mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 03:18:36

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Se je predstava nekaterih malo obrnila na glavo?
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Se je predstava nekaterih malo obrnila na glavo?  (Prebrano 12385 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« : četrtek, 27.03.2008 : 09:53:25 »

Zaradi specificnosti primera objavljam tole v posebni temi, ceprav smo prezvecili ze mnogo "enakih" situacij, pa vendar ne povsem enakih ... Predvsem si zelim brati komentarje tudi tistih, ki ste mnenja, da male pasme lahko bezljajo po svetu brez strikov in nadzora. Da "moj majcken" pa ne bo nic naredil. Da majckeni pa niso trop. Bla, bla, bla ...

Torej, citiram STA

Laško, 27. marca (STA) - V Polani pri Jurkloštru na območju Laškega sta v torek psa napadla drobnico. Psa, eden je pasme maltežan, drugi pa nemški ovčar, sta drobnico napadla in pomorila v hlevu. Pri pokolu ju je zalotil lastnik črede in jo uspel zadržati v ograji. Psa sta bila odpeljana v zavetišče za živali Zonzani.
[konec citata]

Ne bom se spuscala v to, ali gre res za maltezana ali kaj podobnega tej pasmi, gre za preprosto dejstvo, da je bil pri pokolu ocitno polno udelezen zelo majhen pes.

Na koncu tele debate si zelim, da bi vsi mi, brez izjeme, sprejeli dejstvo, da so vsi psi v resnici PSI, se posebej, ko so v tropu.
Pa da vidimo, kaj mislite.

Morda se poziv Policije, da se javite tisti, ki bi karkoli vedeli o lastnikih obeh psov. Prepricana sem, da maltezanov (beri: majhnih belih kocastih psov) na tistem obmocju ni toliko, da lokalni prebivalci ne bi hitro vedeli, za cigavega psa gre. Torej, ste zavedni pasjeljubci, ki znate lociti, kaj je prav in kaj ne? Ali bo ostalo vse tiho, psa v Zonzaniju, lastnik/a pa brez kazni? Tisti, ki kaj veste, pomislite, da na naslednjem sprehodu srecate dva taka.
Logiran

žana
rad pišem
****
Sporočil: 311


« Odgovor #1 : četrtek, 27.03.2008 : 10:51:11 »

Kolikor vem, je bila izjava policije ...."dva velika psa".
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #2 : četrtek, 27.03.2008 : 10:55:43 »

A dej no, da tak mali kuži tud lahk hud rata?

Šalo na stran. Seveda lahko. Oziroma, v vsakem psu so prvinski nagoni ne glede na njegov izgled. Nekateri so bolj izraženi, drugi manj, ob primerni spodbudi pa še kako oživijo.

Sem lastnica dveh majhnih psov. Zaradi nezadostne fizične moči in zakrnelega zobovja moji psici nista sposobni sami ovce fentat. Sta pa še kako sposobni sodelovat pri takšnem krvavem žuru, če bi imeli dostojnega pomagača, kot je nemški ovčar. Sicer bi bil veliki kompanjon tisti, ki bi ubil ovco, tamali bi mu pa pri tem dejavno pomagal s plašenjem žrtve in potem pri žretju.

Moji "kužiki" bi še kako ovce podili, vendar jima ne pustim. Sicer prideta z njimi v stik samo na kakšnem dopustu na Jadranu, ampak takoj jima je jasno, kaj bi počeli z njimi. Preganjali bi jih, dokler ovci ali njima ne bi zmanjkalo moči. Sicer je nista fizično sposobni ubit, vendar ne dvomim, da jima prav to roji po glavi. Klju temu, da ovco splaši majhen pes, je ta vseeno v nevarnosti, saj se lahko polomi na kamenju, v paniki pade v kakšno brezno. Zakaj že? Zato, da bi se recimo jaz zabavala ob pogledu dve majhni pasji sraki, ki plašita ovce? Zato, da bi si moji psici pumpali nagon, s katerim itak nimata kaj počet v življenju?

Res je že skrajni čas, da lastniki majhnih (in velikih) psov začnemo razmišljati širše. Vsakič, ko slišim za tak primer, pa se vedno vprašam, zakaj za vraga ovčjerejec svoje črede ni zaščitil z ustreznim pastirskim psom, kraševcem, šarplanincem ali podobno zverjo? Te pasme obstajajo z določenim namenom in svojo nalogo znajo odlično opravljati. Zakaj je to zavedanje, ki je bilo v preteklih stoletjih tako močno, da je nastalo toliko pastirskih pasem, zdaj ni več živo? Bi lahko tu naredila več KZS in pasemski klub za kraševce?
Logiran
Katya
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 99



« Odgovor #3 : četrtek, 27.03.2008 : 11:13:06 »

Vsakič, ko slišim za tak primer, pa se vedno vprašam, zakaj za vraga ovčjerejec svoje črede ni zaščitil z ustreznim pastirskim psom, kraševcem, šarplanincem ali podobno zverjo? Te pasme obstajajo z določenim namenom in svojo nalogo znajo odlično opravljati. Zakaj je to zavedanje, ki je bilo v preteklih stoletjih tako močno, da je nastalo toliko pastirskih pasem, zdaj ni več živo? Bi lahko tu naredila več KZS in pasemski klub za kraševce?

Zakaj pa bi naj ovčjerejec zaščitil svojo čredo s psom??  (Pri tem izvzemam področja, kjer je zaščiteno območje za velike zveri - tam je vsekakor takšen način varovanja smiseln.)

Dolžnost vsakega lastnika psa je, da je le-ta pod nadzorom in ne more prosto šetkat naokoli in napadat živali (ovc, srn, fazanov ipd.). In zakaj nalagat neke dodatne dolžnosti ovčjerejcu, ki svojo čredo na primeren način zaščiti (el. ograja ipd.) samo zaradi tega, ker  je nekdo pač brezobziren in svoje pse prosto spušča in ga ne briga za škodo, ki jo povzročajo?

Malo off topic: Vsekakor pa je smisleno vzpodbujanje varovanja črede na območjih, kjer živi medved. Čeprav ne vidim smisla, zakaj bi nekdo želel na vsak način gojiti drobnico tam, kjer je nevarnost napada velika. V tem primeru pa bi lahko postavili "pogoj" varovanja črede s psom pa morda dodali kakšne subvencije, če je to kraški ovčar.

Najprej je potrebno narediti red na strani nevestnih lastnikov malih, velikih in srednjih psov - zagotovo se strinjamo. Ker psi ne prosto spuščeni psi ne povzočajo samo škode pri živalih, ravno tako povzočajo prometne nesreče, napade na ljudi .....


In mogoče bi morali vsakemu lastniku malega psa, ki trdi da pa njegov pa že ne bi storil kaj takega, ker je majhen in sploh in oh bi se samo igral, pomolit ta članek podkrepljen s kakšno fotko pod nos.

Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #4 : četrtek, 27.03.2008 : 11:15:18 »

Aha, tudi moji bojevniki so te sorte in bi se šli z veseljem kako tako "seanso". Za Xeno sem sploh prepričana, da ji je v času "pred mano" že uspelo kaj na oni svet spravit.

lp, Katarina
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #5 : četrtek, 27.03.2008 : 11:34:09 »

Kolikor vem, je bila izjava policije ...."dva velika psa".

Na lokalnem radiu sem zjutraj poslusala tocno tako navedbo, kot je na STA - nemski ovcar in maltezan, govorila je (kot vsak dan) predstavnica Policijske uprave Celje. Upam, da vedo, o cem govorijo in da pomeni "kolikor vem ..." samo rekla/kazala.
Predvsem pa upam, da policaji ze vedo za identitete obeh psov in njunih lastnikov. In seveda, da bodo proti vsem ustrezno ukrepali.
Logiran

Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #6 : četrtek, 27.03.2008 : 11:51:04 »

Katya, nikakor ne zagovarjam lenobe nevestnih lastnikov psov in se strinjam, da je treba pse imet pod kontrolo.

Je pa tudi res, da so v preteklosti črede učinkovito varovali pastirski psi, in to ne samo pred divjimi zvermi, ampak tudi pred podivjanimi psi. Mislim, da je to učinkoviteje kot varovanje samo z električno ograjo, v veliko državah pa je varovanje črede z ustreznim psom že normativ in brez tega ni povračila za nastalo škodo.

Pa tudi za ohranitev kraševca bi bilo to fajn.

Absolutno pa je treba ornk udarit po tistih, ki pustijo svoje pse, da se takole "zletajo".
Logiran
Katya
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 99



« Odgovor #7 : četrtek, 27.03.2008 : 12:17:04 »

Kalsang: vem, da ne zagovarjaš  prosto sprehajajočih se psov Smiley

Tako sem napisala zaradi tega, da ne bo komu slučajno padel na misel izgovor:" JNaj si ovčjerejci pse nabavijo za čuvat, da se bo moj pes lahko še naprej prosto sprehajal"  Lips Sealed

Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #8 : četrtek, 27.03.2008 : 12:26:59 »

Citat
... sta drobnico napadla in pomorila v hlevu

Kaj imata za delati v nekem hlevu dva tuja psa?
Kaksna naj bi bila ucinkovita zascita zivali v hlevu? Z varnostnikom in pistolo? Da bomo potem skocili v luft, da bi lahko strelec ... bla bla bla ..., preden bi postrelil pse?
Logiran

Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #9 : četrtek, 27.03.2008 : 13:19:38 »

Ah ja koliko so jih že postrelili, takih ki so ovce klali (včasih tudi kakšnega, ki je samo malo preveč od blizu gledal) pa se ni še noben razburjal. Če je ovčerejec tudi lovec ali pa je s kakšnim prijatelj, ni problema. Samo se mi zdi, da so zadnje leto ali dve zelo neučinkoviti - kar nekaj psov (ponavadi v parih) je bilo, ki so uspeli poklati v večih obiskih po več 10 ovac, preden so jih dobili (če so jih, vseh niso). In kadar koljejo v parih, je drugi kompanjon lahko majhen, saj glavno da ovce goni. Pokolje jih večji. Da pa bi bil pravi maltežan pa ne verjamem. Je premajhen in prenežen. Takemu bi se še ovce smejale. Oven bi ga pa mirno pohodil. Nekaj majhnega, belega in kosmatega pač. Sicer pa, če so ga dali v Zonzanija, se bo pojavil na slikah, pa bomo videli, kakšna pošastka je to bila.
Logiran
Zivc
rad pišem
****
Sporočil: 392


« Odgovor #10 : četrtek, 27.03.2008 : 13:30:50 »

Opa, naš maltežan je imel idejo srno podit. In se mu srna ni ravno smejala. Moja predstava: če do črede ovc priletita 2 zagnana psa, se ovce poženejo v beg. Če bi se oven spravil na malega psa, je tu še vedno ta velik, da poseže vmes. Ne podcenjujmo malih psov. Ubiti verjetno res ne morejo, gonijo pa lahko!
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #11 : četrtek, 27.03.2008 : 13:45:32 »

Kaj imata za delati v nekem hlevu dva tuja psa?
Kaksna naj bi bila ucinkovita zascita zivali v hlevu? Z varnostnikom in pistolo? Da bomo potem skocili v luft, da bi lahko strelec ... bla bla bla ..., preden bi postrelil pse?

Mogoče z vrati zaprt hlev...na glas razmišljam...
Logiran
Katya
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 99



« Odgovor #12 : četrtek, 27.03.2008 : 14:19:35 »

Zakaj bi se morali posebaj ščititi pred nečim, česar ne bi smelo biti?? Tega ne razumem najbolj Huh

Psi nimajo kaj za samostojno divjat naokoli in tukaj je problem. Ne v tem, da lastnik ni zaprl hlevskih vrat.

Drugače pa, kot je že Živc napisal, majhen pes lahko prav tako povzoči veliko škodo že samo s preganjanjem živine (tudi če je ne raztrga). K temu prištevam vse poškodbe, ki jih bežeča žival pri tem dobi, še sploh če je na ograjenem pašniku in se iz strahu zaletava v ograjo itd.

Imela sem priliko spoznati psa, ki je imel cca. 30 plečne višine pa mogoče 10 kil in je raztrgal srno. Ob mojem zgražanju je lastnik samo skomignil z rameni.  Sad
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #13 : četrtek, 27.03.2008 : 14:33:00 »

Moji sta šicujki, pa že ena sama brez pomoči druge ovco konkretno v beg požene. Oven se jima sicer ne bi pustil, ampak ga ni v vsaki čredi.

Če se ovce šicuja ustrašijo (nižji od 30 cm in lažji od deset kil), se tudi maltežana ali njemu podobne beštije.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #14 : četrtek, 27.03.2008 : 14:48:39 »

Psi nimajo kaj lutat okrog brez nadzora. To drži. Drži tudi, da znajo priti v hlev tudi skozi okno ali pa odškrbljajo vrata. Drži pa tudi, da ne dovolj zavarovane ovce pogosto zginejo tudi v kakšen žakelj in odidejo po dveh nogah. Je kar pametno zaščititi svojo lastnino.
Ampak včasih ne morem verjeti, kako flegma so malomarni pasji lastniki. Ko sta pred kratkim dva psa klala ovce in so po večih napadih našli lastnico in ji vrnili psa (ki sta bila, kako klasično, podnevi zaprti, ponoči pa so ju spuščali, da se "malo zleteta") skupaj z mastnim računom, ja bbil mir samo nekaj noči, potem sta pa spet harala okoli.
Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Se je predstava nekaterih malo obrnila na glavo?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines