mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 08:36:09

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 5  |  Tema: Aljaški malamut - čvek
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 110   Dol
Natisni
Avtor Tema: Aljaški malamut - čvek  (Prebrano 321433 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Thor
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 103


« : ponedeljek, 27.05.2002 : 20:08:44 »

Živjo kolegi!

 Grin Rodil sem se prejšnji teden. Veselje mojih novih lastnikov je neizmerno, saj sta si takega psa želela že dolgo časa.  Wink
Imam že ime, imel bom svojo hišo na vrtu (seveda se bom kdaj pa kdaj pocrkljal tudi kje notri), in prekrasno sosedo mešanko labradorčka. Moja gospodarica že ima psa tam kjer je doma, tako da malo že ve, kako in kaj. Pa jo vseeno skrbi, da ne bo naredila kaj narobe. Prebrala je že veliko strani na internetu, ki govorijo o malamutu. Zdaj pa jo vseeno zanima kaj izpod tipk izkušenih. Vsi vemo, da bom moral v šolo, ker ju bi drugače pošteno ovijal okrog prsta. Grin Meni je sicer žal, ker si ne bom mogel privoščiti vseh oslarij, kot bi si jih drugače lahko,  Sad ampak vsaka stvar je za nekaj dobra. Kam in koliko bom moral biti star za to? In koliko bom lahko pojedel, da ne bom ratal grd debeluh, ki ga ne bo marala nobena psička? Naj povem, da sta mi odprla pravi pravcati e-mail naslov in da kupujeta velik avto s klimo, da mi ne bo vroče. Pa da bosta imela prostor, če se jima kdaj pridružita tudi kaka mala punčka ali fantek. Se že veselim!!! Živel bom v naravi, tako da imam gozd in polja prav pred hišo. Če pa bom spoznal kakega kompanjona tu na internetu, ga bom tudi zelo vesel.

Zdaj pa pričakujem, da se bo našel kdo, ki nas bo malo podučil kaj in kako, preden se jima čez kaka dva meseca res pridružim.

Lep pozdrav vsem,

Thor  (in njegova T + G)
Logiran
Neli
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 114


« Odgovor #1 : sreda, 29.05.2002 : 07:39:03 »

Pozdravleni Thor (in seveda tudi T in G),

zelo me veseli, da pričakujeta svojega kužka. Imam 3,5 mesece staro nemško ovčarko. Moj prvi nasvet bi bil: kupita si hokejsko opremo!  Grin Grin Grin

Malo se hecam; pričakujeta lahko ogromno grizenja, vajin besednjak pa bo verjetno sestavljen  iz treh besed: ne, fuj in priden.

Kaj konkretnega glede aljaškega malamuta vama ne morem povedati ker ga po pravici povedano še nikoli nisem videl od blizu. Lahko pa vama povem, da te kužki vsakič presenetijo. Tudi midva z ženo sva imela kužka že prej, ampak sva kar malo pozabila na to, kakšne vragolije zganjajo. Jaz sem bil ob par copatov v petih minutah, ko sva jo pripeljala domov.

Najtejžje pri vsemu pa je biti vstrajen. Namreč ob milem pogledu kužka je zelo težko ostati zbran in vstrajati pri vzgoji. In to oni seveda zelo kmalu začutijo in začnejo izkoriščati.

Pa tudi to; že prej se dogovorita, kaj je dovoljeno in kaj ne. Midva sva se dogovorila, da Neli ne bova pustila na sedežno garnituro in ji to preprečujeva že od samega začetka. Pa sva se vseeno pregrešila in mogoče 3 krat sva jo vzela v naročje, ko sva sedela na sedežni. Od takrat ona mirno skoči gor (še malo pa bo tako velika, da se bo lahko nanjo samo zvalila Grin ). Midva pa sva še vedno vstrajna in ji to vstrajno prepovedujeva.

Če so kakšne stvari v stanovanju, katerih se ne sme dotikati (npr. gumbi glasbenega stolpa) je pomembno, da ne reagiraš, ko to stvar raziskuje. Ko enkrat rečeš fuj, je to potem najslajše.

Najtežje ob vsem pa je izbrati primernega veterinarja in malo šolo. Za te stvari se kar obrnita na vzreditelja in mu verjemita; če se kasneje izkaže, da to ni po vajinem okusu lahko vseeno zamenjata.

Odpravita se lahko tudi na kakšno pasjo razstavo. Prepričan sem, da vama bo tam znal kakšen lastnik teh kužkov dati kakšne pametne nasvete.

Tukaj sem vama podal nekaj svojih opažanj. Uživajta!
Logiran
furby
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 25


« Odgovor #2 : sreda, 07.08.2002 : 15:18:07 »

Pozdravljen !

Glede na to, kdaj si ľe poslal sporočilo ugotavljam da ľe imaą dom amladička.

Jaz imam doma 2,5 leti starega samca Aljaąkega malamuta. Zelo dolgo sem ga iskal, nakoncu pa sem ga pripeljal iz Srbije. Sam sem zelo zadovoljen s pasmo je pa res da so po srcu večni otroci. Zelo hitro pa se znajo postavit nasprotniku postrani, če on to zahteva. Če se slučajno odločią za ąolanje, si rezerviraj veliko časa zan, ker so zelo trmasti. Sama sva opravila A izpit.

Lep pozdrav in veliko uspeha.
Furby
Logiran
Thor
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 103


« Odgovor #3 : sreda, 07.08.2002 : 20:11:20 »

Ja, Thor je z nama ze tri tedne, vceraj je napolnil 11 tednov. Opazava, da je res trmast, ima svoj prav... vendar ga skusava malo poduciti kdo je boss! Od kod pa si? In kam ste hodili v solo? Zdaj hodimo na igralne urice na Barje, za malo solo pa se se nisva prav odlocila, ker je baje v Ognjeni zelo veliko kuzkov in nisva prepricana, da lahko kaj dosti napredujemo v veliki skupini.

Mogoce bomo pa kdaj naredili srecanje aljaskih malamutov?!?

HIHIHI


LP

TGT
(Tanja-Grega-Thor)
Logiran
furby
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 25


« Odgovor #4 : četrtek, 08.08.2002 : 09:35:44 »

®ivjo!

Lepo da si priąel do svojega psa. Ti psi so zelo trmasti, ko njemu nebo do nečesa ga boą teľko prepričal, da bo naredil to kar si ľelią. Tudi če se odločią za ąolanje boą potreboval kar nekaj več časa kot druge pasme za isto vajo. Vendar z vztrajnostjo bo ąlo. Jaz sem iz Maribora, kjer sem tudi bil v mali ąoli in v ąoli za izpit A ( posluąnost ).

Do drugih ľivali so prijazni vsaj moj, doma imam namreč ąe 6 let satrega mačkona in sta velika prijatelja celo jesta laho skupaj.

Odkoga pa si dobil psa?

Lp
Furby

Logiran
Maja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 312



« Odgovor #5 : petek, 23.08.2002 : 13:05:32 »

Hojla!
Malo na hitro sem preletela tele odgovore. Tudi sama sem lastnica malamuta, ki pa je že veteran (11 let). V vseh teh letih sva veliko dala skoz, zdaj pa bolj ali manj zasluženo uživa v brezdelju. Vsa ta lepo oz. bolj ko je bil še mlajši sem spremljala populacijo malamotov v sloveniji. Mogoče se bo zdelo to zelo kritično, ampak ugotovila sem, da je veliko malamotov v napačnih rokah oz. z njim nepravilno ravnajo. Saj vem vsak ima svoj prav ampak pred nakupom te severne pasme moraš pač vsaj malo poznati njegove lastnosti. Me prav zanima kako se razvija vajin. No javita se kaj. Pa veliko pasjih užitkov. lp Maja
Logiran
furby
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 25


« Odgovor #6 : torek, 01.10.2002 : 08:07:01 »

®ivjo Maja

Glede na to, da imaą doma ľe seniorja, me zanima kakąen karakter ima tvoj pes in kako je zadrľan do drugih psov.

Kaj si imela v mislih s tem, da je včin psov v napačnih rokah.

Lp Furby

[izbrisana prazna povezava na sliko; Jana]
Logiran
Maja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 312



« Odgovor #7 : torek, 01.10.2002 : 10:52:42 »

Pozdravljen!

Moj pes je po karakterju len z eno besedo. Je iz tako imenovane shov vzreje in ni nikoli imel nobenih vlečnih ambicij. Verjemi mi, da smo probali na prvem vlečnem taboru, pa ni šlo. Sva pa tudi midva zelo uspešno trenirala poslušnost. Poskusila sva tudi z agilityjem, a je bil pretežek in ga ni veselilo, tako da sva to opustila.

Do drugih psov pa se je začel rangirati nekako po 2 letu. Naj omenim, da je imel normalno socializacijo, tako, da to ni bilo povezano z mojo vzgojo. Tudi doma smo imeli še enega samca a sta imela razdelano po rangu kje sodita.

No skratka bilo je kar nekaj problemov, ker sem bila navajena z njim hoditi povsod. In ko je ratal tako netolerantem do samcev smo morali pač malo paziti.

Tudi razstavljala sem ga zelo uspešno eno sezono, a smo to po avtomobilski nesreči opustili.

Moje izkušnje z drugimi samci pa so, da je večina dominantna do ostalih samcev. Skratka psi so samostojni in ne pustijo, da bi jih kdo nadvladal. Vsaj moj ni. Smo pa srečali tudi take Malamute, s katerimi se je Orry samo grdo pogledal in so šli naprej svojo pot.

Glede mojega komentarja za lastnike. Pred leti, ko sem jaz kupila tega psa, v Sloveniji še niso bili tako razširjeni. Malo ljudi je poznalo to pasmo in njene značilnosti. Večina jih je kupila zaradi njegove impozantnosti in lepote, pozabljali pa so na dejstvo, da je to zelo prvobiten pes z prvobitnimi nagoni. Skratka srečala sem veliko ljudi, ki jim je po domače povedano, pes zrastel čez glavo. Niso se jih upali spuščati, ker jih pes ni ubogal ali pa je bil nevaren za druge pse. Skratka pes, ki je tako velik in močan kot je večina Malamutov, mora biti obvljadljiv in kdorkoli trdi, da se njih pač ne da šolati, to pomeni le to, da se za to niso dovolj potrudili.

Skratka veliko sreče in zadovoljstva s tvojim Malamutom, pa oglasi se še kaj.

lp

Maja
Logiran
furby
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 25


« Odgovor #8 : četrtek, 03.10.2002 : 07:19:16 »

Pozdravljena !

Za mojega nebi moral trditi, da spada med lene pse. Včasih je celo preveč aktiven, tudi midva sva probala z vleko sani in nama je za začetek kar dobro izpadlo. So pa zelo močni, kajti ni mu bilo vlečt osebe s 75 kg.

Tudi moj je po 2 letu postal ostrejąi do psov. So psi, ki nemarajo neznanih psov v svoji bliľini. Je pa res, da če bo drug pes mirn in nebo renčal na mojega, bo moj isto mirn. Drugače pa je pravi cirkus.

Kar nekaj rastav sva se udeleľila, ampak samo pri nas. Z ocenami sem bil zadovoljen. Letos sva zmagala v svoji kunkorenci na CACIB-u Vrtojba. Za nadaljne pa ąe nevem.

Malamuti so večni otroci, zelo radi se igrajo in v druľbi ljudi. Niso napadalni, vsaj jaz ąe nisem sliąal, da bi Malamut napadel človeka.

Uspelo nama je celo naredit izpit A. Kar je za mene dovolj, kajti to niso psi za ąolanje obrambe, čeprav se tudi to da osvojit. Je pa res, da potrebujeą veliko več časa za določeno vajo, kot z psi, ki so boj primerni za to ( Rotweiler, Nemąki ovčar,..). Vendar se da. Tako, da ga sedaj lahko mirno spustim iz povodca kjerkoli in mi nebo uąel ali se zapodil za drugim psom.

LP Furby
Logiran
Maja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 312



« Odgovor #9 : petek, 11.10.2002 : 14:36:27 »

Me veseli Furby, da spadaš med normalnejše lastnike Malamutov. Pa saj ne vzami tistega stavka tako resno ampak pač videla sem že toliko neprimernih lastnikov, da pač sama nikoli nisem promovirala pasme.

Sicer pa menim, da je na splošno preveliko neprimernih lastnikov psov katerekoli pasme.

Pa veliko veselja še naprej.
Pozdravček tudi Thoru.

lp

Maja
Logiran
ARTI
midi
****
Spol: Moški
Sporočil: 258



« Odgovor #10 : sobota, 30.11.2002 : 15:01:33 »

Sem lastnik dveh Aljaških Mlamutov (AM) in vzreditelj le teh.To pasmo poznam zelo dobro,čeprav se mi zdi,da včasih še premalo.Kot veste,AM je pes z zapleteno osebnostjo,zelo inteligenten in v istem trenutku neodvisen in trmast,ljubezniv ter razigran,poln ponosa in dostojanstva,sposoben izraziti svojo močno povezanost z naravo,celo bolj od vseake druge pasme,istočasno pa je odlično složen in miren doma.Je zelo dominanten pes,posebno do samcev svoje pasme.No,dominanten postane po puberteti.Pri tem se popolnoma strinjam z Majo,pa tudi,da ni za vsakogar.Če mene vprašate je AM primeren pes le za ljubitelje in poznavalce te pasme,nikakor pa ne za nove neiskušene lastnike,ki bi jim bil prvi pes.Jaz začnem psičke šolati že po prvem mesecu njihove starosti (KLIKER),s katerim sem dosegel že nekatere uspehe,npr.Pri dveh mesecih vsi psički v leglu vedo katera je njihova posodica za hranjenje.Pri dveh mesecih so zelo zelo priporočljive igralne urice in takoj za tem mala šola.Ni pa še to vse!AM moramo socijalizirati tudi z drugimi živalmi (konj,muca,kokoš,koza,itd)in ljudmi in to do trinajstega tedna njegove starosti,dokler pri psišku traja obdobje socijalizacije.Pri vzgoji moramo biti dosledni in nepopustljivi.Le tako bomo iz kužka naredili sebi primernega prijatelja.Mi bomo veseli ker nas bo ubogal,on pa zato,ker bo razumel,kaj hočemo od njega.Furbya poznam na videz iz rastav in se mi zdi res bolj miren in nepopadljiv,za Thora pa upam,da je na pravi poti,pri vzgoji seveda.
08.12.2002 bom na pasji razstavi v Ljubljani z mojo psičko,če vas prinese kaj naokoli,se lahko spoznamo.
ps.pa prinesite kako sliko vašega kužka.     pozdrav  ARTI
Logiran

furby
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 25


« Odgovor #11 : torek, 03.12.2002 : 08:46:42 »

Zdravo!

Mene z pson zagotovo ne bo na razstavo. Mogoče pa pridem s kolegom, ki ąe ni razstavljal, da mu pomagam. Glede na to da sodi Italijan bo zelo teľko zmagat.

Arti od kot si? Kako je ime tvojemu psu, mogoče se te bom tako laľje spomnil. Čes se ne vidimo vso srečo.

Maja, kako to,da si se sedaj odločila za Baucerona.

Lp Furby
Logiran
Maja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 312



« Odgovor #12 : torek, 03.12.2002 : 09:05:21 »

Hojla!

Ja vidim, da ste zelo pridni pri pregledovanju postov. Na splošno me zanima veliko pasem, vedno pa sem bolj težila k prvinskim prvobitnim pasmam. Nikakor ne zagovarjam teze, da je ta ali ta pasma najboljša. Po duši sem kinolog in zanimajo me delovne sposobnosti mnogih pasem. Zato me je tudi zanimalo glede Baucerona.

Aljaški malamut me je navdušil že zelo dolgo nazaj. Vendar so moje potrebe in zmožnosti zdaj različne in preprosto trenutno še enega Malamuta nikakor ne bi mogla imeti.
lp

Maja
Logiran
Thor
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 103


« Odgovor #13 : četrtek, 20.02.2003 : 08:29:03 »

Po daljsem casu spet malo pozdravljam Cheesy

Vceraj sem od Thora dozivela neprijetno presenecenje. Sokiral me je, ker ga velikokrat odpeljem v ljubljano k meni domov in pri nas sicer nori po stanovanju, fehta, bluzi, ampak Eros (psicko mesanko) pusti kar pri miru.

Vceraj pa sem sla z Eros k Thoru. In jo je napadel sram Cry Sicer ne hudo, saj sem ga hitro poklopila, vendar je tako ocitno branil svoj teritorij, da se ni smela priblizati pesjaku na vec kot 3 metre. To se mi zdi sicer dovolj razumljivo, vendar psicko vidi vsaj enkrat do dvakrat na teden in se mi je kar malo zameril! Barabuh!

Nikoli se nisem opazila, da bi bil sam od sebe neprijazen. Ce ze, potem je bil kak razlog... ali ga je provociral pes, ali lastnik kakega drugega psa, pa je pokazal zobe. Skocil ni nikoli na nikogar. Se okrog malih otrok je cisto sprejemljiv. Edino cesar ne mara in hoce imet pod kontrolo je, ce hocem recimo pobozat kakega drugega kuzka. Potem pa izrazi vse svoje ljubosumje.

Sicer se ga ne bojim, vendar mi ni prijetno, ce se zazene proti meni, saj je na zadnjih nogah ze visji od mene Tongue Cool In ker cakamo otrocka, bi bil kak tak izpad nezazeljen... Tudi kar se ljubosumja tice...

LP

Tanja

Logiran
furby
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 25


« Odgovor #14 : sreda, 26.02.2003 : 19:29:58 »

Tudi jaz imam iste probleme. Ko je bil še majhen je bil prijatelj z vsemi psi, nekje pri letu inpol pa je se pričel obnašat do drugih precej zvišeno in če je bilo potrebno je tudi zarenčal.

Glede ljubosumja pa so očitno vsi enaki. Ko ga imam na sprehodu in pride kdo drug s psom in bi ga jaz hotel primit se moj takoj stisne k meni in me prične nadirat Smiley.
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 110   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 5  |  Tema: Aljaški malamut - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines