mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 17:49:13

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Rane  |  Tema: ugrizne rane
Strani: 1 [2] 3 4  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: ugrizne rane  (Prebrano 22660 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #15 : ponedeljek, 01.08.2005 : 13:10:56 »

Saj ju lahko daš skupaj, samo v trenutku, ko bo začel grist (ali samo hotel gristi) mora biti igre konec. Mogoče bo pogruntal, da se mu ne splača.
Logiran
jasminaj
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 506


« Odgovor #16 : ponedeljek, 01.08.2005 : 13:53:45 »

lanabela mi lahko bolj podrobno poves kaj je to absces? kaj ga povzroci, kako zgleda? Huh
ker drugace johny, ko se igra, se tudi z vecino vlecejo za ne vem uhe, lica, vrat.. predvsem johnyja jih dosti tak vlece, ker ima full prevec koze, samo njemu se ne vidi tak kot mondu..mogoce zato ker ima johny vec koze ali kaj?..
torej kaj je absces?
pa ja kako je najboljse take rane prvotno zdravit oz. s cim jih namazati, da se cimprej zacelijo Huh
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #17 : torek, 02.08.2005 : 12:45:42 »

Absces je gnojna bula. Nastane tam, kjer je v koži čisto majhna luknjica, skozi katero pridejo bakterije. ker je majhna se praktično takoj zapre in zaceli. Na zunaj ni videti nič, notri pa se začne nabirati gnoj. sam po sebi ni nevaren, lahko pa nastanejo kar velike bule. Ko "dozori" se predre, gnoj izteče in rana se lahko lepo zaceli brez posebnega zdravljenja. Vendar pa je veliko bolje, da tak ognojek očisti veterinar (za kar je potrebna vsaj lokalna anestezija) Zelo pogosto se namreč zgodi, da se na mestu, kjer je bil absces gnoj nabira znova in znova. Okrog abscesa se naredi ovojnica (s katero se brani organizem pred tujkom) ki postaja čedalje debelejša. nazadnje je potrebna čisto resna operacija, s katero odstranimo tudi ovojnice. Pri psih se abscesi najraje naredijo ravno na licih. Mački, ki se pretepajo jih imajo pa najpogosteje na vratu.
Nekaj podobnega so žepi, ki nastanejo pri malo večjih ugrizih. Tudi v njih se nabira gnoj, so pa nevarnejši, mogoče zato, ker niso omejeni z ovojnico. Se je že zgodilo, da je pes dobil sepso in poginil.
Jaz dam na ranice betadin, vendar lahko razkužiš samo na površini, kaj je notri pa ne veš.  V bistvu lahko samo upaš, da se ne bo zagnojilo (ponavadi se ne).  Večje ugrizne rane (luknje), pri katerih je to možno, je treba sprati tudi od znotraj. Če si upaš, lahko narediš sama,rabiš malo večjo brizgo brez igle,  lahko uporabiš najprej sterilno fiziološko raztopino potem pa še (pravilno razredčen) Plivasept ali betadin. Je pa veliko bolje, če to naredi veterinar, saj se večina psov  otepa, sprati pa je treba res temeljito.
Logiran
Ester
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 298


« Odgovor #18 : sobota, 06.08.2005 : 14:33:40 »

Živjo.

Našega buldoga je predvčerajšnjim na sprehodu ugriznil in stresel zlati prinašalec. Doma sem ga pregledala, vendar nisem našla rane. Danes zjutraj pa opazim na vratu bulico- bila je zasušena kri okrog majhne rane. S čim mu jo lahko razkužim? Jaz sem jo namazala z bapanthenom, ki razkuži in zaceli. se pes lahko nalaze še česa drugega, ne samo tetanusa? Kakšni so simptomi? Naš je danes ponoči dobil drisko, je možna povezava?
Logiran
oliver
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 212


WWW
« Odgovor #19 : sobota, 06.08.2005 : 14:51:39 »

Ester najboljše da greš k veterinarju, ki bo preveril, če se pod majhno rano ne skriva žep v podkožju. Ob ugrizih namreč skoraj vedno pride do vdora zraka v pokožje in temu se reče žep. S slino drugega psa se v ta žep vnesejo bakterije in kljub temu da na koži rana ne izgleda velika se lahko v podkožju že začnejo procesi in kmalu nastane absces (nabiranje gnoja v podkožju).
Drugače je take rane najboljše razkužiti z vodno raztopino joda (tržno ime v lekarni Betadine). Ampak kljub temu je treba preveriti ali je žep. Kajti če je potem je potrebna kirurška obdelava rane. Saj je to sedaj že dva dni stara rana.
Tetanus je pri psih zelo redek. Driska najbrž ni povezana z ugrizom.
LP Katja
Logiran
Maja.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.065


« Odgovor #20 : sobota, 06.08.2005 : 15:13:09 »

Mogoče je driska posledica ugriza, vendar le zaradi živcev. Se je po ugrizu kaj drugače obnašal?
Driska je najbrž le pokazatelj stresa. Boš pa videla, kdaj se bo stanje umirilo.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #21 : nedelja, 07.08.2005 : 15:38:24 »

Ester ne sekiraj se, psu ne bo nič, samo preveri, da ni slučajno nastal žep.
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #22 : nedelja, 07.08.2005 : 20:45:11 »

Mi sicer nimamo ugrizne rane, temveč rano od šivov, po kastraciji. Malo se mu je vse skupaj vnelo in na kliniki so mi dali pol spreja Bivacina. Poskusila sem vse, da bi ga našpricala ampak je nemogoče. Imam pa doma Garamycin. Bi ga lahko s tem namazala?
Logiran
Ester
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 298


« Odgovor #23 : nedelja, 07.08.2005 : 21:46:06 »

Mogoče je driska posledica ugriza, vendar le zaradi živcev. Se je po ugrizu kaj drugače obnašal?
Driska je najbrž le pokazatelj stresa. Boš pa videla, kdaj se bo stanje umirilo.

Maja jaz sem tudi na začetku mislila, da je psihično, samo on se je po napadu obnašal, kot da se ninič zgodilo in se je razveselil naslednjega psa, ki je prišel mimo. Jaz sem bila pa z živci čisto na koncu. sem se zjokala! Tako, da se zdaj jaz psov bojim. Sej vem, da pretiravam, samo ker se bila v šoku in nisem mogla čisto nič naredit. driska se nam je pa umirila.
Logiran
oliver
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 212


WWW
« Odgovor #24 : nedelja, 07.08.2005 : 22:15:19 »

Andi, če je rana gnojna in koža okrog rane pordela potem bi bilo najboljše dati jodove obkladke, vsaj dvakrat na dan. Jod deluje baktericidno (preprečuje rast bakterij) in suši rano. Pa seveda nujno preprečiti lizanje rane. Ko (oz. če) pa je ze krasta lahko namažeš z Garamycinom za zaščito. Na gnojno rano pa antibiotik ne bo pomagal.
Je pa res da se rane po kastraciji zaradi nežne kože na modih počasneje celijo, pa še poletje je in vroče.
Upam da bo kmalu OK. Koliko časa po kastraciji pa je?
LP Katja
Logiran
LIZA
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.939


« Odgovor #25 : nedelja, 07.08.2005 : 22:19:21 »

andi, Liziki se je tudi malo vnelo in sem tako, kot je omenila oliver dajala jodove obkladke in pa seveda zeloo pazila, da ni prišla v stik s kakšno umazanijo in se je hitro uredilo.
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #26 : ponedeljek, 08.08.2005 : 16:25:48 »

Oliver; zdaj je 13 dni od kastracije. Ko so mu dali ven šivčke, se je pri enem malce odprlo in je tudi steklo ven rumeno.
Potem Garamycin ne pride v poštev? Ker na mazilu piše, da deluje proti bakterijam. Kaj pa je razlika med Garamycinom in Bivacynom?
Logiran
Primavera
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 600


« Odgovor #27 : petek, 12.08.2005 : 01:05:51 »

Andi, Bivacyn se dobi tudi v mazilu brez recepta, je pa Garmycin močnejši in ga lahko mirno uporabljaš , Antimikrobna mazila so še Gentamicyn ali Chlorampfenicol.

Dobro je imeti tudi razstopino Mukosa skinsept (imajo na veterini), lahko pa večkrat na dan namažeš z jodom in bo tudi o.k. ne sme pa si lizat.
Logiran
oliver
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 212


WWW
« Odgovor #28 : petek, 12.08.2005 : 08:23:26 »

Andi, sedaj je upam rana že OK!
Drugče pa kot pravi Primavera, pa tudi po mojih izkušnjah je najboljše jod nekajkrat na dan, pa seveda zaščiti pred lizanjem!
Lp K
Logiran
jasminaj
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 506


« Odgovor #29 : petek, 04.11.2005 : 11:15:01 »

da na hitro opisem dogajanje pri nas Roll Eyes. Johny ima na vratu vgrizno rano. Prvih par dni se mu je lepo cello, nato pa je nastala bula. po treh dneh, ko bula se vedno ni zginla, smo odsli k veterinarju, kjer je dobil antibiotik- to je bilo dva dni nazaj. Rekel je, da ce cez dva dni se vedno ne boljse, mu bodo bulo rezali- bula ni na kozi in je trda. Ker stanje se vedno ni nic kaj boljse, gremo danes spet do veta, ki mu bo po vsej verjetnosti rezal bulo. Zdaj pa me zanima, ima kdo izkusnje z tem? kako zgleda, ko mu rezejo? Undecided verjetno ga tak uspavajo Undecided kaj pa kako dolgo se taksna rana celi? Ter kako velika rana je po rezanju, saj si niti pribliznjo ne predstavljam, koliko mu morajo rezati ?  Undecided
se vedno pa upam, da mu bo bula cudezno izginla, dokler pridem domov iz sluzbe, tako da mi ne bo potrebno do veta Roll Eyes Cheesy
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Rane  |  Tema: ugrizne rane
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines