Kot sem že napisala zgoraj, huskyja pač vleče teč, vleče ga ven, v naravo, v divjino, v svobodo, ... Smiley

Aja pa to glede POLETNE ENERGIJE... V bistvu ima skoraj vsak pes poleti manj energije, je bolj lenoben,... Ampak pri moji huskyjci je vseeno ali je zima ali je poletje ali jesen ali pomlad... Živa bi vedno tekla... Res pa je da poleti čez dan malo dolj leži, pije vodo in poležava, ampak ko greva zvečer (oz. zjutraj) tečt se ji pa spet strga in samo teče, tako da sem jst že čisto izmučena...

Glede HUSKYJEVIH OČI!!!
Oči so lahko:
* mandljaste oblike
* RJAVE ali vseh odtenkov MODRE
* lahko je eno oko rjavo in eno modro
* zgodi pa se tudi da so delno rjave - delno modre oči
Smiley  Cheesy

No uglavnm HUSKYji so fuuuuul lepi psi, ampak nekateri ne vedno, da je z njimi trebe NUJNO OGROMNO tečt, hodt na sprehode in si vzet zanje čas (kot tudi za druge živali)...
Mojo mami je enkrat klicala frendica da če vzamemo še enga huskyja ker ga ima ena družina ki se nič ne ukvarja z njim... Samo takrat smo imeli že Živo (husky) in Šarota (šarplaninec) in nismo mogli imeti še enga psa... In tako sva ga šli z mami samo pogledat... Šle sve ful daleč peš in ko sva prišle do tiste družine sva bili čisto zgroženi... Husky Rik je bil na enometrski verigi, brez ute, na sončni legi, imel je malhno posodo v kateri je bila voda... men se je pes tako zasmilil, da bi ga kar takoj odvezala in odpeljala s sabo domov. No z Živo sta se malo igrala, pa pol je ful jokal ko smo mami, Živa in jst šle domov...
Gospodarica je rekla da ga zastonj odda samo če ga kdo vzame in da ga bodo drugače dali ubiti, ker nima za psa noben časa in se husky vedno ponoči joka in cvili --- ja halo če pa noben ne skrbi zanj!!! No z mami sva rekli da bove vprašali če ga kdo vzame in potem šle... In res, klicali sva fuuuul folka, jst sem naredila plakate, sam se ni noben javil... no potem sva pa klicali na veterinarsko kliniko v Domžale in je veterinar rekel da bo vprašal če kdo vzame 3.leta starega huskyja... In tako je našel nekega gospoda, ki že ima dva huskyja in je rekel da bi vzel še enga Smiley Smiley In ko je šel ta gospod po tega huskyja, mu je lastnica Rika rekla, da mora zanj dati 15.000!!! prej pa ful, da ga bo dala ubit, pa da ga da zastonj samo če kdo pride ponj...
Ja no, to je bila en dogodek, upam da ste se kej iz njega naučil pa da morate vedet da če vzamete huskyja se z njim PLEASE ukvarjajte! ne pa da pes potem trpi na verigi in čaka kdaj bo šel lahko teči, na sprehod pa tega ne dočaka...

Ej SKY, pa še kdo, ki ima sibirskega huskyja: kej pište, se oglaste, kej vprašite, kej svetujte, pa kšno slikco od vaših huskyjev mi pošlte na moj e-mail:
maja_rokavec@hotmail.com

En lep pozdrav vsem, uživite na sončku!!! Smiley
***PA***PA***  Kiss

¤majchy¤
Logiran
vevrca
novinec
*
Sporočil: 1


« Odgovor #10 : nedelja, 27.04.2003 : 09:16:46 »

No, se ena lastnica Sibirskega Huskya se ti javlja.
Za razliko od vecine kar sem prebrala, jest mojega psa mirno spustim iz vrvice, sam pazim da ni blizu ceste.
Pes je star 2 leti in pol, za seboj ma solanje, malo agilitija, malo razstav...
Je tut res, da se mu je tam pri 9 mesecih malo  scufalo in da ga takrat nisem prevec spuscala, ampak po solanju je zacel pes ubogat in od takrat je vecinoma mir.

Po ljudeh mi ne skace, naceloma ga sploh ne zanimajo, razen redkih izjem, s katerimi bi pa se on igral.

Sky ne vem ce si opazil(a), ampak pri huskyu najbolj zaleze, ce ga vrzes na hrbet in mu s tem dokazes svojo prevlado. Pri tem se pes zelo umiri. Pa ne pricakuj, da ti bo v pasji soli slo vse kot po maslu, huskyi so zelo trmasti in je rahlo vecji izziv jih izsolat kot pa kakega labradorca. Smiley

Pa nekdo je rekel da je treba z njimi ogromno tect, no jest ne tecem z njim, ampak poklicem prijateljico z Aljaskim Malamutom, ju peljeva na travnik, se zlaufata v 15 min tolk, da potem komej v avto skocita Smiley
Je pa odlicen za na rolerje, veselo vlece, sam priporocam da znate dobro bremzat. Za to jest uporabljam oprsnik.

Tudi moj pes je poleti cel dan nekje v senci, ga komaj spravis do kakega drevesa, ko pa sonce zaide, potem pa se veselje zacne Smiley

Moj ima oba ocesa rjave barve. Pri huskyih so po standardu dovoljene vse barve oci in dlake, za pse je nujno da niso vecji od 60 cm (plecna visina) in da imajo nekje med 24-27kg.

Ce koga se karkoli o huskyu zanima, naj prasa.
Logiran
Sky
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 74


« Odgovor #11 : nedelja, 04.05.2003 : 12:59:45 »

Hvala za nasvete

Do zdaj se je skoraj vse spremenilo na bolje, bi rekel. po mojem ga je takrat, ko sem to pisal, mučila puberteta. No ja, imam ga še vedno zmeraj na vrvici, včasih ga na travniku spustim, ampak takrat se vedno igram z njim, ali pa tečeva. Če pa bi ga spustil kar tako in se ne bi ukvarjal z njim, bi pa takoj odlutal po svoje. Pa miše lovi, če mu tega ne prepovem-žal je pri tem zelo uspešen.

Ko je bil star 4, 5 mesecev, sva v gozdu splašila zajca (takrat sem ga še spuščal) in se je takoj pognal za njim, prišel pa je šele čez kakih 5 minut, čist zlajhan  Wink ; sam je blo mal hecno videt, ker je bil zajec večji od njega.

Včasih gremo pa na sprehod s sosedovo labradorko, ki je 1 mesec starejša, tako da se igrata, ampak mu ni dorasla, saj je ona kmalu na smrt utrujena. Drgač je pa ful kavalir: kadar beži pred njo, jo vedno počaka in se vrže na tla, da zgleda, kot da ga ona prevrne, potem pa se grizeta (smo kar nekaj časa ugotavljal, če ga ona, ali se sam vrže na tla)

Po  ljudeh pa res ne skače več, in mu tudi niso več toliko zanimivi, razen otroci, pri katerih moram paziti, če ga hoče kdo pobožati, ker se čist razneži. Sem ga pa ful vodil med ljudi, tako da se je kar popravlo.

Vožnja s kolesom:

Jst držim navaden povodec v desni roki in ga imam čist na kratko, da ga potegnem, če se hoče ustavit, drugač bi me še stresel s kolesa. Zdaj se je že tolk navadil, da tud če vidi psa, gre lepo naprej, razen če je to sosedova labradorka - takrat pa začne vlečt kot husky Grin Wink  Midva tečeva vglavnem po asfaltu, oz. on po bankini, ker žal ni nobenega makadama v bližini. Kadar greva v šolo ga prej zmatram s kolesom, sicer je  full tečen, ko je treba sedeti pri miru ali na prostoru.
Na rolerje se pa ne upam, ker ne znam tako dobro bremzat, in se mi zdi preveč nevarno, se pa bom naučil. Z rolerji ga pelje ponavadi brat, če mene ni doma.

Lanabela: Zanima me s kakšno kremo jim namažeš blazinice, in kje se jo kupi?  

Logiran
murka
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 177


« Odgovor #12 : četrtek, 22.05.2003 : 13:23:15 »

Hoj!  Cheesy Ljubitelji huskijev! Pravkar sem se vrnila iz Zavetišča na Gmajnicah in vam sporočam, da čaka na novega lastnika prelep husky!!! In to še kar mlad!

Logiran
Majchy
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 296


« Odgovor #13 : sobota, 27.12.2003 : 21:05:36 »

kako ste kaj lastniki huskyjev?

spet je zapadel sneg - in s tem je prislo veselje huskijev!  Smiley

pisite kaj o svojih huskijih!!!

kaj ni pod to temo ze malo dolgcas...

nasi kuzki so pa ja vredni malo debeate o njih!

LEP ZIMSKI POZDRAV!!! Roll Eyes

PA SRECNO NOVO LETO***  
Logiran
Sky
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 74


« Odgovor #14 : četrtek, 08.01.2004 : 19:49:54 »

Živjo!

Midva sva med počitnicami vsako jutro tekla skozi gozd in sva skoraj vsak dan videla oz. srečala trop srn.Če ne bi bil na povodcu bi se lahko že poslovil od njega.  sram Ni pa problem samo če jih vidi ampak je dovolj že da zavoha sled. Ker je v bližnjem gozdu zelo veliko srn, ni šans da ga spustim.
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 192   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 5  |  Tema: Sibirski husky
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines