mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 06:48:30

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Pes za zunaj
Strani: 1 2 3 4 5 [6]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pes za zunaj  (Prebrano 21681 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #75 : četrtek, 20.11.2008 : 07:34:13 »

Ah, branka, ne spet cepetat. To sva dali skozi ze pred davnimi casi in medtem si ze nekoliko razumela, zdaj pa kar naenkrat spet ne Undecided Pa nima veze. Zadnja si, ki bi jo zelela v kaj prepricevati. Nimam energije.

deteljica, ravno zadnji tvoj stavek je tisti point, o katerem pisem.
Vendar, moznosti, da bo pes v pesjaku ze po nekaj mesecih pozabljen, je ob takih prvih sporocilih veeeeeeeeeliko vecja, kot tista, ko je pes ob lastniku/druzini.

Dejstvo pa je, da je vseeno, kje pozabljen pes zivi, zato je se toliko bolj vazen premislek, zakaj psa sploh kupujemo. Zal imas prav, vecina ljudi sploh ne ve, zakaj so si / si / si bodo psa umislili.
Logiran

deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #76 : četrtek, 20.11.2008 : 08:58:31 »

Malo off topic: a mi lahko kdo,ki ima psa zunaj, prosim pove, kako se znajdete s psom na počitnicah (v hotelu oz.apartmaju).
Veliko zunanjih psov,ki jih poznam, opravlja potrebo v pesjaku oz. na domačem vrtu in niso naučeni,da morajo počakat na sprehod,da lahko svoje opravijo.

Kako potem "hodite po svetu". Kako psu dopovedati,da se npr.v hotelski sobi ne sme polulati kadarkoli se mu zahoče ipd.


na tole ti lahko odgovorim samo za naše pse.
Naučene imam, da kadar so v pesjaku tam tudi opravljajo potrebo. Ker kot rečeno je ta postavka meni osebno bistvena prednost bivanja v pesjaku.
Npr v prejšnji službi sem imela pogosto kombinira urnik popoldanska izmena,ki se je nadaljevala v nočno- torej pes v stanovanju ne bi mogel na ptebo od 1 popoldne do 10 h zjutraj naslednjega dne, če bi bil v stanovanju.
Zdaj pa se mi dopoldanski delovnik pogosto ( ne vedno predvideno)zavleče od - tudi do 11 ali dalj ponoči.
Zadrževanje potrebe veliko ur je dolgoročno zelo škodljivo za zdravje (ledvice npr, pa tudi črevesju ne koristi, da ne bi o tem, da se meni zdi nehumano psa silit v zadrževanje potrebe ne vem kako dolgo).
Lahko torej zagotovim vsak dan dovolj dejavnosti in sprehodov, nikakor pa ne morem pa zagotovit enakomernih časovnih  razmakov med njimi.

Poleg tega pa da znajo bit v pesjaku znajo vsi naši psi bit tudi notri. A misliš da psi ne ločijo zunaj in notri?
Prvič jih jaz že namenoma naučim oboje v prvem letu življenja- ravno zato ker nikoli ne veš kaj ti bo kdaj bolj praktično. Znajo bit v boksu , v stanovanju , v kletki in spuščeni na vtru in spuščeni v stanovanju. Naučim jih tudi jesti vseh vrst hrano od kuhane, surove do raznih vrst briketov- ker psi pač dolgo živijo in kdo ve kaj vse se lahko zgodi.
Bolj ko ima nek pes široke tolerance lažje je življenje zanj in z njim.

In tudi bivanje se tekom življena psa in tekom leta in v skladu z našimi urniki spreminja. Količina psov  notri niha od 0 do 4, najpogosteje pa je 1 + 3 ali pa 2+2, pri čimer niso vedno isti osebki notr in isti zunaj.
Kadar je kakšen pes v "intenzivni obdelavi- največkrat mladi psi do 18 mesecev , ali kakšen drug ko učim kaj novega je skoraj vedno v stanovanju, sem pa imela že tudi mladiče pretežno zunaj in odrasle pretežno notri (zaradi 3-4 po 10 minut x dnevno klikanja je tako najbolj praktično). Obenem več ko smo kdaj doma več psov je v stanovanju.
Na vikendu in na  dopustu so vsi z nami- pri čimer imamo običajno stanovanje z atrijem ali vikend hišo z ograjo in teraso in torej spet niso čist notr , ampak vsepovsod.
Tudi moj pes, ki je bil doma edini res takorekoč vedno zunaj ( notr le po nekaj ur čez dan) ni imel niti najmanjših problemov ob nastanitvi v hotelih, potovanji z letali ali posednji po gostilnah.
In na različnih tipih tekem sem srečevala veliko vodnikov, ki so imeli pse doma v pesjakih, pa noben ni imel težav s hotelskim življenjem.

Ravno zato ker imam priliko  iste pse opazovati v različnih načinih bivanja se mi zdi , da lahko kompetentno ugotavljam prednosti in slabosti različnih načinov bivanja in vpliv na zdravje , sposobnost in razpoloženje psov. Poudarek na različno bivanje- ker ukvarjanja imajo vsi vedno enako, ne glede na nastanitev.

In žal moram vse ekstremne zagovornike bivanja notr razočarat- nisem ugotovila,da bi bivanje zunaj kakorkoli škodilo. Nasprotno , ob enaki količini ukvarjanja so povprečno bolj zdravi, razpoloženi in z boljšo storilnostnjo, če so  nastanjeni zunaj (mi je žal , ampak tako se je izkazalo)
Kar pa spet ne dojet, da nimam tudi jaz raje psov pri sebi kadar je to le možno. Navsezadnje imamo pse za nas- torej naj bodo čim več z nami.
Dejstvo pa je, da če itak nismo doma oz nimamo možnosti jih imet sabo (s kar nekaj psi imam tudi izkušnje kako je s psi , ki so s tabo tudi na delovnem mestiu) notranji psi prav tako niso z nami.

Edino smiselno se mi zdi, da vsak namesti psa tako, kot mu v danem trenutku lahko zagotovi realno najboljše pogoje bivanja in življenja in da mu lahko sočasno nudi kar največ kavlitetnega druženaja.

In prav nič boljši niso tisti lastniki, ki imajo psa namesto okrasne blazine na kavču od tsitih, ki ga imajo  namesto okrsnega palčka na vrtu.








 
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #77 : četrtek, 20.11.2008 : 09:23:09 »

No, naj še jaz odgovorim:

-naš Bučko še kako ve, kdaj je notri in kdaj zunaj. Še nikoli, ampak prav NIKOLI ni opravil potrebe noter. Tudi me čaka, da greva na sprehod, pa se potem pokaka. Včasih takoj, včasih potrebuje 100 m, včasih pa samo 5 m. No saj na vikendu je skoraj vedno noter, tako da je on skoraj 50% not in 50% zunaj. Priznam, se včasih bojim, da bi se prehladil, ko ga "trajbam" not / ven. Ampak do sedaj se še ni.  Smiley

Bi pa, če bi bila smo moja odločitev ga dala noter, to pa sigurno, in sem po domače povedano vsem vam "fouš", ker jih imate lahko ves čas pri sebi. Me pa podkuri to, da (vsaj jaz sem tako razumela, oprosti Jana, če ni res) tisti, ki imamo psa zunaj, manj časa preživimo z njim. Saj po eni strani je to tudi res, ampak koliko pa vaši notranji psi prespijo, in se ne zabavajo z vami ? Ko spijo jih najverjetneje pustite pri miru. Moj Bučko tudi večinoma spi, ko je noter, pa še to se pod posteljo zavleče.  Smiley Sam se pa rad crklja, ko je notri....uživa. Priznam. On bi bil za notranjega psa kot naročen.  Smiley

Se opravičujem vsem, najbolj pa Jani, zaradi mojega pisanja. Ampak včasih je tako, da mi malo živci popustijo, v teh časih, v katerih živimo, je to nekaj čisto normalnega. Žal.

Drugače se pa zopet podpišem pod deteljico. Res, sama ne znam tako lepo opisati, kot to zna ona.
Logiran
king-roy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.907


« Odgovor #78 : četrtek, 20.11.2008 : 12:08:02 »


Bi pa, če bi bila smo moja odločitev ga dala noter, to pa sigurno
, in sem po domače povedano vsem vam "fouš", ker jih imate lahko ves čas pri sebi. Me pa podkuri to, da (vsaj jaz sem tako razumela, oprosti Jana, če ni res) tisti, ki imamo psa zunaj, manj časa preživimo z njim. vaši notranSaj po eni strani je to tudi res, ampak koliko pa vaši psi prespijo, in se ne zabavajo z vami ? Ko spijo jih najverjetneje pustite pri miru. Moj Bučko tudi večinoma spi, ko je noter, pa še to se pod posteljo zavleče.  Smiley Sam se pa rad crklja, ko je notri....uživa. Priznam. On bi bil za notranjega psa kot naročen.  Smiley

Mi se ne doma VEDNO 100% ukvarjamo samo z Royem,  imam še 4 mačke in kup drugih stvari. Meni veliko pomeni samo to,da smo v istem prostoru. Jaz npr.pišem diplomsko in pes leži pod mizo z glavo na mojih nogah. In ko se premaknem v kuhinjo po pijačo,gre za mano. Je klop tip psa  Smiley
Zato ga tudi velikokrat vozim s sabo v avtu, ko grem npr.po nečake v šolo,....samo da smo skupaj.
Tudi v službo ga,če je le mogoče, peljem. Pa se tam ne igram z njim. Fora je samo v tem,da je pes čimmanj sam.

Branka, spet nekaj ne razumem. Če napišeš, da je po tvojem mnenju pes bolj zdrav in zadovoljen zunaj, zakaj bi si potem želela imeti psa noter (če bi imela možnost)?

Glede potrebe pa je tako; pri nas v nobenem primeru pes ni sam več kot 8ur skupaj. Ponavadi znese cca 6 ur dnevno. Če se zgodi,da me cel dan ni, pustim ključe pri mami ali sestri in Roy gre popoldne k njima v varstvo.
Jaz si nikdar ne bi omislila psa,če bi imela urnik,kot ga ima deteljica

Npr v prejšnji službi sem imela pogosto kombinira urnik popoldanska izmena,ki se je nadaljevala v nočno- torej pes v stanovanju ne bi mogel na ptebo od 1 popoldne do 10 h zjutraj naslednjega dne, če bi bil v stanovanju.
Zdaj pa se mi dopoldanski delovnik pogosto ( ne vedno predvideno)zavleče od - tudi do 11 ali dalj ponoči.
Zadrževanje potrebe veliko ur je dolgoročno zelo škodljivo za zdravje (ledvice npr, pa tudi črevesju ne koristi, da ne bi o tem, da se meni zdi nehumano psa silit v zadrževanje potrebe ne vem kako dolgo).
Lahko torej zagotovim vsak dan dovolj dejavnosti in sprehodov, nikakor pa ne morem pa zagotovit enakomernih časovnih  razmakov med njimi.


Imam pa občutek,da je iz vidika doslednosti pri vzgoji veliko lažje,če imaš psa zunaj.
Jaz se včasih zalotim, da ko intenzivno nekaj delam (npr.se učim za izpite) in mi Roy "lomi škatle", mu recimo rečem-"Roy, daj mir in pojdi v kučo (kletko)"
In potem šele čez nekaj časa pogruntam,da je šel v bistvu v jedilnico nagajat mačku in se je na moj ukaz požvižgal.
Pri skupnem življenju 24/24 meni preprosto ne uspeva biti vedno dosledna. Iz tega vidika, je verjetno dosti lažje,če imaš psa zunaj in si z njim samo določeno število ur.

Je pa res,da sem se večkrat posvetovala z različnimi inštruktorji (za lovske pse) in so vsi povrsti zatrjevali (v nasprotju z deteljico),da so psi,ki živijo v tesnem kontaktu z družino, rezultatsko gledano ,zelo zelo dobri in dojemljivi .(s tem ne mislim,da so tisti,ki živijo zunaj tumpasti  Wink)
Sem takoj pomislila, na vse trikce in neumosti,ki se jih tudi pred tv-jem mimogrede učimo.
Kolikokrat pes spi v dnevni in mu jaz,ko grem v kabinet, skrijem aport(njegovo žabico) pod pisalno mizo.
In potem čez cca 10 min, se spomnem in rečem Royu-išči aport!
To je zame velika prednost, te spontane minutke igric in vaj,ki jih lahko z njim izvajam, ne da bi mi bilo potrebno po psa v pesjak.

Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #79 : četrtek, 20.11.2008 : 12:16:25 »

Sem takoj pomislila, na vse trikce in neumosti,ki se jih tudi pred tv-jem mimogrede učimo.
Kolikokrat pes spi v dnevni in mu jaz,ko grem v kabinet, skrijem aport(njegovo žabico) pod pisalno mizo.
In potem čez cca 10 min, se spomnem in rečem Royu-išči aport!
To je zame velika prednost, te spontane minutke igric in vaj,ki jih lahko z njim izvajam, ne da bi mi bilo potrebno po psa v pesjak.
To je tudi meni super  Smiley Wink
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #80 : četrtek, 20.11.2008 : 14:09:07 »

Kar se tiče števila trikcev tiče se upam it merit Wink.

Pa tudi nikjer ne piše,da če kdo hoče imet psa za trikcanje pred televizijo,da zato mora potem ta pes tudi spat notr in bit med službo notr. Mnogo ljudi ima pse nastanjene zunaj ponoči a vseeno v hiši občasno,ko se jim pač zdi. In ti so vseeno "zunanji".

Glede moje izjave pa ste narobe razumeli- nisem rekla, da so psi , ki živijo notr  slabši za delo (spet bi eni radi nekaj obračali in prirejali izjave )- ampak da sem jaz pri mojih psih ob enaki količini ukvarjanja opazila boljšo storilnost , kadar so zunaj. (In boljše zdravje: imela sem od mnogo psov dva res bolehna- in oba sta bila popolnoma notranja. S tem ne trdim,da so zunanji bolj zdravi- bolj bolani, bolj alergični  ali pa krajšega življenja pa več kot zagotovo ne).

Predvidevam, da gre za to, da so takrat bolj spočiti. Ker kadar so notr jih otroka ganjata in tudi s spremljanjem mene in ostalih so polno zaposleni tako, da nimajo pravega počitka. Ker kot rečeno so moji notr predvsem, ko nismo v službah in šolah.
Poleg tega jih ves čas kdo komandira še poleg mene in to seveda nedosledno in napačno, kar povzroči,da delno oglušijo predvsem pa se dodobra olabavijo. Potem je dejstvo,da moram tudi jaz več posegat v njih- ker jih je veliko in so aktivni (ne vedno v pravo smer al pa le preveč) in se moram vmešat  z umirjanjem, kar posledično niža njihovo samozavest. Predvsem je to opazno pri tistih,ki so mehkejšega značaja in jih zamori že dejstvo,da slišijo,da se kdorkoli  jezi na drugega psa, oz jih že prepir med otrokoma zaskbi pretirano, čeprav se na njih sploh ne nanaša.
Obenem se vendarle opazi tudi, da so psi,ki so ves čas notri slabo fizično prilagojeni na vreme zunaj. Zato če se gre za dejavnosti , ki so v vsakem vremenu (npr ravno pri lovcih, pa pri kakšnem IPO odlaganju se je tudi poznalo),da slabše prenašajo neugodno vreme.

Vsekakor bistvo tega nakladanja:
Vska stvar oz nastanitev ima svoje dobre in slabe lastnosti.
Nič ni absolutno in nič ni edino zveličavno in prav.

Vsekakor se popolnoma strinjam da je odločitev ,da najbi pes bil zunaj ker npr psi niso za not bedast. Enako bedasto pa se meni npr zdi, da sploh niso za ven   Tongue
Pa da so kao potomci volka in da zato morajo bit zunaj  Grin in podobne bistre ideje iz prejšnjega stoletja me tudi ne prepričajo.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #81 : četrtek, 20.11.2008 : 14:13:26 »

Predvsem je to opazno pri tistih,ki so mehkejšega značaja in jih zamori že dejstvo,da slišijo,da se kdorkoli  jezi na drugega psa, oz jih že prepir med otrokoma zaskbi pretirano, čeprav se na njih sploh ne nanaša.
Ja to se pa dogaja pri nas. Kregam se na tamalo, trese se pa peska Huh Roll Eyes
Logiran
žana
rad pišem
****
Sporočil: 311


« Odgovor #82 : četrtek, 20.11.2008 : 14:19:29 »

"Vsekakor se popolnoma strinjam da je odločitev ,da najbi pes bil zunaj ker npr psi niso za not bedast. Enako bedasto pa se meni npr zdi, da sploh niso za ven"

No, pod tole pa se podpišem tudi jaz.
Logiran
ponca
novinec
*
Sporočil: 10


« Odgovor #83 : petek, 21.11.2008 : 11:55:51 »

Jah mi mamo pa našo scartanko notri  Wink  ( smo v stanovanju vendar se selimo v hišo) in bo potem tudi naprej kraljevala na kavču, sam zuni bo imela več prostora. Je pa res da šnavzi pač ni pes ki bi se ga imelo zunaj.
Če pa imajo ljudje dobro izolirane pesjake hodijo z svojimi psi 3x na dan na sprehode in se veliko ukvarjajo z njimi potem nimam nič proti pesjakom. Smo enkrat našli ( in jo posvojili )približno 4 leta staro malamutko in ni imela nič proti da je notri  v babini hiši vendar je veliko časa preživela na balkonu neglede na mraz in opazovala mimoidoče, ko pa se je naveličala je zatulila in to je bila iztočnica da gre nazaj na toplo na kavč.

Problem je v ljudeh ki imajo svoje pse na ketni in imajo psa ker ga ima tut sosed, takih je pri nas kjer jaz živim veliko preveč in taki tudi ne razumejo zakaj za vraga naš pes ne spi zunaj na balkonu.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #84 : petek, 21.11.2008 : 17:32:27 »

Moja bi pa takoj bila malo zunaj, malo notri, pa je včasih zanalašč noter "zaprta" z nami, ker če ne, bi ona samo čuvala in se je to poznloa tudi v drugi situacijah. Zdaj ko je odrasla, se to ne pozna več.
Med odraščanjem je bil pa živ obup.  Roll Eyes Tongue

Zdaj pa če hoče ven jo spustim in ko hoče prit noter si sama odpre vrata in pol še zapre. Kaj češ lepšega  Cool

Tudi jaz mislim, da glede na okoliščine in način življenja ima tudi pesjak ali možnost izhoda iz hiše - nihajoča vratca, izjemne prednosti, sploh če nimaš koga ki psa spusti lulat, če moraš ostat urco dlje v službi.

Drugače pa so moji psi bili in tudi bodo vedno noter, ker mi je všeč, da smo skupaj in pa tudi ne zaupam tujim ljudjem, da bi imeli svoje prstke stran od mojih živali...  Roll Eyes
Take svinjarije se sliši in prebere. Od kraj do zastrupitev in do raznih nadlegovanj. Če je v bajti, ne morejo prit zraven. Načeloma...  Tongue
Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 [6]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Pes za zunaj
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines