mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 23:24:12

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  Tema: Vlečni psi
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8   Dol
Natisni
Avtor Tema: Vlečni psi  (Prebrano 42425 krat)
0 članov in 3 gostov pregleduje to temo.
musher
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 46


« Odgovor #30 : ponedeljek, 13.01.2003 : 01:57:39 »

Hvala vsem zas pomoč Cheesy
Tudi jaz upam, da se bo to obdržalo do 25.-26., takrat pa vsi vabljeni v Logarsko dolino. Upam, da se vidimo v čim večjem številu. Če kdo teče na smučeh, in mu je pri tem pripravljen pomagat tudi njegov pes, se pa lahko prijavi na tekmovanje v skijöringu.
Naj zdaj izkoristim priliko in oznanim, da imam spet nekaj psov viška. Če koga zanimajo dinamični, športni psi, naj se javi. Želel bi oddat za simbolično ceno tri ali štiri pse, ki za mene ne dosegajo dovolj dobrih rezultatov, so pa še vedno zelo dobri za kakšnega bolj rekreativnega musherja, ali za manjšo vprego, ali tudi za skijöring.
LP
Aleš
Logiran
daisy
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 479


« Odgovor #31 : torek, 14.01.2003 : 15:40:32 »

musher,
na forumu smo nekaj pametovali o vlečnih psih in ugotovili da v bistvu ne vemo skoraj nič.
ali lahko razložiš katere kategorije obstajajo in kako se imenujejo (človek na smučkah in pes, 3 psi in sani .....), in v katerih kategorijah lahko tekmujejo rodovniški psi in kje ostali. glede na to da je sneg bo verjetno tudi kaka tekma v sloveniji. pa še to povej da si pridemo ogledat da ne bomo pametni samo iz knjig in televizije  Wink
Logiran
MISA
novinec
*
Sporočil: 40


« Odgovor #32 : četrtek, 16.01.2003 : 13:56:18 »

Zdravo musher!
Z prijateljico sva si hoteli ogledat tekmo, ki bo bil ta vikend v Auronzu di Cadore (I) a ker sem ravno kar prebrala, da bo bila tekma tudi v Logarski dolini, bi te prosila, ce mi lahko das malo vec informacij kako vse skupaj poteka.
Najlepsa hvala
Irina in Misa
Logiran
Kapitan_Nemo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 388


« Odgovor #33 : četrtek, 16.01.2003 : 22:16:30 »

V januarski št.revije GEA lahko najdete imeniten članek "DIRKA Z VLEČNIMI PSI - po divjih prostranstvih Kamčatke" z prekrasnimi fotkami  Toma Jeseničnika.  Tekme Beringije so se udeležili slovenski veterinarj Mitja Osterman, njegov pomočnik Brane Struga, fotograf  Tomo in novinarka RTV Slovenija Maja Kirar  Cheesy
Prekrasna zgodba...mene je ganil zadnji od-stavek :
"Prvouvrščeni Jurij si je z zmago prislužil 30.000 rubljev, kar je za povprečnega prebivalca Kamčatke precej, v primerjavi z nekaterimi dirkami v Evropi in v Ameriki pa je bila njegova nagrada 50x manjša. Resničnih zmagovalcev - psov, pa na razglasitvi nihče od 7 govornikov ni omenil niti z besedo. Njihova telesa so se še tresla zaradi zaužitih zmrznjenih rib, ko so zviti v klobčič, privezani vsak na svoj grm, utrujeni začeli sanjati pasje sanje.  Cry
Logiran
musher
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 46


« Odgovor #34 : petek, 17.01.2003 : 02:47:03 »

Daisy, Miša,
Dirka za državno prvenstvo bo v Logarski dolini 25. in 26. 1., če bo seveda sneg do takrat zdržal. Ponavadi je start ob 10ih. Tekma je kot vse sprinterske tekme dvodnevna, v soboto prvi tek in v nedeljo drugi tek. Obakrat po isti progi, časa se seštejeta in najboljši skupni rezultat da zmagovalca. Kake večje dirke so lahko tudi tridnevne (evropsko in svetovno prvenstvo). Vsprintih so naslednje kategorije:
a) na smučkah:
  - skijöring (smučar tekač in pes povezana z elastično vrvjo. pes vleče tekača in ne obratno Grin)
  - skandinavska pulka (med smučarjem tekačem in psom so še manjše sanke ki so obtežene glede na težo psa)

Te discipline so ločene po spolu (ljudi, ne psov Wink)

b) na sankah:
 - do 4 psi v vpregi, dolžina proge cca 8 km
 - do 6 psov v vpregi, dolžina proge cca 12 km
 - do 8 psov v vpregi, dolžina proge cca 18 km
 - neomejeno število psov v vpregi, dolžina proge cca 22 km

V teh disciplinah nastopajo skupaj moški in ženske

Sam nastopam v odprtem razredu (neomejeno št. psov v vpregi). V Sloveniji sem v tem razredu edini, prav tako je samo en predstavnik v razredu do 8 psov, zato teh disciplin na državnem prvenstvu zaenkrat ni. Prav tako nimamo predstavnikov v skan. pulki. Po naših pravilih morajo v posamezni disciplini za razglasitev državnih prvakov nastopati vsaj trije tekmovalci. Bo pa letos disciplina z dvema psoma v sankah, kar sicer ni uradna disciplina, se pa zadnje čase precej pogosto pojavlja na manjših tekmah, predvsem v Italiji. Mislim, da je to zelo vredu za popularizacijo tega športa, saj dva psa pa si res lahko skoraj vsak privošči.
Torej, vsi ki vas ta šport zanima in bi radi izvedeli kaj več o njem, pridite naslednji vikend v Logarsko dolino! Roll Eyes
Ja, pa še nekaj o dirki Beringija. To je pravzaprav dirka domačinov s Kamčatke. Skoraj bi rekel bolj pustolovščina kot "prava" dirka. Članka sicer (še) nisem prebral, sem se pa takrat nekaj pogovarjal z našimi "udeleženci" te dirke. Mislim, da je bila takrat sploh prvič prisotna veterinarska ekipa na tej dirki. Tudi psi na tej dirki so še pravi polarni psi, nekateri še skoraj bolj podobni medvedom, ki na sodobnih sprintih ne bi imeli velikih možnosti za uspeh. Ne vem pa od kod podatek, da so na evropskih dirkah večje denarne nagrade. Na Aljaski ja, v Evropi pa nagrad praktično ni, razen kak žakelj futra. Edina denarna nagrada, ki sem jo v enajstih letih prejel, je bila 50.000 lir (LIR, ne mark, kar bi bilo zelo vredu) za osvojeno tretje mesto na italijanskem državnem prvenstvu pred nekaj leti.
LP
Aleš
Logiran
musher
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 46


« Odgovor #35 : petek, 17.01.2003 : 10:23:38 »

Gospoda in gospo Kresoja poznam iz tekmovanj. Tudi na naše dirke sta redno prihajala, mislim pa , da zadnja leta ne tekmujeta več. Sta zelo simpatičen starejši par, ki kolikor sem videl na tekmah zelo lepo skrbita za svoje pse. Ne vem, če sta kdaj tudi razstavljala, mislim pa da ne, saj bi drugače sigurno izpostavila tudi kak razstavni uspeh, kot sta tega iz svetovnega prvenstva vlečnih psov v Švici. To je ena res smešna zgodba. V švici je bilo svet. prvenstvo pod okriljem IFSS, svetovne zveze ki podpira vlečne pse ne glede na pasmo in so zato nastopali v glavnem mešanci. Vedno pa so na take tekme povabljene tudi vprege s čistopasemskimi psi, vendar jih pride zelo malo (čistopasemski psi nastopajo pod okriljem FISTEC in WSA, kot sem že enkrat pisal). Včasih je FISTEC celo prepovedoval svojim članom udeležiti se tekme pod okriljem ESDRA (evropska zveza ), ali IFSS (svetovna zveza). Verjetno je tudi zato prišlo tako malo čistopasemskih psov na ta tekmovanja, pa tudi realno nimajo kaj dosti šans za viden rezultat. Kakorkoli, Mirko (g. Kresoja) je bil edini v svoji kategoriji (do 6 psov) in čeprav je zasedel zadnje mesto, je dobil priznanje kot najboljša čistopasemska vprega. Mi smo ga potem malo "nakurili": "Mirko, pa ti si svetski prvak! Odmah nazovi hrvatsku TV, da daju večeras na dnevnik" itd.  Grin Možakar je bil res navdušen in očitno še danes rad pokaže svojo diplomo. Pa mislim, da to ni nič slabega. Vsaj ni laž, resnično je bil najboljši s čistopasemsko vprego. Kot rečeno, zakonca Kresoja sta zelo simpatičen par in prepričan sem, da če že nimata razstavnih in dirkalnih šampionov imata vsaj zdrave pse, za katere zelo lepo skrbita.
LP
Aleš
Logiran
Since
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 5


« Odgovor #36 : petek, 17.01.2003 : 11:11:40 »

Musher hvala za odgovor. Mi je všeč da jih nekdo pozna.
Je pa gospa napisala, da sta se leta 98 vrnila iz nemčije domov in da od takrat ne tekmujeta več tako pogosto.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #37 : petek, 17.01.2003 : 13:23:41 »

Ali je to par, ki je bil prejšnji vikend gost v oddaji Hišni ljubljenčki na HTV? Gospod je sivolas s čopom!
Logiran

Since
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 5


« Odgovor #38 : petek, 17.01.2003 : 14:05:23 »

Ja, to sta ta dva. Tudi zdaj v kratkem bosta še enkrat na tvju, samo ne vem točno kdaj.
Logiran
NATI
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 305


« Odgovor #39 : sreda, 22.01.2003 : 15:06:57 »

Hojla Musher,

Tudi jaz bi si z veseljem ogledala dirko vlecnih psov za drzavno prvenstvo v Logarski dolini ta vikend. Upam, da bo sneg zdrzal.
Je morda zaradi danasnjega dezja prislo do kake spremembe ali drzi, da tekma bo 100%?
Hvala za odgovor.

Veliko uspehov na tekmi zelim in lp,

Nati
Logiran
Thor
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 103


« Odgovor #40 : petek, 24.01.2003 : 13:01:48 »

V Dnevnikovem kriziscu je med dogodki navedeno drzavno prvenstvo pasjih vpreg v Solcavi. A je to to? Verjetno nista dve tekmovanji?!?

Pise da je v soboto ob 13.00, v nedeljo pa ob 11.00. A ima kdo tocen urnik?

LP

Tanja
Logiran
NATI
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 305


« Odgovor #41 : petek, 24.01.2003 : 13:37:29 »



Hojla,

Tudi jaz sem podobno kot Thor zasledila naslednji program:
http://www.aa-mm.si/aktualno/Prireditve/dp_pasje_vprege.htm

Ker ne bi rada zamudila odlične tekme, me zanima, če objavljen program drži?

Hvala in lp,
Nati
Logiran
musher
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 46


« Odgovor #42 : petek, 24.01.2003 : 23:00:28 »

To je to. Upam, da se vidimo v čim večjem številu. Priporočal bi, da prihoda ne tempirate ravno na start, saj se bo že prej marsikaj zanimivega dogajalo okoli psov. Mislim predvsem na vzdušje in priprave pred tekmo. Takrat bo tudi več časa za pogovore s tekmovalci, ki bodo radi odgovarjali na vprašanja. Za tiste, ki me še ne poznate osebno, mene boste najlažje našli ob črnem Chevrolet Silveradu z nalepkami Eukanuba in drugih sponzorjev.
Na svidenje torej jutri v Logarski Dolini,
Aleš
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #43 : sobota, 25.01.2003 : 19:18:06 »

Fotke z dogajanja v Logarski dolini so ze na netu:
http://www.mojpes.net/prireditve/logarska2003/index.html.

Vzdusje je bilo prijetno, veselo in hladno Wink. Predvsem psi so bili sila neucakani na startu. Kar tekli bi in vsako cakanje jim je bilo odvec.
Kaj vec lahko pove musher jutri, ko pride s tekmovanja. Danes je bil prvi del tekme, nadaljevanje je jutri.

Od forumovcev pa sta bili tudi Thor in Misa.

Zanimiv sport in skoda, da tekmovalcev ni vec. Zamudili smo ski joring - tekmovalce smo videli le od dalec med voznjo Grin. Bomo pa v Kranjski Gori mogoce dovolj zgodaj, da bomo pofotkali tudi to kategorijo.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #44 : nedelja, 26.01.2003 : 17:24:08 »

Gledalcev res ni bilo veliko, smo pa tisti, ki smo bili tam, prav gotovo uzivali in se tudi precej nasmejali Grin.

Ales je na prvi in drugi fotki na drugi strani, na tretji fotki na tretji strani in na zadnji fotki na sedmi strani.

Ker sem bila tudi danes tam, bo se vec fotk, seveda tudi iz podelitve pokalov. Tam bo Ales tudi od blizu Wink Grin.
Logiran

Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  Tema: Vlečni psi
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines