mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 02:39:01

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: ko kupuje psa začetnik z otrokom
Strani: [1] 2 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: ko kupuje psa začetnik z otrokom  (Prebrano 14727 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
lester
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 227


« : ponedeljek, 21.10.2002 : 10:12:05 »

opazila sem, da je bilo izpostaveljeno pri pasmi doberman, za katerega mislim, da je zelo dobro vprašanje, pa je žal zaklenjeno. Ker pa mislim, da je to tema, ki je širšega pomena, saj jih ljudje neformalno delijo tudi na ta način, odpiram novo temo. Če bo jana smatrala, da se podvaja, pa nimam nič prosti, da se jo zbriše.

Značaj dobermana  (linije) se lahko zelo razlikujejo med seboj .Osebno mislim, da si vsak vzreditelj, ki ima leglo, želi dobiti izkušene lastnike svojim mladičkom.

Primer : "Začetnik" z majhnim otrokom, pa še "neurejenim stanovanjskim prostorom, kot je premajhno stanovanje obsolutno ni primeren za dobermana - to je čisto moje osebno mnenje.

No ampak tudi  "tudi vrhunski  in ostali  vreditelji "  imajotako ali drugače družine ali pa majhne otroke. Gre samo za  kombinacijo , ki vsebuje način razmišljanja , prostorske pogoje in znanje o tej pasmi , pa tudi "kinološko v tej smeri  že vzgojene otroke" .

Kar pa zadeva otrok in ostale pasme; pa upam, da bodo dopisali še ostali forumovci , ki imajo ostale pasme
Logiran
brin
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 178


« Odgovor #1 : ponedeljek, 21.10.2002 : 10:22:01 »

Jaz lahko recem,da je pasma zlati prinasalec primeren za otroke, vendar pa se prinasalec pri otrokih zelo razigra in v igri nima obcutka - to pomeni, da lahko skoci na otroka in ga polize po obrazu itd. Seveda se ga otrok ustrasi, zato si jaz ravno iz tega razloga ne upam puscati svojega psa samega z otroki. Drugace pa ni popolnoma nobene nevarnosti, da bi prislo do kaksnega ugriza.
Logiran
yo
gost
« Odgovor #2 : ponedeljek, 21.10.2002 : 10:43:46 »

Moje izkušnje:

PRITLIKAVI PUDELJ
Definitivno NE. Ga imam, pa je preveč fragilen, posestniški in živčen. Če lastniki niso dovolj izkušeni in pozorni, lahko v igri z otrokom hitro pride do "nesporazumov". Pri izbiri moramo biti pozorni na pretirano živčnost in histeričnost. Premajhen pes za majhne otroke.

DOLGODLAKI ŠKOTSKI OVČAR
Definitivno DA (ga tudi imam), je dovolj umirjen, v igri dovolj samokontrole, da ne podira otrok, ni fragilen, je zelo ljubeč in nežen. Paziti moramo na karakter (veliko škotov je boječih ali pa preobčutljivih na zvoke - kar pri otrocih ni dobro).

Yo
Logiran
Tjasa
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #3 : ponedeljek, 21.10.2002 : 10:44:24 »

Tudi jaz se čisto strinjam, da doberman ni primerna pasma za otroke in tudi za odrasle, ki se odločajo za prvega psa. So zelo zahtevni psi, in tudi zelo močni psi po karakterju, zato lahko pri ljudeh, ki še nimajo izkušen z psi (vzgoja, pravila, prehrana, igra) naenkrat zadominirajo in tukaj se začnejo vse težave. Čeprav mislim, da je vsak začetek težak, vseeno ne priporočam dobermana kot prvo pasmo. Govorim iz lastnih izkušenj. Pred nakupom dobermana sem imela že mnogo psov od novofundlanca, foxterierja do mešančkov, in zase mislim, da imam že nekaj izkušen z psi in nihovo naravo, pa vendar se mi zdi, da sem se dozdaj še največ morala ukvarjati z Kaiserjem in zna biti včasih kar naporen, čeprav je moj lubček Kiss. Vsekakor pa to ni pasma ki bi jo kupili otroku za rojstni dan, odlično spričevalo itd, ker ga bo pes zrangiral pod sabo, ker moraš imeti za to pasmo veliko potrpljenja in živcev in včasih tudi močan glas, vse to pa otroku primankuje.

Če se ze odločite za to pasmo se prej temeljito pozanimajte o njej!!

LP Tjaša
Logiran
Tomster
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 325


« Odgovor #4 : ponedeljek, 21.10.2002 : 10:45:06 »

Tudi border collie se hitro razigra in vsak povod za igro je zanj dobrodošel! Midva sicer nimava otrok (še), imava pa borderčka, ki se čisto dobro znajde v enosobnem stanovanju (za kar borderji naj ne bi bili primerni), saj ga večkrat na dan peljema noret in na sprehod, tako da pokuri večino nakopičene energije (se midva krepko prej utrudima Tongue, tako da vse energije z nama zaenkrat še ni pokuril Wink).
To, da kakšna pasma ni primerna za stanovanja oz. manjša stanovanja, se da deloma kompenzirat z intenzivnejšim ukvarjanjem s psom, ko ste doma, deloma pa tudi z vzgojo (Drim je čez dan kar veliko sam, ampak ve, da ko ni nikogar doma, se pač nič ne dogaja, ko sma doma oba, je pa toliko bolj veselo-tega se je navadil in zaenkrat je vse O.K., star pa je 5 mesecev Cool)
Obvezno pa je potrebno psa in otroke, ko se igrajo ali so skupaj, imet pod nadzorom, da ne pride do kake nesreče s trajnimi posledicami za vse, ne glede na to, ali je pes koker španjel, prinašalec, border ali pitbull!
Logiran
brin
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 178


« Odgovor #5 : ponedeljek, 21.10.2002 : 11:12:46 »

Da se nekaj dopolnim:
Se strinjam z Yo ,da pudelj ni za otroke. Nasa bivsa psicka je zbezala pod posteljo, samo da je zaslisala otroke od brata. Ocitno ze otroskega vrescanja ni prenašala... Cool
Nemski ovcar: po mojih izkušnjah je primeren za otroke, saj mirno prenaša cukanje - vsaj naš kuža je bil zelo strpen do otrok - sem bila takrat, ko smo ga imeli, se otrok in baje nic kaj nezna do kuzka (plezanje, lubckanje itd Cool Cool.  Pa je vse mirno in zelo dobrovoljno prenasal.  Cool
Logiran
halicanum
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 188


« Odgovor #6 : ponedeljek, 21.10.2002 : 11:14:29 »


Ne strinjam se z ocenjevanjem primernosti te ali one pasme.

Boljse je vprasanje, ali so (pre)majhni otroci primerni za pasje mladice.

Taksativno nastevati pasme in jim pridruziti "ocene" primeren ali neprimeren, je...pot k nemskemu modelu sestavljanja "seznamov nevarnih pasem".

Dobermani, ki jih jaz poznam (vzreja jih Dezider Nagy, psarna Esporai) so stabilnega znacaja in nenapadalni. Taksen znacaj je "posledica" vzreje, pri cemer je bilo pomembno iz paritvenih kombinacij izlociti nervozne, netolerantne in plasne pse.
Naslednji korak je vzgoja, pri kateri je treba psa navaditi, tudi na otroke, ki znajo biti grobi in vsiljivi. (Pri tem so zazeljene izkusnje)
Grobi in vsiljivi otroci znajo nervirati tudi nas, toda jih prenasamo. Enak odnos do otroka moramo razviti tudi pri psu, in probleme ni za pricakovati.

Kljub temu, je  zaradi nepredvidivosti obeh najboljse, da jih ne pustamo same brez nadzora.

Skratka, pri izbiri psa ki bo imel otrosko druzbo, je potrebno previdno izbrati psa, preveriti znacaj prednikov in preveriti vzreditelja, ne glede na pasmo. Pri temu je dobrodosla pomoc izkusenih kinologov in poznavalcev pasme.

Pozdrav vsem
Darko L.
Logiran
yo
gost
« Odgovor #7 : ponedeljek, 21.10.2002 : 11:21:10 »


Citat


Ne strinjam se z ocenjevanjem primernosti te ali one pasme.

Boljse je vprasanje, ali so (pre)majhni otroci primerni za pasje mladice.

Taksativno nastevati pasme in jim pridruziti "ocene" primeren ali neprimeren, je...pot k nemskemu modelu sestavljanja "seznamov nevarnih pasem".



Brez zamere, ampak preveč fragilni psi ne morejo biti primerni za otroke. Govorim ti iz lastnih izkušenj, ker imam tudi otroka, kinološko vzgojenega, če se tako izrazim, vendar... otrok lahko pade, se spotakne ipd. In če pade na pudlja ali čivavo, si lahko predstavljamo posledice. Pravzaprav ravno zaradi tega odsvetujemo tudi cel kup drugih živalic, kajne?
Sama mislim, da je pomembno poznati značilnosti pasme: ali je večina primerkov tolerantna ali ne, ali so dovolj ali morda preveč živahni ipd. Seveda pa je to samo merilo, potem pa moramo biti pozorni pri sami izbiri mladiča, da izberemo takšnega, ki bo primeren našemu stilu življenja (ne glede na otroke). Še vedno mislim, da nekateri od psov niso primerni za otroke.

Lp, Yo
Logiran
Tjasa
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #8 : ponedeljek, 21.10.2002 : 11:33:50 »


Citat



Grobi in vsiljivi otroci znajo nervirati tudi nas, toda jih prenasamo. Enak odnos do otroka moramo razviti tudi pri psu, in probleme ni za pricakovati.



Tudi jaz ne odobravam predalčkanja primerna pasma in neprimerna pasma, vendar dejstvo je da so psi živali in ni nujno da bo tudi pes, ki je iz vrhunske vzreje mirno prenašal skakanje, cvilenje in cukanje malčkov, čeprav otroke učimo da se z psi lepo in nežno dela. Psu je slej ko prej dovolj in se umakne, če se ima kam za umaknit. Ampak otroci so tudi samo otroci in mogoče skozi igro psu ne dovolijo miru....
Veliko je bilo primerov, da so psi napadli otroke (veliki, majhni psi) tudi ko so bili prisotni starši....
Logiran
halicanum
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 188


« Odgovor #9 : ponedeljek, 21.10.2002 : 12:09:35 »


Citat

Ampak otroci so tudi samo otroci in mogoče skozi igro psu ne dovolijo miru....
Veliko je bilo primerov, da so psi napadli otroke (veliki, majhni psi) tudi ko so bili prisotni starši....


Tjasa,
Prav zaradi nepredvidljivosti obeh, je treba biti zraven.
Osebno, odsvetujem pripeljati psa v dom otroku, ki je se premajhen (do sedem let).
Najboljse je, ce otrok (dojencek) odrasca v druzbi ze odraslega in mirnega psa, ne glede na pasmo.

Darko L.

PS: Yo, tudi jaz se bojim nekaterih civav
Logiran
mata
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 114


« Odgovor #10 : ponedeljek, 21.10.2002 : 12:18:54 »

Za otroke so še primerni labradorci. Imajo zelo radi otroke in tudi ko vidijo da se jih bojijo gredo raje vstran. so zelo potrpežljivi in se jih da veliko naučiti. skratka so nežni in obogljivi psi, ki ljubijo vodo in so kar igrivi-vendar ne preveč!
Definitivno pa male pasme niso primerne že zato, ker so (večina) napadalne.

Logiran
lenja
gost
« Odgovor #11 : ponedeljek, 21.10.2002 : 13:01:54 »


Citat


1.
Taksativno nastevati pasme in jim pridruziti "ocene" primeren ali neprimeren, je...pot k nemskemu modelu sestavljanja "seznamov nevarnih pasem".
2.
Dobermani, ki jih jaz poznam (vzreja jih Dezider Nagy, psarna Esporai) so stabilnega znacaja in nenapadalni. Taksen znacaj je "posledica" vzreje, pri cemer je bilo pomembno iz paritvenih kombinacij izlociti nervozne, netolerantne in plasne pse.



1.
noben od nas ni našteval v smislu, kot ste navedli zgoraj. Dejstvo je, da se fraza /vprašanje ali je ta in ta primeren za otroke ali ne se sliši/vpraša velikokrat - največkrat od začetnikov. Osebno mislim, da je bolje, da se začetnik začne spraševati pred nakupom , kot pa da to ugotovi po nekaj mesecih ali enem letu ter psa "odvrže" ali pa "šenka za prvim voglom"
Pa tudi, če pogledaš v Sloveniji katere so najštevilčneje(najpopularnejše) pasme (goldni napr) - upam si stavit, da je velikokrat odgovor zato, ker so ob nakupu slišali, da so primerni  tudi za otroke.


2.
Ne vem, kaj ima to veze z mojim prvim postom.
noben ni govoril o agresivnih in netolarentnih psih. Tudi najbolj stabilni in mirni psi  želijo urico ali dve prespati v kotu (sobi), kjer bodo imeli  mir. Sama sem navedla pač moje razmišljanje.

LP
Lester



Logiran
lester
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 227


« Odgovor #12 : ponedeljek, 21.10.2002 : 13:34:00 »

medtem sem spremenila naslov , da ne bo kdo napačno razumel  
ker neprimernih pasem ni ; so samo neprimerni lastniki
p.s. Jana ,upam, da ta naslov paše v to temo - če ne ga lahko prestaviš

LP

Logiran
lester
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 227


« Odgovor #13 : ponedeljek, 21.10.2002 : 13:53:49 »

Darko pošiljam ti odgovor, katerega vprašanje  si mi ga poslal na zasebni mail

Z dvema imenoma se logiram, ker imam "standardne težave" pri logiranju; saj skoraj vedno dobim replay, da tega username ni, čeprav odtipkam pravilno (male črke, poznam pasword). Vedno, kadar sem pisala pod "rezervni name", sem tistemu, ki sem mu pisala, napisala opombo, da sem drugače logirana pod Lester.Smatram, da s tem dejanjem nisem nobenega zavajala

Če te to tako zelo moti  - no problem - neham pisat v forum, pa je stvar rešena.
Logiran
NATI
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 305


« Odgovor #14 : ponedeljek, 21.10.2002 : 13:57:49 »

Ja tale naslov je pa ze bolj primeren  Wink

Ko kupuje psa zacetnik z (majhnim) otrokom, naj se ne odloci za nakup kake delovne pasme, ker je potrebno vloziti veliko dela in casa v socializacijo in vzgojo taksnega kuzka...

Ce govorim po svojih izkusnjah pritlikave pasme nikakor niso primerne za majhne otroke. Otroci hitro postanejo pri igri prevec grobi in majhne kuzke lahko nenamerno poskodujejo.

Odlicna pasma za zacetnike z majhnimi otroki je svedski lapphund. To je nizji srednjevelik spicu podoben kuza, mocnih kosti, zelo prijazen do vseh ljudi, se posebej otrok, ki jih naravnost obozuje. Primeren je za dolge sprehode, rad se igra z otroki, je zelo potrpezljiv, dobrodusen in prilagodljiv brez kancka agresivnosti. Tudi ce mu kdo stopi na rep, skoraj ne odreagira. Do otrok so se prevec nezni, saj bi jih stalno ljubkovali, ce jim to dovolimo. Prav tako se ne sekirajo ce jih otroci cukajo, vlecejo, trepljajo..dovolijo jim vse..so zelo potrpezljivi in tudi ce lappija naenkrat "napadejo" trije otroci, on v tem zelo uziva..Radi imajo vse ljudi in niso psi, ki bi ubogali samo enega "gospodarja", zato so zelo primerni za druzine z otroki in zelo srecni, ce lahko zivijo kot druzinski psi...
Logiran
Strani: [1] 2 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: ko kupuje psa začetnik z otrokom
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines