mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 11:38:26

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: LASTNA SENCA-OGLEDALO
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: LASTNA SENCA-OGLEDALO  (Prebrano 6786 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
amin
novinec
*
Sporočil: 10


« : četrtek, 18.09.2008 : 08:07:00 »

Imamo mladiča starega 6 mesecev in zelo napadalna laja v lastno senco na zidu (luč), če bolj pa laja, ko se opazi v steklu na vratih pohištva-tu si pomaga celo s tacami in buta in praska po steklo (se bojim, da bi ga razbil in si porezal tačke).Seveda je moja reakcija OSTER NE in potem gre proč, vendar se kmalu vrne in ponovi.
Dva dni nazaj pa se je zgodilo ko je sijalo sonce in smo bili pred hišo,je opazil svojo senco in je tekel za njo po dvorišču,zdirjal po klancu in direkt na cesto......komaj sem ga dobil nazaj, saj je bil čisto zmešan-prepričan da lovi nekega psa (morda celo svojo sestrico, s katero je bil zadnji mesec še sam v leglu)...kaj svetujete, ima gdo podobne izkušnje, sicer sem prepričan, da bo to počasi izvenelo, vendar pa se ga sedaj kadar sije sonce ne upam odvezati.
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #1 : četrtek, 18.09.2008 : 10:57:08 »

Tako obnašanje je včasih znak epilepsije. Pobarajte veterinarja malo v tej smeri.
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #2 : četrtek, 18.09.2008 : 11:19:27 »

In ne ga spuščat s povodca.
Logiran

Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #3 : četrtek, 18.09.2008 : 13:04:57 »

Psi sicer reagirajo ne lastni odsev v ogledalu ali na sence ipd na sila zanimive načine. (ena moja psica se recimo takrat, ko se je prvič  znašla pred ogledalom čez celo steno, za svoj odsev ni zmenila, je pa zato na vsak način hotela skozi vrata, ki jih je videla v odsevu) Vendar pa normalni psi zelo hitro ugotovijo, da gre samo za slike in ne za resnične pse. In jih zadeve ne zanimajo več. Nekaj podobnega je tudi s televizijo.

Možno je, da ima pes izredno močan lovski nagon, pa pri njem gonjo sproži vsak hiter gib, tudi odsev ali senca. (nekaj podobnega se da videti pri mačkah, ki jih mame niso naučile zares loviti. Te lahko lovijo odsev ali senco do onemoglosti. V obup jih spravlja, ker se je ne morejo nikoli zares dotakniti)

Jaz bi takega psa čim več vodila med druge pse in med ljudi, da se socializira kolikor je le mogoče. Če se je sposoben normalno igrati z drugimi psi, bi mu omogočila čim več (nadzorovane) igre. Potem bodo mogoče tako ali drugače narisani psi postali nezanimivi.
Lovski nagon pa bi poskušala sporaviti pod kontrolo z igro. Če bi to delovalo, potem je vse OK, če ne pa gre res lahko za kakšno nevrološko motnjo.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #4 : četrtek, 18.09.2008 : 13:25:14 »

amin, reagira na svetlobo od baterijske svetilke ali laserja?
Logiran

amin
novinec
*
Sporočil: 10


« Odgovor #5 : četrtek, 18.09.2008 : 15:42:17 »

YO, zakaj misliš da je lahko znak epilepsije, ali lahko to bolj argumentiraš?
JANA ne, reagira samo na senco in steklo...celo na ogledalo ne tako zelo.Na vrtu imamo 2 sončni lučki, na katere zvečer ko gorita ne trza.Prižgal sem tudi baterijo, pa ni trzal (brez njegove sence).za laser ne vem, kakšen laser imaš v mislih?

Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #6 : petek, 19.09.2008 : 11:58:01 »

Jasno da ne lovi mirujočega svetlobnega snopa ali prižgane mirujoče luči. Lahko pa bi lovil krogec svetlobe, če bi se gibala podobno kot se giblje plen ali pa bi lahko lovil zajčka od ogledala. Ali pa krogec od laserja (nekaj takega, kot se uporablja za kazanje na tabli recimo).
Psi z nevrološkimi motnjami pa znajo loviti tudi namišljene muhe recimo.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #7 : petek, 19.09.2008 : 14:23:38 »

Tocno to mislim, o cemer pise Lanabela - migajoco svetlobo.
Lovljenje take svetlobe je nevroloska motnja, ki jo z izpostavljanjem psa motecim elementom samo stopnjujemo.
Menim, da je v vsakem primeru treba preusmerjati pozornost, predvsem tam, kjer ne mores izkljuciti vplivov (sence), nikakor pa ne spodbujati z izpostavljanjem takim motnjam.

Imam psico, ki reagira na svetlobo baterije in "zajcke" (migajoco, seveda). Na zacetku, ko smo ugotavljali, za kaj gre, je bilo jasno razvidno, da jo sledenje totalno okupira. Ne vidi, ne slisi in ne dojema nicesar drugega, dokler je motec element aktiven. Svetlobo lovi s hlastanjem po njej. Po raziskanem se z izpostavljanjem psa problem strmo stopnjuje. Celo tako dalec, da dejansko pes ne funkcionira vec normalno, saj ves cas "isce" in "lovi". Svetloba je plen, ki ga je nemogoce ujeti in "igra" ni nikoli zakljucena, oz. pes nikoli ne more iz "igre" oditi zmagovalec.

Zato je potrebno kolikor se le da prepreciti dostop do izvorov nevroticnih reakcij. Pri nas v prisotnosti te psice ne uporabljamo baterij ali drugih premikajocih se svetlobnih teles, prav tako takoj umaknemo predmete, ki povzrocajo "zajcke". Psica se sicer v vsakdanjem zivljenju obnasa normalno. Ima pa en kup obcasnih fobij (grmenje, bliskanje, selestenje krosenj v vetru ...).

Ja, laser je tisto, s katerim kazes po tabli.
Logiran

amin
novinec
*
Sporočil: 10


« Odgovor #8 : petek, 19.09.2008 : 15:14:11 »

moj pes na "zajčke" ne trzne, sem probal včeraj zvečer na terasi na zidu hiše-je samo gledal, nagnil malo glavco, ampak ni skočil.Danes sem ga dal ob 11. uri ko je sijalo sonce na povodec-fleksi, da je lahko malo tekel-in bila je primerna senca, da je bil "senčni pes" čisto blizu njega...ko ga je zagledal je takoj hopnil (seveda daleč ni prišel-povodec)...tako sva hodila gor-pa dol ene parkrat in lahko z veseljem povem, da se je vedno bolj umirjal, počakal-opazoval-stal pri miru in samo opazoval,jaz pa sem hodil za njim mimo njega in nazaj, tako da je opazoval mojo senco in svojo (premikal je glavo)....potem sva se igrala z žogo in sva šla zopet pogledat "kako je kaj s senco" in na koncu ga ni več zanimala.Ko pa sva prišla v hišo, je zakoj hopnil v stekleno vitrino in bevsak na "psa" v vitrini.Vendar na glasen NE se uleže in da mir.
Prav lepo se zahvaljujem za sodelovanje, oz. pomoč z Vašimi odgovori !!!
Mi lahko svetujete še kakšen forum, kjer bi lahko pomagal kakšen strokovnjak, ali kjer je tudi dosti obiska ostalih članov?
Hvala že v naprej !!
Logiran
amin
novinec
*
Sporočil: 10


« Odgovor #9 : ponedeljek, 22.09.2008 : 08:39:52 »

YO, lepo te prosim če se oglasiš in pojasniš zakaj meniš, da bi imel pes epilepsijo, mislim a se da to kje prebrati.
Vidim da veliko odgovarjaš (skoraj 2000 postov) zato verjetno veliko veš.
Hvala ti v naprej !!
Logiran
amin
novinec
*
Sporočil: 10


« Odgovor #10 : sreda, 24.09.2008 : 07:26:08 »

sem iskal po netu še druge pasje forume, pa nič ne najdem, a lahko prosim kdo napiše kakšen link.Izgleda da tukaj ni prav veliko obiska.Hvala !!
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #11 : sreda, 24.09.2008 : 08:06:54 »

Hm, amin, ne vem, kaj tocno zelis. Linkov na druge forume tukaj ne bos dobil.

Obicajno je "tisina" tam, kjer nima kdo kaj povedati, ker morda sploh ni kaj povedati. Pravis, da ne reagira nevroticno na nic, torej problema ni, oz. se problem resuje tako, kot pri vsakem mladem psu - z odvracanjem pozornosti od tistega, kar te pri pasjem ravnanju moti. Ce te moti, da lovi senco, mu vsakokrat takoj odvrni pozornost z igracko.

Sicer pa predlagam branje tem v rubriki o vzgoji mladicev.

Marsikatero nevrolosko motnjo spremlja tudi epilepsila, oz. marikdaj nevroloska motnja kaze, da je pri psu prisotna epilepsija. Ne pa vedno in po tvojem prvem postu je najbrz yo prisla na misel, da je treba preveriti, ali ni pes epileptik. Ce se obnasa normalno, pac ni vzroka za skrb. Na internetu tudi tezko vzamemo za sveto, kar po skopem opisu nekdo napise. Se pa pogosto usmerja na pozornost ob znacilnih znakih za kaksno bolezen, s katero smo se uporabniki tega foruma kdaj srecali. Za postavit diagnozo (taksno ali drugacno) je veterinar. Po tem, kar pises v nadaljevanju, ga najbrz ne rabis. Rabis pa zagotovo poznavanje pasje psihologije in znanje o vzgoji psa. Ce nisi nikoli do sedaj korigiral lajanja v senco, temvec sta hodila eden okrog drugega, se pes najbrz zabava in sploh ne ve, da te njegovo lajanje na senco moti. Je pa tvoj pes v pasji puberteti, ko mu pac pride na misel marsikaksna neumnost in ce mu ne bos "povedal", da neumnosti ne dopuscas, jih bo pocel se naprej. Vedno bolj.
Logiran

amin
novinec
*
Sporočil: 10


« Odgovor #12 : sreda, 24.09.2008 : 16:00:47 »

JANA lepa hvala za odgovor!!
V bistvu pes laja v svoj odsev v šipi, kar pa se sence tiče, pa samo leti za njo in ko izgine,leti še nazaj....ampak prvič bi mi skoraj letel bogve kako daleč, če ne bi pritekel na cesto (madonca kako sem se takrat ustrašil) in imel srečo, da se ni zgodilo kaj hudega.Zdaj ga ne puščam brez vrvice, kadar sije sonce.Ampak on tudi zvečer ko je luč leta za senco.Kar se epilepsije tiče, nisem opazil nobenega znaka pa je ves čas z nami v hiši in v glavnem je skoz kdo doma.Jaz se zelo veliko ukvarajm z njim, je tudi zelo učljiv-intiligenten je 100 na uro.Sicer dosti prebiram o vzgoji mladega psa.Spraševal sem tukaj na forumu pač zato, ker menim, da bi lahko že kdo imel izkušnje s takšnim problemov in mi povedal kako je zadevo rešil.Če bo treba pa itak veterinar.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: LASTNA SENCA-OGLEDALO
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines