mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 27.04.2024 : 00:40:08

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Tema: Uspavanje - kdaj?
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 20   Dol
Natisni
Avtor Tema: Uspavanje - kdaj?  (Prebrano 84751 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
junior
novinec
*
Sporočil: 2



« : ponedeljek, 12.04.2004 : 13:09:00 »

Pozdravljeni!

Vse strani mojpes.net in foruma nisem še natančno prebrskal, zato mi oprostite, če se je to vprašanje že pojavilo.

Sem lastnik mešanca (največ je v njem kraškega ovčarja, tudi velik je nekako tako). Star je 12 let. Zadnje čase počasneje vstaja, pa tudi umirjen je bolj kot prej. Vem, da vse to pride s starostjo, zanima pa me, kdaj pride čas, ko damo psa uspavati? Je potrebno za mnenje vprašati veterinarja?

Na kuža sem zelo navezan, ampak nočem, da trpi.

Hvala za odgovore!

LP, J.
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #1 : ponedeljek, 12.04.2004 : 13:31:44 »

Zivjo!

Upam, da tole ni samo provokacija  Lips Sealed Undecided!

No, če misliš resno, potem je moje mnenje naslednje: to, da pes počasi ustaja in da je bolj len NI in NIKOLI NE BO razlog za evtanazijo (ker drugače bi lahko dala svojo še ne 1 leto staro bernardinko kar sedaj evtanizirat) . Vem, da na starost psi postanejo gluhi, slepi, ostanejo brez zob, pa še vedno lepo živijo. Saj ljudje na starost tudi niso hiperaktivni in bistri, pa jih nobeden ne evtanizira  Angry Angry.

Pes naj se toliko sprehaja, kot to njemu paše. Prehrano moraš njemu prilagodit (npr. če lahko grize trde stvari, potem mu dajaj senior brikete, drugače pa mehko, kuhano hrano). Druga stvar pa je, če je pes bolan, če ga kaj boli, če trpi. Takrat je smiselno razmišljati o evtanaziji, prej pa ne. Saj tudi veterinarji po zakonu ne smejo usmrtiti zdrave živali.

Pa še veliko lepih dni s svojim seniorjem Grin Wink

Lp Jana
Logiran
junior
novinec
*
Sporočil: 2



« Odgovor #2 : torek, 13.04.2004 : 07:01:51 »

Res ni provokacija. Saj se mi je zdelo, da zna tako izpasti.

Samo kuža izgleda zdrav, le bolj umirjen kot prej. In res je star 12 let. Ljudje mi pravijo, da je to že visoka starost za velikega psa.
Nisem eden tistih, ki je o psih prebral sto knjig. Zaenkrat je zadostovalo, da smo zanj skrbeli z ljubeznijo (prehrana, sprehodi, obiski pri veterinarju, nega, ipd.), zato me je zanimalo, če obstajajo kaki starostni znaki ali kaj podobnega, ko je treba ukrepati. Da ne bi zaradi navezanosti nanj spregledal, da trpi. Zaenkrat se mi zdi, da se ima prav fajn! Smiley

LP, J.
Logiran
oks
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 673


« Odgovor #3 : torek, 13.04.2004 : 07:11:47 »

Sama sem imela nemškega ovčarja, ki je pri 10 leti zelo težko vstajal (imel je precej obrabljen sklepni hrustanec) in sem ga peljala na pregled od takrat naprej je dobival Consequin tablete (proti nadaljnji obrabi hrustanca), pol leta smo ga tudi vozili na fizioterapijo. Stanje se je kmalu izboljšalo...Čez dve leti (pri starosti 12 let) pa smo mu morali začeti pomagati pri ustajanju, tudi pri lulanju je padel, praktično mu je odpovedal zadnji del telesa... sram Najbolj me je prizadelo to, da je bil umsko popolnoma uredu, le malo bolj umirjen, pa sem se morala sama odločiti kdaj bo prišel čas za evtanazijo...Videla sem da trpi, ampak kuža mi je ogromno pomenil in sem ga še 1x peljala na pregled...Imel je ukleščen živec v hrbtenico in tako mi je veterinar sam svetoval, naj se čimprej poslovim od njega in mu olajšam trpljenje... Cry
To je bila najtežja stvar v mojem življenju in tega resnično ne privoščim nikomur! Cry

Želim ti še veliko lepih dni s tvojim mešančkom in ti svetujem: Dokler se ne pojavijo težave zaradi katerih bi kuža trpel, mu omogoči kar najlepše življenje...ti si edino kar ima!
Logiran
Petra
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 786


« Odgovor #4 : torek, 13.04.2004 : 07:22:33 »

Jaz sem imela kraškega ovčarja in so nam rekli, da je vse kar je nad 10 let podarjeno  Undecided (ker pač naj bi ta pasma živela pribl 10 let) naš je imel mikrofilarijo in je doživel  normalnih in srečnih 13 let.

Proti koncu, ni sploh več vstal , ni mogel lulat in kakat (ni več zadrževal), ni jedel in še takrat smo ga zelo zelo težko spustili od sebe  Cry.

Mislim, da če se je umiril še ne pomeni, da je treba razmišljat o evtanaziji.



Logiran
Noli
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 587


« Odgovor #5 : torek, 13.04.2004 : 08:08:03 »

Dokler je vsaj malo žara in veselja v njegovih očeh ne razmišljaj o evtanaziji. Mislim, da vsak, ki ima svojega psa rad, opazi kdaj je res čas za tako odločitev  Wink.

Nikar se ne prenagli in če imaš resne pomisleke, ti svetujem da se dobro pogovoriš s svojim veterinarjem, ki ti bo zagotovo povedal katere težave psa so tiste, kjer res nima smisla. Po tem kar si napisal lahko še mirno uživata skupaj s svojim psom. In starost 12 let je res lepa  Wink, ni pa razlog da ne bi mogel še kaki 2 leti živeti, nikoli ne veš  Grin.

LP Noli
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #6 : torek, 13.04.2004 : 09:06:15 »

Mi smo našega Benota uspavali pri njegovih 12 letih.Bil je že tak revež,da ga je vse bolelo.Ko si ga pobožal po dlaki,si občutil,da se je kar malo stresnil od bolečin(pasja kuga),pa tudi zobke je imel že zelo slabe. :'(Uspavati so ga peljali starši(naskrivaj),saj jim drugače ne bi ratalo.Jaz sem takšnega mnenja,da dokler pes res ne more več opravljati svojih potreb,naj živi!!!Olajšajmo in polepšajmo mu življenje,dokler imamo še možnost,ljubimo svoje pse,da nam ne bo enkrat žal!! Smiley
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #7 : torek, 13.04.2004 : 10:01:15 »

Po opisu sodeč, je tvoj kuža čisto normalen pasji penzič  Grin in ima še kar nekaj poti pred seboj.

Vendar, vprašanje ni odveč. Zelo težko je določiti mejo do kjer je pes normalen penzič in od kje dalje  se pasje življenje sprevrže v mučenje zaradi egoizma lastnika, ki se nikakor ne more sprijazniti z dejstvom, da je prišel čas za slovo.

V naš dom je prišel starejši samojed (izbeglica), katerega (pri 12 letih) starostni znaki so bili enaki, kot jih opisuješ ti.
Po temeljitem posvetu z veterinarjem, smo mu občasno dajali tablete proti bolečinam (ne spomnim se več katere, ker je od tega minilo kar nekaj let). Kuža je dočakal skoraj 14 let.
Ko ni več mogel zadrževati blata, ko mu je vstajanje in gibanje postalo muka in je ugasnil lesk v očeh, smo vedeli, da je prišel čas.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Lilit
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.364


« Odgovor #8 : torek, 13.04.2004 : 10:08:24 »

Oj,

naša labradorka ima 14 let, pa se obnaša, kot da bi jih imela 5 Roll Eyes
Sicer na sprehodih hodi zelo počasi (ampak se potem, če je treba, zašprinta za mačko, kot da ji ne bi bilo nič Shocked), težko sedi oz. se vedno takoj uleže in kadar je razburjena, začne hropst. Tudi slabše vidi in sliši.
Ampak še vedno ima neverjeten tek, še vedno je požrešna, normalno opravlja vse svoje potrebe in nasploh dela vse normalno, samo malo bolj počasi.

Tako da je nikakor nimamo namena dat uspavat. Po mojem je "pravi" čas, ko se pes ne more več normalno gibat in ko ne more več zadrževati lulanja in kakanja; v bistvu, ko je nepokreten.
Pravzaprav razmišljam, zakaj bi jih sploh uspavali? Sej nekateri umrejo tudi naravne smrti Huh
Prej smo imeli eno mešanko, ki je bila že pri 8 letih ful slaba, lulat ni več hodila normalno, je kar "puščala", potem pa je en dan kar izginila - ker je bila dokaj samostojna, domnevamo, da je pač šla nekam umret... Tako da jaz v bistvu računam, da bo tudi Ajša umrla mirne naravne smrti in se ne bo preveč mučila Lips Sealed
Logiran
Chris
gost
« Odgovor #9 : torek, 13.04.2004 : 20:57:27 »

Kdaj uspavati..... ko vidiš, da se pes muči!

Naš prejšnji španjel je dočakal 14 let, s sklepi ni imel nobenih problemov, kondicijo je imel dobro, vse je bilo ok, razen malo slabše je slišal, postal je tudi bolj umirjen in ni se več oddaljeval od hiše. Ko pa je kar naenkrat začel bruhat in kašljat, potem pa PANIKA. Rentgen je pokazal da ima raka na pljučih in pa ugotovili so tudi, da ima oslabljeno srce in da se mu seseda zgornji del lobanje (strokovni izraz sem pozabil). Napadi kašlja so bili vse pogostejši in vse hujši, komaj je še dihal, odmikal se je tudi od svojega stalnega ležišča stran, na bolj odmaknjene in mirnejše dele prostorov, takrat smo vedeli, da je prišel čas Sad  Vse to nenadno poslabšanje v slabih dveh mesecih Sad Sledilo je najbolj žalostno obdobje v mojem življenju Sad

Junior, dokler je še ok, bodi čimbolj intenzivno in čimveč z njim, v njegovi bližini, naj vam bo lepo, ko pa enkrat napoči čas, ko vidiš da se poslavlja, takrat mu stoj ob strani in ga pospremi na njegovo zadnjo pot.
Logiran
Tosa
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 309


« Odgovor #10 : četrtek, 15.04.2004 : 20:48:09 »

Če si na psa res zelo navezan, boš sigurno videl, kdaj se pes muči. Naša NO je "penzionistično naravnana" že od svojega osmega leta! Zdaj jih ima 11 in imamo pač "penzionistične sprehode" (vsaj enkrat več časa za isto razdaljo, kot pred časom). Ampak, ker ji tko "resno" zdravje še ne nagaja, pač uživava z njo vsak mesec, ko je še vedno z nama. Po operaciji sva na to celo bolj pozorna . Izkoristi trenutke s svojim seniorjem in ne skrbi. Ko bo kuža trpel, boš to sigurno opazil, če sta res v lepem odnosu! LP
Logiran
miskaaa
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 2


« Odgovor #11 : četrtek, 27.05.2004 : 07:57:29 »

Ja naša mešanka jer dočakala 22 let, veterinar je reku da tolk stare psičke še ni videl Smiley)
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #12 : četrtek, 27.05.2004 : 21:04:16 »

Jaz bi se za uspavanje odločila, ko pes ne bi mogel več samostojno iti na stranišče (potrebo bi opravil leže) in bi začel odklanjati hrano kljub zdravilom za želodec in prebavo. Mislim, da ima vsako živo bitje pravico do dostojne smrti, zato ne bi dovolila, da potrebo opravi leže, ker je to zanj poniževalno in žival se tega zaveda. Mojega psa sem uspavala pri 13 letih in pol, po enomesečnem neuspešnem zdravljenju srca, ko je dvakrat zaporedoma dobil napad. Mislim, da moje sedanje pse ne bom več podvrgla takšnemu zdravljenju, ne glede na to, kaj pravi veterinar.
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #13 : ponedeljek, 06.12.2004 : 11:18:08 »

Ne vem kako to, da nisem našla nič o evtanaziji, razen v temi o raku... Huh

Po tednu dni od nesreče moje najstarejše mrcine sem se odločila, da malce podebatiram z vami.
Izjava ''pametnega'' soseda: ''A sedaj jo boste pa uspavali?'' me ni presenetila, pričakujem še več ''pametnjakovičev'' Angry  Pravi, da sedaj pes TRPI!!! Ja uboga moja mrcina, kako sem kruta, kajne?! Jo kar pustim da trpi, ojej!

Tori si je namreč zdrobila komolec prednje noge. Jo sedaj zato uspavam Roll Eyes Tongue
Operacija ni možna, ker ima tudi starostne izrastline na sklepu... Preostane le dvoje: čakanje in upanje na bolje ali evtanazija.
V primeru, da je Tori bernardinec Roll Eyes in živim v 4. nadstropju brez dvigala bi se zelo zamislila. Ker pa imam le nekaj stopnic in psico lahko (sicer z vso močjo, kar jo premorem Wink ) po stopnicah nesem...
Poleg tega vsak dan lepše skaklja po treh tačkah. Ko pride v sobo, si vzame svojega ježka, se butne na tla in se sama s sabo igra... V njenih očeh se iskri volja do življenja.
Uboga psička, če bi bila sosedova, ali pač?!
Moje mnenje do evtanazije je, da je zadeva neizogibna v kolikor pes več ne more hoditi, jesti in zunaj opravljati potrebe. Dokler pa bo še skakljala okoli, bila živahna (pred nesrečo se je kljub svojim 12,5 letom lahko sprehajala tudi 2 uri!!!), požrešno jedla in pridno lulala in kakala...
IMAM PRAV?!

Teja
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #14 : ponedeljek, 06.12.2004 : 11:29:12 »

Ena tema s takim vprasanjem se mi zdi, da bi lahko bila tale: Uspavanje - kdaj

No, moje mnenje je, da imas prav! Jaz bi naredila enako kot ti!!!

Se eno vprasanje ... mogoce si kje ze pisala, pa nisem zasledila, zato mi lahko das samo link ... si bila pri Matku in zakaj se tega ne da popraviti - operirati?
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 20   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Tema: Uspavanje - kdaj?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines