mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 17:09:22

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Horjulčki se javljajo iz novih domov (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul)  |  Tema: Bučka
Strani: 1 2 [3] 4   Dol
Natisni
Avtor Tema: Bučka  (Prebrano 11130 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
zvesta
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 71


« Odgovor #30 : ponedeljek, 18.02.2008 : 15:18:26 »

Izven konteksta;

V kolikor se kdo sprehaja (ali se bo sprehajal) s svojim kužkom ob reki Savi - okoli nogometnega igrišča, kopališča Laguna...  naj bo pozoren na pasjo mrcino - mešanca (ne vem med kom, velik pes s povešenimi ušesi, črno rjave barve) predvsem pa brez gospodarja, ki se veselo sam sprehaja po tej lokaciji... Sicer je to "prijazni" kuža, ki neprestano prosi, da mu mečeš kamenje ali palčke. Ime mu je Jon, lastniki so ...(ne bom napisala imena, imam pa tudi tel. št.), sem že govorila z lastnikom.. enkrat.
Namreč;
28.01.08 je Jon napadel Bučko. Sicer je na začetku izgledalo huje, vendar pa jo je Bučka (razen strahu) dobro odnesla.
Kot sem napisala, sem govorila z lastnikom še isti dan, ki pa je zagotovil, da bo saniral luknjo v ograji, psa pa zaprl v pesjak oz. pripel, da ne bo uhajal. Nekaj časa psa ni bilo na spregled, sedaj pa se ponovno veselo sprehaja. Sam. Nič čudnega, ko pa imajo ti lastniki tudi večkrat odprta vrata dvorišča in psi (imajo jih tri) brez nadzora sem in malo tja. Na ograji pa napis POZOR HUD PES.
Ali je luknja zaprta ali ne, ne vem, vem pa, da ne grem preverjat.
Imajo tri vhode oz. izhode s parcele; na eni strani dva manjša kužka prideta na kolovozno pot kar pod ograjo ven, na drugi strani vrat dvorišča večkrat ne zapirajo, na tretji pa imajo v ograji luknjo..
Jon je sicer znan po okolici kot vaški posebnež. Tisti, ki imajo otroke povedo, da je sicer prijazen, jim gre pa na živce da pes hodi na otroško igrišče.. , tisti ki imajo kužke - da je prijazen, a nepredvidljiv, tisti pa, kateri imajo večje pse, imajo z njim dve izkušnji: ali se odmakne stran, ko jih zagleda, ali pa jih želi oz. jih napade. In to se je zgodilo ravno par dni nazaj, ko je šla moja soseda ob Savi na sprehod s svojim psom, katerega je imela na povodcu in so Jon in oba mala psa napadli njenega. Ker ima pit bul mastifa je Jon tokrat odnesel bolj slabo. Ne vem sicer kaj je z njim, vem pa, kar mi je povedala.
Hudo je, ker so lastniki tega nesrečnega Jona tako neodgovorni, nastradajo pa tako ali tako vedno živali. Meni je danes žal, da takrat ko je napadel Bučko nisem poklicala policije in inšpekcije.. Sem tiste vrste človek, ki mislim, da lepa beseda lepo mesto najde... a očitno temu ni tako...

Pazimo na svoje živali...
Logiran
the_girl
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 996


« Odgovor #31 : ponedeljek, 18.02.2008 : 15:52:56 »

Zvesta, priporočam ti, da tole objaviš v podtemi Psi ali pa Razno, saj bo tam bolj vidno Wink
Logiran
zvesta
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 71


« Odgovor #32 : ponedeljek, 18.02.2008 : 16:17:43 »


Ok. Najlepša hvala!
Logiran
zvesta
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 71


« Odgovor #33 : ponedeljek, 18.02.2008 : 19:00:58 »

HOV HOV      Smiley

Življenje se mi je popolnoma spremenilo od kar hodimo v pasjo šolo   Angry  hm.. ne vem, če mi bo to še všeč.  Sad   Stalno moram napenjati možgančke kaj sploh hoče, pa zakaj. Sploh pa mi ni jasno zakaj je vse to dobro. Počutim se ujeto... prej sem veliko več svobodno divjala, še najbolj pa pogrešam, ker ne morem več početi tisto, kar mi v hipu pade na pamet. Sicer dobim veliko priboljškov, zato tudi z veseljem pridem k "mami" ko me pokliče, skočim v prtljažnik avtomobila oz. ... a vseeno. To ni to. Ni več isto!
Pa sem zato danes "zaštrajkala"! Čakala sem pravi trenutek in.........zbrisala z enim pasjim prijateljem.  Smiley  Ha!
Sem mislila, da bosta šla "mama" in Luka za mano. Nista šla!  Shocked  Groza!  Shocked  A me ne marata?  Cry  Kje sta?   Cry 
Pridem, pogledam na mestu, kjer sem jima pobrisala - nikogar!  Huh  PANIKA!  Shocked 
Po nekem času ju zagledam... na čisto drugem koncu - le kako sta prišla brez da bi ju videla?  sram 
Dirkam, dirkam proti njima, sem vsa zadihana - od živcev kar malo histerična (kot sem bila enkrat, ko so se vsi skupaj vrnili domov veliko kasneje kot so nameravali in sem bila doma sama in v temi, ker se je ta čas že stemnilo - navadno mi pustijo prižgano manjšo luč), a vesela da ju vidim...   Kiss Cheesy
Kako ju imam rada. Vse tri!  Smiley

                                                            Bučka   Wink
Logiran
vis in nox
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.797


« Odgovor #34 : ponedeljek, 18.02.2008 : 22:30:00 »

Ja, Bučka, ti si pa res ta prava faca! Dobr ga sračkaš!
Logiran
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #35 : torek, 19.02.2008 : 15:57:12 »

Naslednjič boš razmislila, če boš to spet naredila, a ne? Da ti res ne pobegnejo. Je treba paziti na to. Grin Grin Grin
Logiran
zvesta
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 71


« Odgovor #36 : sreda, 20.02.2008 : 11:15:39 »

Hm, hm....   Angry Undecided Sad Tongue  Razmišljam.... mogoče bi pa... Lips Sealed

Hov hov!!
                Bučka   Wink
Logiran
Smetka
Moderator
*****
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #37 : sreda, 20.02.2008 : 12:03:58 »

Saj se simpatično bere, ampak vseeno samo upam in držim pesti, da se kak podoben pobeg ne bo končal pod avtomobilskimi kolesi ali kako drugače, res.
Logiran

Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #38 : sreda, 20.02.2008 : 13:02:25 »

Saj se simpatično bere, ampak vseeno samo upam in držim pesti, da se kak podoben pobeg ne bo končal pod avtomobilskimi kolesi ali kako drugače, res.

Aha. In da se čisto preprosto upošteva moja navodila, ki sem jih dala že prvi dan, da se psov, dokler jim ni kristalno jasno, kaj je odpoklic, sploh ne spušča s povodca..... morda pa še nisem bila dovolj jasna... kljub vsem tistim resničnim zgodbam, s katerimi podprem svoja navodila?? Ali pa vsak pomisli: "O groza ampak to se MOJEMU psu ne more zgoditi..."

 Huh Katarina
Logiran
shime
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 222


« Odgovor #39 : sreda, 20.02.2008 : 13:24:11 »

No včasih kristalno jasno znanje odpoklica, ne pomaga. Odgovornost lastnika je, da situacije, kjer bi pes lahko pod kolesi končal ipd., prepreči tako, da psa spušča tam, kjer lahko pes lahko ne sliši ali ne zna. (Priporočljivo, da je lokacija oddaljena in fizično ločena od koles ipd.)
Logiran
zvesta
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 71


« Odgovor #40 : sreda, 20.02.2008 : 14:15:09 »

No včasih kristalno jasno znanje odpoklica, ne pomaga. Odgovornost lastnika je, da situacije, kjer bi pes lahko pod kolesi končal ipd., prepreči tako, da psa spušča tam, kjer lahko pes lahko ne sliši ali ne zna. (Priporočljivo, da je lokacija oddaljena in fizično ločena od koles ipd.)

Vsekakor. Odkar sva z Bučko imeli slabo izkušnjo glede psa kateri jo je napadel.. (praktično pred domom) lahko povem, da sva obe veliko bolj "previdni". Namreč, Bučka je na povodcu dokler ne prideva na (varno) mesto; kjer ni avtomobilov, ter sama vidim daleč naokoli kje in če sploh je kakšen pes, ter kateri. Šele nato jo spustim s povodca. Pa tudi takrat, ko se lastniki pesjanov, kateri se med seboj razumejo, so mladi in željni igre in dirjanja, dobimo (pa še to le dva naenkrat) in svoje pesjančke spustimo, da se znorijo..  Potem smo pa vsi zadovoljni, ker so naši "otroci" (ha ha) "crke".  Sama moram biti v tem primeru le toliko bolj pozorna na okolico da prva vidim, ko nekdo s psom prihaja in takrat moram Bučko poklicati, jo dati na povodec - drugače bi ona zdirjala še k temu kužku, pa še naslednjemu, pa.... 

Problem nastane, ko jo imam (zanjo) preveč samo na povodcu in se ji potem kar "strga", ker ima toliko nakopičene energije - in da je ne bi čisto nič spustila s povodca si sploh ne morem predstavljati. Zato grem z njo raje na takšne kraje, kjer to lahko narediva in je zanjo varno. Tudi sedaj, ko mi je "zbrisala" - sem jo imela na očeh, le ona mene ne (me ni mogla videti).

Bučka pa mi od takratnega napada veliko bolj sledi in (od kar sva v šoli in doma prakticirava) tudi uboga. Priboljški so pač zakon!  Cheesy

Z Bučko se trudim/o kolikor se le da, ni problematična kužika, je pa pregnana. Kot več ali manj vsi mladi psi. (Zna mi skopati zemljo iz loncev rož - kokos bo kmalu adijo..., svojo blazino kjer leži je že dodobra zdelala, ko ji dam "kostko" jo zatlači v sedežno - le kako ji to uspe? Potem pa sediš in te nekaj čudno žuli, pogledaš in napol obglodana "kostka". Hallo?? itd.) Mi gledamo njene pozitivne značilnosti, ki jih ima ogromno. Zelo je prijazna, potrpežljiva, skratka psička, ki se zna prikupit. Skupaj se učimo, včasih malo tudi jezimo, predvsem pa si lepšamo življenje en z drugim. Najlepše pa je, ko se k meni stisne velika kosmata glava s še večjimi ušesi. In brez skrbi, pazimo nanjo, saj želimo, da nam naša Bučka - včasih res Buča, še dolgo dela družbo. Upam/o, da toliko kot prejšnja (15 let in 4 mesece). Utopično? Menim, da ne. Radi jo imamo.
         
                                                                                                                "mama"
Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #41 : sreda, 20.02.2008 : 16:10:13 »

Odgovornost lastnika je, da situacije, kjer bi pes lahko pod kolesi končal ipd., prepreči tako, da psa NE spušča tam, kjer lahko pes lahko ne sliši ali ne zna.

Ja, to si pa zelo dobro povedal. Smiley

lp, Katarina
Logiran
shime
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 222


« Odgovor #42 : sreda, 20.02.2008 : 16:20:44 »

Xena, si me malo prehitela, pa protestiram zaradi razvrednotenja avtorskega dela - če je zanič, naj ostane zanič. Wink

No včasih kristalno jasno znanje odpoklica, ne pomaga.

Samo opozarjam, da je nadaljevanje napisano zelo dramatično in zna komu biti nepovščeči, ni pa mišljeno žaljivo in pridigarsko. Je moj pogled na določen problem vzgoje psa in ni nujno pravilen. Če torej Vaš inštruktor, trener ipd. pove drugače ima verjetno on/a prav.

S tem je mišljeno, da pes odpoklic zna (ve kaj hočemo od njega), vendar ga ne izvaja. Kot se moje pasje male šole spomnim je klasični odpoklic bil bolj na koncu. Tisti operativni odpoklic, klicanje psa k sebi, pa že takoj prvo uro. Vendar Xena pomojem misli bolj slednjega, ki pa je za (dolgo) sobivanje s psom veliko bolj pomemben. Ker Bučka pomojem že ve kako ji je po novem ime in tudi kaj pomeni besedica "sem", je kristalno znanje pogojeno s tem, da "sem" tudi pride. Če ne, je treba striktno uporabljati povodec. Slednjega v fazi socializacije ni nikoli preveč. Na povedec je treba gledati, kot na materiralizirano vez med vodnikom in psom in se uporablja za vodenje, ne pa kot na orodje za omejevanje svobode gibanja. Ko, recimo temu "čustvena" vez, med vodnikom in psom postane dovolj močna, lahko nujnost povodca za vodenje psa odpade. To je pa stopnja, ko je psu kristalno jasno oz. je pes privezan z besedo vodnika. Načeloma je doseganje te stopnje želja vsakega kolikortoliko pametnega vodnika, proces pa je, sicer odvisno od psa, kar dolgotrajen in včasih zabaven le za opazovalce, ki povadi komentirajo:"Pa pusti bogega psa." Bogega psa si seveda prej pol ure lovil po polju in se ti nikakor ni hotel približat na več kot 10m. In verjemi psu je bilo kristalno jasno kaj je odpoklic, ampak če noče noče. Hkrati se je seveda treba zavedati, da tudi če pes je na tej stopnji , uporaba povodca ostaja nuja.

Povedano drugače, Bučke povodec prav nič ne ovira, da bi se razmigala, saj to lahko zagotoviš tudi na povodcu. Hkrati je neovirana igra z vrstniki nekaj zaželjnenega, saj se pes uči potrebnih socialnih znanj poleg tega pa postane "crka" za tisti dan, vendar pod nadzorstvom, sem sodi tudi ustrezno okolje, in pod pogojem, da pes tudi takrat ostane vodljiv - torej pride tebi tudi iz igre, ko ga pokličeš. Zakaj je slednje nujno je igra kokoši in jajca vendar na kratko, odziv na odpoklic je najboljši pokazatelj kvalitete vezi in hierarhije v vajinem razmerju, pameten pes namreč lahko "dela" zgolj zato, ker se mu splača (priboljšek) ali ker uboga vodnika, zraven pa zasluži. Če se Bučki torej bolj koristno zdi igrat kot pa pridet k tebi imaš problem "nekristalne jasnosti" oz. pomanjkanje vodlivosti psa, kar pa ni neprijetno in nevarno zgolj na sprehodu, temveč tudi doma in ne le za psa, saj je od neubogljivosti do nasprotovanja lahko zgolj en korak. Potrebno je torej najti pravo mero med crkljanjem in disciplino, ker si verjetno ne želite le zdravega psa, temveč družinskega člana (ne pa vodje krdela).

Se mi pa zdi lepo, da tako uživate z njo, še lepše, da ste z njo v šoli. Treba pa je učiteljico ubogat nekako tako kot duhovnika, ne delat tako kot ona dela, temveč tako kot ona reče, če reče do nadaljnega povodec potem povodec, ne pa zgolj nadzorovano okolje. Vsako podcenjevanje znanja pa prosim vzeti dobronamerno.
Logiran
Smetka
Moderator
*****
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #43 : sreda, 20.02.2008 : 20:44:41 »

Hvala ti, in naj bo dramatično do konca (ker drame so in obstajajo): morda si ji s tem rešil življenje.

Pa še to: če učiteljica nekaj reče, je treba ubogat. Če to pred tem pove skrbnik psa (v tem primeru jaz), tega ne govori zastonj. zvesta, kmalu bi me kap, ker je bila Buča že čisto prvi dan spuščena in kadar berem tvoje poste, me stiska. Ni treba nič zamerit, ker je vse dobronamerno, ampak Bučka je aktiven in mlad pes, ki še ne ve, kaj je prav in kaj ne. Zato si ti in "imamo jo radi" ne preprečuje nesreč zaradi neprevidnosti vodnika.
Logiran

zvesta
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 71


« Odgovor #44 : petek, 22.02.2008 : 15:33:38 »

Sem prebrala, prespala.. in ne želim biti sicer nesramna, pišem svoje gledišče.

Dejstvo je, da se drame dogajajo, žal. Dejstvo je, da ko se kaj takega zgodi, navadno ne moreš verjeti, da se je "ravno tebi" to zgodilo (navadno vsak misli, da se dogajajo "take" stvari drugim.). Absolutno se strinjam.
Dejstvoj je tudi, da živimo 20 m stran od daleč preglednega travnika oz. nas do tja loči le neprometna cesta z ležečimi policaji (včasih so tu divjali, zato ležeči.. in sedaj ni več zanimiva cesta za divjanje in po njej danes vozimo pretežno le lastniki hiš) in je Bučka tudi teh 20 m na povodcu...
In predvsem dejstvo je, da se Bučka drugače obnaša pri nas - mislim kot okolje, kjer ni prisotnih še na desetine drugih pesjanov. Pa brez zamere.

Svet tudi ni le črno bel (pa ne nosim rožnatih očal). Čeprav od kar spremljam kaj vse se dogaja, ne morem verjeti do kam vse seže človeška zloba.
Tvoje dobronamerne namere bi bile sprejemljivejše brez sarkastičnih in predvsem neutemeljenih pripomb. Še posebno če pomislim in se spomnim, da sva se nekajkrat po tistem, ko je bila Bučka že pri nas, slišale po telefonu, ter tudi enkrat videle v trgovini. Lahko bi mi kaj rekla osebno . Dobronamerno ali ne. Bi sprejela. Pa tudi pojasnila. Ne pa, da potem tu, na forumu (če ravno si moderator), izjavljaš svojo sarkastično pripombno, da je morda Shime rešil Bučki življenje. Lepo te prosim! Pa bi bilo tudi to sprejemljivo v kolikor bi bila kdaj pri nas in bi si ustvarila tako mnenje, da res tako neodgovorno ravnamo z Bučko. Ko sem prišla k tebi v Horjul po njo, sem te tudi povabila k nam, da lahko prideš kadarkoli in boš lahko videla kako bo Bučka napredovala. In kaj si ti rekla? Ja, da tudi hodiš in preverjaš, vendar veš, da gre Bučka k odgovornim lastnikom in ne bo treba. Zdaj sem/smo pa naenkrat neodgovorni? Zakaj? Ker na hudomušen način opišem Bučkino življenje pri nas in se ti "obesiš" na to, ker je tudi spuščena s povodca. Lepo bi bilo, da bi kdaj prišla pogledat kako izgleda Bučkino "neuboganje" in bi videla kako zelo je napredovala. Ljudje, katere srečujeva vsakodnevno na sprehodih, kar ne morejo verjeti napredku, ki ga dosegava. Pa sva bile pri Katarini šele trikrat. Katarina nam nasuje veliko dragocenih biserčkov iz svojih izkušenj, vsak pa potem vzgaja/šola psa na svoj način, vendar so osnove za vse enake. Psi so psi. Vsak pa je (samo)-svoj, ni enak. Zato tudi sama vsakega psa jemljem individualno. Bučka nam je družinski član, ter ne bo nikoli samo in le pes. Pričakujem vzajemno sodelovanje, s tem, da se ve, kdo je "gazda". Ne Buča, to sem jaz in ona to dobro ve.
In če psa jemljemo kot družinskega člana in mu dajemo (četudi zate preveč) ljubezni, ob tem pa pričakujemo red, disciplino in to redno izvajamo (beri ponavljamo/vadimo/se učimo) - ni s tem nič narobe. In ja, "povemo ji", da jo imamo radi, četudi je pes, vendar ji ne rečemo "radi te imamo", temveč jo počohamo in rečemo "ti si naša punca", jo krtačimo (ob tem neizmerno uživa), veliko hodimo z njo ven, skratka se veliko z njo ukvarjamo. Napisanega ne smemo vedno jemati dobesedno, četudi napišem, da mi je "zbrisala". To je hudomušen način opisa (ker je tudi bolj berljivo), da je videla psa in z njim "odšla v igro", medtem ko sem jaz želela to preprečiti, saj sem se z lastnico psa (Bučka obožuje igro z njim), pred tem slišala po telefonu in se dogovorila kje po travniku naj pride in kaj bom poskusila narediti.. Vsake podrobnosti  (zakaj, kako) res ne mislim opisovati, ker je ta tema tu nemenjena morda tudi hudomušnemu načinu izražanja.
Bučka je res mlada, aktivna psička in potrebuje ne le ljubezen, temveč in predvsem disciplino in doslednost. Za izvajanje discipline in doslednosti sem odgovorna sama oz. vsi, ki živimo z Bučko.

Bučka ni šele nek moj drugi pes in nikakor nisem brez pasjih izkušenj (kar si vedela Smetka). Kot tudi ne mačjih. Svoj čas sem počela točno to, kar še danes počneš in delaš ti, Smetka. Sicer ne v takem obsegu oz. številu, ker tudi nisem imela uradno zavetišča. Pomagala sem prostoživečim mačkam, jih "udomačila", peljala k veterinarju kjer so bile ustrezno preskrbljene, ter nekatere tudi oddala (največ na Drenov grič). Takratna problematika mačk je bila na gradbišču v centru Lj. v naši neposredni bližini doma. Vse sem delala na svoje stroške, s svojim časom in potrpežljivostjo. Klicali so me "mačja mama".
S ceste pa sem "pobrala" tudi nekaj zavrženih/pretepenih/brejih psov/psičk, katere smo tudi ustrezno oskrbeli, ter oddali. In ne kar komurkoli. Sem šla in sem preverjala. Z eno psičko in njihovimi posvojitelji imam še danes stike (bila je Tili varianta). Je v Kosezah, ime ji je Pika, oddala pa sem jo s pomočjo Društva za zaščito živali Ljubjana. Pika je bila v časop.Sloven. novice, kot sva bile skupaj tudi na TV - mislim da v oddaji štiri tačke.
V svojem varstvu sem imela brejo psičko, ki je 20. maja skotila šest mladičkov (mešanci seveda), katere smo vse odlično oddali (sami) v različne konce Slovenije, ena je ostala pri meni dobrih 15 let - kot tudi njena mama pri mojih starših.
Vem kaj pomeni imeti mladiča/e čez poletje, odgovornost zanje (čeprav ne bi smela biti) v času dopusta. Vem kaj pomeni v svoj dom sprejeti psa s ceste, ki nato hoče in (tudi stalno) poskuša dominirati tvojega psa in mu ne pusti piti vode, se grebe za mojo pozornost, pleza po meni, nanjo renči in podi od mene... Dobro, da sem v treh dneh našla njegove prave lastnike.
Vem, kaj pomeni imeti doma s ceste pobrano psičko, ki so jo prej 14 dni vsi podili od sebe (ker ni bila njihova, ker jo je očitno nekdo zavrgel, vsem pa je bila v napoto), ki so jo eni tudi brcali in tepli, se izživljali nad njo na tisoč in en način, samci pa so jo med tem človeškim (beri nečloveškim) početjem stalno posiljevali, ker se je psička v tistem času ravno gonila. Vem kako poteka proces takega psa "gor spravit". Psihično in fizično. (Bala se je mene, bala se je ploščic?? v kopalnici na tleh, bala se je nenadnih gibov, šumov, zunanjega sveta... bolje bi bilo napisati česa se ni bala, ker se je bala vsega!) Najlažje oz. najuspešnejše pa se je pri meni izkazalo, da se je na način, ko je videla tretiranje in obnašanje drugih dveh psičk. Našega odnosa. (V tistem času sem imela doma svojo in še eno psičko - torej dve.) Socializirala sem jo toliko, da je v štirih mesecih, kolikor je bila pri nas, obvladala vse potrebne osnove, torej tudi odpoklic. Kdaj to pes osvoji je odvisno predvsem od njega samega in seveda konstantnega izvajanja vodnika.  Zato sem tudi Bučko skupaj s še enim kužkom skupaj spustila s povodca - njemu je odpoklic kristalno jasen (je bil tudi zavržen in sem ga sama vsega naučila), Bučka pa je bila takrat itak še tako boječa, da se ni preveč oddaljevala od mene... To bi lahko sedaj na dolgo in široko...razlagala...

Vem tudi, kaj pomeni imeti samca, ki je "vodja krdela" - sem imela individualne inštrukcije pri Simončiču v Podutiku. Sposobnost nadziranja njegove dominance sva, žal, imela le midva z očetom. (Takrat sem bila še najstnica.) Žal zato, ker je kljub pravi vzgoji in pravilnemu ravnanju ugriznil sestro, mojo mami poskušal (rešilo jo je, da je "okamenela" in mu ni zrla v oči), zato je moral od doma. Ne na evtanazijo, temveč smo poskrbeli, da je šel v "službo", ki je v sklopu policije in so ga imeli za vpade v objekte in racije.
Vem tudi kako je za takšne in drugačne živali težje poskrbeti, ko si z njimi v stanovanju in eni sosedje absolutno ne prenašajo živali in ti očitajo, da "tvoje" živali popijejo preveč vode..., medtem, ko pa ti na drugi strani eni sosedje pomagajo in prinesejo celo hrano zanje, te bodrijo, spremljajo pasje spremembe.
Kar želim "povedati" je, da nisem pravi naslov za blatenje mojega imena, pa naj bo to dobronamerno ali ne, sarkastično ali ne. Meni je zvenelo slednje. Če nekdo odlično obvlada delo z živalmi (kapo dol) in temu posveča celo svoje življenje, se odpoveduje marsičemu... je še vedno človek in sočlovek, ter bi moral imeti občutek tudi za svoje vrstnike (beri ljudi/sočloveka). Jaz temu pravim empatija. Empatija do živali, a tudi do soljudi.
Tu sem se oglasila z Bučko zato, da na nek hudomušen način posredujem kako se ima/imamo. Morda nisem izbrala pravi način. Vsekakor pa ne želim, da kogarkoli kjerkoli stiska ko bere moje/naše poste. Če ne razumeš, jih pa ne brat. Ali bolje; imamo se ok, vsaketoliko pošljem kakšno fotko. Lahko pa se pride preverit kako zelo smo neodgovrni, ker (vedno) ne plešemo tako kot nekdo žvižga oz. si interpretira po svoje, nič ne vpraša/preveri, nato pa napad. Pa brez zamere. (Če pa že; Boljše prva, kot zadnja.)

Z Bučko sva dosegli stopnjo, ko se odzove na odpoklic tudi sredi igre s psom. Te stvari gredo počasi, a kolikor si dovolj vztrajen in predvsem dosleden, verjamem da pride tudi do slednjega. Bučka je pri nas od 27.11.07 , torej bo 3 mesece in razume kaj je pločnik, gre na pločnik ko ji rečem (seveda je na povodcu..), razume besedo "lula lula" in se gre takrat tudi polulati (zadnji spust za lulanje - za hišo), zna hoditi na flex-u, na 1,2 m povodcu pa še imava težave, malo manj sicer, a ..... vadiva vsak dan, večkrat na dan (npr. danes je bilo katastrofalno, včeraj odlično - odlično za naju seveda, najino stopnjo dojemanja..) - s priboljški si pomagam (ja, Shime, s priboljški, ker so to navodila "tršice". Prej jih sploh nisem nikoli uporabljala, ker je stalno skakala po meni..).

Torej, veliko sem napisala, še več obrazložila. Čisto vsega sicer ne. Lahko bi tudi o tem, zakaj ima dva imena - enega notri, drugega zunaj in še in še. To so moje izkušnje, moj pogled in ni nujno pravilen. Gre za to, da osvetlim ozadje, ker smo še daleč od tega da bi bili neodgovorni lastniki. Nekih stvari jo želimo naučiti in nikoli se nisem obnašala kot da vse vem in vse pravilno. Vedno raje vprašam še za kakšno mnenje, kajti raje izpadem "bedak" enkrat kot celo življenje - ker pač nečesa ne vem (a bi lahko, če bi le vprašala.) Zase bi sicer rekla, da sem socializirani "vodja krdela" in imam rada odprte, odkrite, predvsem pa čiste odnose. Četudi se pohecam (morda na nekomu napačen način), vsi delamo napake - a kdor ne dela, ta tudi ne greši. Morda sem do sedaj izgledala "krotko", "prijazno", "nevedno", morda celo kdaj "neumno", a sem človek z močno hrbtenico, glavo na pravem mestu, v glavi pa možgani s katerimi tudi mislim.

Zatorej ne paničarit in ne drugi delat drame.

P. S. : Bučka zna tudi "dati taco" in vas vse, ki to berete in spremljate pozdravlja. Ima se odlično!   Smiley   
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Horjulčki se javljajo iz novih domov (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul)  |  Tema: Bučka
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines