mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 07:47:57

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: psička je padla kot pokošena
Strani: 1 [2] 3 4  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: psička je padla kot pokošena  (Prebrano 11512 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
ARIEB
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.110


« Odgovor #15 : sreda, 01.09.2004 : 15:37:51 »

Znanka, ki je imela (žal, imela) mešančka, je bil na stara leta srčni bolnik (imel je 12 let). Bil je pod redno kontrolo in redno jemal medikamente. Tudi on je imel takšne težave, kot jih opisuješ, le da so bile na koncu še bolj izrazite – bil je kot v nezavesti, pa so ga kljub vsemu uspeli (do zadnjega) rešiti z masiranjem in obkladki.
Težave so bile dosti podobne tvojim.

Žal so pa bolezen odkrili relativno pozno (na težave, ki jih je skrbnica pripovedovala veterinarki v KP, so vedno našli »dober« izgovor – klima, sprememba vremena, preveč ga gledate, je že star, ipd.) dokler ni na dopustu v Puli obiskala urgentno veterinarja, ki je psička na pravi način pregledal in ugotovil že kronično in akutno stanje…

Tvoj kuža je še mlad, in tudi če je kaj "srčnega" boste pravočasno lahko ozdravili Wink
Logiran
ARIEB
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.110


« Odgovor #16 : sreda, 01.09.2004 : 15:44:18 »

Karmen
Citat
Ste bili s psičko, odkar jo imate, na Primorskem na dopustu? Meni to zelo diši po filariji (z njo imam izkušnje).
uuupppppsssss.... ja, Karmen, res, na to nisem niti pomislila....

Bona, poročaj - vedno nam pridejo same grde misli na misel ... a tako je in potem smo seveda vsi veseli, da smo se ušteli!
Logiran
Petra
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 786


« Odgovor #17 : sreda, 01.09.2004 : 19:47:02 »

Karmen filarija? Misliš? Shocked

Ne vem, če psa kr tako pokosi na lepem...mislim, da lahko teče teče in potem se kr zgrudi... Sad

Zdi se mi, da je filarija oz. znaki so bolj kot astma varianta, pes se hitro zadiha na sprehodu, kašlja...vsaj take izkušnje imam jaz na žalost  Cry

Ne vem no...ne bom pametarla, ni za izključit...samo ne zdi se mi tipičen znak za tako stanje... Huh
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #18 : četrtek, 02.09.2004 : 08:03:02 »

Znancem je poginil psiček, ki je najprej ob razburjenju pokašljeval, potem je kašljal vedno močneje, čez nekaj mesecev pa se je v krču zgrudil. Ugotovili so filarijo, uspavali so ga. Poznala sem bokserja, ki je naenkrat iz neznanih razlogov kar padal, kot bi imel epileptične napade. Poginil je zaradi filarije, v času zdravljenja. Moj pes je imel odraslo glisto (ne vemo koliko) v srcu, pa ni imel nobenih znakov, ugotovili smo, ko sem ga posvojila iz zavetišča in opravila celotno krvno sliko + filarijo in borelijo. Zdravljenje je bilo zelo hudo. Naj poudarim, da je bil pes zelo živahen in v zelo dobri kondiciji.
Logiran
bona
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 74


« Odgovor #19 : četrtek, 02.09.2004 : 09:29:54 »

Stvar je taka, da po pogovorih z veterinarji in vašimi izkušnjami, ki sem jih prebrala in dobila na privat, je lahko srček, samo ker pa je dr. Domenkova na dopustu do 13-tega, bo potrebno na slikanje srca počakati do takrat (edino ona to dela), samo z ultrazvodkom pa se vsega ne da ugotoviti.

Meni je čudno edino to, ker nikoli ni bilo nobenih znakov, nič ne kašlja, ne davi se, po naporih ni utrujena oz. nič bolj kot kužki, s katerimi se je igrala. Je tudi nora na vse stvari, ki ji jih mečeš, tako da so bili sprehodi vedno aktivni, pa nikoli nič. Včeraj je bila taka kot vedno, ko je hči prišla iz šole in jo peljala ven, je bila živahna, zvečer ko je šla z nama pa isto. Smo imeli pa bolj miren eno urni srehod, tako da ni ne vem koliko dirjala bolj tekla. V stanovanju pa mi je kot vedno povsod za petami.

Za vikende pa večkrat hodimo na primorskem (okolica Divače), ker imajo starši tam hišo oz. vikend. Je bila pa do sedaj drugič en teden sama z starši oziroma prvič (konec junija) je bila tudi hči zraven. Prej pa nikoli brez naju, ker jo povsod jemljeva s seboj, tudi na morje. Sem tudi pomislila, da je kaj s psiho povezano, ampak je tudi z njimi veliko v Ljubljani in jih ima strašno rada (jo mami kar preveč crklja). Prve tri tedne v julija se je gonila, tako da je sedaj malo manj kot dva meseca od takrat, pa ni videti, da bi bila navidezno breja (seske ima mogoče čisto majčkeno povečane). Na morju smo bili avgusta, kampirali smo v Biogradu.

V glavnem imeli jo bomo na očeh, pazili da se ne bo preveč naprezala, če se karkoli ponovi isto minuto k veterinarju. Jutri in v ponedeljek imam itak dopust, tako da bo pod kontrolo, potem pa k dr. Domenkovi na slikanje in temeljiti pregled.

Hvala vsem in če bo karkoli novega sporočim.

lp, N.
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #20 : četrtek, 02.09.2004 : 09:39:07 »

Bona, če je slučajno srce jst na tvojem mestu ne bi čakala na dr. Domanjkovo. Psica mora čim prej dobiti tablete. A nikjer drugje nimajo ultrazvoka?
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #21 : četrtek, 02.09.2004 : 09:42:12 »

Ce se bo ponovilo, ti priporocam, da jo odpeljes v Topolsico - k dr. Matku - no, se prej ga pa poklici, ce dela pregled - slikanje srca (tako, kot pri dr. Domanjkovi)!

Sicer pa ne vidim razloga, da bi bilo to povezano z vajino odsotnostjo, glede na to, da je veliko s tvojimi starsi in da se dobro razumejo!

Mi drzimo pesti in tacke se naprej, kakrsno koli srecanje z nami (divjaki) pa odpade! Cuvajte jo!  Kiss

Lp, Ursa
Logiran
bona
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 74


« Odgovor #22 : četrtek, 02.09.2004 : 11:23:27 »

Pri Trstenjaku nimajo naprav za slikanje (samo ultrazvok pa ne pokaže vsega), da bi lahko točno ugotovili kaj je s srckom narobe. Če pa ne postavijo točne diagnoze, pa tudi pravilno ne morejo zdraviti.

Če pa gre za epilepsija, moram pa počakati na nov napad in priti takoj, ko se zgodi. So me pa v mestnem logu potolažili, tako da če bom psičko nazaj držala dokler ne pride dr. Domanjkova, ne bo nič hujšega.

lp, N.

Logiran
Geri
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.546


« Odgovor #23 : četrtek, 02.09.2004 : 20:29:47 »

Prosim če mi kdo pojasni kako je to s filarijo. Sama prvič slišim za to. Sem s Primorske. Kakšna je povezava med boleznijo in Primorsko? Če pa že kje poteka tema o tem, bi prosila koga, ki ve za to za link.
Hvala!
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #24 : četrtek, 02.09.2004 : 20:50:11 »

Bina, res je, samo z ultrazvokom se ne da tega ugotovit, edini ekodopler je pa v Ljubljani in ga "ima čez" dr. Domanjkova. Je tudi v radiju 300 km edini. žal.

Kužko čuvajte in počakajte do 13ga.

Filarija ali srčni črv, je kar se mene tiče, najnovejši bavbav z cepljenjem obsedenih veterinarjev. Je pa zadeva precej bolj pogosta v ameriki v močvirnih in vlažnih delih. Ampak niso tile naši komarčki, temveč malo večji, krivi zanjo.
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #25 : četrtek, 02.09.2004 : 20:53:58 »

Bina, res je, samo z ultrazvokom se ne da tega ugotovit, edini ekodopler je pa v Ljubljani in ga "ima čez" dr. Domanjkova. Je tudi v radiju 300 km edini. žal.

Verjetno si mislil Bona Huh Grin Grin Wink

LP Jana
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #26 : četrtek, 02.09.2004 : 20:58:55 »

ja, sm videl napako, pa je jana onemogočila popravljanje. sram
Logiran
Agnes
Neža Vilhelm
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.127


Setri so carji!


« Odgovor #27 : petek, 03.09.2004 : 11:37:57 »

Bona, kako je s pesjanko? Lp Neza
Logiran

Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda ne bom vodil. Hodi ob meni in mi bodi prijatelj.
(Albert Camus)
Geri
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.546


« Odgovor #28 : petek, 03.09.2004 : 15:18:43 »

altervita: hvala za odgovor.
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #29 : petek, 03.09.2004 : 16:25:32 »

Altervita, z informacijo o količini okuženih in poginulih psov na Obalnem področju ti lahko postrežejo na veterinarski postaji v Kopru, govoriti o tem, da je to bavbav je zelo neodgovorno, predvsem ljudem, ki bolezni ne poznajo. Na veterinarski postaji se trudijo, da ljudi osveščajo o nevarnosti okužbe, delijo letake, na vpogled imajo tudi v formalinu spravljeno srce psa, ki je živel v Bertokih pri Kopru, lahko si ga ogledaš in v njem prešteješ odrasle gliste. Tile naši komarčki pa so pred pribl.desetletjem prispeli v Italijo s tovorom v ladjah, ki so priplule iz Južne Amerike, zelo so se razmnožili v Padski nižini, od koder so se priselili k nam. Na Obalnem področju so zelo okuženi kraji: Bertoki (najprej), Pobegi, Vanganel, dolina Dragonje, skratka največ tam, kjer je več stoječih vod. Pikajo pa vse pse, brez izjeme, celo dolgodlake (na smrček). Z mesečnim dajanjem preventive umorimo do 30 dni stare mikrofilarije, ki potujejo v krvi, nakar odrastejo v odraslo glisto, ki se naseli v srčnem prekatu ali  pljučnem krilu. To odraslo obliko umorimo z zelo hudim in agresivnim zdravljenjem, veliko psov med zdravljenjem pogine zaradi infarkta ali embolije, ker odmrla glista potuje po telesu in zamaši katero od žil. Cena zdravljenja se vrti okoli 100.000, sit s tveganjem, da izgubimo psa. Celotno zdravljenje traja nekaj mesecev, od priprave psa na zdravljenj (vitaminske bombe, b-compleks, aspirin-za širjenje žil), do zadnje analize krvi, za ugotavljanje protiteles v krvi 6 mesecev po končanem zdravljenju. Če lahko z dokazi oporekaš temu, kar sem napisala, prosim sporoči.
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: psička je padla kot pokošena
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines