mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 00:31:47

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: ZNAČAJ PSA
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: ZNAČAJ PSA  (Prebrano 33412 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #60 : torek, 14.12.2004 : 10:41:08 »


Se pravi...grem poiskat definicijo značaja. A ti to namenoma kompliciraš nan, da medeš ljudi?

Hehe, ne. Se mi pa zdi precej mimo debatirati npr. o tem ali je nekaj dedno ali ne, ce pa (ocitno) obstaja precejsna moznost, da vsak ta "nekaj" drugace pojmuje, ane. Ce se ze debatira, potem naj se debatira o eni in isti stvari, ne pa da nekateri zraven dajejo se nagone in recejo, da je dedno, drugi pa dajo nagone stran in recejo da ni dedno, recimo.

Citat
Ampak sem prepričan, da v nekem bistvu, bosta vsaka od njiju reflektirali prav svojo mamo. Za hano lahko rečem da je damica in cartljivka kot njena mama, za Polly pa da je bolj umirjena, samostojna in se vede včasih celo malce mačkasto, samozadostno. Kot njena mama. ampak prezgodaj še govorit.

Samo vprasanje, ce bi to se vedno videl, ce recimo ne bi vedel kaksni sta njuni mami. Je mogoce poznavanje obnasanja mam botrovali temu, da si pac na dolocene stvari pri tvojih dveh puncah ze apriori bolj pozoren. Koliko dejansko nase poznavanje znacaja prednikov vpliva na naso percepcijo znacaja psa, ki ga imamo doma.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #61 : torek, 14.12.2004 : 13:06:44 »

Uradne razlage za
Temperament - označuje posameznika v načinu reagiranja, zlasti čustvenega; osnovne kategorije temperamenta so: flegmatik, kolerik, melanholik, sangvinik, drugače povedano skupek karakternih potez sestavlja temperament
Karakter - označuje posameznika v odnosu do drugih, okolja itd., je nekaj kar posameznika ločuje od drugih v okviru iste vrste
Nagon - nehoteno teženje k določenemu ravnanju, stanju - nagon po razmnoževanju, obrambni nagon, lovski nagon, itd.
In ker nikjer ni vse samo črno ali belo, je enako tudi pri tej zadevi - nešteto število sivin, zaradi česar je vsak malček drugačen.

Prvenstveno so pasme nastajale na osnovi določenih nagonov, ki so bili bolj izraženi kot drugi, z vzrejo pa so jih ljudje še bolj potencirali.
Zato letanje za srnicami nikakor ne moremo označiti kot karakterno potezo, temveč kot  nagon, ravno tako ne varovanje teritorija, ker je to obrambni nagon. Glede na vrsto nagona, ki je pri posamezni pasmi bolj izražen, lahko recipročno pričakujemo temu primeren temperament in karakter, ki sta tesno povezana in ju je velikokrat zelo težko opredeliti kot temperament ali karakter.
Seveda se pri posamezni pasmi pojavljajo izjeme in te izjeme opredeljujemo kot netipične predstavnike.
Torej je generalno gledano, tudi karakter deden. Saj mladič ne pobere vsega samo od staršev, v igro uletavajo tudi dedki, babice, pradedki...  To velja tako za telesne kot ostale značilnosti.

Vse tri kategorije lahko pri posameznemu psu do neke mere usmerjamo, potenciramo ali omilimo, a naj se še tako trudimo nam ne bo uspelo iz npr. kuvaša narediti psa, ki bo veselo in vihravo skakljal okoli (znanih) obiskov in jih skušal na vsak način polupčkani, kot to z lahkoto dosežemo oz. nam ni treba narediti povsem nič, ker so že sami takšni, pri boxerju. Temperament ali karakter?


Če bi v lovišče spustili 10 lovsko nešolanih poinerjev in 10 lovsko nešolanih buldogov, bi 8 od 10 poinerjev nakazovalo, pri buldogih bi bil rezultat eventuelno 1 od 10, a se bolj nagibam k 0 od 10-ih.  Wink No, glede napada buldoga na bike je pa tako, bikov skoraj ni več, saj skoraj vsem odstranijo premoženje, buldoga so pa že tako zdegenerirali, da ima že s tem, da sebe nosi naokoli, dela čez glavo.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
luka
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 906


« Odgovor #62 : torek, 14.12.2004 : 13:34:46 »

Citat
No, glede napada buldoga na bike je pa tako, bikov skoraj ni več, saj skoraj vsem odstranijo premoženje, buldoga so pa že tako zdegenerirali, da ima že s tem, da sebe nosi naokoli, dela čez glavo.

Strinjam se sicer z vsem, kar je napisano, najbolj pa s tistim o buldogih. Sam sem lastnik angleškega buldoga in mislim, da bo v lovišču raje legel, kot pa tekal za divjadjo. Še sosedovo mačko komaj da pogleda, kaj šele, da bi jo preganjal.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #63 : torek, 14.12.2004 : 18:58:48 »

Glede pointerjev in kazanja (bo v anglescini, prevedite sami hehe):

pac imamo ti. predatory behavior oz. ti "predatory motor patterns", ki so pasemsko specificni.

divji tip je orient->eye->stalk->chase->grab-bite->kill-bite->dissect->consume

Pointerji imajo orient->eye-stalk in pa grab-bite. stalk, chase, kill-bite so napake
Border: orient->eye-stalk-->chase  dissect->consume sta napaki

Vzrok: razlicne povezave med mozganskimi celicami->predispozicije za dolocena opravila (npr. prinasanje, varovanje cred, pasenje,...); razlicni casovni vklopi posameznih delov (orient, eye, stalk,...), okolje-signali,...

Zelo poenostavljeno, zelo posploseno povedano. To je ena izmed teorij.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #64 : torek, 14.12.2004 : 19:17:23 »

kvaa?Huh??
 Huh  Huh  Huh

dej še verzijo za ortodummies napiši. Ker če je to preprosto, al pa če štekam....
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #65 : torek, 14.12.2004 : 19:37:55 »

Cak, da eno tako (tudi zame) najdem. Ze v anglescini je cel muster, potem pa to se prevajat... Tongue

Skratka plenilci imajo doloceno vedenje, plenilsko vedenje, ki gre tako:

orient->eye->stalk->chase->grab-bite->kill-bite->dissect->consume

Pac zagleda srno, jo zalezuje, zacne gonit naokol, jo ugrizne, ubije, razseka in poje. To imajo plenilci.
Pri psih oz. pasmah pa niso vsi ti deli vedenja enako mocno izrazeni, nekateri se pri dolocenih pasmah smatrajo za napako.

primer borderja oz. pac psov, ki pasejo:
orient->eye stalk->chase  zagledajo ovce, jih "pasejo", zasledujejo, "preganjajo"...ne smejo pa jih ubiti in pojesti, recimo.

Pri pointerju orient->eye stalk in grab bite. Pac "zagledajo", nakazejo, ne smejo pa pojesti, ubiti...

In to imajo delno sprogramirano. Ti posamezni deli plenilskega vedenja se "vklapljajo in izklapljajo" ob razlicnih casih tekom razvoja psa, pri nekaterih pasmah se nekateri vklopijo prej, drugi kasneje. Nekateri morajo biti "stimulirani" s strani okolja, da ostanejo, ce ne pac izginejo.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Manca1
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 47


« Odgovor #66 : torek, 14.12.2004 : 20:10:16 »

Citat
Zato letanje za srnicami nikakor ne moremo označiti kot karakterno potezo, temveč kot  nagon, ravno tako ne varovanje teritorija, ker je to obrambni nagon. Glede na vrsto nagona, ki je pri posamezni pasmi bolj izražen, lahko recipročno pričakujemo temu primeren temperament in karakter, ki sta tesno povezana in ju je velikokrat zelo težko opredeliti kot temperament ali karakter.


Drejči s temle bi se pa jest čisto strinjala. Pa če povežemo še tisto kar je nanook povedala smo pa že čisto blizu Wink

Sem že v službi napisala cel roman pa mi je internet ven fliknilo - upam, da se bom še spomnila kaj sem hotela povedati sram

Znanstveniki pravijo, da se živa bitja začnejo učiti že prvi dan ko se rodijo (skotijo) in sicer sprejemajo vse vibracije iz okolja, zvoke, slike, čustva in vse to že vpliva na njihovo zaznavanje in sprejemanje sveta. Dojenček se baje v tej najzgodnješi fazi že nauči čustev, vsak dražljaj iz okolja pa vpliva na razvoj možganov.

Se pravi, da tudi živali po vsej verjetnosti začnejo z učenjem v tej zgodnji fazi, torej se že razvijajo tudi tiste predispozicije, ki so značilne za neko vrsto, pasmo. In v leglu se na mladiče prenašajo lastnosti njihove matere - torej s tem tudi pasemski karakter.

Nekje sem prebrala (ali je bilo to v tej temi ali drugje zdele ne vem), da so pasemski karakterji pri razstavnih psih čedalje manj izraziti, kar je logična posledica tega, da se psov ne uporablja več za točno določene namene zaradi katerih so bili sploh vzgojeni in na ta način pasji starši na svoje potomce ne morejo več prenašati tipičnega znanja oz. lastnosti. Po tej tezi torej karakter ni deden ampak naučen.

Eksperiment, ki bi potrdil ali obstaja točno določena pasemska karakteristika bi se dalo izvesti le tako, da bi se prvi dan vzelo psici mladiča in se ga vzgajalo stran od njegove pasme ter potem, ko bi odrasel ugotavljalo ali ima ali nima karakterne značilnosti pasme. Na ta način bi se tudi videlo kaj je in kaj ni dedno. Tole je samo primer, ne mislim, da bi se tak eksperiment moral izvajati (da me ne boste tepli Tongue)

Pa še nekaj iz sociologije: človek ni več bitje nagonov za kar je že pred tisočletji poskrbela socializacija oz. podružbljanje človeka.

Pri psih je pač človek pospešil evolucijo, da ne govorimo o socializaciji.
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #67 : torek, 14.12.2004 : 20:33:29 »

zanimivo.
Glede izgube "karakterja" razstavnih psov in v nekaterih primerih celo delitev na delovne in razstavne linije, bi pa rekel da vkolikor je karakter ena zadeva ki ne obstaja sama po sebi ampak je seštevek različnih dejavnikov, potem je logično, da nek pes z slabo izraženim nagonom (nekim konkretnim, ki je značilen za pasmo) ne more bit popoln karakter kot je zaželjen za neko pasmo.

spet vem da bom mimo udaril, lol, ampak primer si bom probal zmislit za svojo pasmo, druge se pač ne upam.

Bokser naj bi ne bil zahrbten. Ne vem v katerem nagonu se zrcali ta karakterna poteza (če jo sploh lahko imenujem karakterna glede na to da smo dosedaj že celo godjlo skuhali z dodatki temperamenta, nagonov, etc), mogoče pa je to stvar temperamenta.
Ok, ker naj bio po logiki razstavljalca bilo to nepomembno, se psa pari. Če da ven zahrbtneže kot je sam in se parijo naprej, ta karakterna oznaka bokserjem kar naenkrat odpade. Ampak se mi zdi da v končni fazi se to ne more zgodit, ker je to skregano z videnjem vsakega bokseraša, glede tega kak naj bi bokser bil.

Drug primer je pa primer nagona. Če ima pes dober plenski nagon (kar naj bi bokser imel) je "lahek" za razstavljanje. Mu žogico pokažeš, pa stoji ko šus. Torej v tem primeru razstavnio ne izgubljajo nič nagonov.

...
Kaj je bil point primerov? sem pozabil nekje vmes. sori  Cry
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #68 : torek, 14.12.2004 : 21:03:19 »

Hehe Alti, a ni zahrbtnost ze rahla preslikava cloveskih znacilnosti na psa.

Dimy, sledi en zelo slab prevod ene verzije razumevanja genetike in okolja oz. vpliva dednosti in vpliva okolja na samo vedenje psa, ki je kao pasemsko znacilno:

Predvidevamo, da imajo ob rojstvu vsi psi enako stevilo celic in predvidevamo, da so razlike med pasmami v tem, kako se te celice med seboj povezejo. Ce vzgajamo razlicna psa v istem okolju, kot odrasla pa je njuno vedenje razlicno, predvidevamo, da so se pac njune celice drugace povezale med sabo in sicer zaradi dednih programov, ki narekujejo te povezave. Ne gre za to, da imajo dolocene pasme gene za npr. pasnjo, temvec zato, da zaradi samega vpliva genov pride do drugacnih povezav celic v mozganih-do drugacne "oblike mozganov" kot pri drugih pasmah.


Citat
Eksperiment, ki bi potrdil ali obstaja točno določena pasemska karakteristika bi se dalo izvesti le tako, da bi se prvi dan vzelo psici mladiča in se ga vzgajalo stran od njegove pasme ter potem, ko bi odrasel ugotavljalo ali ima ali nima karakterne značilnosti pasme. Na ta način bi se tudi videlo kaj je in kaj ni dedno. Tole je samo primer, ne mislim, da bi se tak eksperiment moral izvajati (da me ne boste tepli )

Hm, a lahko das en primer-recimo eno pasmo in kaj bi se potem gledalo?
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #69 : torek, 14.12.2004 : 23:31:06 »

lahko bi n.pr. mladiča brazilske file čim se skoti dali v leglo bokserjev in počakati, ali se pojavi za file značilna nezaupljivost do tujcev.
poskus seveda do neke mere "šepa", saj vpljiva na vedenje tudi čas po tem, ko pes leglo zapusti.

marko

Logiran
Manca1
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 47


« Odgovor #70 : sreda, 15.12.2004 : 09:01:02 »

Ja recimo tako kot je rekel Marko. Danes zjutraj pri zajtrku mi je prišlo na misel še nekaj: na lastnosti in karakter ljudi ima velik vpliv položaj zvezd in planetov ob rojstvu (horoskop po domače). Saj psi so tudi rojeni točno določeno uro in dan... pa zakaj to ne bi veljalo tudi za njih!?

Poleg tega v današnji prilogi Delo in dom piše, da so pogruntali, da se z letnimi časi spreminja količina hormonov v telesu, kar pride še posebej do izraza med nosečnostjo - v jeseni in pozimi je v telesu več testosterona kot spomladi in poleti, kar vpliva tudi na zarodek. Pa da bi bilo pri psih kaj dosti drugače?

Vse to pa spet seveda vpliva na lastnosti individuma.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #71 : sreda, 15.12.2004 : 10:38:52 »

Hvala za primer. Nekaj podobnega se mi zdi so ze poceli-ampak ne v odvisnosti od mame/legla, temvec ovac. Pastirskega psa niso pustili zraven ovck do 4. meseca in potem jih ni hotel cuvati. Nekaj takega v glavnem. Moram pobrskati po mailih.

Dimy cisto mozno da velja, moj je dvojcek po horoskopu. Pa baje tipicen hehe. Grin
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #72 : sreda, 15.12.2004 : 11:04:31 »

se mi čedalje bolj dozdeva da je tale Značaj ena taka zmuzljiva zadeva. Kot duša.
Evo zdej smo že pri horoskopu. Moram pogledat kaj so moji. Mater je bilo preprosto ko sem samo zase vedel da sem Pes po kitajskem.
Logiran
luka
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 906


« Odgovor #73 : sreda, 15.12.2004 : 11:11:23 »

Do sedaj sem mislil, da je moj pes pač takšen kot je Smiley. Sedaj pa ste me raz.....li s horoskopom, pa sem šel prav pogledat, kaj piše za ribi. Bo kar držalo Cheesy.
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #74 : sreda, 15.12.2004 : 11:14:42 »

se mi čedalje bolj dozdeva da je tale Značaj ena taka zmuzljiva zadeva. Kot duša.
Evo zdej smo že pri horoskopu. Moram pogledat kaj so moji. Mater je bilo preprosto ko sem samo zase vedel da sem Pes po kitajskem.

Alti, da ti malo pomagam!
Pasji horoskop
Logiran
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: ZNAČAJ PSA
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines